FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Schimbare majoră de strategie la Dinamo » Numirea lui Zeljko Kopic, din alt unghi: ce înseamnă venirea croatului

Dinamo intră într-o nouă eră / foto: Raed Krishan
Dinamo intră într-o nouă eră / foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 02 decembrie 2023 07:00 / Actualizat sambata, 02 decembrie 2023 09:36

Dinamo schimbă abordarea și renunță, cel puțin deocamdată, la strategia pe care a tot utilizat-o de-a lungul istoriei de 75 de ani a grupării. „Câinii” i-au încredințat echipa unui personaj din afara sferei clubului, cum, în istoria recentă, s-a mai întâmplat doar cu Esteban Vigo, Bonetti, Zenga și Uhrin.

Vremuri noi, obiceiuri noi la Dinamo. Când toată suflarea dinamovistă aștepta instalarea unui fost fotbalist, printre cele mai vehiculate variante numărându-se Florin Bratu, Liviu Ciobotariu și Ionuț Badea, conducerea clubului a luat pe toată lumea prin surprindere numindu-l pe croatul Zeljko Kopic.

Dacă importurile de jucători străini au fost la ordinea zilei în Ștefan cel Mare, după cum demonstra și o analiză realizată recent de Gazeta Sporturilor, lucrurile au stat radical diferit la capitolul băncii tehnice. 

Vrea răzbunare! Mesajul prin care Zeljko Kopic i-a cucerit pe secunzii români de la prima întâlnire
DINAMO
Vrea răzbunare! Mesajul prin care Zeljko Kopic i-a cucerit pe secunzii români de la prima întâlnire

Unde, indiferent de numele celor care au condus clubul, au predominat tehnicienii autohtoni. În proporție covârșitoare, nume care se identificau, într-o formă sau alta, cu istoria clubului.

Esteban Vigo, Zenga, Bonetti, Uhrin. Și acum Zeljko Kopic

Spaniolul Esteban Vigo, omul lui Giovanni Becali, a fost primul antrenor străin din istoria lui Dinamo, dar a rezistat în Ștefan cel Mare doar două luni, între 28 decembrie și 28 februarie 2005.

„Câinii” au mai apelat la italienii Zenga și Bonetti, ultimul aducând Cupa și Supercupa în 2012, precum și ultima calificare în grupele unei competiții europene, în 2009. 

Schimbare majoră de strategie la Dinamo » Numirea lui Zeljko Kopic, din alt unghi: ce înseamnă venirea croatului
Dario Bonetti e singurul antrenor străin care a adus trofee la Dinamo / Sursă foto: GSP

Iar ultimul antrenor străin care a pregătit-o pe Dinamo a fost cel care a retrogradat echipa în „B”. La cel de-al treilea mandat avut în decurs trei ani, cehul Dusan Uhrin jr. s-a aflat pe banca echipei la istorica retrogradare din 2022.

Au mizat aproape mereu pe antrenori din „familia Dinamo”

În rest, începând cu anii de glorie ai clubului, când pe bancă se regăseau Angelo Niculescu, Dumitru Nicolae, Valentin Stănescu, Mircea Lucescu sau Cornel Dinu, Dinamo a mizat în permanență pe oameni din istoria clubului. Sau măcar din anturajul formației din șoseaua Ștefan cel Mare.

Cine a pregătit Dinamo după 2000: Cornel Dinu, Ion Marin, Ion Moldovan, Florin Marin, Ioan Andone, Mircea Rednic, Gheorghe Mulțescu, Cornel Țălnar, Liviu Ciobotariu, Dorinel Munteanu, Flavius Stoican, Mihai Teja, Ionel Dănciulescu, Cosmin Contra, Vasile Miriuță, Florin Bratu, Claudiu Niculescu, Eugen Neagoe, Adrian Mihalcea, Ionel Gane, Sorin Colceag, Ovidiu Burcă
*au fost luați în calcul doar antrenorii români
**mulți dintre ai avut mandate multiple la Dinamo

Schimbare majoră de strategie la Dinamo » Numirea lui Zeljko Kopic, din alt unghi: ce înseamnă venirea croatului

Aproape fără excepție, numele enumerate au și jucat fotbal la Dinamo, inclusiv oltenii get-beget Neagoe și Jerry Gane. N-au îmbrăcat tricoul alb-roșu „Flocea” Florin Marin, fost jucător la Rapid și Steaua, și nici Mihai Teja, care n-a avut o carieră propriu-zisă de fotbalist, a evoluat doar la nivel de juniori.

VIDEO Costin Ștucan, despre marea problemă remarcată la Dinamo: „Echipa asta nu ajunge deloc în careul advers!”

Citește și alte știri despre Dinamo: 

PORTRET Cine e Zeljko Kopic, noul antrenor al lui Dinamo » Victorii istorice cu West Ham și Sevilla, dar carieră umbrită de un bilanț negativ + demis cu scandal în Bulgaria

EXCLUSIV 18 ani de când Dinamo a pus la respect deținătoarea Cupei UEFA în mocirla de la București » Dezvăluirile omului-decisiv: „Am fugit la margine și i-am dedicat lui golul”

Prima lovitură pe care o pregătește Dinamo în mercato de iarnă: „câinii” i-au propus 10.000 de euro lunar!

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (6)
Barna
Barna  •  02 Decembrie 2023, 12:48

Forza Dinamo!

Barna
Barna  •  02 Decembrie 2023, 12:47
Postat de karlie pe 02 Decembrie 2023, 11:11

Inseamna inca un an la matineu

Sau încă un an fără titlu pentru FCSB! Al 10-lea!

Zuza
Zuza  •  02 Decembrie 2023, 11:45

Aceasta numire de antrenor,mă unge pe suflet di alte motive decât cele prezentate mai sus! În articolele de pe acest site,cei ce scriau,se dădeau atât de docți,documentați,atotștiutori,cine vine ,cine pleacă ,ce va face,cum va face...chirilă a fost iar provocat la delir! Eeeee,uite că nu e așa,ați foști puși exact acolo unde vă e locul,s a dovedit că habar nu aveți ce și cum se întâmplă, doar fabulați la greu,băgați bățul prin gard,ca să pară că sunteți ....specialiști,cunoscători ai fenomenului!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează