FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Corespondență din Olanda Damjan Djokovic, dialog cu GSP: „Jucătorii români au talent, dar e cazul să mai și sufere” + Dezvăluie cum l-a convins Gigi Becali să semneze și cum va reacționa dacă va fi criticat de patronul FCSB

Damjan Djokovic (foto: GSP)
Damjan Djokovic (foto: GSP)

Articol de , , - Publicat joi, 29 iunie 2023 00:01 / Actualizat joi, 29 iunie 2023 10:42

Damjan Djokovic e încrezător că o va ajuta pe FCSB să devină campioană după nouă ani în care echipa lui Becali nu a mai luat titlul. Mijlocașul în vârstă de 33 de ani explică ce crede el că au sârbii, croații, bosniacii și nu mai au românii pentru a reuși în fotbal

  • Gazeta Sporturilor e singura instituție media din România prezentă în cantonamentul celor de la FCSB din Olanda, la Apeldoorn. Dan Udrea (redactor-șef adjunct), Remus Răureanu (reporter special) și Ionuț Iordache (fotoreporter) transmit de la fața locului toate detaliile care contează

Becali a realizat una dintre achizițiile cele mai bune și mai neașteptate din vara aceasta, el l-a convins pe Damjan Djokovic să semneze cu FCSB.

„Să consemnați cu exactitate cine a câștigat!” » SHOW cu MM, Charalabous și Mache la fotbal-tenis, în cantonamentul FCSB
CANTONAMENT FCSB
„Să consemnați cu exactitate cine a câștigat!” » SHOW cu MM, Charalabous și Mache la fotbal-tenis, în cantonamentul FCSB

Croatul petrecuse patru ani și jumătate la Cluj, unde câștigase patru titluri de campion, și era de așteptat ca el să revină în Gruia ori să aleagă tot o ligă bogată după ce jucase în Turcia și în Arabia Saudită.

Stagiunea precedentă a petrecut-o la Al Raed, din Arabia Saudită, formația pe care o conducea Marius Șumudică.

29 de meciuria jucat Djokovic pentru Al Raed în sezonul trecut, în care el a marcat două goluri pentru formația lui Șumudică

Djokovic povestește care au fost argumentele lui Gigi, de ce crede că românii nu mai au fotbaliști la fel de buni cum au sârbii și croații și compară campionatul nostru cu liga în care saudiții adună încontinuu staruri de nivel mondial.

Damjan Djokovic, dialog cu GSP: „Jucătorii români au talent, dar e cazul să mai și sufere” + Dezvăluie cum l-a convins Gigi Becali să semneze și cum va reacționa dacă va fi criticat de patronul FCSB
Damjan Djokovic (foto: GSP)

- Damjan, a fost surprinzător transferul tău la FCSB. Ce te-a făcut să vii aici? 
- Jucasem pentru cluburi care aveau presiunea de a câștiga ceva, de a face ceva important și mi-a lipsit presiunea unui astfel de obiectiv în ultimul timp. M-am gândit și că am 33 de ani și că încă îmi place să fiu provocat, să ajung într-un club nou fără să știu cum va fi. Pe urmă, așa cum voi știți chiar mai bine decât știu eu, FCSB nu a mai câștigat campionatul de multă vreme. Am simțit acum că și patronul, și toată lumea din club au chef să realizeze ceva important. 

- De la Cluj nu te-a sunat nimeni să te recheme? 
- Am o relație foarte bună și cu patronul, și cu restul lumii de acolo, dar voiam o provocare nouă. Am fost la CFR de două ori și acum am ales altceva. 

Damjan Djokovic: „Nu sunteți echilibrați deloc”

- Cum te-ai simțit în România în anii aceștia? 
- Faptele vorbesc cel mai clar, dacă am petrecut patru ani și jumătate în România înseamnă că m-am simțit foarte bine. Totul e mai ușor atunci când câștigi trofee, iar cu CFR am fost campioni, am mers bine și în Europa. Ca fotbalist, pentru așa ceva trăiești. Am petrecut la Cluj o perioadă fantastică. 

- Te-a surprins ceva în țara noastră, în comparație cu ceea ce credeai înainte să vii prima oară? 
- E o întrebare la care pot să vă răspund într-un minut sau într-o oră. Strict legat de fotbal, România e o țară care are potențial, doar că întotdeauna îi lipsește ceva. Dacă ne uităm și la cluburi, și la echipa națională, rezultatele din anii recenți nu au mai fost la fel de bune cum erau pe vremuri. Potențialul există, o dovadă e demonstrația pe care a realizat-o Farul, echipa campioană din sezonul trecut. A arătat că dacă muncești mult și bine e posibil orice. 

- Presa cum ți se pare? 
- Aveți o presă care la bine știe cum să ridice lumea în picioare și să-i laude pe jucători, dar atunci când lucrurile merg rău... Haideți să vă spun adevărul: nu-mi place deloc! Mai ales că un fotbalist se gândește la ceea ce cred familia, prietenii care citesc articolele. Nu e deloc plăcut să fii tratat așa! 

117 partide și 11 goluria strâns Djokovic pentru CFR Cluj în Liga 1

- Adică e totul extrem, ba foarte bine, ba prea rău. 
- Exact. Eu nu spun că e nebună presa! Știu că și voi, din media, aveți sentimente, tu ții cu echipa A, tu ții cu echipa B și sunteți cu toții suporteri ai echipei naționale, însă ar trebui să găsiți un echilibru. 

Damjan Djokovic: „Sunt curios dacă arabii chiar pot avea o ligă bună”

- Noi ne întrebăm ce nu mai avem și au sârbii, croații. Ai vreo explicație? 
- Știu situațiile, dar nu pot să intru în capul jucătorului român. Din ceea ce am văzut, eu nu aș putea spune că fotbaliștii români nu au chef de muncă, numai că pentru a ajunge undeva trebuie să suferi și fizic, și mental, e nevoie să fii ambițios. N-aș vrea să sune ca o critică din partea mea, dar sper ca poporul român, care are talent așa cum au sârbii, croații, bosniacii, să reușească să depășească zona de confort. Jucătorilor români le place să rămână acolo, în zona de confort. 

- Nu acceptă să se mai și sacrifice. 
- Da. Nu vreau să mă apuc să fac filosofie, vedeți și voi că fotbaliștii români se duc afară, văd că acolo nu mai e la fel și se blochează, stagnează. Îmi pare rău, pentru că sunt jucători talentați. Cred că ar trebui să lucreze mai mult la mentalitate, fiindcă totul pleacă de la cap. Antrenorii români cu care am lucrat încercau să facă așa ceva, să fie agresivi, să-i forțeze pe jucători să tragă de ei, să obțină performanțe. 

- În Arabia Saudită cum te-ai simțit? 
- A fost foarte diferit de ceea ce mai întâlnisem, acolo au cultura lor. În afara terenului era chiar complet diferit de cum trăisem eu până să ajung acolo. Toate activitățile erau mai mult noaptea, nu ziua, din cauza căldurilor insuportabile. În fotbal se simte deja că investesc de câțiva ani. În vara aceasta, saudiții arată că sunt hotărâți să facă un pas și mai mare, cu achizițiile pe care le anunță. Dacă ai bani poți face multe, dar e greu să schimbi un sistem întreg. Sunt foarte curios cum va fi în Arabia Saudită peste cinci ani, dacă oamenii de acolo chiar vor putea să-și transforme campionatul într-unul puternic. 

Favoriții lui Damjan Djokovic: Modric și Matic

- Campionatul saudit cum este în comparație cu al nostru? 
- E o întrebare bună, un subiect despre care discutam și cu românii de acolo. În Arabia sunt fotbaliști cu calități de top. Saudiții îl au pe Ronaldo, voi, românii, nu îl aveți pe Ronaldo. Numai că în fotbal nu sunt suficienți un jucător, doi, trei, Cristiano are nevoie și el de o echipă ca să obțină ceva. Din ceea ce am văzut la TV în sezonul trecut, parcă în România jocul are o intensitate mai mare, un ritm mai ridicat. Asta și pentru că în Arabia Saudită jocul e afectat de căldură. 

- Ai jucat la CFR alături de fotbaliști experimentați, acum ai colegi tineri, unii dintre ei sunt copii. E diferit? Te poți impune altfel în vestiar? 
- Cred că trebuie să arăt pe teren că sunt capabil să mă impun. În fotbal, să te impui doar din gură nu merge. Sunt jucători cu experiență, așa cum sunt și eu, cărora nu le place să vorbească. Eu nu am nicio problemă, dacă vreun tânăr are nevoie de vreun sfat o să fiu disponibil oricând, totul este ca și el să fie deschis să asculte și să înțeleagă. 

- Care au fost modelele tale în fotbal? 
- Am avut dintotdeauna un sentiment special când i-am urmărit pe croați, pe sârbi. Am fost acum în Olanda s-o văd pe Croația jucând. Am privit meciul și ca un fan, dar am fost și impresionat de valoarea mijlocului Croației, e un nivel atât de ridicat încât mă bucuram de fotbal chiar dacă nu eram pe teren. Și croații au fost într-un moment "down" în urmă cu câțiva ani, dar și-au revenit cu muncă și chiar și cu ajutorul presei. Așa cum vă spuneam, dacă veți fi echilibrați în ceea ce scrieți veți putea să ajutați și voi. Să revin la întrebare, mi-au plăcut mereu mai ales jucătorii balcanici: Modric, Nemanja Matic, mijlocași care fac tot jocul. 

Damjan Djokovic: „La înfrângeri sunt nebuni și Șumi, și Petrescu”

- Înțelegi cum mai poate Modric să joace chiar și la 37 de ani? 
- Îi e foame mereu, vrea să joace în fiecare meci și la Real Madrid, și la echipa națională. Se antrenează, se odihnește, mănâncă corect. Toate acestea fac diferența. Sigur, genetica foarte bună îl ajută, dar contează mult comportamentul din afara terenului. Și eu am în cap să duc cât mai mult, să joc până când fizicul va spune stop. 

- A fost greu de colaborat cu Dan Petrescu? 
- Toată lumea spune că e greu. El e un tip exigent, cere mult de la jucători, dar când câștigi trofee, bani și mai prinzi și un transfer bun, nu ai cum să mai spui că a fost prea mult ceea ce a cerut Dan Petrescu. Ceea ce am observat în sezonul trecut cred că ține de perioada lungă pe care a petrecut-o la Cluj. După aproape cinci ani în care fusese Petrescu la CFR mai apare și o saturație. El pare că e dominant, însă îi place și să vadă jucători cu personalitate. 

- Era diferit cu Șumudică? El era mai relaxat? 
- El are un alt stil, dar când nu câștigă devin nebuni și Petrescu, și Șumudică. Amândoi știu că dacă nu înving într-un meci, în două, în trei, deja se află sub o presiune. Am numai cuvinte de laudă pentru amândoi, nu aș putea spune ceva de rău, am lucrat fără probleme cu ei. 

- Petrescu a avut unele reacții mai ales față de jucători tineri, i-a mai și înjurat. Cum ți se păreau acele scene? 
- Cel mai mult se enervează când simte că un jucătorul nu dă totul pe teren. El a fost la nivel mondial în fotbal și se enervează când observă că un fotbalist tânăr are potențialul să ajungă și el la acel nivel, dar nu face tot ceea ce poate. 

Damjan Djokovic: „Nu ești plătit, nu te mai gândești la fotbal”

Damjan Djokovic, dialog cu GSP: „Jucătorii români au talent, dar e cazul să mai și sufere” + Dezvăluie cum l-a convins Gigi Becali să semneze și cum va reacționa dacă va fi criticat de patronul FCSB
Damjan Djokovic (foto: GSP)

- Becali te-a convins și cu altceva în afara banilor? Ți-a spus ceva? 
- Mie, direct, nu. Am citit o declarație în care spunea că el chiar vrea să câștige campionatul următor. Fiecare are părerea lui despre Becali, adevărul e că sunt puțini, el, Neluțu, Rotaru, care investesc bani mulți în fotbalul românesc. M-a atras cu declarația aceea în care spunea că e hotărât să câștige din nou titlul. 

- Câștigi mai mulți bani la FCSB
- E posibil. Haideți să vorbim despre fotbal! 

- De ce să nu vorbim și despre bani? În Arabia Saudită apar transferuri și presa discută încontinuu despre banii de acolo. 
- Se vorbește mult și acolo și mi se pare că sunt niște sume exagerate, dar la voi se discută prea mult despre bani și prea puțin despre fotbal. Îmi place când scrieți despre tactică, despre ceea ce le lipsește jucătorilor români. Dacă scopul e să căutați cancan și discuții despre bani, nu e în regulă. Nu vă critic, citesc și știu că voi scrieți multe articole bune. Putem vorbi și despre bani, dar e o discuție pe care o putem avea la bar. 

- În România ajungem să discutăm despre bani și fiindcă apar în interviurile scurte de după meciuri jucători care povestesc că nu au mai fost plătiți de patru luni, de cinci luni. 
- Adevărat! Și eu am fost primul de la CFR care a spus în public că salariile trebuie să fie plătite la zi! Dacă nu primești banii o lună, două, trei nu mai ești concentrat la fotbal. Pot să-l laud pe patronul de aici, din ceea ce am auzit e corect în privința aceasta. La CFR mai erau întârzieri, dar după unele victorii senzaționale Neluțu era primul care venea și ne spunea "Bravo! Pe lângă ceea ce am stabilit, mai aveți și ceva în plus!". 

- Ești pregătit să fii criticat? Nu de către presă, ci de către patronul propriu. Ai fost la CFR cu Ioan Varga, un proprietar mai discret
- E mai puțin vizibil în presă, dar și patronul de la CFR se gândește la câți bani a dat el singur și când echipa pierde un meci important are și el emoțiile lui, doar că se exprimă diferit. Am mai fost criticat de-a lungul carierei, asta nu înseamnă că trebuie să las capul jos. Am o vârstă, o experiență și știu că nu e cazul să fiu prea sensibil la anumite comentarii. 

Îmi pare rău că România nu mai are fotbaliști grozavi, așa cum a avut în trecut. Eu sunt convins că puteți reveni, fiindcă am observat un potențial clar.

Am simțit jucători tineri care erau moi, se văitau "cât de greu a fost antrenamentul!". Trebuie să treacă peste așa ceva, să accepte să intre într-o zonă de suferință.

- Damian Djokovic, mijlocaș FCSB

Citește și alte articole:

Gigi Becali îl sfidează pe Răzvan Burleanu: „Pierd 0-3, mă depunctează și merg la TAS!” » Plan riscant pus la cale de FCSB
FCSB
Gigi Becali îl sfidează pe Răzvan Burleanu: „Pierd 0-3, mă depunctează și merg la TAS!” » Plan riscant pus la cale de FCSB
FCU - FCSB nu se joacă în Craiova » Decizia luată de Adrian Mititelu: „Arena o să fie plină ochi!”
FCU Craiova - FCSB
FCU - FCSB nu se joacă în Craiova » Decizia luată de Adrian Mititelu: „Arena o să fie plină ochi!”

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (22)
remarque
remarque  •  29 Iunie 2023, 12:01
Postat de tristan pe 29 Iunie 2023, 09:18

ce o zis el si ce ai inteles tu...

ce am zis eu si ce ai inteles tu

emil1986
emil1986  •  29 Iunie 2023, 11:28
Postat de sibelius pe 29 Iunie 2023, 10:13

Diferența se face în cap. Indiferent dacă sunt crescuți "acasa" sau la diverse cluburi afara, rezultatul e același.

Diferența se face, într-adevăr, și la cap, dar și din punct de vedere fizic. Croații sunt extrem de puternici din punct de vedere fizic. Noi, românii, avem o mare problemă din acest punct de vedere, din păcate.

atthur
atthur  •  29 Iunie 2023, 11:06

Mi-a plăcut fotbalistul ăsta și când juca la ci.fi.ri. Sper să aducă acel"plus" de agresivitate și valoare pentru a câștiga ,in fine,campionatul...ușor nu va fi,că se vede că secu' burli& sunt absolut "împotrivă"...!!!...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează