FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Poate risca FCSB excluderea din Europa? Autodenunțul lui Gigi, că a pariat pe un meci european, încalcă Articolul 12 din Regulamentul Disciplinar UEFA! Becali spune acum că nu a pariat

Gigi Becali
Gigi Becali

Articol de , , - Publicat miercuri, 23 august 2023 16:29 / Actualizat miercuri, 23 august 2023 17:18

Federația Română de Fotbal a informat în mod oficial că a înștiințat forul european cu privire la faptul că Gigi Becali a declarat zilele trecute că a pariat 20.000 de euro pe meciul Nordsjaelland - FCSB, disputat sub egida UEFA, în turul 3 din Conference League. 

Forul prezidat de Răzvan Burleanu nu s-a rezumat doar să deschidă o procedură disciplinară pe plan intern pentru că speța în cauză e de la un meci european, implicit o implică și pe UEFA. FRF a anunțat că, cel puțin deocamdată, nu a primit nici un fel de răspuns sau comunicare de la Nyon. 

În astfel de cazuri, procedura UEFA prevede numirea unui inspector care trebuie să adune probe și informații, pe baza cărora forul continental va decide dacă va deschide sau nu o procedură disciplinară.

Singurul club care a înaintat o ofertă oficială pentru Adrian Șut
FCSB
Singurul club care a înaintat o ofertă oficială pentru Adrian Șut

Gigi Becali a încălcat Articolul „Integrity of matches and competitions and match-fixing”

Ce riscă însă FCSB în acest caz? GSP a parcurs Regulamentul Disciplinar al forului european, iar concluziile sunt dintre cele mai alarmante cu privire la ce anume ar putea păți vicecampioana României. 

Există un punct în regulament în care face trimitere în mod explicit la situația în care cineva joacă la pariuri.

Articolul respectiv e cel cu numărul 12. Se numește„ Integrity of matches and competitions and match-fixing”, adică Integritatea meciurilor și competițiilor și aranjarea meciurilor.

Primul punct e o referire generală la modul în care toți cei care participă în competițiile UEFA ar trebuie să se comporte:

„Toate persoanele supuse regulilor și regulamentelor UEFA trebuie să se abțină de la orice comportament care dăunează sau ar putea deteriora integritatea meciurilor și competițiilor și trebuie să coopereze pe deplin cu UEFA în orice moment în eforturile sale de a combate un astfel de comportament", e paragraful care deschide Articolul 12.

Apoi, forul elvețian dă exemple de situații în care integritatea este încălcată:

"Integritatea meciurilor și competițiilor este încălcată, de exemplu, de oricine:

  • b) care participă direct sau indirect la pariuri sau activități similare legate de meciuri de competiție sau care are un interes financiar direct sau indirect în asemenea Activități"

De ce ar putea fi expusă FCSB la Nyon

Regulamentul UEFA prevede în mod clar interdicția de "participare directă sau indirectă la pariuri", indiferent ce fel de pariuri există din partea unui om implicat în activitate. UEFA nu face diferențiere între a paria pentru a câștiga echipa la care activează respectivul sau pentru a pierde.

Din acest motiv, declarația dată de Gigi Becali, care a spus că nu i se pare nimic în neregulă fiindcă a pariat pe calificarea FCSB-ului, îl expune și pe el, dar și pe FCSB. 

De regulă, în astfel de cazuri, UEFA judecă la pachet patron-echipă, fiindcă poate fi interpretat ca o încălcare a integrității competiției pariul plasat de Becali. Chiar și faptul că a pariat cineva în numele lui Becali e prins în același Articol 12, unde se scrie: "participă direct sau indirect la pariuri".

În regulamentul intern al FRF e prevăzută inclusiv situația în care un patron de club, care nu e în acte, poate fi judecat ca o persoană oficială a respectivului club. "Oficiali asimilaţi: acţionari, finanţatori, sponsori ori alte persoane a căror apartenenţă la clubul respectiv este de notorietate". 

Tocmai din acest motiv, Becali a și făcut obiectul mai multor judecăți ale Comisiei de Disciplină, din cauza diverselor declarații din trecut, pentru care a primit sancțiuni diverse.

Regulamentul Disciplinar UEFA prevede interdicția de a paria, sub orice formă și pentru orice meci, însă nu conține și eventualele sancțiuni care ar putea fi date dacă se va ajunge la concluzia că Becali a încălcat regulamentul. 

Practica UEFA e aceea de a nu conține un tipar de sancțiuni, tocmai pentru a lăsa libertate membrilor Comisiilor de a decide, de la caz la caz, pedepsele care s-ar plia cel mai bine pe respectiva speță.

Gigi Becali își retrage afirmațiile

Poate tocmai din cauza faptului că inclusiv Regulamentul UEFA e foarte strict, iar FCSB ar fi extrem de expusă după dezvăluirea făcută chiar de patronul ei, astăzi, Gigi Becali și-a întors într-o mare măsură declarația. 

În direct la Digi Sport, Becali a spus, comentând inițiativa FRF, de a anunța UEFA, că "N-au ce face. Prima dată, tu ca Federație trebuie să verifici dacă e sau nu așa. Iar ei au calitatea asta.  N-am pariat nimic. Unul a vrut să parieze și a pariat. A pus omul 20 și ceva de mii de euro. La mintea lui Burleanu... Să terminăm cu tâmpenile astea, sunt prostii".

CE DECLARASE BECALI VINEREA TRECUTĂ

  • „Am pierdut 20.000 de euro, am pus un pariu. Am vorbit cu cineva și a zis că e cotă 7. Cică dacă e calificare, iei de 7 ori mai mult. I-am zis să îmi pună 50.000”
  • ”Paria pentru mine. Ne cunoaștem. Mi-a zis că nu poate 50.000, că se poate maxim 20.000. Am pus 20.000 că ne calificăm. Nu am pariat eu. Nu ai voie să pariezi în România, când consideri că se fac aranjamente”
  • „Dar dacă pariezi pe meciuri europene, nu se pune. Ce, puteam să fac aranjament ca să câștig? Nu am voie să pariez? Nu e moral să pun pe echipa mea? Dacă pariez că pierd, atunci nu e bine. Dar dacă pariez că bat, nu am treabă. Ce, eu nu am voie să mă distrez?”

Pe plan intern, riscă sancțiuni doar Becali

Regulamentul FRF prevede și el interdicția ca cineva să joace la pariuri. Și conține inclusiv ce pedepse sunt aplicabile.

"Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:

  • a. interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani;
  • b. penalitate sportivă de 300.000 de lei"

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DESPRE FCSB: 

Becali a explicat de ce l-a transferat pe Ngezana: „A zis că e bun, că e nu știu cum, mai e și ortodox. Și eu cred că e foarte bun” + De ce n-a debutat contra celor de la Poli Iași

FRF a înștiințat UEFA că Gigi Becali a pariat pe Nordsjaelland - FCSB » Reacția imediată a lui Mihai Stoica

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (113)
D_veselu
D_veselu  •  24 August 2023, 20:30
Postat de Danemarca_Albania_2_0 pe 24 August 2023, 19:44

De ce as face asta? :)) E MULT MAI AMUZANT SA TE VAD CUM FIERBI :))

Eu fierb din alt motiv: că-i vară și n-am timp de forum , nu pot să stau mult la taclale că s-a cam terminat vacanța. Deci aș fi preferat să ne spunem direct ce avem de spus, nu pe ghicite și pe ocolite. Dar ... dacă nu vrei să te faci înțeles... e tactica pe care ai ales-o și chiar dacă nu o înțeleg... tre' să mă conformez. Pân' la urmă am fost de acord să joc după regulile tale așa că nu am de ales. :-(((

Danemarca_Albania_2_0
Danemarca_Albania_2_0  •  24 August 2023, 19:44
Postat de D_veselu pe 24 August 2023, 19:27

Bă... mie să-mi spui clar , negru pe alb ce insinuezi p-aici .... ca să înțeleg din prima mesajul fără să o tot lălăim aiurea. Adică eu am sărbătorit aici titlul câștigat de Farul de pe contul firfirel (desființat ulterior după un reply in care-l cităm pe Randoom) ... ba chiar i-am scris în seara aia fix lui Freddy ... pe care-l ironizam pentru ce scria la pauză... iar acum tu vii și spui că aș fi freddy? Pe bune? Sau ce dracu vrei să spui? Nu mă lua cu mistreții și gonacii lui Țiriac, SPUNE CLAR ACUM CE-ȚI TRECE PRIN MINTEA AIA DE POSTAC LAUREAT AL MARELUI PREMIU!

De ce as face asta? :)) E MULT MAI AMUZANT SA TE VAD CUM FIERBI :))

D_veselu
D_veselu  •  24 August 2023, 19:27
Postat de Danemarca_Albania_2_0 pe 24 August 2023, 19:17

Degeaba te faci ca nu intelegi. :)) Pur si simplu nu tine :))

Bă... mie să-mi spui clar , negru pe alb ce insinuezi p-aici .... ca să înțeleg din prima mesajul fără să o tot lălăim aiurea. Adică eu am sărbătorit aici titlul câștigat de Farul de pe contul firfirel (desființat ulterior după un reply in care-l cităm pe Randoom) ... ba chiar i-am scris în seara aia fix lui Freddy ... pe care-l ironizam pentru ce scria la pauză... iar acum tu vii și spui că aș fi freddy? Pe bune? Sau ce dracu vrei să spui? Nu mă lua cu mistreții și gonacii lui Țiriac, SPUNE CLAR ACUM CE-ȚI TRECE PRIN MINTEA AIA DE POSTAC LAUREAT AL MARELUI PREMIU!

Vezi toate comentariile (113)
Comentează