FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU EXCLUSIV Adrian Mutu despre situația de la Dinamo: "Pentru play-off e târziu! Dacă nu ești «artist», măcar să fii «câine» pe teren"

Articol de - Publicat miercuri, 12 decembrie 2018 09:19

Antrenor la Al Wahda U21, Adrian Mutu, 39 de ani, a fost dur cu jucătorii lui Dinamo, cerându-le să se trezească. Fostul director general al roș-albilor le transmite să lase alibiurile și să se apuce de fotbal.

Mutu e pe cai mari în Emiratele Arabe Unite. Este pe locul 2 cu Al Wahda Under 21, după ce a adunat 8 victorii, două remize și două eșecuri în 12 meciuri. Șeicul Ahmed Al Rumaithi este mulțumit de el, jucătorii îl știu de "Briliant".

După ce a reușit să salveze Voluntariul de la retrogradare la finele sezonului trecut, lui Mutu, 40 de ani la începutul lui 2019, nu i-au căzut gradele să preia echipa de tineret a grupării din Abu Dhabi.

După prima parte a sezonului în Emirate, Adrian a acceptat să vorbească pentru Gazeta Sporturilor despre el și despre planurile sale de viitor, despre Dinamo și despre echipa națională.

- Adi, cum merge treaba la tine, la tineretul lui Al Wahda, și ce aspirații ai pentru acest sezon?
- Sunt mulțumit de felul în care ne pregătim și în foarte multe momente și de joc. Faptul că avem 8 victorii în primele 12 runde și că suntem pe locul secund este o consecință a muncii de până acum. Foarte important pentru mine însă este un alt detaliu: 7 jucători de la mine au debutat deja la prima echipă a lui Al Wahda! Acesta era unul dintre obiective, să ajut cât mai mulți fotbaliști să facă pasul la echipa mare. Bineînțeles, mai sunt și alte aspirații, cum ar fi să arătăm că suntem cei mai buni, adică să câștigăm campionatul. Genul de obiective pe care le-am avut în întreaga mea carieră.

"Mă prinde viața de aici"

- Cum te-ai adaptat la viața din Emirate?
- Îmi place foarte mult aici. Mă simt foarte bine și eu, și întreaga familie. Ne-am adaptat, ne place, nu am nimic negativ de scos în evidență.

- Zici asta ca să te pui bine cu oamenii de acolo?
- Nu, chiar n-am! Viața e normală, sunt niște reguli pe care trebuie să le respecți ca peste tot în lume. M-am adaptat foarte repede și la fotbalul de aici.

- Totuși, se poate compara fie și cu Liga 1?
- Nu e normal să fac comparații, dar în Emirate e un nivel destul de ridicat, deși unii cred altceva.

"M-au căutat echipe din România"

- De când a plecat prietenul Laurențiu Reghecampf, care era antrenorul primei echipe a lui Al Wahda, îți e mai greu? Apropo, cum a fost plecarea lui?
- Normal că-mi pare rău de Reghe că a plecat. Cred că a fost alegerea lui, dar nu știu exact ce s-a întâmplat, așa că nu mă bag eu în treburile lui. Normal, el m-a ajutat să mă adaptez, a fost foarte bine cât a fost aici. Am învățat multe lucruri de la el, e un antrenor foarte bun și sunt sigur că o să facă treabă bună la următoarea echipă la care va ajunge.

- Din România te-a mai contactat cineva?
- Da, am avut niște oferte. Dar nu vreau să detaliez că nu ar fi corect, echipele au antrenori.

- Dinamo printre ele?
- Nu, cu cei de acolo chiar nu am vorbit.

"Pentru play-off cred că e cam târziu"

- Apropo de Dinamo, de ce crezi că s-a ajuns în situația asta?
- Nu știu de ce s-a ajuns aici, dar trebuie să-și revină cât mai repede. Am văzut că a revenit și Danciu, e foarte bine, chiar e nevoie de un om ca el acolo, să le dea mai multă încredere jucătorilor și să încerce să-i scoată din pasa asta. Nea Mircea are multă experiență și sunt sigur că redresează până la urmă barca. Dar pentru play-off cred că e târziu... Trebuie să bată tot până la final de acum înainte, ca să mai aibă șanse. Oricum, Dinamo își va reveni, stați liniștiți!

- Ce sfaturi le-ai da jucătorilor?
- Să se trezească! Să-și aducă aminte că sunt la Dinamo! Știu că pentru unii era doar un vis să ajungă în Ștefan cel Mare, dar acum, că îmbracă tricoul alb-roșu, să se autodepășească și să arate că merită să poarte echipamentul ăla! Fără alibiuri, fără să mai caute scuze că sunt amenințați că sunt dați afară. Ești la Dinamo, poartă-te ca atare și dă tot ce ai mai bun din tine, iar dacă nu ai mare calitate sau execuții, compensează prin determinare! Asta trebuie să fie întotdeauna atitudinea de la Dinamo. Dacă nu ești "artist", măcar să fii "câine" pe teren!

Analizează adversarii din preliminarii

- De grupa de calificare pentru Euro 2020 ce spui? Nașul tău, Cosmin Contra, spunea că se putea și mai rău.
- Nu mi se pare "grupa morții" sau "imposibilă". Se putea și mai rău, într-adevăr, dar este destul de grea. Echipele nordice pun foarte mari probleme, se bazează mult pe duelurile fizice, acum au și jucători de calitate atât Suedia, cât și Norvegia. Nu mai sunt doar niște băieți care sar bine la cap și se organizează bine. De Spania nu mai zic nimic, e arhicunoscută forța ei. Eu cred că dacă începea Mondialul cu Luis Enrique, s-ar fi bătut pentru trofeu. La Furia Roja e în top 5 selecționate.

- Deci ne calificăm au ba?
- N-o să fie ușor, dar cred că avem șansa noastră. Naționala a pierdut doar un meci anul acesta, jucătorii au încredere, vin cu drag la lot de când e Cosmin acolo. Asta e foarte important. Știu cum lucrează și se lucrează foarte bine. Cred că dacă vom avea determinare și vom trata toate meciurile cu maximă seriozitate, putem să ne calificăm. Eu cred în naționala asta și sigur ne va aduce multe satisfacții.

"M-am relaxat câteva zile în Maldive, după care revin la muncă începând de pe 14 decembrie. Sărbătorile le fac în Emirate, muncesc, fiindcă vreau ca partea secundă a sezonului să fie mai bună decât prima"
Adrian Mutu, antrenor Al Wahda U21

 Top 5 fotbaliști români în 2018 în opinia lui Mutu

1. George Țucudean (CFR Cluj)
2. Alexandru Mitriță (CSU Craiova)
3. Nicolae Stanciu (Sparta Praga)
4. Răzvan Marin (Standard Liege)
5. Ianis Hagi (Viitorul)

"Radule, să nu-i ieși din cuvânt!"

Portarul cu evoluții fantastice de la naționala de tineret, Ionuț Radu, e antrenat de câteva zile la Genoa chiar de Cesare Prandelli, tehnicianul de suflet al "Briliantului".

"Ionuț e un norocos. Are parte de un mare antrenor, care știe cum să-și mobilizeze jucătorii și are tact atunci când vine vorba de fotbaliștii străini, îi ajută să se adapteze și poate să scoată maximum din ei, așa cum a făcut-o și cu mine. Sfatul pentru Radu, românul nostru, e să nu-i iasă din cuvânt și să-l respecte pentru că astfel o să aibă mari satisfacții. Cesare e mai mult decât un antrenor, e un camarad mai mare, de la care oricine are de învățat", a mărturisit Adrian. 

De ce a plecat Reghe

La finele lunii trecute, Laurențiu Reghecampf a reziliat contractul cu Al Wahda, care se afla pe locul 5 în clasament, la 9 puncte de liderul Al Sharjah. Între timp, distanța s-a mărit la 10 puncte. Reghe a plecat din Emirate după ce a obținut o singură victorie în ultimele 7 meciuri. Au existat neînțelegeri vizavi de faptul că i-au fost vânduți jucători de valoare, fără ca șeicul să aducă alții în loc. Reghe și soția lui, Anamaria Prodan, sunt cei care l-au adus pe Mutu tehnician la Al Wahda Under 21.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (5)
cneius
cneius  •  12 Decembrie 2018, 15:10

"Naționala a pierdut doar un meci anul acesta..." parca spuneau toti ca e neinvinsa in 2018 ?!?!

supereduardo10
supereduardo10  •  12 Decembrie 2018, 08:37

Auzi Mutule ce sa înveți mahh de la Reghe?:)) A stiu cum sa mascheziv stimulentele la jucători:)) vezi mahh cum e viata daca il prindeai la Chelsea nu te mai dădeau aia afara :)))

1155979811106621
Dumitrescu Alin-Marian  •  12 Decembrie 2018, 08:29

Domnule Eduard Apostol, daca dumneavoastră treceti la reușite faptul ca voluntariul a primit o oferta de la Chindia sa ramana in liga 1 inseamna ca mutu este mare antrenor. Întrebați pe domnul mutu ce vreau sa spun, sau unii jucatori de la chindia.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează