FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV / VIDEO Mărturie în direct: cum făcea blaturi în Liga 1 » „Îi spuneam: «Bă, băiatule, eu ți-am făcut lovitura liberă, descurcă-te!»”

Articol de - Publicat miercuri, 04 mai 2022 12:53 / Actualizat miercuri, 04 mai 2022 16:18

Invitat astăzi la GSP Live, fostul fundaș central de la FC Argeș, Dănuț Șomcherechi (49 de ani), a făcut o introducere în arta trucării de meciuri în vremurile Cooperativei: ce trebuia să facă un apărător pentru a asigura rezultatele de dinainte programate între FC Argeș și Gloria Bistrița și ce riscuri existau.

Dănuț Șomcherechi a ajuns târziu în Liga 1, la 27 de ani, venit de la FC Baia Mare la FC Argeș pe postul de atacant. În vara lui 1999, însă, antrenorul Marian Bondrea l-a folosit fundaș central într-un meci amical, iar fotbalistul din Baia Sprie a impresionat și a rămas pe acest post pe care a jucat 137 de meciuri în prima ligă. 

Mărturie în direct: cum făcea blaturi în Liga 1 » „Îi spuneam: «Bă, băiatule, eu ți-am făcut lovitura liberă, descurcă-te!»”
Șomcherechi controlează mingea în fața lui Ionel Dănciulescu, într-un meci contra lui Dinamo

În fișa postului unui fundaș central la FC Argeș în acei ani apărea și obligația de a se asigura că meciurile aranjate ale Cooperativei se terminau cu rezultatele de dinainte stabilite, de regulă victorii la două goluri diferență. 

Până la venirea lui Șomcherechi, FC Argeș și Gloria Bistrița își împărțiseră punctele cu exactitate: 6 victorii și un egal pentru FC Argeș la Pitești, 6 victorii și un egal pentru Gloria la Bistrița. În anii în care Șomcherechi a jucat la Pitești, trendul a continuat: 4 victorii și două egaluri pentru FC Argeș pe propriul teren, cinci victorii și un egal pentru Gloria la Bistrița. 

Fostul fundaș central a povestit în direct la GSP Live care erau principiile blaturilor și ce riscuri apăreau pe parcurs: 

Cooperativa încă funcționa, da, când am ajuns la Pitești. Am jucat în celebrele reciprocități, 2-0, 2-0 cu Bistrița. Am pierdut cu 2-0 la Bistrița, trebuia să fie 2-0 pentru noi la Pitești. Am făcut 2-0, dar s-au apucat să dea ei 2-1. 

A trebuit să mai dăm noi un gol, trebuia să fie diferență de două goluri. S-au apucat să mai dea unul, 3-2, am dat noi 4-2 și ne-a sărit lumea în cap. Se vedea din avion. În loc să fie un 2-0 liniștit, să fie toată lumea mulțumită, am făcut un 4-2”. 

Memoria îi joacă o mică festă lui Șomcherechi. Meciul respectiv s-a jucat pe 30 octombrie 2004 și s-a terminat 4-3 pentru FC Argeș. Pe teren s-au aflat, printre alții, Dani Coman, Prepeliță, Bilașco, Frăsinescu, Câmpeanu, Vasile Popa și Iftodi. 

În cronica de a doua zi, Vali Damian, regretatul jurnalist al Gazetei, scria: „4-3 e noul 2-1. Demodatul scor prietenesc cu care ne-am obișnuit în ultimii ani a dispărut. Acum a apărut un scor mult mai spectaculos”.

Mărturie în direct: cum făcea blaturi în Liga 1 » „Îi spuneam: «Bă, băiatule, eu ți-am făcut lovitura liberă, descurcă-te!»”
Gazeta Sporturilor de a doua zi

Dănuț Șomcherechi: „Scăpai atacantul din marcaj la corner”

Șomcherechi spune că “n-am înțeles niciodată partea asta cu aranjamentele. Dar se făceau. Nu pot să spun că n-am făcut, însă nu am aranjat niciun meci pe bani. Nu s-a întâmplat”. 

Întrebat ce trebuia să facă un fundaș central în astfel de meciuri, fostul fundaș - în prezent antrenor - a enumerat câteva trucuri: 

“Nu trebuia să faci lucruri ieșite din comun, adică să faci un 11 metri. De exemplu: lovitură de colț. Îl scăpai pe atacant din marcaj, aveai o reacție întârziată. Sau o lovitură liberă în apropierea porții. Adversarului (îi spuneai): “Bă, băiatule, eu ți-am făcut lovitură liberă, descurcă-te!”. 

Nu prea am fost nevoit să fac lucruri din astea. Pe undeva, veneau firesc. Toată echipa juca mai slab. Mai era una. Unul, doi jucători dintre titulari aveau cârcei, se accidentau subit și ieșeau din teren. Problema era că vedea lumea, atrăgeau atenția, ambalau și mai tare spiritele”.

Citește și:

Amintire hazlie cu Marius Șumudică: „Odată la o săptămână sau două își spărgea telefonul”

Drama celor doi frați campioni cu Dinamo: „La doi ani după ce tata a murit, doctorii ne-au scris că au găsit loc să-l opereze”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (8)
traian_v
traian_v  •  06 Mai 2022, 15:45

Nu are cum sa joace cu Chiajna. Dinamo joaca cu locul 3 in Liga 2 la baraj.

lolica123
lolica123  •  05 Mai 2022, 08:37

tineti minte ce va spun si o sa vedeti curand urmatorul blat... Dinamo - Concordia in barajul de promovare... sa va uitati la meci :)

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  04 Mai 2022, 20:50
Postat de blatistu49 pe 04 Mai 2022, 16:29

acuma d ne feri nu mai sunt blaturi avem observatori si sesizeaza

Nu mai avem blaturi, avem omenii.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează