FOTBAL  »  Superliga  »  ACADEMIE

EXCLUSIV / VIDEO + FOTO O altfel de școală de fotbal în România: „Îi las singuri cu ursul în mijlocul pădurii. Trebuie să lupte cu ursul și să se întoarcă acasă”

Nana Falemi (49 de ani) a fost invitat la GSP Live și a vorbit despre școala de fotbal pe care o are din 2018, FC Nana Juniors +14   FOTO
Nana Falemi (49 de ani) a fost invitat la GSP Live și a vorbit despre școala de fotbal pe care o are din 2018, FC Nana Juniors

Articol de - Publicat marti, 23 ianuarie 2024 16:30 / Actualizat miercuri, 24 ianuarie 2024 07:20

Nana Falemi (49 de ani) a fost invitat la GSP Live și a vorbit despre școala de fotbal pe care o are din 2018, FC Nana Juniors ♦ Camerunezul insistă cu ideea că rezultatele pot fi sacrificate la nivel de copii și juniori, vrea ca viitorii fotbaliști să aibă libertate pe teren, să încerce și să greșească pentru a putea progresa

În prezent, Falemi are 6 grupe de copii născuți între 2012 și 2016. Visează la sute de juniori și acum pune la cale un proiect prin care să coopteze puști nevoiași: „Pentru grupele de campionat vreau să ofer burse copiilor mai amărâți, dar care vor să ajungă fotbaliști. Îmi doresc să cresc un pic nivelul competițional, ofer burse celor născuți în 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, după modelul Milan, Barcelona. Cluburile mari procedează așa cu copiii nevoiași care sunt talentați”.

VIDEO. Cum crește Nana Falemi noii fotbaliști: „Trebuie să fii dispus să pierzi meciuri ca echipa să crească”

Ce țintă și-a propus Falemi cu acest proiect? „Obiectivul e să le creez copiilor un cadru în care să crească bine, să fie sănătoși și să joace fotbal de plăcere. Experiența pe care eu am acumulat-o de-a lungul anilor îmi doresc să o dau mai departe”.

„Când jucam cu cei de afară, ei aveau un avantaj prin faptul că judecau mai bine și mai rapid fazele. Asta încercăm noi să schimbăm acum, să-i învățăm pe copii să gândească singuri, să caute soluții”, afirmă Nana Falemi.

Gică Hagi pierde bani în urma vânzării lui Marian Aioani la Rapid » Cine pune mâna pe 15% din sumă
TRANSFER
Gică Hagi pierde bani în urma vânzării lui Marian Aioani la Rapid » Cine pune mâna pe 15% din sumă

Filosofia lui Nana Falemi: „Trebuie să fie pregătit să se lupte cu ursul și să ajungă acasă”

Apoi, fostul fotbalist al celor de la FCSB descrie în detaliu tehnica pe care o implementează pentru ca viitorii fotbaliști să fie independenți în luarea deciziilor din teren: 

„Până la 15-16 ani trebuie să ai răbdare, să vorbești cu ei foarte calm, să nu țipi. Trebuie să-i înveți, iar învățarea se face cu calm. E nevoie de mai multă încurajare, pe vremea mea nu se mergea pe latura asta.

FC Nana Juniors
Nana Falemi
FC Nana Juniors
FC Nana Juniors
FC Nana Juniors
+10 FOTO
  • Sursă foto: facebook.com/fcnanajuniors

Tot ce lucrezi cu ei e pentru ca acești copii să învețe, ei nu vin la antrenamente să facă exerciții, vin ca să învețe. Trebuie să fii dispus să pierzi meciuri ca echipa să crească, să n-o iei personal. Trebuie să-i lași pe copii să încerce singuri și după să încerci din nou la antrenamente. Dacă țipăm la ei în timpul meciurilor, poate o să câștigăm mai multe jocuri, vom avea mai puține înfrângeri, pentru că anticipăm ce se va întâmpla în joc, dar ei vor juca mecanic, de gura noastră. 

Ideea mea care e? Îl învăț, îl antrenez, îi pun în ghiozdan lanterna, cuțitul, chibritul, o sfoară și îl las în mijlocul pădurii, singur, iar el trebuie să se întoarcă. Dacă stai după fundul lui, «Ia-o la dreapta, ia-o la stânga», nu o să știe ce să facă în momentul în care o să fie singur. Și o să-l mănânce ursul. El trebuie să fie pregătit să se lupte cu ursul și să ajungă acasă. Normal că stai cu inima strânsă de multe ori, dar dacă tu, antrenor, nu poți să te controlezi, atunci e greu să crească copilul”.

Cum își alege antrenorii pentru copii? „Trebuie să aibă o structură morală, să aibă valori. Nu-mi plac șmecherașii. Chiar dacă au lipici la copii, îi dau afară. Am avut, i-am dat afară. Să fie corecți. Când se prezintă în fața copiilor, trebuie să fie curați. Să aibă educație și o bună comunicare cu copiii. Am nevoie să fie pasionați și să aibă capacitatea să se coboare la nivelul copiilor, să se conecteze cu ei. Când explică exercițiile, să o facă în cuvinte simple, ca pentru copii, că nu vorbesc cu adulții”.

Nu mă îmbogățesc din școala de fotbal. Atât timp cât sunt cu ea pe zero și reușesc să-mi plătesc cheltuielile, e totul în regulă 

 - Nana Falemi

94 de meciuria jucat Falemi în tricoul celor de la Steaua/FCSB (1999-2004), pentru care a marcat 6 goluri. La începutul anilor 2000, era unul dintre favoriţii lui Piţurcă

2e numărul titlurilor de campion câştigate de Falemi cu roș-albaștrii. Alături de naționala statului Camerun, cel mai important moment a fost disputarea finalei Cupei Confederaţiilor din 2003, pierdută contra Franţei, 0-1 după prelungiri

VIDEO INTEGRAL. Emisiunea GSP Live cu Nana Falemi

Mai multe articole din emisiunea GSP Live: 

Fostul fundaș al celor de la FCSB a găsit soluția pentru ca Octavian Popescu să își revină: „Despre asta e vorba!”
FCSB
Fostul fundaș al celor de la FCSB a găsit soluția pentru ca Octavian Popescu să își revină: „Despre asta e vorba!”
Gigi Becali își face planuri de Liga Campionilor: „Poate mă ajută Dumnezeu, că am pus acum turlele pe biserică. Va fi cea mai frumoasă din lume!”
FCSB
Gigi Becali își face planuri de Liga Campionilor: „Poate mă ajută Dumnezeu, că am pus acum turlele pe biserică. Va fi cea mai frumoasă din lume!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  24 Ianuarie 2024, 09:28

...ursul este in camara ...

gigimarga2
gigimarga2  •  24 Ianuarie 2024, 09:13

Sunt probabil mulți care se uita la Falemi si nu pricep ce vrea si ce face Si probabil ,nu -l preferă pe el in detrimentul altor antrenori abonați la victorii cu nemiluita. Din punctul meu de vedere insă Falemi are o filosofie corectă ce îl va ajuta pe termen mediu si lung .Problema e că merg la seniori unde îi va antrena un Miriuță sau vreun Bratu si se alege prafu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează