FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

ANALIZĂ GSP Portretul noului antrenor de la Rapid: 4 trofee, o mare bilă neagră + cum l-a umilit pe Becali: „M-a jignit în ultimul hal!”

Cristiano Bergodi și Gigi Becali, în 2009, când italianul a fost antrenorul FCSB +13   FOTO
Cristiano Bergodi și Gigi Becali, în 2009, când italianul a fost antrenorul FCSB

Articol de - Publicat luni, 10 iulie 2023 14:58 / Actualizat luni, 10 iulie 2023 15:11

Cristiano Bergodi e antrenorul în care Rapid și-a pus încrederea că poate aduce titlul și Cupa în Giulești ♦ Tehnicianul în vârstă de 58 de ani are o carieră oscilantă. Fără realizări notabile în Italia și nici în cupele europene, Bergodi activează din 2005 în România, cu pauze, și n-a reușit cu adevărat decât la Sepsi, singura echipă din Superliga pe care a condus-o un sezon întreg ♦ De altfel, Cristiano și-a făcut un obicei din desfacerea prematură a contractelor

Înlocuitorul lui Adrian Mutu, plecat la Neftchi Baku, a antrenat 9 echipe din România, de la pretendente la titlu precum FCSB sau Universitatea Craiova, până la grupări pe care a trebuit să le scape de retrogradare, ca FC Voluntari sau Poli Iași. Fotbalist relevant pentru istoria lui Lazio, Bergodi n-a reușit să-și clădească și o carieră importantă de antrenor în Italia.

La noi, Cristiano a confirmat pe deplin doar la Sepsi, cu care a câștigat două Cupe ale României, plus o Supercupă.

În rest, a avut experiențe decente la FC Național și CFR Cluj, un an cu suișuri și coborâșuri la FC Voluntari, perioade „gri” la Poli Iași și ASA Tg. Mureș. Când a antrenat granzi, Rapid, FCSB și Universitatea Craiova, contractele s-au încheiat brusc. Cu giuleștenii și oltenii n-a reușit în Europa, în Bănie a fost la un meci de titlu, iar la roș-albaștri s-a certat cu Becali.

Cristiano Bergodi vine cu Marius Ștefănescu la Rapid » Ținta numărul unu a italianului la transferuri
RAPID
Cristiano Bergodi vine cu Marius Ștefănescu la Rapid » Ținta numărul unu a italianului la transferuri

Radiografia carierei lui Cristiano Bergodi în Superliga

FC Național (noiembrie 2005 - iunie 2006) » A preluat-o pe FC Național când gruparea din Cotroceni se clasa pe locul 5 și a terminat campionatul pe poziția a 6-a. 

CFR Cluj (octombrie 2006 - mai 2007) » După 10 etape, CFR ocupa locul 4 în clasament. Cu Bergodi pe bancă, ardelenii au continuat sezonul solid și au încheiat stagiunea pe podium, poziția a 3-a, sub Dinamo și Steaua. 

Rapid (iunie - octombrie 2007) » Cristiano n-a rezistat decât 10 etape în primul mandat la alb-vișinii, pe care i-a lăsat pe locul 3 în ierarhia din Liga 1, după 6 victorii, 4 egaluri, zero înfrângeri. 

+9 FOTO

Poli Iași (ianuarie - mai 2009) » A antrenat-o pe Poli în a doua parte a campionatului 2008-2009 și a reușit să o salte o poziție în clasament, de pe 15 pe 14. 

FCSB (iunie - septembrie 2009) » A fost numit în iunie antrenor la FCSB și a plecat în septembrie, în urma unui scandal cu patronul Gigi Becali. În Liga 1, italianul a înregistrat 3 victorii, o remiză și două eșecuri cu roș-albaștrii, clasându-se pe 5 după 6 runde. 

Rapid (aprilie - mai 2015) » A luat o pauză de 6 ani de la România și avea să revină în Giulești. A fost ultimul antrenor al Rapidului în sezonul în care alb-vișiniii au retrogradat în „B”. A condus echipa între etapele 27-34 (3 victorii, două remize, 3 eșecuri). 

ASA Tg. Mureș (septembrie - decembrie 2015) » A luat echipa de pe 6, unde a și lăsat-o la jumătatea campionatului. 

FC Voluntari (noiembrie 2018 - ianuarie 2020) » I-a preluat pe ilfoveni în etapa #15 din sezonul regulat 2018-2019, când aceștia erau ultimii în clasament. A salvat echipa de retrogradare, FC Voluntari fiind a 4-a la finalul play-out-ului. În stagiunea următoare, 2019-2020, Bergodi și-a reziliat contractul când Voluntari era codașa clasamentului. 

CS Universitatea Craiova (mai - noiembrie 2020) » A fost cel mai aproape de titlu. I-a preluat pe olteni în play-off și a câștigat tot până la finala campionatului contra celor de la CFR Cluj, pierdută cu 1-3 chiar pe „Ion Oblemenco”. Pentru italian, campionatul următor s-a terminat devreme, în etapa #10, deși parcursul din Liga 1 nu era deloc rău: locul secund, 8 victorii, două eșecuri. 

Sepsi (octombrie 2021 - iunie 2023) » E singura echipă de la noi cu care Bergodi a parcurs un campionat de la început până la sfârșit, asta s-a întâmplat stagiunea trecută. În primul sezon, 2021-2022, Cristiano i-a luat pe covăsneni de pe 12, a ratat prezența în play-off, dar a câștigat play-out-ul din care au mai făcut parte Rapid, FC Botoșani, FCU Craiova. În ediția precedentă, Bergodi și-a îndeplinit și obiectivul din campionat, accederea în TOP 6.

Statisticile lui Bergodi în Liga 1

Meciuri224
Victorii93
Egaluri56
Înfrângeri75
Golaveraj295-256
Medie puncte obținute49,85%
Medie goluri marcate1,32
Medie goluri încasate1,14

Un mare antrenor! A venit cu idei noi la CFR, stăteam câte două-trei ore pe teren ca să lucrăm tactic. Eram epuizați. Ne distrugea cu școala italiană: trasee, așezare, multe pase. Aveam însă un joc foarte consistent. Mie îmi plăcea și am învățat multe lucruri în acea perioadă. Am încercat să le și pun în practică în scurtele perioade când am fost «principal» 

- Alin Minteuan, fost jucător al lui Cristiano Bergodi la CFR Cluj

Cristiano Bergodi, 4 trofee în România

Pe lângă titlu, Rapid și-a propus să câștige în noul sezon și Cupa României. Pe banca lui Sepsi, Bergodi a reușit în ultimele două ediții să triumfe în a doua cea mai importantă competiție autohtonă, finale câștigate cu FC Voluntari (2-1) și cu U Cluj (5-4 la loviturile de departajare). 

Mai are un ultim act disputat și pe banca lui FC Național, pierdut în 2006 contra Rapidului, 0-1. În plus, Cristiano are două Supercupe ale României în palmares, una cu Rapid (2007), una cu Sepsi (2022).

Cristiano Bergodi în Europa: o campanie reușită, 3 ratate

  • Cu Rapid a fost eliminat încă din primul tur preliminar al Cupei UEFA (2007), 0-0 în deplasare cu Nurnberg, 2-2 pe teren propriu. A făcut diferența regula golurilor marcate în deplasare, departajare care astăzi nu mai există. 
     
  • Pe FCSB a calificat-o în grupele Europa League (2009). A trecut în preliminarii de Ujpest, Motherwell și St. Patrick's, dar n-a rezistat decât o partidă în grupe. Pentru că la pauza duelului cu Sheriff (0-0) l-a dat afară din vestiar pe Becali, care intrase la cabine să-i certe pe jucători. „Bergodi m-a umilit! M-a jignit în ultimul hal! Gata, nu mai e antrenorului Stelei”, răbufnea atunci finanțatorul roș-albaștrilor.  
     
  • Pe banca Universității Craiova a suferit o eliminare rușinoasă în primul tur preliminar din Europa League (2020). A pierdut 1-2 cu Lokomotiv Tbilisi, o grupare mediocră la acea vreme din Georgia. 
     
  • Vara trecută, alături de Sepsi, Bergodi a eliminat-o la penalty-uri pe Olimpija în turul II Conference, dar a pierdut mai departe cu Djurgardens, categoric, 2-6 la general.

Statisticile lui Bergodi în cupele europene

Meciuri14
Victorii7
Remize3
Eșecuri4
Golaveraj23-16

Cristiano Bergodi, antrenor de mâna a doua în Italia

În afara mandatelor din România, Bergodi a pregătit și 5 echipe din Italia, fără să reușească pe banca vreuneia. O singură experiență are în Serie A, la Pescara. A pierdut 10 din 14 etape în stagiunea 2012-2013 și a plecat înainte ca echipa să retrogradeze. Cel mai mult a condus-o pe Modena, 3 mandate, cu care a picat în 2016 din Serie B în Serie C.

ECHIPĂ
(eșalon)
PERIOADĂPUNCTE/MECI
Imolese (D)decembrie 2002 - iunie 20031,53
Sassuolo (D)noiembrie 2003 - iunie 20041,04
Modena (B)iulie 2010 - noiembrie 20111,28
Modena (B)februarie 2012 - iunie 20121,73
Pescara (A)noiembrie 2012 - martie 20130,67
Brescia (B)septembrie 2013 - martie 20141,5
Modena (B)martie - iunie 20160,78

Bergodi a fost și „secund” în două rânduri, pentru Domenico Caso la Lazio (2004) și pentru Angelo Gregucci la Lecce (2005).

Cristiano Bergodi, fotbalist cu nume la Lazio

Bergodi a fost un important fotbalist italian al anilor '90. A îmbrăcat vreme de 7 ani tricoul lui Lazio (1989 - 1996), bifând 4 goluri în 186 de apariții pentru romani. Fostul fundaș central a mai evoluat de-a lungul carierei pentru Pescara, Nuova Albano, Padova și Sliema Wanderers.

VIDEO. Imagini de la venirea lui Cristiano Bergodi în România

Tot despre Rapid:

Cum au reacționat fanii Rapidului după numirea lui Bergodi: „Pentru pariori și circari există FCSB” vs. „Șucule, nu știi în ce te-au băgat Niculae și Angelescu”
RAPID
Cum au reacționat fanii Rapidului după numirea lui Bergodi: „Pentru pariori și circari există FCSB” vs. „Șucule, nu știi în ce te-au băgat Niculae și Angelescu”
Gigi Becali: „M-am rugat ca Șumudică să nu semneze cu Rapid!” » Condiția pentru a-l aduce la FCSB
FCSB
Gigi Becali: „M-am rugat ca Șumudică să nu semneze cu Rapid!” » Condiția pentru a-l aduce la FCSB

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (11)
hanbalist
hanbalist  •  10 Iulie 2023, 17:13

Eu nu inteleg un lucru de neimaginat si ziare si posturi tv il baga in seama pe Gigi,oare de ce are legatura cu Bergodi(adevarul este caci a fost unul din antrenorii care l-au contrat ),oare acestor posturi si ziare le este frica caci le scade audienta si numai citesc sau asculta aberatiile pe care le scoate acest individ,acesta ba se retrage ba isi face echipa de locul 2sau3 depinde de antrenorul pe care il nominalizeaza ca fiind antrenorul echipei (in rolul acestuia fiind chiar el). Culmea este caci are multi adepti la prostiile lui,din ccauza este campion de 7ani si apropo a zis caci va cumpara F16 dar pina una alta a luat F15 in ultima etapa de la echipa pe care nu o vede in lupta pentru titlu.P.S. Un angajat al sau (alt priceput in fotbal) a declarat caci ei NU ISI BAT JOC DE OAMENII LOR ,dar sunt oameni loviti rau de acest club

hanbalist
hanbalist  •  10 Iulie 2023, 17:13

Eu nu inteleg un lucru de neimaginat si ziare si posturi tv il baga in seama pe Gigi,oare de ce are legatura cu Bergodi(adevarul este caci a fost unul din antrenorii care l-au contrat ),oare acestor posturi si ziare le este frica caci le scade audienta si numai citesc sau asculta aberatiile pe care le scoate acest individ,acesta ba se retrage ba isi face echipa de locul 2sau3 depinde de antrenorul pe care il nominalizeaza ca fiind antrenorul echipei (in rolul acestuia fiind chiar el). Culmea este caci are multi adepti la prostiile lui,din ccauza este campion de 7ani si apropo a zis caci va cumpara F16 dar pina una alta a luat F15 in ultima etapa de la echipa pe care nu o vede in lupta pentru titlu.P.S. Un angajat al sau (alt priceput in fotbal) a declarat caci ei NU ISI BAT JOC DE OAMENII LOR ,dar sunt oameni loviti rau de acest club

zelosu
zelosu  •  10 Iulie 2023, 16:53
Postat de VanBasten pe 10 Iulie 2023, 15:08

Radiografia lui Bergodi, dar pana nu l-ati bagat pe Ciobi in titlu nu v-ati simtit bine. Gazeta fcsb-ului

Daca scria ca X l-a umilit pe Sucu, erai si mai suparat. Nimic nu va convine

Vezi toate comentariile (11)
Comentează