LIGA 1  ·  OPINIE GSP

Remus Răureanu dezvăluie o discuție cu Gică Hagi și lansează o dezbatere! Ce preferăm? Strategia lui Rădoi sau pe cea a lui Petrescu?

Mirel Rădoi, Gică Hagi, Dan Petrescu
Mirel Rădoi, Gică Hagi, Dan Petrescu

Articol de - Publicat sambata, 24 octombrie 2020 13:37 / Actualizat sambata, 24 octombrie 2020 14:27

Cu zece zile în urmă am vorbit cu Hagi. Era după meciul naționalei cu Austria și după reacția pe care o avusese Gică la TV, în care el insistase că avem fotbaliști pentru atac de nivelul unui Campionat Mondial și că doar apărători i-ar mai trebui naționalei.

„Am urmărit emisiunea de aseară de la DigiSport. Ai spus că nu poate să existe reconstrucție la echipa națională. Dar nu mai e reconstrucție, trebuie o construcție! E ca și cum ai face o casă. Dacă ai un teren viran, te apuci de construit, nu de reconstruit! Dacă noi nu ne-am mai calificat la Mondiale de zeci de ani...” a fost comentariul lui Hagi.

După introducere, el a mai insistat, în discuția care a durat câteva zeci de minute, cu o idee care mi-a revenit în minte joi: „Fotbaliștii te urmează, ca antrenor, dacă ei văd că ceea ce spui tu se adeverește. Stabilești un obiectiv al echipei și este îndeplinit. Le spui că pot ajunge să joace la un nivel înalt și ei chiar ajung să joace acolo. Doar așa îi faci să te urmeze”.

„Dacă ai numele Hagi te mai urmează și fără condiții, e mai ușor așa!”, am spus. „Nu e adevărat! Numele te ajută, da, dar numai pentru o vreme. Într-un termen mai lung, ei vor să vadă că se întâmplă așa cum anticipezi tu”, a insistat.

Petrescu, victorios cu CFR Cluj

Discuția mi-a revenit în minte joi seară. Petrescu tocmai câștigase cu CFR la Sofia, 2-0, și mai bifase un succes dintr-o serie formidabilă: titluri în România, grupe europene, premii UEFA. Clujul calculează cum se poate califica în fazele eliminatorii din Europa League, în condițiile în care nici un alt club românesc nu se mai apropie, măcar, de grupe!

Teoria lui Hagi explică de ce jucătorii, conducerea, suporterii îl urmează pe Dan Petrescu: toată lumea câștigă, datorită lui, meciuri, puncte și bani. Petrescu nu este prietenul fotbaliștilor, nu e un antrenor în genul lui Răzvan Lucescu, pentru care echipa ar fi gata să se sacrifice din devotament. El are puțini fideli: Camora, Hoban. Mijlocașul-veteran de 37 de ani a jucat la Sofia ca și cum s-ar fi aflat la o miuță cu câțiva amici pe un teren sintetic dintr-un cartier, fără frică, fără stres.

Ceilalți nu-l iubesc pe Petrescu, un tehnician din școala veche obișnuit să înjure, să-și preseze echipa, pe arbitri și pe ziariști. Așa cum a spus Hagi, scopul pe care-l stabilește fostul fundaș dreapta e atins, toată lumea câștigă bani, deci e fericită. Gică nu s-a referit la Petrescu, aceasta e interpretarea mea!

Și continuarea, la fel. Tot joi, în ziua în care CFR a bătut-o pe ȚSKA la Sofia, Rădoi a participat la o emisiune a Prosport. Mirel s-a comportat ca antonimul lui Petrescu: nu contează rezultatele, mai important e să jucăm frumos. Ce înseamnă să jucăm „frumos”? Zeman e un personaj, dar Lazio are rezultate mai bune acum, cu Simone Inzaghi, care folosește cinci fundași! Grigoraș crease o echipă frumoasă la Pandurii, cu un stil care nu ținea cont de apărare. Grigoraș nu-și mai găsește vreun angajator nici măcar în "B"!

Rădoi preferă să joace frumos

Rădoi a spus clar în emisiune că Federația ar face bine să caute un alt selecționer dacă ține neapărat să se califice la Campionatul Mondial de peste doi ani. El nu își propune rezultate, preferă să întrețină fantezia jocului frumos de pe urma căruia România încasează două goluri în Islanda, patru goluri în Norvegia.

Petrescu sau Rădoi?

Petrescu nu caută așa ceva, el alcătuiește o trupă de comando pe care o conduce cu biciul până aproape de epuizare. „Vreau ca jucătorii să simtă, atunci când vin la națională, că joacă un fotbal modern”, a spus Rădoi. Dar ce presupune modernitatea? Înfrângerea de dragul unei idei-fantezie? Și ce înseamnă să joci frumos? E plăcut să pierzi cu 0-4 în Norvegia? Ce s-ar fi petrecut la Sofia dacă Petrescu ar fi fost și el tentat să joace la fel de frumos cum joacă Rădoi? Și câți oameni îl vor mai urma pe Mirel după noi și noi înfrângeri pitite după estetică?

Citește și:Ce spunea Maradona despre Hagi și Popescu. Legendarul fotbalist nu uitase de meciul România – Argentina din 1990
Libertatea
Comentarii (52)
rumunek  •  24 Octombrie 2020, 22:53
Postat de viforul pe 24 Octombrie 2020, 18:14

Adică tu vrei spectacol chiar și dacă pierdem. Hm......... Ai fi singurul, ba nu, tu și cu Rădoi

La națională da, aș vrea să băgăm ce avem mai bun și să ne-o dăm parte în parte cu oricine și ce iese asta e. Un 1-0 cu Kazachstan sau Luxemburg din penalty sau corner nu prea mă încântă. La CFR merge, că orice victorie, mai ales în Europa, înseamnă bani. La națională nu. Acolo joacă români, așa cum pot. Nu scrie nicăieri că trebuie să avem o națională care bate tot mereu, apar niște jucători din când în când, poate niște generații. Belgienii au așteptat 40 de ani o nouă generație foarte bună, polonezii 50, portughezii din 60 de la Eusebio până a apărut Figo și Rui Costa. Noi de ce am fi mai cu moț?

1ianuarie  •  24 Octombrie 2020, 21:22
Postat de 1ianuarie pe 24 Octombrie 2020, 21:21

Noi putem dribla...te referi la faptul că driblăm fotbalul?

Scuze...

1ianuarie  •  24 Octombrie 2020, 21:21
Postat de viforul pe 24 Octombrie 2020, 16:13

Iar acum nu avem nici o calificare! Noroc de VAR ca ramineam și fără gol marcat! In ofsaid n-am mai fost demult......

Noi putem dribla...te referi la faptul că driblăm fotbalul?

Vezi toate comentariile (52 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
16:30 Fotbal, Liga 2
Csikszereda - Universitatea Cluj
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
18:30 Fotbal, Liga 2
Rapid - CSM Reșița
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:55 Fotbal, Europa League
Lille - AC Milan
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
19:55 Fotbal, Europa League
Molde - Arsenal
Digi 3, Telekom 3
19:55 Fotbal, Europa League
ȚSKA Sofia - Young Boys
Digi 4, Telekom 4
22:00 Fotbal, Liga 1
CFR Cluj - AS Roma
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Europa League
Rangers - Benfica
Digi 2, Telekom 2
22:00 Fotbal, Europa League
Tottenham - Ludogoreț
Digi 3, Telekom 3
22:00 Fotbal, Europa League
Napoli - Rijeka
Digi 4, Telekom 4
Program TV complet
Liga 1