FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA

EXCLUSIV Sorin Cârțu redeschide cel mai dureros episod din istoria recentă a oltenilor: „Noi am avut ceva băgat în echipă, ochiul nu mă înșală!”

Imagine din meciul amintit de Cârțu, drama oltenească din vara lui 2020 / FOTO: GSP +39   FOTO
Imagine din meciul amintit de Cârțu, drama oltenească din vara lui 2020 / FOTO: GSP

Articol de - Publicat joi, 26 octombrie 2023 17:40 / Actualizat joi, 26 octombrie 2023 22:19

Sorin Cârțu, 67 de ani, face acuzații frontale vizavi de „finala campionatului” din vara pandemică 2020, acuzând influențe politice și faptul că cel puțin un fotbalist din echipa de atunci nu și-a dat interesul pentru culorile alb-albastre

Fotbalist, antrenor, conducător, legendă a Universității Craiova! Sorin Cârțu, 67 de ani, s-a despărțit de ceva vreme de clubul la care a fost președinte începând cu 2019, dar a redeschis un subiect dureros. Atât pentru el, cât și pentru oltenii care așteaptă de prea multă vreme un nou titlu în Bănie.

Surpriză imensă! S-a schimbat modificarea » Duelul cu Israel nu va mai avea loc în Cipru! Anunțul oficial făcut azi
PRELIMINARII CE 2024
Surpriză imensă! S-a schimbat modificarea » Duelul cu Israel nu va mai avea loc în Cipru! Anunțul oficial făcut azi

Ultimul campionat câștigat de o formație din Craiova, care de fapt a fost event, a fost în 1991, cu Sorin Cârțu antrenor principal. De atunci, juveții nu s-au mai putut lăuda cu trofeul suprem pe plan intern. Cel mai aproape a fost în 2020, în plină pandemie, în august, când CSU Craiova a jucat "finala campionatului" cu CFR Cluj. A condus cu 1-0, pe "Ion Oblemenco", gol, fără spectatori, dar a pierdut cu 3-1. O incomensurabilă durere pentru olteni.

Sorin Cârțu nu a uitat momentul și a făcut acuze frontale în cadrul unui interviu acordat Gazetei Sporturilor la Craiova. Iată prima parte a dialogului cu legendarul om de fotbal, cu referire strictă la parcursul echipei de acum, după care discuția merge către mâhnirea lui Sorinaccio, care este de fapt și cea a Olteniei.

9ani a petrecut Sorin Cârțu, între 2014 și 2023, la CS Universitatea Craiova: primii cinci ani ca director tehnic, ultimii patru ca președinte, el retrăgându-se din această ultimă funcție în iunie

Sorin Cârțu despre ceea ce a lăsat în urmă: „Echipă superficială, depinde de atitudinea și inspirația lui Mitriță”

- Domnule Cârțu, ce părere aveți despre parcursul Craiovei în acest sezon?
- Parcurs fluctuant. Ar fi trebuit să avem mult mai multe puncte, să avem o poziție mai bună în clasament. Noi n-am avut cupele europene pe cap, ar fi trebuit să exploatăm anumite momente, ceea ce nu s-a întâmplat, am făcut rezultate slabe. Plus multe meciuri cu aceeași caracteristică din anii trecuți. Apăream și spuneam că suntem o echipă superficială, ceea ce nu convenea.

- Ce lipsește?
- Tocmai acea putere de a trece peste superficialitate. Au fost multe meciuri pe care le-ai dominat și nu ai învins. Ai dominat Clujul în prima repriză, apoi ai căzut în partea secundă. Ai ratat și cu poarta goală! Mi-a plăcut doar meciul cu Sepsi, o victorie contra unei echipe ce ne punea probleme. Nu-mi convine că echipa asta depinde de forma sportivă, atitudinea și inspirația lui Mitriță!

- Cine ar trebui să mai iasă la rampă?
- Foarte mulți jucători de calitate, care ar trebui să-și asume un rol de decident în timpul partidei. Vezi că are Mitriță o zi mai proastă, ia tu frâiele jocului! Fac parte dintr-o generație denumită de excepție, Craiova Maxima, nu mergea jocul lui Balaci, ieșea altcineva în evidență, că era Cămătaru, Crișan sau Cârțu. Balaci era calitatea numărul 1, geniul, dar avea și el momente mai slabe, că tot vorbim acum de el, la 5 ani de când a murit.

Sorin Cârțu, ferm în declarații: „Fotbalul e influențabil, iar clasamentul la fel”

- Ce-ar trebui să facă Universitatea Craiova pentru a avea șanse reale la câștigarea campionatului?
- Lupta la titlu e un maraton, așa e. Dar e o anduranță de evoluții constant bune. Dacă joci în salturi, n-ai cum bifa un obiectiv de tipul ăsta. Nu neapărat că-ți trebuie un lider. Așa s-a întâmplat mereu 3-4 ani și când am fost eu președinte. Inclusiv finala din 2020. Bine, aia trebuia să se joace în alt mod!

- Adică?
- Păi, atunci, la finala pentru titlu dintre Craiova și CFR Cluj, noi am militat mult să ai două rezultate din trei. Dar s-a băgat Burleanu să întoarcă, să facă pentru nașul Dîncu, pentru CFR sau pentru... Sunt lucruri foarte știute. A întors de așa natură tot ceea ce s-a întâmplat în preajma meciului pentru ca jocul să fie ca unul de Cupă, inadmisibil: "Domne, dacă se termină egal, se prelungește meciul! Dacă nici atunci nu se decide, se bat penalty-uri!". Nu există!

- Sunt influențate luptele la titlu de mai-marii conducerii?
- La noi, în România? Da, în continuare fotbalul este influențabil, iar clasamentul la fel. Tot timpul, de mult timp!

- Nu există campioane sută la sută pe teren?
- Au fost mereu contestații într-un fel sau altul, s-au văzut, se văd ajutoare pe care le dau unuia, nu îi dai altuia... Noi contestăm și VAR-ul. La noi nu merge nimic, niciun produs al tehnologiei, și-n alte zone ale țării. Se defectează, îl subapreciem. Pentru că-n momentul când tu vezi ceva acolo, "Domne, îl supărăm pe X, pe Y, care știi foarte bine că ne-a susținut!". Tot ceea ce se face la nivel de Federație, de Ligă este comandat de conducători: "Băi, noi te-am pus acolo!".

- Vă referiți și la conducători politici?
- Eu vorbesc de conducătorii de club, care aleg președintele și așa mai departe. Iar tu ca președinte faci un interes al lor, nu al fotbaliștilor.

- Dar există influență politică, imixtiunea politicului asupra fotbalului?
- Nu poți să vorbești, dar există influență. Probabil, politicul dictează în România, ca-n toate țările. De ce ar face România excepție?

Legenda Craiovei Maxima cu subiect și cu predicat: „Totul s-a făcut pentru CFR”

- Dar și la Craiova există un primar puternic, Olguța Vasilescu, cu influență în PSD, fost ministru, Craiova e un oraș mare, ar putea avea influență.
- Nu știu ce influențe ar putea fi, nu mă pricep. Ce știu este că ceea ce s-a întâmplat în 2020 a fost implicare clară. N-a apărut Dîncu, n-a apărut puterea lor de la Cluj, să se expună, dar a fost influență clară în ceea ce s-a întâmplat la meciul ăla. (urmează câteva secunde de pauză) Nu-ți aduci aminte că faci COVID cu trei zile înainte de meci, toată echipa este cu virus, apoi sâmbătă nu mai ai COVID?! Au făcut analizele la Cluj, au fost multe momente pe care e normal să le contești.

- Craiova a recuperat multe puncte în acel play-off.
- Am bătut la Cluj, 3-2 mi se pare, o partidă deosebită a noastră. Pe urmă, după asta, totul s-a făcut pentru ei. Am auzit și noi discuții. S-a făcut de așa natură totul...

- Dar la Craiova ați condus cu 1-0, ați avut avantajul de partea Universității.
- Da. Dar am avut și... Altceva băgat în echipă!

- În propria echipă?
- Da, în propria echipă, care n-a jucat ceea ce trebuia să joace!

- Puteți nominaliza pe cel, pe cei, ce nu și-au dat interesul pentru propriul club?
- Nu, nu-l dau că n-am dovezi clare. Dar eu văd la ochi, greșeli care nu se fac, faulturi care nu se fac. Uite ce se întâmplă în Italia acum cu pariurile! Faptul e consumat, după niște ani. Eu am datele mele, ceea ce văd și ceea ce simt. Dacă stau în spatele tău, văd dacă tu calci greșit. Poate aici a greșit și Bergodi, am greșit și noi.

- În ce sens?
- În ceea ce trebuia să facem la un moment dat, când am știut ceva și n-am acționat cum trebuia, radical, cu mult înainte, cum trebuia să acționăm!

- Și după aceea a plecat de la Craiova?
- (râde) Nu mai știu, nu mai știu!

Echipa Craiovei la meciul cu CFR Cluj

CSU: Pigliacelli - Vlădoiu, Cosic, Acka, Vătăjelu - D. Nistor, Mateiu (75 Ivanov), Cicâldău - Bărbuț (59 A. Ivan), Koljic, Mihăilă (75 Baiaram). Antrenor: Cristiano Bergodi

Am avut discuții cu Mihai Rotaru, tot reproșa niște treburi, și eu i-am spus: Să ții minte! De iertat, mai ierți, dar de uitat n-o s-o fac niciodată! Nu-i uit pe jucători la finala cu CFR Cluj și meciul cu Beer Sheva!. N-aveau voie sub nicio formă! Mai bine își săpau o groapă, Dă, mă, o săpăligă!, și stăteau acolo! Dacă te numești fotbalist la Universitatea Craiova și vrei să trăiești fenomenul ăsta. Dacă nu, trecem cu vederea. O să fii la ăia mulți
Sorin Cârțu

Un meci cât un campionat

În august 2020, după ce au recuperat incredibil punctele în duelul cu CFR Cluj, oltenii antrenați atunci de Cristiano Bergodi au învins în Gruia în sezonul regulat, 3-2, iar ultima etapă s-a jucat pe "Ion Oblemenco", fără spectatori, era „epoca pandemiei”. CSU Craiova a ratat șansa să ia titlul după 29 de ani.

 În „finala campionatului”, cu CFR Cluj, Nistor a deschis scorul după numai 10 minute, iar oltenii au fost aproape de marele vis. CFR a egalat în minutul 36, corner Deac și „cap” Vinicius. Au fost ocazii uriașe, de ambele părți, mai multe în dreptul gazdelor. Ardelenii le-au dat o lovitură dură oltenilor prin golul lui Boli, care a profitat de bâlbâielile lui Vlădoiu și Cosic. 

CFR a închis meciul, cu un penalty transformat de Deac, după un duel Cosic - Vinicius, iar clujenii au cucerit al 6-lea titlu din istoria grupării, al treilea la rând.

Regulament pentru o partidă

„Finala campionatului” din 2020 s-a desfășurat atipic. Comitetul Executiv al FRF, reunit de urgență, a hotărât în unanimitate, prin toți membrii, ca meciul să se desfășoare ca o finală de Cupă. Dacă meciul se încheia la egalitate după timpul regulamentar, vor urma prelungiri și penalty-uri de departajare. 

Decizia a fost luată din cauza meciului Astra - CSU Craiova, ce trebuia să se dispute anterior și care nu s-a jucat după ce giurgiuvenii au avut un caz de coronavirus. În cazul unui egal la meciul dintre olteni și clujeni, România nu ar fi știut cine e campioană, în contextul în care ierarhia trebuie comunicată la UEFA până pe 3 august, data la care s-a desfășurat confruntarea.

Citește și: 

Sorin Cârțu crede că Mihai Rotaru poate gestiona situația de la CSU Craiova: „Cel mai important lucru în fotbal e patronul” + „Duminică a fost prima dată în viața mea când m-am simțit rușinat”
CSU CRAIOVA
Sorin Cârțu crede că Mihai Rotaru poate gestiona situația de la CSU Craiova: „Cel mai important lucru în fotbal e patronul” + „Duminică a fost prima dată în viața mea când m-am simțit rușinat”
Cine o va conduce pe Universitatea Craiova în meciul cu Rapid » Motivul pentru care Mihai Rotaru nu poate numi un nou antrenor
CS UNIVERSITATEA CRAIOVA
Cine o va conduce pe Universitatea Craiova în meciul cu Rapid » Motivul pentru care Mihai Rotaru nu poate numi un nou antrenor

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (32)
pittt
pittt  •  02 Noiembrie 2023, 22:14
Postat de George111 pe 27 Octombrie 2023, 14:28

Laso moale Sorine. Cand ai jucat fotbal erai rezerva dupa Geolgau. Iar ça antrenor ai infiintat AUTOBAZA. La ce echipe ai antrenat? Panduri Tg Jiu (retrograti in B) Curtea de Arges, la Slatina .

Cîrțu a marcat 107 goluri pentru Universitatea Craiova. E al treilea marcator după Oblemenco și Cămătaru. Că a mai fost și rezervă în anumite perioade e altceva

pittt
pittt  •  02 Noiembrie 2023, 22:02
Postat de George111 pe 27 Octombrie 2023, 14:28

Laso moale Sorine. Cand ai jucat fotbal erai rezerva dupa Geolgau. Iar ça antrenor ai infiintat AUTOBAZA. La ce echipe ai antrenat? Panduri Tg Jiu (retrograti in B) Curtea de Arges, la Slatina .

Ăsta a fost jucătorul Sorin Cîrțu: https://republicaoltenia.ro/actual/sorin-cartu-107-goluri-pentru-stiinta-fara-a-mai-socoti-si-cupele/

dodo001
dodo001  •  29 Octombrie 2023, 14:02

Daca ar fi asa cum spune Cartu atunci campioanele se roteau, un an CFR, un an Fcsb , unul Craiova. Dar de 5 ori consecutiv CFR....Mai greu ca politicul influenteaza...e valoarea Nea Cartule

Vezi toate comentariile (32)
Comentează