FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA VS FCU CRAIOVA

BĂNIA, ETERNA DISPUTĂ Scindarea Universității Craiova, episodul 3 » Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu - Mititelu

Scindarea Universității Craiova, episodul 3 » Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu - Mititelu
Scindarea Universității Craiova, episodul 3 » Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu - Mititelu

Articol de - Publicat luni, 31 iulie 2023 09:22 / Actualizat luni, 31 iulie 2023 09:31

Am arătat în episodul 2 din istoria palmaresului Universității Craiova câteva elemente referitoare la tranzacția din iunie 2005, dintre Dinel Staicu și Adrian Mititelu

Ne întrebam atunci dacă nu vorbim cumva de "păcăleala secolului", arătând că Staicu și-a transferat echipa de fotbal de pe firma înființată în 2002 pe o nouă firmă, înființată în 2004, cu care a jucat în sezonul 2004-2005 și cu care retrogradat în Liga a II-a.

Cele două firme aveau denumiri asemănătoare, Știința U Craiova (2002) și FC Știința U Craiova (2004). Firma din 2002 a ieșit din club în noiembrie 2004, apoi a fost vândută lui Mititelu – în 9 iunie 2005.

După episodul 2, Mititelu a dat un interviu pentru prosport.ro. "Fix în seara zilei de 8 iunie, dinaintea tranzacției cu Dinel Staicu, am primit niște documente prin care Staicu voia să mă inducă în eroare. Nu să mă păcălească, dar, practic, să nu vândă efectiv clubul. Și m-am culcat convins că renunț și gata! Doar că așa a vrut Divinitatea. Dimineața, Staicu a renunțat la acele documente. Și am preluat Craiova", a declarat acesta.

Mai multe detalii nu a dat. Din acte aflăm însă că, după ce a preluat "clubul" și l-a redenumit "Univștiința", Mititelu a oprit procesul de fuziune cu Fotbal Știința Craiova SA (11 iulie 2005), o firmă pe care Dinel o înființase cu două luni înainte de tranzacția cu Mititelu.

Cele 4 episoade 

Episodul 3: Mititelu și-ar putea redenumi clubul "Unica Craiova"

În cele de mai jos, vom reda cronologic câteva fapte din perioada 2004-2005 pentru a înțelege de ce această tranzacție este atât de învăluită în ceață.

• În procesul-verbal al AGEA din 1 octombrie 2004 al FC Universitatea SA (2004) se schimbă numele acționarului Fotbal Club Universitatea SA (2002) în Știința Craiova SA

Totuși, în actul adițional înregistrat la Registrul Comerțului în 12 octombrie 2004 se menționează următoarele schimbări:

  • FC Universitatea SA Craiova (2004) devine FC Știința U Craiova (2004) 
  • Fotbal Club Universitatea (2002) devine Știința U Craiova, fără "FC" (2002) 
  • În cursul lui 2004, Fotbal Club Universitatea (2002) absoarbe clubul CSM Reșița, acesta din urmă devenind echipa a doua, care în sezonul 2004-2005 evoluează în Divizia C 
  • Pe 31 ianuarie 2005 – FRF aprobă schimbarea denumirii FC Universitatea SA Craiova în FC Știința U Craiova SA (foto mai jos) 
Scindarea Universității Craiova, episodul 3 » Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu - Mititelu
  • Pe 15 iunie 2005, după tranzacțiile Staicu-Mititelu, Știința U Craiova aprobă redenumirea societății în Univștiința Fotbal Craiova SA (foto mai jos); se aprobă cesiunile de acțiuni din 9 iunie 2005 prin care Cetatea Banilor SA controlată de Mititelu preia acțiuni de la Asociația FPP Oltenia și alți acționari, persoane fizice și juridice – devenind majoritar cu aproape 79%. În firmă mai rămâneau Asociația FPP Oltenia (5,8%) și AS Știința Craiova (10,5%), precum și o listă de acționari cu procente nesemnificative.
Scindarea Universității Craiova, episodul 3 » Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu - Mititelu
  • Pe 11 iulie 2005, Univștiința întrerupe procesul de fuziune cu Fotbal Știința Craiova SA 
  • Pe 13 aprilie 2006, Univștiința Fotbal Craiova SA își schimbă denumirea în Fotbal Club U Craiova SA, firma care este acum în faliment. • Actuala firmă pe care funcționează clubul lui Mititelu (FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA ) a fost înființată în 2013 și s-a afiliat tot atunci la FRF, la scurt timp după CSU; din Consiliul de Administrație făcea parte și Zanfirache Laurențiu-Mihai (zis Calu’ – unul dintre bodyguarzii lui Mititelu).
  • Echipa a activat direct în Liga a II-a, dar din retur s-a retras, din lipsă de fonduri; a revenit în 2017 în Liga a IV-a și a promovat până în Liga I, unde se află și astăzi.

După episodul 2, ne-au contactat membrii comunității "FC Universitatea Craiova Fans", care se reunesc pe pagina de Facebook cu același nume. Ne-au reproșat că am redus chestiunea palmaresului la doar un singur aspect: continuitatea unor entități juridice (firme, asociații sportive) care au finanțat clubul.

Ei au citat "jurisprudența TAS" pentru a determina "continuitatea sportivă" a unui club de fotbal, care ar ține cont de mai multe aspecte, cum ar fi: stema/emblema/logoul, stadionul, anul înființării, achizițiile de active sportive, certificatele de identitate sportivă etc.

Ca să răspund criticilor, voi sublinia că am dat mai multe variante ale unei posibile definiții a palmaresului, pe care cititorii le pot vota pe site-ul daredeseama.ro. Deci fac diferența între "continuitate juridică" și "continuitate sportivă".

Nu am mai inclus în acest episod problema certificatelor de identitate sportivă (CIS), de care vorbea Adrian Mititelu, care a dat o "dezmințire" după episodul 2. Problema o vom aborda în episodul viitor, pentru că și acolo avem multe semne de întrebare.

Obligat să-și schimbe sigla după ce a pierdut procesul cu CSU, Mititelu a făcut demersuri la OSIM și a cerut înregistrarea mai multor mărci verbale: "Fotbal Club Oltenia" 1915 și "Fotbal Club Oltenia Craiova". În urmă cu câteva zile, el a mai cerut înregistrarea mărcii verbale "Fotbal Club Unica Craiova" (foto mai jos).

Scindarea Universității Craiova, episodul 3 » Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu - Mititelu
Panduru, despre prima etapă a lui Reghe la Craiova: „Mi s-a părut o plecare urâtă. Să vorbești așa...”
CSU Craiova
Panduru, despre prima etapă a lui Reghe la Craiova: „Mi s-a părut o plecare urâtă. Să vorbești așa...”
Rumoare la Craiova, după ultima apariție a lui Adrian Mititelu » Suporterii îl acuză pe finanțator: „Sperăm din tot sufletul ca nu acesta să fie noul nume al echipei!”
FCU CRAIOVA
Rumoare la Craiova, după ultima apariție a lui Adrian Mititelu » Suporterii îl acuză pe finanțator: „Sperăm din tot sufletul ca nu acesta să fie noul nume al echipei!”

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (38)
nick7
nick7  •  08 August 2023, 09:23

desigur poate avea fc cucuietii cum vrei tu palmaresul universitatiide vreme ce mititelu si staicu au invartit orice ca sa arate prostilor...cucuieti, ca detin ceva ce nu au avut!!! doar ca totul trebuie avizat de frf, tribunale, osim si altii cu competente prin care se arata clar continuitatea.... ori mititelu nu are nimic din acestea

AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  01 August 2023, 01:00
Postat de fcuniversitatea1948 pe 31 Iulie 2023, 13:31

bobitza, csu se asociaza cu rotaru ca sa poata folosi ala numele si sa induca fraierii in eroare cum ca ei sunt stiinta. in realitate rotaru doar inchiriaza numele, ce nu pricepi? ei nu detin niciun palmares, nimic. clubul vechi e mort, ala detine palmares. tu poti inchiria numele oricui dar nu ai identitatea acelui club. tu esti sc bluelions sa cu sediul in bucuresti si asa ramai doar ca ai inchiriat numele altcuiva. daca eu de maine inchiriez numele "fanu2" nu inseamna ca eu sunt fanu2. sunt o clona... exact cum e si fc mogosoaia.

Vad ca nu v-a dat mititelu textul sa il invatati, vezi, "bobitza", ca esti intr-o mare eroare, CSU (echipa de fotbal din liga I) e echipa Clubului Sportiv Universitatea (tot CSU e prescurtarea, ca sa vezi de unde a venit numele echipei asteia pe care o urasti tu si ceilalti booveni), a fost infiintata de Pavel Badea in anul 2013 ca sa reia activitatea Universitatii Craiova, ingropata de mititelu in 2011, pun pariu ca nu stii de ce a fost asa prezenta Olguta in anturajul echipei asteia in anul 2013, intreaba-l pe mititelu si imi raspunzi dupa aici.

fanu2
fanu2  •  31 Iulie 2023, 19:41
Postat de elgabri pe 31 Iulie 2023, 10:14

Eu sunt mai curios cum s a nascut Clona CSU direct in Liga a 2 a !!??

Și noi suntem curiosi cum de s-a născut Dinamo direct in L1; cum de încă mai are dreptul să existe deși trece dintr-o insolventa in alta? Cum de există oameni atât de primitivi încât să susțină o echipa a cărei istorie și palmares înseamnă , pe rand, Securitate, Borcea și Negoiță și se mai și mândresc cu asta?! Cum de li s-au șters milioane de euro datorii către stat în timp ce altele au fost retrogradare pentru același motiv?! Cum de s-a schimbat regulamentul in timpul competiției ca rușinea voastră de echipa sa mai murdărească L1 și să mănânce bani nemunciți inca un an? Si sunt curios: care e palmaresul vostru cu noi de când Mititelu sau Netoiu sau alții ca el nu ne mai conduc destinul?! :))

Vezi toate comentariile (38)
Comentează