FOTBAL  »  LIGA 2  »  CHINDIA

update Drept la replică al avocatei Chindiei: „Adică jucătorii să-și încaseze banii, indiferent ce se întâmplă cu echipa, iar cluburile doar să suporte?!” + Reacția fotbaliștilor

FOTO: Facebook @chindiaoficial
FOTO: Facebook @chindiaoficial

Articol de - Publicat sambata, 23 septembrie 2023 12:33 / Actualizat sambata, 23 septembrie 2023 18:10

Aflat în mijlocul a mai multe litigii financiare în care mulți dintre jucătorii și antrenorii din sezonul trecut reclamă plata a 3-4 salarii restante, clubul Chindia se apără într-un mod inedit. 

Chindia a solicitat comisiilor federale „efectuarea unei expertize privind indicatorii de performanță a jucătorilor, pentru a putea aprecia cu privire la îndeplinirea obligațiilor contractuale ale acestora și a aprecia dacă se impune a fi datorată suma de bani solicitată, pentru prestarea unor servicii sub nivelul la care s-au obligat prin contract".

Georgiana Niculae, avocata Chindiei: „Jucătorii n-au folosit întreaga capacitate!”

Fiindcă în opinia Georgianei Niculae, consilierului juridic al grupării dâmbovițene, cea care a conceput apărările, "este evident faptul că jucătorii nu și-au folosit întreaga capacitate fizică și intelectuală pentru a contribui prin prestațiile lor la îndeplinirea obiectivelor clubului".

Aceasta a contactat Gazeta Sporturilor pentru un drept la replică, în urma articolului apărut în legătură cu respectivele demersuri la comisiile jurisdicționale FRF. Și a precizat că a recurs la acest gen de argumentare în apărările Chindiei pentru că: 

În momentul în care jucătorul cere un anumit salariu, acesta este raportat la ceva ce oferă în schimb și la obiectivul clubului. Nu e nevoie să precizăm exact în contract ce anume trebuie să facă un jucător, goluri, pase de gol, pase exacte sau deposedări. Dar acest aspect legat de remunerare intervine legea, codul civil în materie de contracte, care prevede că în momentul în care contraprestația este dezechilibrată, se restabilește echilibrul contractual de către un organism jurisdicțional sau de către instanța de judecată. 

În orice contract sunt două părți, una prestează un serviciu, cealaltă este obligată să-i ofere banii pentru serviciul respectiv. În cazul nostru, obiectivul clubului nu era salvarea de la retrogradare, ci clasarea pe locurile 1-12, iar la acest obiectiv s-a raportat negocierea salariilor. Noi plăteam salarii la nivel de Liga 1, pentru calitatea pe care un jucător o promitea, cu asumarea de către toți cei implicați în realizarea acestui obiectiv
- Avocat Georgiana Niculae

Georgiana Niculae a mai adăugat că „așa m-am gândit eu, așa sunt apărările mele. Să mi le respingă comisia, dar să-mi și motiveze de ce. Că asta e o altă problemă, că nu le motivează". 

„Cât mai mergem cu sistemul asta, ca jucătorii să fie plătiți, să-și vadă de treabă și cluburile să suporte?!”

Jurista Chindiei a mai explicat că „de anul acesta este un un nou model contract cadru între jucători și club, unul emis de FIFA, adoptat și de FRF. În aceste contracte există această obligație ca în schimbul remunerației, jucătorii să presteze o activitate sportivă la cel mai înalt nivel. Pentru asta trebuie să existe un sistem care să cuantifice prestațiile fotbaliștilor. 

Și Federația îl are, oferă date, indicatorii fiecărui jucător la fiecare meci, de-a lungul unui sezon. Poți să greșești la un meci-două, dar e o expertiză care dă date despre tot ceea ce realizează un jucător într-un campionat. Și ea poate fi folosită.

Ce facem, persistăm în acest sistem în care jucătorii continuă să-și încaseze banii, să-și vadă mai departe de treabă indiferent ce se întâmplă cu echipa, iar cluburile doar să suporte?! Că până la urmă, pe teren s-a pierdut calitatea de echipă de Liga 1".

Cazul Căbuz: „Factura de plată a amenzii ne-a venit, dar motivările comisiilor, nu!"

Georgiana Niculae a acuzat frontal Comisiile FRF că nu respectă regulamentele, vorbind despre cazul lui Cătălin Căbuz. 

În primă instanță, la CNSL, nici nu am putut să ne apărăm. Era acea perioadă în care fostul președinte Marcel Ghergu și-a dat demisia și a fost numit Andrei Cordoș. Iar schimbarea trebuia înregistrată la judecătorie, însă acolo erau în grevă. Așa că n-am avut mandat să pot depune apărarea. Am transmis asta Comisiei, cu înscrisuri, dar nu s-a ținut cont și s-a judecat oricum. Normal că jucătorul a obținut să-i achităm acele restanțe financiare
- Georgiana Niculae

Jurista celor de la Chindia a explicat și cum are acum de plătit o amendă de 7.000 de lei fiindcă nu i-a plătit restanțele lui Cătălin Căbuz. 

„La Comisia de Disciplină, avocata lui Căbuz a depus o cerere de executare a deciziei CNSL. Și culmea, deși Comisia a invocat din oficiu prematuritatea cererii, adică fusese depusă prea devreme, fiindcă noi aveam ulterior recursul, a pus cazul pe rol, le-a admis cererea și ne-a amendat cu 7.000 de lei, fiindcă nu plătisem. 

Dar în regulamente scrie clar că nu poți cere executarea dacă nu există o hotărâre definitivă. E adevărat, la recurs, ni s-a respins acțiunea, dar cum să ni se dea amendă fiindcă nu am executat plata într-un caz nefinalizat?! Poate la recurs se concluziona că nu avem de plătit atât de mult. 

Abia după judecarea recursului ei aveau dreptul să facă acea cerere de executare. Deci Comisia de Disciplină ne-a executat degeaba. Culmea este că deciziile motivate de la recurs și de la Comisia de Disciplină nu ne-au ajuns la club. Dar factura de plată pentru amenda de 7.000 de lei ne-a venit!".

Reprezentanta târgoviștenilor a mai amintit un caz, din sezonul 2021-2022, când "CNSL i-a dat dreptate preparatorului fizic Isac Stelian, care și-a cerut bonusul de performanță, susținând că echipa a terminat campionatul pe locul 11. Deși Chindia s-a clasat pe locul 13 și a jucat barajul de menținere în Liga 1 cu Chiajna. L-a recurs ni s-a respins cazul, astfel că a rămas în valabilă, negru pe alb, decizia prin care se spunea că am terminat acel sezon pe locul 11, deși noi am fost pe 13 și am disputat acel baraj!".

Din punctul nostru de vedere, al clubului Chindia, este ilegal că apărările mele au ajuns la presă. Numai clubul avea dreptul să le facă publice. Uite că eu am solicitat o probă, cea a expertizei prestației jucătorilor, la care nimeni dintre avocații cu experiență în fotbal nu s-au gândit. Într-un contract, fiecare parte trebuie să-și îndeplinească în totalitate atribuțiile. Când sunt îndeplinite doar în parte, și remunerația să fie doar pentru partea îndeplinită
- Georgiana Niculae

„De ce jurista n-a mai cerut expertize când aveam condiții de liga a 3-a și jucam și accidentați?!”

Intervenția juristei de la Chindia Târgoviște și modul în care îi acuză pe jucătorii din sezonul trecut că nu au dat totul pe teren a stârnit reacția foștilor componenți ai echipei.

Unul dintre jucătorii care au depus memorii pentru recuperarea unor salarii, a ripostat: „Noi chiar ne considerăm jigniți de afirmațiile juristei de la Chindia. Știu că sună colegii și le zice că au dreptate, dar vrea să-i convingă să mai aștepte cu memoriile, să mai tragă de timp. Până când?! 

Doamna Georgiana trebuia să meargă să se zbată, să convingă finanțatorii ca salariile să fie la zi și echipa nu ar mai fi ajuns în situația să retrogradeze. Trebuia să se implice în asigurarea condițiilor de antrenament , de refacere, care erau de liga a 3-a cel mult. Să fi cerut atunci o expertiză a condițiilor pe care clubul se obliga prin contract să le asigure jucătorilor". 

Apoi a continuat: "Nu mai primisem salariile din martie. Atunci nici nu se știa care va fi situația finală a echipei. Nu e vorba numai de salarii, dar și de chiriile pe care clubul se angajase să le plătească. Au fost luni întregi în care ne împrumutam pe unde apucam, să plătim noi. 

Revenind la condiții, au fost 15 jucători care au suferit rupturi musculare. Și acum vine să spună că nu am dat noi totul?! Păi ne accidentam tocmai fiindcă ne antrenam pe terenul dure, sintetice. 

Mulți au jucat așa, chiar și accidentați. Atunci n-am văzut-o pe doamna Georgiana să zică să nu mai jucăm, dacă avem probleme medicale. Nici nu gândește, se acuza singură. Vrea expertiză la jucători, ca si cum nu au dat 100% , dar condițiile erau de Liga 3 sau mai rău. 

Toți am dat ce am avut mai bun sa îndeplinească obiectivul. Dar atâția ani cu condiții grele, fără stadion propriu, cumulat și cu neplata salariilor, au dus echipa în punctul acesta. Nici acum nu s-a schimbat nimic la club. Doar anumiți oameni și jucători. 

În rest totul depinde doar de decizia celor care baga bani, de la primărie și de la Consiliul Județean, dacă vor sau nu să țină echipa, dupa bunul plac. Probabil că dacă nu urma un an electoral, echipa ajungea în Liga 4".

Citește și alte știri din Superligă: 

VIDEO + FOTO Nocturna a fost montată de urgență pentru FCSB! Toate biletele s-au epuizat în două ore

De ce se temeau nu au scăpat! Vassaras l-a delegat la Sepsi - FCSB pe cel mai nou dușman al roș-albaștrilor

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (8)
gorobete
gorobete  •  24 Septembrie 2023, 09:05
Postat de MariusSafta pe 24 Septembrie 2023, 05:39

Blonda lovește din nou! , aceasta jurista care a terminat facultatea la 30 de ani și acum se autointitulează ,,avocată” susținută de un nume sonor din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița cum știe ea mai bine are tupeul sa afirme și sa acuze niște jucatori care și-au dat sufletul pentru echipa și au încercat sa ofere pe teren performanța maxima care s-a putut in acel moment . De ce nu s-a cerut expertiza și atunci când jucatori se antrenau pe un teren fără vestiare și fără facilitați in condiții de liga a 4 sau atunci când aveau 4 salarii restante. Atunci când totul era roz doamna blonda se ducea chiar și in cantonamentele echipei pe bani clubului , ce treaba avea o juristă acolo?,rămâne la latitudinea cititorului sa se gândească .

De ce nu spui maestre pe fața??!! Este vorba de calamitatea politica Țuțuianu, sponsorul tuturor pițipoancelor din județ!! Are pupile peste tot, administrație, casa de pensii, cass...etc... încalecă și descăleca omul mai ceva că la rodeo!!

MariusSafta
MariusSafta  •  24 Septembrie 2023, 05:39

Blonda lovește din nou! , aceasta jurista care a terminat facultatea la 30 de ani și acum se autointitulează ,,avocată” susținută de un nume sonor din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița cum știe ea mai bine are tupeul sa afirme și sa acuze niște jucatori care și-au dat sufletul pentru echipa și au încercat sa ofere pe teren performanța maxima care s-a putut in acel moment . De ce nu s-a cerut expertiza și atunci când jucatori se antrenau pe un teren fără vestiare și fără facilitați in condiții de liga a 4 sau atunci când aveau 4 salarii restante. Atunci când totul era roz doamna blonda se ducea chiar și in cantonamentele echipei pe bani clubului , ce treaba avea o juristă acolo?,rămâne la latitudinea cititorului sa se gândească .

thiamarcos
thiamarcos  •  24 Septembrie 2023, 04:34

Sa fim seriosi, daca intr-un contract al unui jucator nu se precizeaza explicit ce sanctiune primeste cand echipa nu atinge un anume obiectiv, atunci clubul e obligat sa plateasca indiferent de situatie. Doamna aceasta care se crede priceputa ignora si alt aspect, aproape intotdeauna prevederile referitoare la obiectiv se pun in contractul antrenorului, asa ca nu vad ce legatura are cu contractele jucatorilor. Si inca n-am auzit de vreun contract de antrenor in care sa se precizeze: daca nu ai atins obiectivul trebuie sa dai banii inapoi! Cucoana asta nu intelege ca munca trebuie sa fie platita.. Nu e ca la un magazin: iti dau banii astia, imi dai produsul acela care costa exact cat iti dau eu! Daca ar fi asa, atunci ar veni maine Becali si ar zice: dau bani, vreau sa cumpar acest campionat si cupa, costa atat, uite banii, deci sunt campion...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează