FOTBAL  »  NATIONALA  »  APĂRARE

EXCLUSIV Cum s-a apărat România la UEFA în cazul incidentelor de la meciul cu Kosovo » În ce categorie a încadrat forul european cazul

Comisia de disciplină a UEFA a anunțat decizia după incidentele de la meciul România- Kosovo (2-0), întrerupt 52 de minute de arbitrul francez Willy Delajod, pentru bannerele și scandările ”Kosovo e Serbia! +21   FOTO
Comisia de disciplină a UEFA a anunțat decizia după incidentele de la meciul România- Kosovo (2-0), întrerupt 52 de minute de arbitrul francez Willy Delajod, pentru bannerele și scandările ”Kosovo e Serbia!".

Articol de - Publicat miercuri, 20 septembrie 2023 17:37 / Actualizat miercuri, 20 septembrie 2023 17:54

Comisia de Disciplină a UEFA a anunțat decizia după incidentele de la meciul România- Kosovo (2-0), întrerupt 52 de minute de arbitrul francez Willy Delajod din cauza mesajelor și scandărilor ”Kosovo e Serbia!" ♦ Cu Andorra vor avea acces gratuit în stadion numai copii sub 14 ani, organizați în grupuri și cu un însoțitor adult la 10 minori. ♦ Gazeta a aflat cum și-a construit FRF apărarea și de ce pedeapsa primită nu este atât de drastică.

Marți seară a fost termenul limită la care trebuia ca părțile împlicate în meciul România - Kosovo (2-0) să trimită către UEFA argumentele scrise. 

Iar azi, Comisia de Disciplină a forului continental a decis sancțiunea în urma incidentelor de la partida respectivă, oprită timp de 52 de minute de arbitrul francez Willy Delajod, din cauza mesajelor afișate și a scandărilor, „Kosovo je Serbija", transmise de facțiunea "Uniți sub tricolor". 

Dezvăluirile GSP sunt confirmate de Pancu, dar selecționerul șochează: „Sunt lucruri normale, aveam nevoie de bărbăție”
ROMÂNIA U21
Dezvăluirile GSP sunt confirmate de Pancu, dar selecționerul șochează: „Sunt lucruri normale, aveam nevoie de bărbăție”

Cum eram recidiviști, Comisia a dat o hotărâre anticipată: vom juca următorul meci de acasă din preliminariile Euro 2024 cu porțile închise pentru publicul larg și vom plăti și o amendă de 52.000 euro. Copiii sub 14 ani vor avea acces.

Mesaj politic, nu rasism sau xenofobie

Departamentul juridic al FRF și-a bazat apărarea pe argumentul că nu a fost vorba despre mesaje rasiste sau xenofobe, ci de un mesaj politic. În condițiile în care chiar statul român se numără printre cele care nu recunosc independența kosovarilor.

Un alt punct al apărării celor de la Casa Fotbalului a fost și faptul că după reluarea jocului nu s-au mai înregistrat niciun fel de incidente.

România a încercat astfel să reducă "pagubele" create în această campanie de respectivul grup de suporteri, care a declanșat incidente de același gen și la meciul tur, de la Priștina. 

Mai mult, suntem recidiviști pentru că au fost proferate scandări împotriva Ungariei și la meciul de acasă cu Belarus (2-1). Pentru acestea, UEFA dăduse anterior o sancțiune mai soft, închiderea unui sector de 2.000 de locuri la partida cu Israel (1-1).

Acum însă, era foarte puțin probabil să scăpăm fără cel puțin un meci acasă cu porțile închise, primul programat fiind cel din 15 octombrie, România - Andorra. Celălalt joc pe care "tricolorii" îl mai au de jucat pe teren propriu în preliminariile Euro 2024 este cel cu Elveția, din ultima rundă, care va avea loc pe 21 noiembrie.

La meciul cu Andorra, FRF va permite totuși accestul gratuit în stadion pentru copii de până în 14 ani, organizați în grupuri, cu câte un adult însoțitor la 10 minori, o practică folosită în astfel de situații în fotbalul internațional.

Ce acuzații au fost aduse organizatorului FRF în urma meciului România - Kosovo

  • afișarea și scandarea de mesaje politice
  • comportament rasist al suporterilor
  • aprinderea de torțe
  • aruncarea de obiecte în teren
  • blocarea zonelor de acces public

Cum a comentat FRF

Comisia de Disciplină a judecat astăzi cazul deschis ca urmare a incidentelor de la meciul România – Kosovo 2-0, disputat pe 12 septembrie. UEFA a decis să amendeze Federația Română de Fotbal cu 52.000 de euro, iar următorul meci organizat pe teren propriu se va disputa în spatele ușilor închise. 

Astfel, în urma sancțiunii dictate de UEFA, partida România – Andorra, programata pe 15 octombrie, de la ora 21:45, se va desfășura fără spectatori. Cu toate acestea, FRF a decis să permită accesul GRATUIT al copiilor sub 14 ani, organizați în grupuri, de la unități de învățământ preșcolar și școlar, școli de fotbal, grupe de juniori ale cluburilor de fotbal, doar cu câte un însoțitor la fiecare grup de 10 copii. Procedura completă de înscriere va fi anunțată în zilele viitoare
- comunicat FRF

VIDEO. România - Kosovo, întrerupt din cauza scandărilor suporterilor români

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

Dezvăluirile GSP sunt confirmate de Pancu, dar selecționerul șochează: „Sunt lucruri normale, aveam nevoie de bărbăție”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (7)
Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  21 Septembrie 2023, 12:04
Postat de Haha1989 pe 21 Septembrie 2023, 09:50

Tot UEFA? Nu educația unora? Ce mod de gândire ai!

Băi haha" mod de gândire", tu intelegi ce-am scris sau faci parte din categoria ***? Am spus ca " vina cea mai mare", ceea ce nu inseamna ca absolva de vina brutele alea tatuate din tribune pentru spectacolul lor grotesc... Dacă esti limitat in gândire, nu mai comenta ca te dai de gol ca nu ai nimic in tărtăcuță.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Haha1989
Haha1989  •  21 Septembrie 2023, 09:50
Postat de Acidutzu_67 pe 20 Septembrie 2023, 18:11

UEFA are vina cea mai mare in toata tărășenia asta. Oare FRF nu putea sa le reproșeze faptul ca urnele au fost prost aranjate astfel incat tarile care nu recunosc Kosovo sa evite aceasta echipa in grupe asa cum au pricedat in cazul Serbiei?

Tot UEFA? Nu educația unora? Ce mod de gândire ai!

Str82HeIL
Str82HeIL  •  20 Septembrie 2023, 22:26

Intrebarea e de cand face UEFA politica...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează