FOTBAL  »  NATIONALA  »  JUCĂTORI

Ianis da, Dennis Man NU! Are dreptate Gică Hagi? » 3 jucători la egalitate în topul celor mai eficienți „tricolori” din actuala generație

Gică Hagi i-a numit pe Ianis și Dennis Man drept „cei mai decisivi” jucători ai naționalei // fotomontaj Andrei Crăițoiu
Gică Hagi i-a numit pe Ianis și Dennis Man drept „cei mai decisivi” jucători ai naționalei // fotomontaj Andrei Crăițoiu

Articol de - Publicat joi, 28 martie 2024 14:56 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 00:55

În repetate rânduri, mai întâi la aeroport apoi într-o intervenție televizată, Gică Hagi i-a numit pe Ianis și pe Dennis Man drept „cei mai decisivi jucători ai naționalei din 2021 încoace” ♦ Are dreptate fostul mare fotbalist? Pentru a încerca să „traducem” însușirea de a fi decisiv, vă propunem o simulare care ia în calcul reușitele tuturor „tricolorilor” în ultimii 3 ani.

Din martie 2021 până în prezent, Ianis Hagi a înscris 5 goluri și a oferit 3 pase decisive într-un total de 19 apariții pentru echipa națională.

În același interval, Dennis Man se laudă cu 6 goluri și două pase decisive în 16 meciuri sub tricolor.

Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele
GSP SPECIAL
Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele

Ianis Hagi și Dennis Man, primii din actuala națională ca goluri + pase decisive

Așadar, câte 8 contribuții decisive (goluri + ultima pasă) pentru cei 2, liderii actualei generații la acest capitol. Ca număr total de contribuții decisive, singurul aproape de ei este fundașul stânga Nicușor Bancu, numai că el și-a lăsat amprenta mai mult ca servant decât la finalizare: două goluri și 5 pase decisive.

Ceva mai jos în acest clasament regăsim 5 jucători cu câte 5 contribuții decisive: Nicolae Stanciu și Alexandru Cicâldău, câte 4 goluri și 1 assist, George Pușcaș, 3 goluri + două pase decisive, Răzvan Marin și Olimpiu Moruțan, câte 1 gol și 4 assist-uri în dreptul fiecăruia.

Sunt Ianis Hagi și Dennis Man cei mai eficienți din actuala generație?

Dar cât de importante au fost reușitele semnate de Man și Ianis? Lesne de înțeles, un gol la 4-0 cu Andorra nu cântărește la fel precum o reușită la 2-2 cu Elveția sau 2-1 cu Israel. În exemplele din urmă, fiecare reușită face diferența între zero puncte și 1 punct sau între 1 punct și 3 puncte. În schimb, golul care închide tabela la 4-0 cu Andorra nu contribuie per se la zestrea naționalei.

Pentru a cuprinde și partidele amicale în acest exercițiu, ne-am imaginat că și acestea ar fi recompensate cu puncte. Mecanismul este unul simplu, am calculat punctele virtuale în funcție de cum ar fi putut arăta rezultatele naționalei fără reușitele jucătorilor respectivi.

Reușitele lui Ianis au venit în partidele listate mai jos și au adus României un total de 4 puncte, golurile mijlocașului de la Alaves fiind decisive la 3-2 cu Macedonia de Nord în preliminariile pentru CM 2022 și la 2-1 cu Israel, victoria care i-a calificat pe „tricolori” la EURO 2024.

  • Gol la 3-2 Macedonia de Nord - două puncte
  • Assist la 2-0 cu Liechtenstein - zero puncte
  • Gol la 1-2 cu Germania - zero puncte
  • Gol și două assisturi la 4-0 cu Andorra - zero puncte
  • Gol la 2-1 cu Israel - două puncte
  • Gol la 2-3 cu Columbia - zero puncte

Să vedem și situația lui Dennis Man:

  • Gol la 2-0 cu Islanda - zero puncte
  • Gol la 2-0 cu Liechtenstein - zero puncte
  • Gol și assist la 2-2 cu Israel - 1 punct
  • Gol la 4-1 cu Bosnia - zero puncte
  • Gol la 2-0 cu Andorra - zero puncte
  • Gol la 1-1 cu Irlanda de Nord - 1 punct
  • Assist la 2-3 cu Columbia - zero puncte

Doar două puncte aduse de extrema celor de la Parma, jumătate cât contribuția lui Ianis Hagi.

Ianis Hagi nu e lider solitar!

La egalitate cu Ianis sunt George Pușcaș și Răzvan Marin, amândoi cu 4 puncte aduse României.

Pușcaș a pasat decisiv la 1-0 cu Finlanda (Nations League 2022) și a înscris la 2-1 cu Israel în preliminariile EURO 2024, Marin a pasat decisiv la 2-1 cu Belarus în preliminariile EURO 2024 și 1-0 cu Armenia în calificările pentru Mondialul din 2022.

Concret, avem 3 fotbaliști care au adus câte 4 puncte României prin golurile și pasele lor decisive în ultimii 3 ani, însă Ianis este singurul cu această contribuție exclusiv pe baza golurilor, la Pușcaș și Răzvan Marin fiind „responsabile” pentru puncte și pasele decisive.

Ianis da, Dennis Man NU! Are dreptate Gică Hagi? » 3 jucători la egalitate în topul celor mai eficienți „tricolori” din actuala generație
Ianis Hagi a înscris în meciul amical cu Columbia // foto: Gettyimages

În campania de calificare la EURO 2024, în care România a câștigat grupa I neînvinsă, cei mai buni marcatori „tricolori” au fost Denis Alibec, Valentin Mihăilă și Nicolae Stanciu, toți cu câte 3 reușite.

Raportându-ne la perioada martie 2021 - martie 2024, Alibec a adus 3 puncte României (goluri la 1-1 cu Israel și 1-0 cu Elveția), Mihăilă tot 3, cu gol la 3-2 cu Macedonia de Nord și „dublă” la 2-2 cu Elveția, Stanciu doar două, prin golul de la 2-1 cu Belarus.

Așadar, acest exercițiu ne arată că din perspectiva golurilor, Ianis Hagi este, într-adevăr, cel mai eficient jucător de atac din naționala României, egalat de Răzvan Marin și George Pușcaș dacă introducem și pasele decisive în ecuație.

Sigur, mecanismul de calcul are limitările lui, golul care deschide tabela într-un meci strâns este mai important decât o eventuală a doua reușită într-o astfel de partidă - ne amintim aici victoria de acasă cu Kosovo -, însă ne demonstrează încă o dată că între a înscrie multe goluri și a decide un meci nu există un semn de egalitate.

VIDEO cu declarațiile lui Gică Hagi la revenirea în România

Tot despre echipa națională:

Poate da Ianis Hagi un randament mai bun în centru? » 3 experți analizează pentru GSP noua idee a lui Iordănescu și dau verdictul
COLUMBIA - ROMÂNIA 3-2
Poate da Ianis Hagi un randament mai bun în centru? » 3 experți analizează pentru GSP noua idee a lui Iordănescu și dau verdictul
Mihai Stoica nu concepe primul „11” al României fără el: „E cel mai bun. De departe!”
FCSB
Mihai Stoica nu concepe primul „11” al României fără el: „E cel mai bun. De departe!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (64)
CMDDP
CMDDP  •  01 Aprilie 2024, 10:08
Postat de talpaiadului pe 29 Martie 2024, 12:56

Mai bine recunoaste ca te-a batut George cand erai mic si-i porti ranchiuna si-n ziua de azi :)

Pe bune? Atat poti?

mirstelistu
mirstelistu  •  29 Martie 2024, 15:50
Postat de dorelus pe 29 Martie 2024, 08:57

Si eu am spus asta domnule dară cred că suntem proști sau,, dușmanii jurnaliștilor,,. Amu și dacă ne uitam după meciul cu Elveția (meci care a stabilit ordinea echipelor calificate) și vedem atitudinea lui Ianis cu steagul și mai ales camerele care se țineau scai de el, atunci într-adevăr l-am făcut erou național,, Mihai Eminescu al fotbalului romanesc,,. Suntem de toată praștia.

Unii de prin studiouri îi dedica ode chiar si spun ca aia dea Alaves vor avea de gandit dupa meciurile odraslei

octavcne
octavcne  •  29 Martie 2024, 14:23

Ianis a fost decisiv ptr ca a marcat. Daca o tine tat'su pe linia asta, s-ar putea sa nu ii mai paseze nici d***U lui Ianis de acum inainte. Va dati seama ce era daca Man era baiatul lui Hagi? Subiectivism, inteleg, dar cum poti fi atat de orb sa crezi ca Ianis chiar e un jucator foarte bun, cand el nu s-a impus la absolut nici o alta echipa in afara de cea la care antreneza tatal sau?

Vezi toate comentariile (64)
Comentează