FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

TOTU-I TACTICA Edi Iordănescu, inginerie în detaliu » Am descompus punct cu punct tactica perfectă din România - Ucraina 3-0, meciul unei generații

Edi Iordănescu, antrenorul naționalei României, fotomontaj: Stela Tănase / GSP
Edi Iordănescu, antrenorul naționalei României, fotomontaj: Stela Tănase / GSP

Articol de - Publicat marti, 18 iunie 2024 10:11 / Actualizat marti, 18 iunie 2024 15:59

România - Ucraina 3-0 a fost meciul unei generații, o victorie neașteptat de clară la Euro 2024, ce i-a făcut pe suporterii prezenți pe Allianz Arena din Munchen să-și facă fotografii cu tabela. Dincolo de execuțiile superbe, e și partida carierei lui Edi Iordănescu. Selecționerul a asamblat un puzzle tactic impresionant care a dat roade, fără ca adversarii să aibă șanse.

Într-o formulă de 4-1-4-1, tricolorii au dezvoltat un joc captiv, cu sarcini bine trasate și efort bine distribuit pe fiecare poziție. A funcționat fiindcă România a fost mult mai directă, deși posesia le-a aparținut ucrainenilor într-o proporție de 66%.

Pe fondul unor erori individuale certe, jucătorii lui Edi Iordănescu au fost speculativi, au trecut peste propriile limite și au activat calitățile pe care le-au dobândit încă de când au început să formeze un grup: energie, travaliu, curajul de a încerca și de a aștepta momentul potrivit.

În același spectru, a fost și partida în care naționala României nu poate fi asociată cu norocul. Hazardul a lipsit, ba chiar se poate spune că ne-a ocolit dacă ținem cont de execuția lui Stanciu din corner prin care puteam marca, însă mingea a lovit transversala.

Edi Iordănescu, lecție tactică în România - Ucraina

Cifrele de Transfermarkt, cluburile de care jucătorii aparțin, ligile de top în care activează, toate aceste valențe care nu ne avantajau înainte de start au fost anulate de tactica lui Edi Iordănescu, relativ asemănătoare cu cea din meciul cu Elveția, câștigat pe Arena Națională cu 1-0.

Atunci, selecționerul s-a folosit de același sistem care nu i-a lăsat pe Shaqiri, Okafor și Ruben Vargas să-și desfășoare ofensiva.

Criticați în ultimele meciuri amicale, cu Bulgaria și Liechtenstein, că nu au reușit să atace pozițional, tricolorii au revenit la reactivitatea, ușor accesibilă, se pare, cu duelantele care își propun posesia.

Și la capitolul „vigoare” am arătat bine, în condițiile în care mai mulți jucători au mers în Germania cu deficit de partide și ședințe de pregătire.

Nu unul, ci trei jucători de pressing

Rolul lui Nicolae Stanciu a fost în ultimii trei ani un subiect intens dezbătut. Decar sau număr 8? În mandatul lui Mirel Rădoi, sarcinile sale erau mult mai defensive, însă venirea lui Edi Iordănescu l-a descotorosit de „munca de jos”.

În partida cu Ucraina, cea de-a doua victorie a României din istorie la Euro, după cea cu Anglia, 3-2 în 2000, numărul 10 a fost responsabil nu doar de creație, ci a acționat și la recuperare, dar într-o zonă mult avansată.

Și-a împărțit atribuțiile de pressing alături de Răzvan Marin și, element surpriză, Denis Drăguș. Au funcționat într-o linie de trei, în momentele de tranziție negativă, aspect perfect vizibil la prima reușită.

Denis Drăguș a coborât în flancul stâng, în timp ce Răzvan Marin l-a urmărit cu insistență pe ce Ilya Zabarnyi pentru ca mai apoi să continue să pună presiune pe portarul Lunin, autorul unei pase fatale.

Edi Iordănescu, inginerie în detaliu » Am descompus punct cu punct tactica perfectă din România - Ucraina 3-0, meciul unei generații
Pressing avansat făcut de Nicolae Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș. Konoplya cedează presiunii puse de Drăguș și îl pune într-o situație dificilă pe portarul Lunin. Așa se naște primul gol al României. Foto: Analiză Wyscout

Ulterior, mingea a ajuns la Stanciu, care a aplicat mingii un efect cum puțini jucători reușesc. Mingea s-a deplasat spre vinclul porții, iar goalkeeper-ul nu a mai putut interveni.

Se poate spune că a fost o reușită muncită, chiar dacă e individuală ca execuție, pentru că au contribuit și coechipierii din jurul său în a-l pune în poziția perfectă.

10,59 kma alergat Răzvan Marin în România - Ucraina

Flancul drept al ucrainenilor, scurtcircuitat de la bază

Postul de fundaș stânga a fost cu semnul întrebării pentru naționala României. Pe această poziție, avem o singură opțiune viabilă și aceea cu carențe defensive: Nicușor Bancu.

Pasul înapoi făcut de Drăguș în multe dintre momente i-a creat probleme lui Yukhym Konoplya, omologul lui Bancu și poate jucătorul cu cea mai slabă prestație.

Nu doar Konoplya a fost sufocat, ci toată construcția din banda dreaptă a Ucrainei. Astfel, mingile spre Tsygankov au fost reduse, iar fundașul Universității Craiova a avut mai puține dueluri unu la unu cu adversarul direct.

Pe cărbuni aprinși astăzi, Nicușor Bancu a fost ajutat, în zona sa de acțiune, și de către Andrei Burcă, deplasat ușor în stânga pentru a preîntâmpina pericolul.

Edi Iordănescu, inginerie în detaliu » Am descompus punct cu punct tactica perfectă din România - Ucraina 3-0, meciul unei generații
Nicușor Bancu, prins pe picior greșit pe tranziția negativă. Andrei Burcă se repliază și îi închide unghiul lui Tsygankov, pentru ca mai apoi să rețină Florin Niță. Foto: Analiză Wyscout

Și în flancul drept am funcționat în parametri optimi. Dennis Man a destabilizat apărarea ucraineană prin incursiunile lui, iar Andrei Rațiu a făcut un meci foarte bun pe ambele faze. L-a blocat pe Mudryk fără să-i facă un marcaj strâns.

Edi Iordănescu, inginerie în detaliu » Am descompus punct cu punct tactica perfectă din România - Ucraina 3-0, meciul unei generații
Rațiu nu îl marchează de aproape pe Mudryk. Tehnica extremei stângi este devastatoare pe spații mici. Foto: Analiză Wyscot

Andrei Burcă, sarcini suplimentare

Dacă Nicolae Stanciu a primit premiul de jucătorul meciului după fluierul final, Andrei Burcă ar merita unul pentru sacrificiu.

După aproape două luni în care s-a pregătit separat la Mogoșoaia ca urmare a rupturii musculare suferite, apărătorul central al celor de la Al-Okhdood a jucat rolul de „bad boy” în apărare, surprins cu grimase de rău. Un adevărat războinic, cu colțul de buză ridicat mereu după fazele din care am scăpat ușor.

L-a susținut și pe Radu Drăgușin, colegul său din axul defensiv, cu un plasament de multe ori eronat, la marcaj și ieșirea la offside, în minutul 36 fiind aproape de un autogol cu capul. În schimb, fundașul lui Tottenham a pasat foarte bine.

Edi Iordănescu, inginerie în detaliu » Am descompus punct cu punct tactica perfectă din România - Ucraina 3-0, meciul unei generații
Radu Drăgușin pierde omul din marcaj. Foto: Analiză Wyscout

89%a fost acuratețea paselor lui Radu Drăgușin în România - Ucraina 3-0. Mai sigur decât el a fost Rațiu, cu 92%.

Andrei Burcă a avut o rază mare de acțiune inclusiv la fazele fixe. A comunicat excelent și cu Florin Niță, foarte rațional la ieșirile dintre buturi.

Următorul duel, cu Belgia se va desfășura cu un alt tip de presiune pe umeri. Cert este că Lukaku & co. au nevoie de o victorie pentru a spera la calificare în optimi, ceea ce ar putea însemna că adversarul își va propune atacul.

VIDEO. Edi Iordănescu, cuvinte mari despre jucătorii săi

Citește și:

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia
Superliga
Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia
Rusescu a văzut echipa de start a României și a reacționat: „O surpriză foarte mare. Pe Edi l-a deranjat ceva”
Nationala
Rusescu a văzut echipa de start a României și a reacționat: „O surpriză foarte mare. Pe Edi l-a deranjat ceva”
Slovacia - România 1-1, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » GOOOOL Răzvan Marin! Penalty executat perfect! Pauză, la acest scor suntem în „optimi”!
Nationala
Slovacia - România 1-1, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » GOOOOL Răzvan Marin! Penalty executat perfect! Pauză, la acest scor suntem în „optimi”!

Știm pe cine ar întâlni România în optimi » Locul 1 în grupă e singurul cu adversar simplu! Pe locurile 2-3, dăm de un COȘMAR

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (15)
cschaka
cschaka  •  19 Iunie 2024, 10:44
Postat de Kkpp pe 18 Iunie 2024, 11:17

M am bucurat la primul gol,m am linistit la al doilea,la golul 3 am zis ok am castigat,dar n am inteles bucuria asta exagerata.Totusi,e Ucraina,o tara lovita de razboi,oameni morti,psihic si moral sunt zero.S a vazut,cu 2 3 care incercau,restul zero.Hai sa nu urlam din toti bojocii ca si cum am castigat europenele.E totusi Ucraina tara cea mai batuta de soarta de la europene.Mie mi ar fi fost rusine sa urlu la golul 3 din toti bojocii.Cu strategia perfecta a lui Iordanescu,mare selectioner ,ca merita,nu ca e fiu lui taticu care l a tradat pe hagi si compania si a asigurat astfel o slujba si pt fiu lui.O sa vreau sa vad acelasi joc si entuziasm si cu Belgia strategie si mai vorbim.Adica nu,nu vreau sa vad 33% posesie,ca ne executa aia mai ceva decat am facut o noi cu ucraina.E bine,dar sa fim realistic, am batut ,ma repet cea mai necajita si batuta de soarta echipa.Un egal cu Belgia si suntem valori,hai Stanciule dupa meci si zi ne ce de *** suntem ca n am crezut in voi!

Dacă erau așa căzuți cu moralul, nu ar fi ajuns la Euro. Dar ei au trecut de baraj, iar în meciul de pregătire cu Germania au făcut egal, plus că au declarat pentru meciul cu noi că joacă pentru poporul ucrainean, deci ei voiau să joace.

danielnd
danielnd  •  18 Iunie 2024, 21:17

Recomand ca înainte de a scrie un articol să vă uitați și pe statistică. “Pe această poziție, avem o singură opțiune viabilă și aceea cu carențe defensive: Nicușor Bancu” În primul rând statistica arată ca Nicușor Bancu a alergat 10.3 km imediat după Rațiu și înaintea lui Burcă dar probabil a alergat în “spatele porții “ Iar în al doilea rând dacă tot spui ca are carențe defensive (de nu este fcsb-ist) ar fi bine să vii cu o propunere și să ne spui care este acel fotbalist care este mai bun ca el pe acest post din România. Probabil unul de la cluburile din București.

mishu_74
mishu_74  •  18 Iunie 2024, 19:25
Postat de Kkpp pe 18 Iunie 2024, 11:17

M am bucurat la primul gol,m am linistit la al doilea,la golul 3 am zis ok am castigat,dar n am inteles bucuria asta exagerata.Totusi,e Ucraina,o tara lovita de razboi,oameni morti,psihic si moral sunt zero.S a vazut,cu 2 3 care incercau,restul zero.Hai sa nu urlam din toti bojocii ca si cum am castigat europenele.E totusi Ucraina tara cea mai batuta de soarta de la europene.Mie mi ar fi fost rusine sa urlu la golul 3 din toti bojocii.Cu strategia perfecta a lui Iordanescu,mare selectioner ,ca merita,nu ca e fiu lui taticu care l a tradat pe hagi si compania si a asigurat astfel o slujba si pt fiu lui.O sa vreau sa vad acelasi joc si entuziasm si cu Belgia strategie si mai vorbim.Adica nu,nu vreau sa vad 33% posesie,ca ne executa aia mai ceva decat am facut o noi cu ucraina.E bine,dar sa fim realistic, am batut ,ma repet cea mai necajita si batuta de soarta echipa.Un egal cu Belgia si suntem valori,hai Stanciule dupa meci si zi ne ce de *** suntem ca n am crezut in voi!

faza e ca nimeni nu s-ar fi asteptat inainte de meci la rezultatul asta. si inaintea meciului, Ucraina tot tara distrusa de razboi era, cu fotbalisti care joaca in campionate puternice la echipe puternice. e normal sa fie bucurosi, au inceput cu dreptul cu un rezultat neasteptat. neasteptat de catre noi, cei care doar citim pe-aici si ne uitam la fotbal. ei, cei care au pregatit meciul, banuiesc ca se asteptau la o victorie. strategia se gandeste in functie de echipa, de meci, de ce ai la dispozitie si atatea altele... asa ca, daca la sfarsitul meciului cu Belgia, aia au posesie 75% dar in dreptul lor sta 0 si in dreptul nostru scrie 1, eu sunt mai mult decat multumit.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close