FOTBAL  »  NATIONALA  »  CRITICI

EXCLUSIV // VIDEO Fostul internațional e contrariat: „Jucătorii de acum ai naționalei nu sunt criticați așa cum eram eu!”

Florin Șoavă, la echipa națională // foto: arhivă GSP
Florin Șoavă, la echipa națională // foto: arhivă GSP

Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 noiembrie 2021 10:55 / Actualizat miercuri, 24 noiembrie 2021 10:58

Florin Șoavă (43 de ani), fost fundaș cu 22 de meciuri jucate la prima reprezentativă a României la începutul anilor 2000, a descris la GSP Live cum a trăit momentele în care era criticat dur de oamenii de fotbal și ce l-a determinat să renunțe la națională, decizie pe care acum o regretă.

Șoavă, care avea eticheta de „copil al lui Anghel Iordănescu” la acea vreme, spune că abilitățile sale sunt cele care i-au adus convocările la echipa națională. Fostul jucător de la Craiova, Rapid sau Spartak Moscova consideră că valul de critici care revărsat asupra sa nu a fost just și admite că nu i-a fost ușor să fie singurul vizat de observațiile negative ale suporterilor și ale oamenilor de fotbal.

Momentul în care Ladislau Boloni a șocat vestiarul naționalei: „Băi frate, ce are ăsta?!”
METODĂ
Momentul în care Ladislau Boloni a șocat vestiarul naționalei: „Băi frate, ce are ăsta?!”

Florin Șoavă: „Nu văd vreun jucător de acum criticat așa cum am fost eu!”

„Nu cred că eram favoritul lui Iordănescu, nici copil, dar atunci jucam pe mai multe poziții, aveam un stâng bun, eram un jucător inteligent de care echipa națională avea nevoie. Probabil erau interese din exterior, să joace alți jucători.

Ce ar trebui să le facem anumitor jucători din echipa națională de acum? Că nu văd vreunul criticat cum am fost eu la momentele respective. Asta este, am avut tărie de caracter și am mers înainte. E greu să simți că doar tu ești vizat, să se zică că nu meriți să fii acolo. Demonstram la echipa de club ce pot, când eram la Rapid am bătut-o pe Dinamo de 11 ori. Când jucam cu ei, era petrecere în vestiar.

Am avut meciuri foarte bune și cred că am fost chemat la națională în primul rând pentru că jucam pe foarte multe poziții, aveam un stâng bun, o tehnică foarte bună și vedeam jocul foarte bine. Nu am fost un marcator, am fost un pasator foarte bun. 

Eu, ca fundaș, nu am băgat niciodată alunecare. Un jucător inteligent nu bagă niciodată alunecare, în opinia mea. Eu intuiam foarte bine jocul, interceptam foarte bine, stăteam foarte bine lângă adversar și mă mutam tot timpul în funcție de minge, astfel că nu aveam nevoie să fac alunecări”, a declarat Șoavă la GSP Live.

Florin Șoavă: „Am simțit negativism din toate părțile, așa că m-am retras”

Întrebat de moderatorul Costin Ștucan care a fost cel mai dificil moment pe care l-a trăit la națională, Florin a spus:

„După meciul cu Cehia (n.r. - pe 9 octombrie 2004), când am pierdut acolo după un penalty pe care l-aș fi provocat eu. Anghel Iordănescu, antrenorul de atunci, ne dădea fiecăruia un om în marcaj. Omul meu nu a venit la faza respectivă, a rămas la mijlocul terenului. 

Martin Jiranek era liber pe 16 metri, a făcut o fentă, a fugit în spate, m-a tras de tricou și am căzut unul peste altul. Eu am spus că nu a fost penalty, dar toată lumea m-a acuzat că eu am făcut penalty, că din cauza mea s-a pierdut meciul și nu știu ce.

M-am retras, da, pentru că am simțit un negativism din toate părțile, în primul rând din partea antrenorului. I-am explicat și dânsului faza, le-am explicat și lui Rotariu, lui Toni Doboș, iar în țară prima declarație a fost că eu am făcut, eu am dres. În primul rând, pierde toată echipa, nu doar un jucător. Cu o fază înainte chiar Iencsi sau Lobonț faultase, se putea da penalty dar nu au dat, iar probabil la faza mea au dat din compensație”.

Florin Șoavă: „Am regretat că m-am retras” 

Ulterior, Șoavă a admis că a regretat decizia retragerii. El a revenit totuși pentru un meci cu Irlanda de Nord în 2006, scor 2-0, în care selecționerul Victor Pițurcă l-a utilizat o repriză.

„Am regretat că am luat acea decizie, indiferent ce se întâmplă nu trebuie să renunți. Echipa națională este punctul culminant, Everestul fotbalului, unde toată lumea își dorește să ajungă. Este greu să ajungi acolo, dar chiar mai greu să te menții. Am făcut un pas în spate și regret, trebuia să lupt în continuare. 

Am vrut să mă eliberez, să scap, să-mi văd de treaba mea la echipa de club, dar nu a fost o decizie corectă. Niciun jucător nu ar trebui să se retragă din echipa națională atât timp cât o poate ajuta”.

Problema noastră este că în România toată lumea e antrenor de fotbal, toată lumea se pricepe la fotbal și la politică. Fiecare să-și vadă de atribuțiile lui, ar fi cel mai bine. 

Prioritate la echipa națională cred că tot timpul a avut Steaua. Bine, în acea perioadă avea o echipă foarte bună. Nu același lucru poate fi spus acum, cred că ar fi trebuit insistat mai mult pe jucătorii de la Craiova, care erau în mare formă (n.r. - la ultimele meciuri din preliminarii CM 2022). 

Deși presa și toată lumea spune că sunt favoritul domnului Iordănescu, nu aveam statut de titular. Ca orice antrenor, a avut câțiva antrenori în care crede mai mult, ceea ce nu mi se pare normal. 

- Florin Șoavă

Citește mai multe știri despre echipa națională: 

Mutu, urmașul lui Rădoi pe banca naționalei? „Edi Iordănescu este potrivit, dar cred că îl vor pune pe Adrian”

Viitor sumbru » Șanse mici și la locul 2 în preliminariile de Mondial și Euro: 21 din 22 echipe sunt mai valoroase decât România

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (1)
vasileroaita
vasileroaita  •  24 Noiembrie 2021, 12:34

De ce sa fie criticati actualii componenti ai Nationalei?! Nu arata nimic... nu sunt asteptari de la ei... Ce sa critici?!?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close