FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - UCRAINA

EXCLUSIV Un fost mare internațional știe care este „atuul” nostru cu Ucraina: „Sunt sceptic, dar avem «pile» acolo sus!”

Antrenament al naționalei României / Foto: GSP.ro
Antrenament al naționalei României / Foto: GSP.ro

Articol de - Publicat duminica, 16 iunie 2024 09:25 / Actualizat duminica, 16 iunie 2024 10:02

Marcel Coraș (65 de ani), unul dintre marcatorii României de la prima ediție a Campionatului European la care a participat, cea găzduită de Franța în anul 1984, crede că jucătorii pregătiți de selecționerul Edward Iordănescu trebuie să se autodepășească pentru a învinge în meciul de debut, cu Ucraina.

Cu 36 de selecții și 6 goluri în tricoul selecționatei țării noastre, arădeanul Coraș, care evolua atunci la Sportul Studențesc, de unde Mircea Lucescu i-a mai convocat la națională în acel turneu final pe Gheorghe Hagi și Gino Iorgulescu, a marcat în poarta celebrului Harald Schumacher, în partida pierdută de România, scor 1-2, împotriva RFG (Republica Federală Germania). Doar 8 echipe se calificau atunci la Campionatul European, nici vorbă de avalanșa de acum, cu 24 de formații.

Marcel Coraș: „Secretul? Băieții să se autodepășească!”

Deși grupa E de la regalul fotbalistic din Germania este singura care nu conține o fostă câștigătoare a Campionatului European, fostul atacant ce a ieșit gheată de argint a Europei din sezonul 1988 - 89 (cu 36 de goluri pentru Victoria București) este mai degrabă rezervat când vine vorba despre șansele de calificare din grupă ale echipei noastre.

Un fost mare internațional știe care este „atuul” nostru cu Ucraina: „Sunt sceptic, dar avem «pile» acolo sus!”
Marcel Coraș

„Avem o grupă foarte grea, cred că avem șansa a treia, după Belgia și Ucraina. Dar, calculele hârtiei pot fi răsturnate de prestația jucătorilor noștri. M-aș bucura să ne calificăm. Totuși, sunt puțin sceptic. Este nevoie ca băieții noștri să se autodepășească”, este de părere Coraș.

Talia ucrainenilor, principalul obstacol

În primul meci, cel supranumit „Dulapul”, datorită fizicului pe care-l avea și îl are și acum, crede că doar ambiția ne poate aduce victoria.

„Ucraina este o echipă care are în componență jucători titulari la echipe mari. Aceștia joacă meci de meci la un nivel foarte ridicat și cred că doar ambiția ne poate aduce un succes. Jucătorii lor au un fizic fantastic, trebuie să ne luptăm cu asta când vorbim despre posesie, construcție, atac și ce va mai pune în practică Iordănescu”, sună analiza interlocutorului nostru.

Responsabilitatea lui Ianis Hagi

La un asemenea nivel, când antrenorii își cunosc adversarii până în cele mai mici amănunte, o surpriză poate destabiliza planurile studiate și exersate înaintea unui meci. Iar această surpriză poate fi Ianis Hagi.

„Am văzut că Ianis are tricoul cu numărul 10. Este o responsabilitate imensă, el trebuie să copieze jocul tatălui său, dacă va putea să o facă. Este foarte greu, însă nu imposibil. Totul depinde de ziua meciului, de mentalitate, de valoare și ambiție. Un campionat european poate fi o trambulină pentru jucătorii români. Ei pot ajunge să joace pe bani mulți, la echipe puternice, dacă vor demonstra calitate”, ne-a declarat Marcel Coraș, în exclusivitate.

„Avem «pile» acolo sus!”

După meciul pierdut de Ungaria în fața Elveției, scor 1-3, presa din țara venică a titrat: „Nici măcar Dumnezeu!”, aluzie la faptul că maghiarii s-au rugat la catedrala din Köln înaintea primei partide a lor de la EURO 2024. Ei bine, la acest capitol, stăm bine în opinia celui care a fost integralist acum 40 de ani la Euro ’84, în partidele din Grupa B, cu Spania (1-1), Germania (1-2) și Portugalia (0-1).

„Proverbialul noroc al familiei Iordănescu ne poate ajuta. Sper să conteze și asta. Chiar dacă avem «pile» acolo sus starea psihică și emotivă din ziua meciului vor conta decisiv în stabilirea învingătoarei”, a conchis Coraș.

VIDEO Cum arată Wurzburg, orașul în care România se pregătește pentru EURO 2024

Citește și:

Dinamo și Sepsi negociază cu fotbalistul care a plecat cu „lacrimi și regrete” din Superliga » Primă ofertă refuzată: vrea mai mulți bani
Superliga
Dinamo și Sepsi negociază cu fotbalistul care a plecat cu „lacrimi și regrete” din Superliga » Primă ofertă refuzată: vrea mai mulți bani
BBC, scuze publice pentru imaginile tulburătoare de la Euro, însă arată cu degetul UEFA: „Am fost la fel de șocați ca și voi!”
Euro 2024
BBC, scuze publice pentru imaginile tulburătoare de la Euro, însă arată cu degetul UEFA: „Am fost la fel de șocați ca și voi!”
De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată
Euro 2024
De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată

De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată

Ce crede Cristian Tudor Popescu despre comentatorii de la Euro 2024 » Schimbarea majoră pe care a remarcat-o: „S-a petrecut peste noapte și nu am o explicație”


Comentarii (3)
1ianuarie
1ianuarie  •  16 Iunie 2024, 10:30

Bă suntem nebuni? Unii cred că Dumnezeu e ca un tonomat, bagi fisa si gata, e cu tine. Nu înțeleg atașamentul ăsta spiritual doar la nevoie. Când ne merge bine uităm unde e, sau mă rog, nu îi mulțumim, declarând cu emfază cât suntem de deștepți. Hai bă, las-o, suntem băgați în seamă ca toți ceilalți, că doar nu o fi făcut Dumnezeu legământ cu noi, zmeii zmeilor.

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  16 Iunie 2024, 09:58

...zero puncte...

hadrianus
hadrianus  •  16 Iunie 2024, 09:51

Iar avem numai atuuri !! Iar santem prea mandrii

Vezi toate comentariile (3)
Comentează