FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA LA EURO

EXCLUSIV European de totul sau nimic pentru titularul naționalei?! Un nume mare îl pune în gardă: „Poți fi propulsat număr 1!”

Horațiu Moldovan a fost impecabil în campania de calificare // foto: Imago Images
Horațiu Moldovan a fost impecabil în campania de calificare // foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 17 iunie 2024 11:12 / Actualizat luni, 17 iunie 2024 11:15

Silviu Lung (67 de ani), fost mare portar al Craiovei Maxima și al echipei naționale, consideră că Euro 2024 reprezintă o șansă ca Horațiu Moldovan să le demonstreze celor de la echipa de club, Atletico Madrid, că poate face față cu brio la un astfel de nivel.

În ianuarie, Horațiu Moldovan, portarul titular al României în campania de calificare la Campionatul European, a semnat cu una dintre cele mai mari echipe ale Spaniei, Atletico Madrid.

Los rojiblancos i-au plătit clauza de reziliere a contractului cu Rapid, 800.000 de euro, dar nu l-au adus să fie titular, ci rezervă a lui Jan Oblak. În consecință, Horațiu nu a jucat deloc pentru Atletico din ianuarie încoace, fiind rezervă neutilizată în 25 de meciuri din La Liga, Champions League și Cupa Regelui.

În Germania, la Campionatul European, este posibil ca Horațiu să apere poarta României măcar în unele dintre meciuri, având în vedere că a jucat un rol esențial în calificarea la turneul final, cu evoluții excelente pe parcursul campaniei.

European de totul sau nimic pentru Horațiu Moldovan? Silviu Lung îl pune în gardă

Silviu Lung, fost mare portar al echipei naționale, vede prezența la EURO drept un prilej ca Horațiu să le demonstreze celor de la Atletico că are calitatea necesară pentru a apăra pe cele mai importante scene ale fotbalului, mai ales că goalkeeperul român și-a anunțat intenția de a pleca în altă parte, în căutare de minute pe teren.

„Având un rol foarte mare la calificare, cred că va avea și un moral bun la EURO. Știe că la Campionatul European ești în văzul tuturor, iar prestațiile lui îl pot propulsa poate chiar la Atletico, dacă pleacă Oblak, să fie privit ca un posibil număr 1”, a afimat Silviu Lung pentru GSP.ro.

Fostul portar al Craiovei Maxima a completat: „Horațiu a fost surpriza plăcută a preliminariilor, a avut un rol determinant în această calificare. Nu ai ce să-i reproșezi”.

În prima jumătate a sezonului 2023/2024, câtă vreme a jucat constant la Rapid, Horațiu a primit 25 de goluri dintr-un xGC* de 30,52, a respins 77,47% dintre șuturile pe poartă și a înregistrat procentaje foarte bune la capitolul paselor reușite, 72,4% în cazul celor lungi, 98,8% în cazul paselor scurte.

* xGC, expected goals conceded, reprezintă probabilitatea ca o ocazie a adversarilor să se transforme în gol, cuantificată în baza informațiilor existente despre situațiile similare din trecut. Practic, la ce ocazii au fost la poarta lui, Horațiu ar fi trebuit să primească cel puțin 30 de goluri, dar a fost învins doar în 25 de rânduri.

România debutează la Euro 2024 astăzi, ora 16:00, contra Ucrainei la Munchen. „Tricolorii” vor mai juca pe 22 iunie cu Belgia (Koln) și pe 26 cu Slovacia, la Frankfurt.

VIDEO. Costel Pantilimon: „Normal ar fi ca el să apere la Euro”

Citește și:

Ungurii sunt cu ochii pe meciul României de la Euro! Cum îi putem ajuta să se califice în optimi
Euro 2024
Ungurii sunt cu ochii pe meciul României de la Euro! Cum îi putem ajuta să se califice în optimi
Slovacia - România, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » Cum arată primul „11” pregătit de Edi Iordănescu
Nationala
Slovacia - România, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » Cum arată primul „11” pregătit de Edi Iordănescu
„Cel mai atractiv joc din grupă!” » Ucrainenii surprind și dau pronosticul neașteptat la România - Slovacia: „Nu se pot opri”
Euro 2024
„Cel mai atractiv joc din grupă!” » Ucrainenii surprind și dau pronosticul neașteptat la România - Slovacia: „Nu se pot opri”

Știm pe cine ar întâlni România în optimi » Locul 1 în grupă e singurul cu adversar simplu! Pe locurile 2-3, dăm de un COȘMAR

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează