FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ISRAEL

Interviu de colecție cu Aurel Beldeanu: „Jucători sunt destui, dar nu mai avem fotbaliști! Nu e normal să dai mingea de la stânga la dreapta și înapoi spre poartă!”

Foto: Aurel Beldeanu
Foto: Aurel Beldeanu

Articol de , , - Publicat sambata, 09 septembrie 2023 08:00 / Actualizat sambata, 09 septembrie 2023 13:03

Aurel Beldeanu, fostă mare glorie a Universității Craiova, a analizat pentru Gazeta Sporturilor situația naționalei României. El propune și ca formațiile din Craiova să se unească

  • România - Israel se joacă AZI, de la 21:45 (liveTEXT pe GSP.ro și Prima TV)
  • România - Kosovo se dispută marți, 12 septembrie, de la 21:45 (liveTEXT pe GSP.ro și Antena 1)

Cu toate că au trecut 72 de ani peste mijlocașul poreclit „Vulpea", acesta se prezintă la fel de "fit" ca la 20 de ani. El explică secretul formei fizice de invidiat: 

„Alții la vârsta mea sunt cu sacoșa plină de medicamente. Nu fac efort mare, dar mă plimb zilnic. Merg pe jos 10 km pe zi. Mai fac piața, mai joc și câte un pariu. Hahaha! Acum pot, că sunt liber de contract".

Zâmbește des pe sub pălăria de paie și se bucură nespus că lumea nu l-a uitat și că în continuare este respectat în Craiova pentru performanțele obținute. "Când merg pe stradă lumea mă salută, până și unii tineri. Dacă un părinte vine cu cel mic pe stradă și îi spune cine sunt, vine la mine și îmi strânge mâna. Unii se mai uită pe YouTube și mai văd golurile mele".

3 detalii de la antrenamentul oficial al României! Vești bune pentru „tricolori”
ROMÂNIA - ISRAEL
3 detalii de la antrenamentul oficial al României! Vești bune pentru „tricolori”

VIDEO: Aurel Beldeanu: „Mai bine de atât nu se putea"

Fostul mijlocaș al Craiovei Maxima se declară demoralizat de starea fotbalului românesc: „Sunt dezamăgit de fotbalul de la noi, iar la puținele meciuri la care mă uit mă ia somnul! Nu mai sunt jucători, acum sunt alte preocupări. Mă uit la grupa naționalei de la Campionatului European. Mai bine de atât nu se putea! Să cădem într-o grupă atât de accesibilă...

Dar totul a fost o întâmplare la jocurile trecute cu Elveția și Kosovo, mai ales cu Elveția. Vă spun sincer, jucători sunt destui, dar nu mai avem fotbaliști! Am fost și eu mijlocaș, dar nu e normal să dai mingea de la stânga la dreapta și înapoi spre poartă!

Păi și la 72 de ani, eu nu făceam asta dacă jucam! Nu mai sunt mijlocași care să verticalizeze jocul și să facă superioritate numerică! Nu se poate așa ceva! Va fi un joc foarte dificil cu Israel, de fapt, ambele meciuri. Trebuie să ținem cont că două victorii ne duc spre calificare! 

O să mai vină Elveția acasă, dar am încredere în copiii și în norocul lui Edi. Mă bucur pentru Edi că a luat ceva din norocul tatălui său. Jucătorii trebuie să aibă încredere în posibilitățile lor și să nu renunțe la luptă. Orice minge trebuie valorificată".

Atmosfera era mai frumoasă în trecut pe stadion. Când jucam cu Dinamo, Steaua sau Rapid aveam stadionul plin, la fel și în meciurile europene. Se înghesuia lumea cu 5 ore înaintea meciului. Acum mai vin câte 7.000 de oameni la stadion. 

- Aurel Beldeanu

„Merita și Mitriță" 

Beldeanu are însă și un regret: „După evoluțiile pe care le-a avut, în lotul lărgit ar fi putut fi și Mitriță. Era în formă, chiar dacă a gafat cu FCSB și n-a jucat foarte bine nici cu Farul. E și vina lui, dacă se consideră lider, trebuie să tragă echipa după el, nu numai să facă gesturi de lehamite. 

Dacă vrei să fii lider, tragi echipa după tine, tată! Totuși, pe postul lui, au fost convocați Mihăilă și Coman, două piese grele, n-avem de ce să ne plângem".

Din ce-mi aduc aminte, am jucat împotriva selecționatei Tel Aviv-ului. Am jucat o dată la Pitești și am bătut cu 3-1. Din cauza asta n-am 20 de selecții și am doar 19, că adversarii nu figurau ca echipă națională. 

- Aurel Beldeanu

VIDEO. Aurel Beldeanu :„Nici Mourinho nu ar face față la Craiova"

Apoi gândurile lui Aurică Beldeanu se întorc către echipa de suflet: „De Craiova ce să vă spun? După două înfrângeri, cu Farul și FCSB, e rău!

Dacă pierzi de asemenea manieră, îți dai seama că lucrurile nu stau bine deloc! Șanse mai sunt, pentru că fotbalul românesc e modest, iar Craiova se poate califica în primele șase. La nivelul ăsta, fotbalistul face antrenorul și nu invers! Dacă n-ai fotbaliști, nu poți să faci față ca antrenor.

Să vină Mourinho acum la Craiova, ce face? Ce să facă dacă n-are marfă?! Dacă nu există valoare individuală și colectivă, n-ai cum. Nu mai văd pe nimeni din actuala echipă de la CSU să ne ajungă. Nu va mai fi niciun Balaci! 

Mitriță încearcă să fie liderul echipei, dar uite că și el, săracul, are probleme, cu FCSB s-au luat două goluri din cauza lui. El și Bancu sunt singurii jucători cu ceva personalitate. Ivan bate pasul pe loc, iar în rest nu mai există valori individuale! Nu întâmplător ne-a eliminat cine ne-a eliminat din Europa!".

Fostul mijlocaș știe și ce ar trebui făcut: „Păcat că nu se unesc echipele din Craiova! Orgoliul exagerat la oameni este un defect, nu o calitate. Orgoliile sunt foarte mari la ambele echipe și de aici dezastrul! Mi-aș dori să fie o singură Craiova, nu două. Mulți se urăsc aici! Trebuie lăsate ambițiile mai jos, iar lumea ar fi mai unită și ar veni mai mulți spectatori la meciuri".

Cu naționala am satisfacții mari, am bătut Anglia cu 2-1. Eu i-am dat pasa lui Marcel Răducanu. Trei Mondiale am ratat la viața mea. În '74 am ratat prezența în Germania, în '78 în Argentina și în '82 în Spania. 

- Aurel Beldeanu

Clasamentul live din Grupa României

VIDEO Totul despre România - Israel

Citește și: 

Vot de încredere pentru Ianis Hagi » Cum a justificat selecționerul convocarea + comparație cu Gică Hagi după 26 de selecții

Dezvăluiri din interior despre tactica României: „Am stat cu Edi până la ora 23. A făcut o schimbare săptămâna asta”

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (7)
craiovamaxima
craiovamaxima  •  10 Septembrie 2023, 22:26

Multi dintre cei care isi dau cu presupusul pe aici il iau pe Aurica drept un "nenea"cu palarie de paie, care zice si el cate ceva despre fotbal. Dar oare, ce stiu ei despre Breitner, Rummenigge, Antognoni, Graziani, Passarella, Giresse, Tresor, Tigana, Briegel, Brehme, Bongarts, Baresi, Collovati, Altobelli, iar lista ar putea continua mult si bine, majoritatea dintre cei enumerati, campioni mondiali. Ei bine, "nenea"cu palarie de paie a jucat impotriva tuturor. Iar pentru cum a facut-o, jos palaria noastra, a celor care mai stim cate ceva despre fotbal. Multumim Aurica.

craiovamaxima
craiovamaxima  •  10 Septembrie 2023, 21:42
Postat de cr_portal pe 09 Septembrie 2023, 16:17

Omu' e fit, pune la pariuri, păi, ce, te joci? Era bunicel, totuși cum a ratat EL trei campionate mondiale? Ăilalți s-au dus și pe el nu l-au luat, sau cum?

...Atunci, ca si acum, selectia se facea pe "simpatii"...

VardyParty
VardyParty  •  09 Septembrie 2023, 16:24

Hai bre!!!! … cu Rapid…??? Aveai stadionu’ gol, ca n-aveau ce sa vadā.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează