GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

LIVE Război în Ucraina, ziua a 5-a » Noi bombardamente în Kiev + mesajul lui Joe Biden pentru Rusia

Bombardamentele au continuat la Kiev luni seara / Sursă foto: Twitter NTV
Bombardamentele au continuat la Kiev luni seara / Sursă foto: Twitter NTV

Articol de GSP - Publicat luni, 28 februarie 2022 16:00 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 23:34

A 5-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Armata lui Vladimir Putin continuă asediul asupra principalelor orașe din Ucraina.

UPDATE 23:15 Noi bombardamente în Kiev + mesajul lui Joe Biden

Asediul a continuat și luni seara în Ucraina. După ce au făcut prăpăd în Harkov, rușii și-au reluat atacul asupra capitalei. Rachete rusești ar fi lovit clădiri rezidențiale din regiunea Kiev, notează Libertatea, care citează BBC.

Între timp, Joe Biden, președintele Statelor Unite, a anunțat că Occidentul ar putea impune noi sancțiuni Rusiei în cazul în care agresiunea armatei lui Vladimir Putin va continua și în zilele următoare. 

„Am vorbit astăzi cu aliații și partenerii pentru a discuta despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Ne continuăm sprijinul pentru poporul ucrainean în timp ce își apără țara și ne-am afirmat disponibilitatea de a continua să impunem sancțiuni severe Rusiei dacă nu dezescaladează situația”, a scris Joe Biden pe Facebook.

UPDATE 20:00 Avioane de luptă survolează deasupra României

Activitatea avioanelor militare pe teritoriul României s-a intensificat în ultimele zile, mai ales în zonele din Nord și în Transilvania. 

În plin conflict armat între Ucraina și Rusia, NATO continuă să se asigure că apără flancul estic al alianței. În ultimele zile, statele NATO au trimis în România mai multe avioane de vânătoare, care asigură misiuni de patrulare și supraveghere, notează HotNews.

În momentul de față, în România se află:

  • 2 avioane F-35 trimise de SUA la baza aeriană Borcea/Fetești
  • 4 avioane Eurofighter Typhoon italiene
  • 6 avioane Eurofighter Typhoon germane
  • 8 avioane F-16 americane
  • 17 avioane F-16 ale României + 20 de avioane MiG-21 LanceR 

UPDATE 18:30 Ce s-a întâmplat la negocierile dintre Rusia și Ucraina

Negocierile dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc în Belarus, în orașul Gomel, s-au încheiat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18:10, ora României.

După mai bine de cinci ore de negocieri, cele două părți nu ar fi ajuns la concluzii concrete în urma discuției de astăzi. Oficialii ruși și cei ucraineni ar urma să poarte o nouă rundă de negocieri la granița dintre Belarus și Polonia.

UPDATE 17:25 » Macron a discutat cu Vladimir Putin

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat la telefon, preț de aproximativ o oră și jumătate, cu Vladimir Putin. Macron a insistat pentru „necesitatea de a ajunge la un acord pentru încetare focului”, se arată într-un comunicat al Palatului Élysée.

Putin i-a spus omologului său francez că o înțelegere cu Ucraina ar fi posibilă doar în trei scenarii:

  • recunoașterea suveranității Rusiei în Crimeea
  • „demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean”
  • asigurarea statului neutru al Ucrainei

Tot astăzi, Macron a discutat la telefon și cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

UPDATE 16:00 » Cum arată delegația Ucrainei care discută acum cu Rusia

La negocierile cu Rusia, Ucraina este reprezentată de 6 persoane, potrivit Libertatea:

  • Oleksii Reznikov - Ministrul apărării Ucrainei
  • David Arahamia - Liderul deputaților partidului Sluga Poporului
  • Mihail Podoliak - Consilierul prezidențial, politolog și jurnalist
  • Andrei Kostin - reprezentantul Ucrainei în grupului trilateral de contact din Ucraina, grup din care fac parte Ucraina, Rusia și reprezentanți OSCE
  • Rustem Umerov - etnic tătar crimean, co-președinte al platformei Crimeene în parlamentul ucrainean
  • Mikola Tocițki - adjunctul Ministrului de Externe al Ucrainei

UPDATE 15:50 » Se implică Abramovich în negocierile pentru pace?

Cotidianul Jerusalem Post anunță că miliardarul rus, unul dintre oligarhii lui Vladimir Putin, foarte apropiat de președinte, s-ar implica în negocierile de pace din aceste zile dintre Ucraina și Rusia. I s-ar fi cerut ajutorul de la Kiev și s-ar afla la Gomel, în Belarus, foarte aproape de granița cu Ucraina. (Detalii pe larg – AICI)

UPDATE 15:30 » Spartak Moscova va fi exclusă de UEFA

Conform Bild, Spartak Moscova va fi dată afară din Europa League. Ar fi trebuit să înfrunte RB Leipzig în optimile de finală, pe 10 și 17 martie. Dar directorul executiv al clubului german, Oliver Minzlaff, a declarat pentru Bild că „meciurile noastre cu Spartak vor fi anulate. Menținem o legătură strânsă cu forul continental și avem încredere totală în UEFA și deciziile ei”. 

Se așteaptă anunțul oficial, care e iminent. După excluderea lui Spartak, Leipzig va trece direct în „sferturi”. 

Garry Kasparov vorbește despre planul de rezervă al lui Putin: „Dacă tot nu a căzut Kievul, asta urmează, fiindcă nu îi pasă”
RUSIA
Garry Kasparov vorbește despre planul de rezervă al lui Putin: „Dacă tot nu a căzut Kievul, asta urmează, fiindcă nu îi pasă”

UPDATE 14:40 » Continuă bombardamentele în Harkov: „Zeci de morți și sute de răniți”

Chiar dacă în aceste momente Rusia și Ucraina negociază pacea, armata lui Vladimir Putin continuă atacurile asupra marilor orașe. Harkovul a fost din nou bombardat.

Anton Gerashchenko, consilier al ministrului afacerilor interne, a declarat într-o postare pe facebook că sunt numeroase victime după atacul rușilor.

„Harkov tocmai a fost bombardat masiv. Zeci de morți și sute de răniți. Această oroare ar trebui văzută de întreaga lume!”, a scris acesta.

UPDATE » 14:30 MAE le cere românilor să plece de urgență din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe a postat un comunicat prin le cere românilor aflați în Rusia să se întoarcă înapoi în țară cât mai au timp.

„După cum este cunoscut, ca urmare a escaladării conflictului armat din Ucraina, România a decis, la 26 februarie 2022, închiderea spațiului său aerian pentru toate aeronavele înregistrate în Rusia, ulterior măsura fiind adoptată la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. În aceste condiții, și companiile aeriene europene și-au suspendat zborurile spre și deasupra teritoriului Federației Ruse. 

Având în vedere aceste restricții, precum și faptul că situația regională de securitate rămâne extrem de tensionată și cu o evoluție impredictibilă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile”, se arată în comunicatul MAE.

UPDATE 14:00 » Un jurnalist ucrainean susține că militarii de pe Insula Șerpilor sunt vii

Illia Ponomarenko, un jurnalist din Ucraina, susține că cei 13 militari care se aflau pe Insula Șerpilor și au refuzat să se predea în fața navelor rusești s-ar afla în viață, fiind luați prizonieri de ruși.

UPDATE 13:00 » Rusia și Ucraina au început negocierile

Aflate la granița cu Belarus, Ucraina și Rusia au început negocierile, lucru confirmat de un oficial ucrainean prezent la discuții, anunță Reuters.

UPDATE 12:30 » Volodimir Zelenski cere ca Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană

Președintele Ucrainei a făcut luni un nou apel la E.U, pentru a accepta aderarea Ucrainei. Acesta consideră că țara sa merită să fie blocul european. 

„Facem un apel la UE pentru aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru că ne sunt alături, dar scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:30 » Moneda rusească se prăbușește

Rubla, moneda națională rusească se prăbușește după ce mai multe bănci din țaăr au fost excluse din sistemul internațional SWIFT.

Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul, fiind înregistrată cea mai mică valoare a rublei din istorie.

Război în Ucraina, ziua a 5-a » Noi bombardamente în Kiev + mesajul lui Joe Biden pentru Rusia

UPDATE 11:00 » Delegația Ucrainei a ajuns la granița cu Belarus. Președintele Volodimir Zelenski, mesaj pentru ucraineni înaintea negocierilor

Delegația Ucrainei din care fac parte ministrul apărării Oleksiy Reznikov, consilierul Mykhailo Podoliak și ministrul adjunct al afacerilor externe Mykola Tochytskyi, a ajuns la Belarus, acolo unde vor purta negocierile de pace cu Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de susținere pentru cetățenii țări, înainte de negocierile cu Rusia.

„Când am fost la Președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un războinic. Războinicul este la locul lui. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga. Glorie Ucrainei!”, a postat acesta pe contul său de instagram.

UPDATE 9:30 » Negocierile dintre Ucraina și Rusia stau să înceapă

Ministrul de externe din Belarus a postat luni dimineață o fotografie din sala unde vor fi purtate negocierile dintre reprezentanții Rusiei și cei ai Ucrainei. 

În acest moment se așteaptă sosirea oficialiilor celor două țări.

UPDATE 7:00 » Scriitoare ucraineană, decedată pe front

Scriitoarea ucraineană Iryna Tsvila a murit luptând contra blindatelor ruse, alături de soțul ei. Mama a 5 copii, era înrolata în brigada gărzii naționale de răspuns rapid și exercițiu a Ucrainei.

Printre cărțile pe care Iryna le-a scris se găsește „Voci de război. Poveștile veteranilor”

Belarus îi permite Rusiei să plaseze arme nucleare pe teritoriul său

Belarusul va renunța la statutul său non-nuclear și neutru, permițând Rusiei să plaseze arme nucleare pe teritoriul său, ca urmare a unui referendum organizat pe 27 februarie. 

65,16% dintre cetățeni ar fi susținut aceste amendamente constituționale, anunță kyvindependent.

Continuă bombardamentele din Kiev și Harkov

Luni dimineață pe străzile din Kiev și Harkov s-au putut auzi iar numeroase explozii provocate de armata rusă. Și în orașul Cernihiv au fost incidente, o rachetă lovind un bloc de apartamente din centrul orașului.

VIDEO Se teme de cel mai sumbru scenariu în conflictul Rusia - Ucraina: „Suntem la câteva zile de sfârșitul lumii dacă se bagă cineva”

Citește alte știri de actualitate:

Burleanu a întâmpinat la graniță 13 fotbaliști de la Dinamo Kiev și Șahtior: „Vom continua să ajutăm” + unii au plecat deja din țară
Război în Ucraina
Burleanu a întâmpinat la graniță 13 fotbaliști de la Dinamo Kiev și Șahtior: „Vom continua să ajutăm” + unii au plecat deja din țară
Rusia NU mai există pentru FIFA! Obligată să își schimbe denumirea la meciuri + alte două pedepse fără precedent în istorie
Război în Ucraina
Rusia NU mai există pentru FIFA! Obligată să își schimbe denumirea la meciuri + alte două pedepse fără precedent în istorie

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (67)
sergihne90
sergihne90  •  01 Martie 2022, 06:51
Postat de cornelcc pe 28 Februarie 2022, 23:42

Comic nea Alzheimerica asta, asa-zisul presedinte al statelor unite, cel mai puternic om din lume! Tine sa precizeze "„Am vorbit astăzi cu aliații și partenerii pentru a discuta despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.", ca Reusia a intrat intr-un razboi NEPROVOCAT! Serios? Cine i-a impins pe ucrainieni sa ceara intrarea in NATO? Rusia? Sau industria de armament a SUA, care nu mai vindea mare lucru de ani de zile? Ce beneficii aduce intrarea in nato a unei tari cu populatia saracita deja? Ca si in Romania, nu este decat inca o cheltuiala crescuta enorma la buget.

ce prost e asta. cand a cerut ma intrarea in nato? nu mai vinde americani armament? (138miliarde in 2021) pe ce lume traiesti ma cornelcernat?

cornelcc
cornelcc  •  28 Februarie 2022, 23:42

Comic nea Alzheimerica asta, asa-zisul presedinte al statelor unite, cel mai puternic om din lume! Tine sa precizeze "„Am vorbit astăzi cu aliații și partenerii pentru a discuta despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.", ca Reusia a intrat intr-un razboi NEPROVOCAT! Serios? Cine i-a impins pe ucrainieni sa ceara intrarea in NATO? Rusia? Sau industria de armament a SUA, care nu mai vindea mare lucru de ani de zile? Ce beneficii aduce intrarea in nato a unei tari cu populatia saracita deja? Ca si in Romania, nu este decat inca o cheltuiala crescuta enorma la buget.

1968213743293712
Mada Madalina  •  28 Februarie 2022, 23:07

Sa excludeti si echipe din;Israel,UK...e.t.c Alfel nu cred in 'corectidudinea ' nimanui!

Vezi toate comentariile (67)
Comentează