GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

Analiză lucidă a lui Oleg Protasov, adăpostit la marginea Kievului: „Putin ne-a subestimat”

Oleg Protasov // foto: Guliver/gettyimages
Oleg Protasov // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 02 martie 2022 11:24 / Actualizat miercuri, 02 martie 2022 11:42

Oleg Protasov (58 de ani), fost antrenor la Steaua și Astra, acum vicepreședintele Federației ucrainene, crede că Vladimir Putin „a vrut un blitzkrieg, dar agresiunea rusă a făcut ca poporul ucrainean să devină o forță unită”. Protasov și-a părăsit apartamentul din centrul Kievului, din cauza bombardamentelor, și stă la un fost coechipier, la marginea orașului.

Ca jucător, Oleg Protasov a marcat goluri la foc automat pentru clubul din orașul natal, Dnepr Dnepropetrovsk, pentru Dinamo Kiev și pentru naționala URSS, cea care a disputat finala Euro 1988, sub conducerea „generalului” Valeri Lobanovski. 

După ce a îmbrățișat cariera de antrenor, fostul internațional a trecut și prin Liga 1, chiar în două rânduri. În stagiunea 2005/2006, din iulie până-n decembrie, a pregătit-o pe Steaua, iar în 2014/2015, vreme de 5 luni, a stat pe banca Astrei. 

Astăzi, Protasov este vicepreședintele Federației ucrainene, iar invazia declanșată de Vladimir Putin în țara sa l-a "prins" în capitala Kiev, devenită principala țintă a dictatorului rus.

Ce vină are Medvedev că Putin dă cu nucleara?
EDITORIAL
Ce vină are Medvedev că Putin dă cu nucleara?

Protasov și-a părăsit locuința

„Mi-am părăsit apartamentul din centrul orașului, mai ales că este la etajul 14 al unui complex de clădiri, ceea ce nu este tocmai sigur. Ori de câte ori sună sirenele de alarmă, locuitorii trebuie să-și părăsească locuințele și să coboare la subsol, ceea ce este inacceptabil pe termen lung, fără lift. 

De aceea, în prezent stau cu prietenul și vechiul meu coleg de echipă, Gennady Litovcenko, în casa lui, aflată lângă Kiev”, le-a povestit Protasov celor de la Augsburger Allgemeine și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El susține că nu s-a așteptat nicio clipă ca „poporul frate” rus să-i invadeze țara: „Chiar și atunci când au fost semne de invazie, după ce trupele ruse s-au aliniat la granița cu Ucraina pentru presupuse manevre, nu mă așteptam ca acest individ să facă un asemenea pas

Putin a vrut să declanșeze un blitzkrieg, dar ne-a subestimat. Agresiunea rusă a făcut ca poporul ucrainean să devină o forță unită, pregătită să se sacrifice pentru a-și apăra patria până la ultima suflare”. 

Internaționalii au strâns bani pentru armată

Deși Occidentul a avut la început o atitudine ezitantă, Protasov crede că „nu este timp pentru reproșuri. Simt că acum primim solidaritate și asistență din toată lumea, fie ea sub formă de echipament militar sau în natură. În cele din urmă, am câștigat acest respect și solidaritate cu atitudinea noastră de sacrificiu de sine. 

Aș dori să-mi exprim aici și recunoștința mea personală. De asemenea, aș dori să subliniez inițiativa internaționalilor noștri care evoluează în străinătate și care au strâns jumătate de milion de euro pentru armata ucraineană, printr-un apel la donații”. 

Oleg Protasov: „Ar fi de neimaginat ca o echipă rusească să joace în condițiile date”

Despre excluderea reprezentativei Rusiei și a echipelor de club rusești din toate competițiile internaționale, fostul antrenor al Stelei și al Astrei apreciază că „nu a existat nicio alternativă la acest pas. Ar fi de neimaginat ca o echipă rusească să joace în condițiile date. Există și precedentul Iugoslaviei de acum treizeci de ani. Sancțiunea impusă de FIFA și de UEFA a fost un pas logic”.

Protasov crede că nici naționala Ucrainei nu va putea disputa, pe 24 martie, barajul de calificare la Mondialul 2022, contra Scoției: „Momentan este puțin absurd să ne gândim la asta, mai ales că ne concentrăm pe lucruri complet diferite. De îndată ce armele vor tăcea, ne vom ocupa de acest subiect. Cine știe, poate că FIFA va găsi o fereastră și va amâna jocul pentru o altă dată”. 

Președintele Zelenski face o imagine bună ca șef de stat și se dovedește a fi un patriot model. Nu trebuie uitat că americanii s-au oferit să-l scoată din țară, ceea ce a refuzat categoric.

Evoluția de până acum a evenimentelor nu corespunde așteptărilor lui Putin, asta e clar. De asemenea, mi se pare pozitiv faptul că negocierile continuă pe arena diplomatică, ceea ce reprezintă o licărire de speranță

- Oleg Protasov, vicepreședintele Federației ucrainene de fotbal

68 de selecțiiși 28 de goluri a adunat Oleg Protasov în naționala URSS, pentru care a jucat între 1984 și 1991. Pentru Ucraina n-a bifat decât un meci, în 1994

Citește mai multe știri despre acest subiect: 

Noi sancțiuni sportive pentru Rusia » Exclusă și din grupa României pentru Mondial!

Lumea sportului continuă sancțiunile pentru Rusia » I s-a retras organizarea Campionatului Mondial

Război în Ucraina, ziua a 7-a » Patru persoane, ucise de o rachetă în Jîtomîr. Sediul poliției din Harkov, lovit de o rachetă

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (1)
befree
befree  •  02 Martie 2022, 12:16

"Analiza lucida..." :)))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează