INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REAL MADRID

SPECIAL Povestea neștiută a lui Casemiro, fotbalistul „esențial” pentru Zidane: minciuna care l-a ajutat să ajungă în vârf + cum citește gândurile

Casemiro, punctul de forță al lui Real la centrul terenului.
FOTO Guliver/GettyImages
Casemiro, punctul de forță al lui Real la centrul terenului. FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 28 august 2020 12:30 / Actualizat vineri, 28 august 2020 15:41

Casemiro, indestructibilul mijlocaș defensiv brazilian al lui Real Madrid, povesteşte despre minciuna care l-a ajutat să ajungă în vârf şi cum citeşte gândurile.

  • Traducere şi adaptare de Alexandra Nistoroiu 
  • Sursa: The Guardian

În ziua în care Carlinhos Casimiro (felul în care îi este scris numele a fost schimbat după ce a fost tipărit greşit pe un tricou) a ajuns să dea probe la São Paulo, antrenorii l-au întrebat pe puşti pe ce poziţie joacă. Avea 11 ani, venea de la 150 km distanţă şi era unul dintrei cei 300 de copii care aspirau la 50 de locuri norocoase.

Vârf nu, decar nu, "închizător" da!

El era vârf de atac, cea mai populară poziţie, aşa că atunci când a fost întrebat, a făcut ce trebuia să facă: a minţit. Zâmbeşte şmechereşte când îşi aminteşte acest moment petrecut în urmă cu două decenii. 50-60 de mâini au urcat, aşa că a lui a rămas jos. Lui Casemiro nu-i plăceau şansele sale. 

Apoi au întrebat cine vrea să fie numărul 10, cealaltă poziţie a sa. Şi mai multe mâini s-au ridicat. Din nou, a lui nu. Când au întrebat de mijlocaşi defensivi, au fost doar 8 sau 9 doritori. Văzând o oportunitate, a ridicat mâna. "Eu!", a spus. "Eu sunt". S-a dovedit că era bun și ca mijlocaş defensiv, cu timpul. Odată ce a început, nu s-a mai oprit, iar Casemiro este, astăzi, probabil, cel mai bun din lume pe această poziţie. 

Este cel pe care antrenorul nu-l odihneşte şi nu-l schimbă niciodată. Se glumeşte despre cum pare invincibil. Este câştigător al titlului şi poate cel mai important jucător din LaLiga în acest sezon.

SPECIAL Povestea neștiută a lui Casemiro, fotbalistul „esențial” pentru Zidane: minciuna care l-a ajutat să ajungă în vârf + cum citește gândurile
foto: Guliver/Getty Images

Mingea, ca o farfurie cu mâncare

În acea decizie luată în urmă cu 20 de ani există ceva care-l defineşte: abilitatea de a citi ce este nevoie de la el. Casemiro are 1,85 m şi 84 kg, iar mulţi fotbalişti au simţit forţa fizicului său. 

"Îmi place să cred", spune cu blândeţe, explicând crezul său ca mijlocaş, "că nu picioarele, ci mintea este în control. Trebuie să fii puternic, agresiv, îmi plac confruntările, contactul. Dar joci cu capul. Întotdeauna am crezut că secretul este în a gândi, în a fi mai bine poziţionat, în a vedea mişcarea înainte să se întâmple". În acea zi, a văzut-o. A trebuit. I-a spus cândva lui Jorge Valdano că se luptă pentru fiecare minge, de parcă ar fi "o farfurie cu mâncare". 

SPECIAL Povestea neștiută a lui Casemiro, fotbalistul „esențial” pentru Zidane: minciuna care l-a ajutat să ajungă în vârf + cum citește gândurile
foto: Guliver/Getty Images

Mama lui Casemiro, Magda, o menajeră, i-a crescut pe el, pe sora lui, Bianca, şi pe fratele Lucas de una singură. Erau săraci, nu mereu aveau destulă mâncare, iar casa lor mică era înghesuită, ceea ce-l obliga să-şi petreacă nopţile la bunici sau să stea cu coechipierii lui ca să doarmă cum trebuie înainte de un meci.

"Fotbalul este o valvă de scăpare" 

Îşi aminteşte cum Nilton Moreira, care conducea clubul aflat la 10 kilometri distanţă, plătea taxele pe care el nu şi le permitea: aproximativ 3 euro. Sau că a primit cadou ghete şi mâncare. Momentul în care a ajuns la São Paulo a însemnat că, în sfârşit, urma să se hrănească așa cum trebuie. 

"Fotbalul este o valvă de scăpare, o şansă de a reuşi ceva în viaţă", spune el. "Iar acest lucru este cu atât mai adevărat în Brazilia, unde avem poate mai multe probleme cu educaţia şi cultura", spune el, "dar nu doar acolo". Se bucură că există o mai tot mai mare conştiinţă socială printre fotbalişti: 

"Oamenii care suferă, bolnavi, înfometaţi, fără haine nu sunt văzuţi. Calea este să-i facem vizibili". El însuşi lucrează cu Salvaţi Copiii Spania. "Tot ceea ce sunt i se datorează mamei mele. Și fotbalului. Am fost norocos să găsesc o cale mulţumită fotbalului. Prietenii mei nu au avut atâta noroc. Ştiu cât de greu este şi d-aia fac tot ceea ce fac din inimă, 200%".

Rolul de a-și ajuta colegii 

Pare uşor de zis, dar sună şi autentic. Chiar şi printre profesioniştii din vârf, este diferit. "Casemiro face munca pe care alţii nu o fac", a spus Fernando, mijlocaşul lui Sevilla, pentru El Pais. Că e vorba de camera de oxigen hiperbaric, ghete de recuperare electrice, abstinenţă extremă sau sesiuni matinale înaintea antrenamentelor - coechipierul Rodrygo spune cum Casemiro îl duce mereu la sală - alături de constanta analiză video a jocurilor, un lucru e cert: deciziile bune din meciuri nu sunt ghicite, nu sunt doar intuiţie. 

Rafa Benitez l-a numit "un ascultător". Julen Lopetegui spune că "e o bucurie să-l antrenezi" şi că "secretul lui este dorinţa de a se îmbunătăţi, disponibilitatea sa de adaptare". Se naşte, probabil, din conştiinţa faptului că nu este un talent nativ neapărat, că probabil locul lui este în serviciul altora. De fapt, îşi descrie rolul ca acela de "a umple golurile, a-mi ajuta colegii".

SPECIAL Povestea neștiută a lui Casemiro, fotbalistul „esențial” pentru Zidane: minciuna care l-a ajutat să ajungă în vârf + cum citește gândurile
foto: Guliver/Getty Images

"Gândesc ca un antrenor" 

"Iubesc să învăţ", spune el. "Mă uit în urmă, învăţ din greşeli, evaluez. Iubesc asta. Oamenii spun că gândesc ca un antrenor. Încerc mereu să ghicesc jocul, ce e în mintea celeilalte echipe, a antrenorului, ce încearcă să facă. Deseori, şi cele mai mici detalii - un metru într-o parte sau alta - pot să schimbe totul. Am Wyscout (o platformă de analytics a fotbalului) şi urmăresc tot, de la China la oriunde. 

Soţia mea se enervează. E munca mea! Există un timp pentru toate, dar acesta e job-ul meu. Şi-l iubesc. Viaţa mea e fotbalul"

Zinedine Zidane îl numeşte "esenţial". Zidane a fost idolul lui Casemiro. "Şi astăzi sunt emoţionat când vorbesc cu el. Îi spun că nu ştie ce a însemnat pentru noi, pentru mine". Dar nu i-a suflat Zidane o Cupă Mondială Braziliei? Casemiro râde. "Da, îi spun şi asta, dar nu a schimbat nimic. Şi, cunoscându-l acum, pot să spun că o merita. E incredibil. Modestia, cum exprimă fotbalul. Se poartă cu noi cu aşa multă afecţiune şi dragoste".

Cât l-a ajutat Zidane! 

Sentimentul e reciproc. Puţini îi apreciază rolul lui Casemiro precum Zidane, care l-a mai văzut întruchipat de Claude Makélélé, coechipier la club şi naţională. Zidane a înţeles cum colapsul "galacticilor" a început cu plecarea lui Makélélé. "Makélélé este cel care a inventat această poziţie", spune el. 

"El, Mauro Silva, Dunga. Gilberto Silva. A fost o perioadă când echipele jucau cu doi, dar acum au revenit la un singur pivot. Zidane este un specialist. Dar Makélélé nu ar fi fost la fel de important fără Zidane. Sau eu fără Toni Kroos sau Luka Modrici. Fede Valverde acum sau Isco". Casemiro n-a crezut mereu că are încrederea lui Zidane. 

Pe la începutul primului mandat al acestuia, mijlocaşul a bătut la uşa managerului. Nu jucase încă şi nu înţelegea de ce: "Ce trebuie să fac? Spune. Fac orice". "Relaxează-te", i-a zâmbit Zidane. "O să începi să joci curând şi când o să începi, nu o să te mai opreşti". Şi exact asta s-a întâmplat.

64 de milioane de euroeste valoarea actuală a lui Casemiro, potrivit transfermarkt.de

46 de meciuria jucat brazilianul sezonul trecut la Real Madrid (5 goluri și 5 assisturi)

Citește și:

Mărturia fără ocolișuri a căpitanului de la Liverpool: „Pe măsură ce crești, și visurile tale devin mai mari” » Cum l-a ajutat Klopp să se descopere

Legendă la Rangers, Barry Ferguson explică de ce urăște fotbalul fără spectatori: „După 20 de minute, mă chinuiam să fiu atent”

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează