INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DEZBATERE

VIDEO Juca Kfouri, probabil cel mai important jurnalist sportiv brazilian, intră într-o discuție globală: „Pelé e cel puțin cu o clasă peste Leo Messi"

Pele: Perla Neagră și marea sa iubire: mingea FOTO Guliver/GettyImages +3   FOTO
Pele: Perla Neagră și marea sa iubire: mingea FOTO Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat joi, 28 martie 2019 09:11

Juca Kfouri, 69 de ani, participă la dezbaterea „Cine e mai mare: Pelé, Maradona sau Messi? Pelé sau Messi?”.

de Delia Marinescu

După ce Leo Messi a fost aplaudat în picioare de fanii lui Betis, care s-au înclinat pe 17 martie în fața magicianului Barcelonei, vrăjiți de hat-trick-ul miraculos al argentinianului la 4-1 pe "Benito Villamarín", s-a relansat în spaţiul public eterna întrebare: cine e cel mai mare fotbalist din istorie? Messi, Pelé sau Maradona?

O întrebare care a apărut în ultimii ani după fiecare moment de vârf al argentinianului. Ca acel meci din 23 februarie, când a adus de unul singur victoria Barçei cu altă "triplă" memorabilă la 4-2 cu Sevilla, tot în Andaluzia, pe "Sánchez Pizjuán". Sau ca finala CM 2014, când a fost mai aproape ca niciodată de titlul mondial. Pe care Pelé l-a luat de trei ori, iar Maradona o dată. 

Motivația lui Juca e plină de nuanțe

Juca Kfouri (foto), unul dintre cei mai importanți ziarişti sportivi din Brazilia, poate cel mai important, a răspuns de două ori la această întrebare: o dată la el pe blog și o dată în Folha de São Paulo. Astăzi, vă prezentăm primul editorial. În ziarul de mâine, cel de-al doilea, publicat în popularul cotidian al statului paulista.

La prima vedere, Juca pare subiectiv – normal că ţine cu Pelé, doar e brazilian. Motivaţia lui e însă plină de nuanţe şi, dacă nu te convinge, sigur te face să vrei să te fi născut mai devreme pentru a-l vedea jucând pe Pelé.

A studiat un an și nouă luni la São Paulo

Delia Marinescu (foto), reporter la ziarul Libertatea, a locuit un an şi 9 luni la São Paulo, unde a studiat cu o bursă la master, a învăţat limba portugheză și e translator autorizat. Ea va traduce de azi editoriale din presa sportivă braziliană, considerând că bariera lingvistică nu are voie să le împiedice să ajungă la cititorii GSP.

Cine e cel mai mare fotbalist?

Pele
Messi

Iată editorialul integral:

"Să-i compari ajunge să fie o erezie"

de Juca Kfouri

"Lionel Messi e probabil al doilea cel mai bun jucător de fotbal din toate timpurile.

Asta înseamnă că e mai bun decât Mané Garrincha, Diego Maradona, Johan Cruyff, Ronaldo Fenômeno și Cristiano Ronaldo.

Nu e puțin lucru, e foarte mare lucru.

După ce a fost aplaudat în picioare de galeria lui Betis Sevilla, au revenit comparațiile între Messi și Pelé. E de înțeles.

Genialul Andrés Iniesta, care a jucat cu Messi la Barcelona, a zis că el e cel mai mare fotbalist din istorie. Iniesta s-a născut la șapte ani după ce Pelé și-a încheiat cariera.

Cine l-a văzut pe Pelé jucând știe că Regele Fotbalului e cu o clasă peste Messi.

Să-i compari ajunge să fie o erezie.

Și nu pentru că Pelé a câștigat trei Campionate Mondiale, pentru că a fost de două ori campion mondial de cluburi sau pentru că a marcat aproape 1.300 de goluri etc, etc, etc.

Ci pentru că era un atlet perfect, șuta la fel de bine și cu stângul, și cu dreptul, dădea cu capul ca nimeni altul, dribla precum diavolul, pasa precum Dumnezeu, avea vederea periferică a cuiva care are ochi la ceafă, și ochi ucigători, și ar fi jucat și în poartă.

Îmi pare rău, fără nostalgii, pentru cei care nu l-au văzut pe Pelé jucând.

Și sunt recunoscător pentru că i-am văzut atât pe Pelé, cât și pe Messi". 

CĂRȚI DE VIZITĂ

PELE

Cluburi: FC Santos (1956–1974) și Cosmos New York (1975–1977)
Vârstă: 78 de ani
Selecții: 92
Goluri: 77
Trofee la națională: 3
Triplu campion mondial (1958, 1962, 1970)
Trofee la cluburi: 26

1.281de goluri în 1.365 de meciuri are Pelé în întreaga carieră, dintre care 767 goluri în 831 de partide oficiale

MESSI

Club: FC Barcelona (din 2004)
Vârstă: 31 de ani
Selecții: 129
Goluri: 65
Trofee la națională: 2
Campion olimpic (2008)
Campion mondial U20 (2005)
Trofee la cluburi: 32
5 Baloane de Aur
5 Ghete de Aur

 

591de goluri în 674 de meciuri are Messi la prima echipă a Barcelonei, pentru care a debutat pe 16 octombrie 2004

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (40)
adriann_
adriann_  •  29 Martie 2019, 12:40
Postat de adriann_ pe 28 Martie 2019, 12:24

Esti pe dinafara de subiect. In 1958, cand Pele a castigat primul titlu mondial, abia incepea sa fie permisa o singura inlocuire ( a doua doar pentru portar accidentat) si asta doar in calificari. La turneele finale inlocuirile au inceput sa fie permise abia in 1970!!! Pe vremea aia cine intra pe teren trebuia sa termine meciul orice-ar fi, altfel isi lasa echipa in 10. Pregatirea fizica nu era nici pe departe inferioara celei din ziua de azi, Jairzinho (coleg cu Pele) fugea suta in 10 si un pic la apogeul carierei (ca idee recordul nostru national la atletism e pe-acolo) diferenta mare era la recuperare, la medicina sportiva, la viata extrasportiva etc. Pe vremea aia Tamas s-ar fi integrat perfect in peisaj, l-ar fi certat lumea doar daca se suia beat la volan, dar nu pentru bautura. In schimb faulturile erau MULT mai dure, existau fundasi rupatori de profesie pe care trebuia sa-i ocolesti la 2 metri distanta daca reuaseai vreun dribling etc etc. Pele era un pachet de muschi la vremea lui, Messi ar fi fost facut zob in primele 10 minute ale unui meci...

Ca sa inteleaga si cei mai putin "rapizi" , hai sa vedem ce faulturi incasa Maradona prin anii '80 in Spania (si deja fotbalul era mult mai putin brutal decat pe vremea lui Pele) : https://www.youtube.com/watch?v=f9_f9UrizSk Cine i-ar face asta acum lui Messi ar fi ejectat de pe planeta cu racheta aia a lui Musk :))) Pe vremea lui Pele astea erau chestii comune, au dat la Replay un rezumat foarte bun al meciului Brazilia-Romania de la Cm 1970, s-a tinut unul de-ai nostri vreo 10 metri dupa Pele pana sa-i faca un fault de-asta criminal din spate la tendon. Cautati macar acest rezumat pe site-ul TVR inainte sa va mai faceti de ras pe net...

grandetorito
grandetorito  •  28 Martie 2019, 13:06

Chiar nu ia nimeni in calcul evoluția absurd de rapidă a fotbalului in cei 50+ de ani trecuți de când juca Pele?! Messi in anii 60 sunt convins că ar fi făcut exact ceea ce face și acum (poate chiar și mai bine). Nu sunt, insa, la fel de convins că Pele ar fi putut juca în anii 2000 cum o făcea în anii lui de glorie. Fundașii sunt mai bine pregătiți, iar fotbalul este acum industrie... Nu mers pe teren și marcaj la 3m de adversar. Messi rămâne cel mai bun din lume in prezent în opinia mea .

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  28 Martie 2019, 12:03

O Rei PELE ESTE CEL MAI MARE FOTBALIST DIN ISTORIE! 3 CUPE MONDIALE CÂȘTIGATE ~FABULOS!!!

Vezi toate comentariile (40)
Comentează