INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  EURO2020

Selecționerii de succes au întinerit » Ultimul trend observat la Euro

Gareth Southgate, selecționer Anglia
Foto: GettyImages
Gareth Southgate, selecționer Anglia Foto: GettyImages

Articol de , , - Publicat miercuri, 07 iulie 2021 09:33 / Actualizat miercuri, 07 iulie 2021 09:54

ULTIMELE 5 TURNEE FINALE CONTINENTALE ne demonstrează că antrenorii care au performat și au ajuns în semifinale sunt din ce în ce mai tineri: în 2004, când Grecia s-a impus cu ajutorul lui Rehhagel, media de vârstă era de 60 de ani, în vreme ce la actuala competiție, media e puțin peste 50 de ani.

Multe trenduri extrem de interesante impune actualul Campionat European. De la sistemul cu 3 stoperi, tot mai des utilizat, chiar și de naționale mari, până la rolul antrenorului, tot mai important în atingerea performanețor unei echipe. 

În plus, acest Euro, dar de fapt ceea ce s-a întâmplat în ultimii aproape 20 de ani, un interval de timp suficient de mare pentru a fi luat ca reper, ne indică o mare schimbare cu privire la profilul selecționerilor din perspectiva vârstei lor.

 În urmă cu 5 ediții, în 2004, la competiția disputată în Portugalia, media de vârstă a antrenorilor care au performat, cei care au disputat semifinalele, atingea 60 de ani! 

Un nivel care lăsa să se înțeleagă ceea ce multe prime reprezentative au pus în aplicare, anume că la națională e indicat să lucreze un tehnician cu experiență, trecut bine de 55-56 de ani! Mai ales că atunci câștigătorul s-a numit Otto Rehhagel, neamțul de 65 de ani, care a realizat practic o minune, a făcut-o pe Grecia campioană continentală. 

Campion la 69 de ani 

Nivelul s-a păstrat cam la fel peste 4 ani, în Austria și Elveția, unde a participat și naționala României, cu Pițurcă pe bancă, la acel moment tehnicianul avea 52 de ani.

Luis Aragones, la aproape 70 de ani, a ridicat trofeul deasupra capului ca antrenor al Spaniei, dar acela a fost ultimul European în care media de vârstă a selecționerilor de succes a fost ridicată.

Mai tineri, dar experimentați

Ulterior, a tot scăzut, iar în prezent, cei 4 din penultimul act sunt cu aproape 10 ani mai tineri decât cvartetul de acum 17 ani, format din Rehhagel, Karel Bruckner, Dick Advocaat și Felipe Scolari, toți trecuți de 55 de ani! 

Acum, s-a păstrat gradul mare de experiență al tehnicienilor din semifinale, de exemplu Roberto Mancini profesează de 20 de ani, iar Luis Enrique de 13 ani, danezul Hjulmand chiar de peste 20 de ani, însă vârsta lor actuală gravitează, ca medie, în jurul a 50 de ani. Cu aproape un deceniu mai tineri față de anii 2000.

2004 - media de vârstă a semifinaliștilor: 60 de ani

SELECȚIONERNAȚIONALĂVÂRSTĂ
Otto RehhagelGrecia65
Karel BrucknerCehia64
Dick AdvocaatOlanda56
Felipe ScolariPortugalia55

2008 - media de vârstă a semifinaliștilor: 59 de ani

SELECȚIONERNAȚIONALĂVÂRSTĂ
Luis AragonesSpania59
Guus Hiddink Rusia61
Fatih Terim Turcia54
Joachim LowGermania48

2012 - media de vârstă a semifinaliștilor: 53 de ani

SELECȚIONERNAȚIONALĂVÂRSTĂ
Vicente del BosqueSpania61
Joachim LowGermania52
Cesare PrandelliItalia54
Paulo BentoPortugalia43

2016 - media de vârstă a semifinaliștilor: 52,5 ani

SELECȚIONERNAȚIONALĂVÂRSTĂ
Fernando SantosPortugalia61
Joachim LowGermania56
Didier DeschampsFranța47
Chris ColemanȚara Galiilor46

2020 - media de vârstă a semifinaliștilor: 51,5 ani

SELECȚIONERNAȚIONALĂVÂRSTĂ
Roberto ManciniItalia56
Luis EnriqueSpania51
Gareth SouthgateAnglia50
Kasper HjulmandDanemarca49

47,8 ania fost media de vârstă a antrenorilor care au disputat semifinalele Mondialului din 2018: Deschamps (Franța) - 49 ani, Dalic (Croația) - 51, Southgate (Anglia) - 47 și Roberto Martinez (Belgia) - 44

Marile dezamăgiri, medie de vârstă de aproape 60 de ani

Sunt câteva naționale care au fost departe de pretențiile pe care le aveau înainte de startul CE. Lista acestora le cuprinde pe Franța, Germania, Portugalia, Belgia, Olanda, dar și Turcia și Rusia, ultimele două nereușind să treacă de faza grupelor.

 Selecționerii acestora au o medie de vârstă de aproape 60 de ani. Gunes (Turcia) se apropie de 70 de ani, Santos (Portugalia) a depășit 65, iar Low (Germania) are peste 60. Cel mai tânăr dintre ei e Franck de Boer, 51 de ani.

România a reușit calificări când a numit antrenori tineri

În istoria ultimilor 40 de ani, naționala noastră a bifat câteva performanțe notabile. Și aproape de fiecare dată le-a reușit atunci când a numit un selecționer tânăr și chiar foarte tânăr.

  1. MIRCEA LUCESCU 
    Il Luce a fost instalat în 1981, când avea doar 36 de ani. A avut o campanie formidabilă în preliminariile CE 1984. Într-o grupă teribilă, cu Italia, Cehoslovacia, Suedia, Cipru, România, s-a clasat pe primul loc, reușind chiar să învingă și campioana mondială en-titre, Italia, scor 1-0 la București. Am mers la Euro când se calificau doar 8 naționale! 
  2. EMERIC IENEI 
    L-a înlocuit pe banca naționalei chiar pe Lucescu, moment în care nea Imi avea sub 50 de ani. A calificat naționala la Mondialul din 1990, câștigând o grupă cu Danemarca, Grecia și Bulgaria. La Coppa del Mondo a ajuns până în “optimi”.
  3.  ANGHEL IORDĂNESCU 
    A devenit selecționer în 1993, la doar 43 de ani. A urmat o perioadă fabuloasă pentru naționala României. Trei turnee finale bifate, iar în SUA am atins sferturile de finală.
  4. VICTOR PIȚURCĂ 
    A promovat la prima reprezentativă în 1998, când avea 42 de ani. A mers la CE după ce a câștigat o grupă extrem de grea, cu Portugalia, U

36de ani avea Hagi când a fost numit selecționer, cu el pe bancă, naționala a ratat Mondialul din 2002

63de ani era vârsta lui Christoph Daum când a fost adus pe banca României, în 2016, el a compromis preliminariile pentru Mondialul din 2018

Citește și alte știri despre EURO 2020:

Luis Enrique, elogii pentru un jucător după eliminarea Spaniei de la EURO: „Nici la Iniesta nu am văzut asta”

Italia - Spania 1-1, 4-2 d.p. » Italia, prima finalistă de la EURO!

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează