Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  STIL DE VIAȚĂ

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Afacerea care a „bubuit” odată cu Euro: „Și să vedeți când vin englezii!” » Dialog simpatic cu proprietarul: „Ce face Hagi acum, e-n politică?”

Euro 2024 a crescut numărul de clienți ai spălătoriilor cu autoservire +21   FOTO
Euro 2024 a crescut numărul de clienți ai spălătoriilor cu autoservire

Articol de - Publicat joi, 20 iunie 2024 23:56 / Actualizat sambata, 22 iunie 2024 09:23

În orașele din Germania întâlnești la tot pasul locații unde îți poți spăla hainele, spălătorii self service unde totul se află la dispoziția clientului. Un proprietar al unei astfel de locații ne-a dezvăluit că în această perioadă, cu ocazia Campionatului European, numărul în creștere al turiștilor a coincis cu un „boom” al volumului de clienți.

A apela la spălătoriile cu autoservire este o practică întâlnită și în marile orașe din România, o tendință care a luat avânt în ultimii ani. În Germania, acest obicei este dus la alt nivel.

Foarte multe locuințe, în special cele scoase la închiriere pentru turiști, nu sunt prevăzute cu mașini de spălat, ceea ce poate deveni problematic atunci când șederea se întinde pe mai mult de câteva zile.

Pentru cei aflați într-o astfel de situație, soluția este la îndemână: spălătoriile cu autoservire. Le întâlnim la tot pasul în Wurzburg și nu numai, sunt chiar cu zecile în orașele mari.

+17 FOTO

VIDEO. Koln abundă de spălătorii cu autoservire

Am apelat la o astfel de spălătorie în Koln, orașul unde sâmbătă, pe 22 iunie, naționala României va da piept cu Belgia. Situată central, locația mustea de oameni, majoritatea scoțieni prezenți aici pentru Campionatul European. Cu o seară în urmă, Scoția o înfruntase pe Elveția chiar la Koln, 1-1.

Din start un mare plus față de locațiile similare din Wurzburg: aici, instrucțiunile sunt scrise și în limba engleză, nu doar în germană.

+17 FOTO

Locația este prevăzută cu două mașini de spălat cu o capacitate de încărcare de 14 kilograme, 10 cu o capacitate la jumătate, plus 6 uscătoare, necesare în cele mai multe cazuri. Greu de crezut că cei care nu au acasă o mașină de spălat, indiferent de motiv, ar avea unde să întindă hainele pentru a le usca, mai ales că ele pot ieși destul de ude, în funcție de programul de spălare ales.

În privința spălării, sunt de urmat 5 pași pe care-i memorezi după câteva priviri aruncate pe afișe. Acestea te ghidează: introduci hainele în una dintre mașinile disponibile, alegi programul de spălare, de la 15 la 60 de grade, apoi mergi la automat pentru a achita serviciul.

O spălare se poate duce spre 6 euro

Aici se poate ivi o problemă, pentru că ai nevoie de bani cash. O spălare în cazul mașinilor de 7 kilograme costă 4,5 euro. Detergentul pulbere, dacă nu aduci de acasă, 0,6 euro, iar balsamul la fel de mult. Plătești consumabilele, le introduci în mașina de spălat, apoi apeși butonul de start și aștepți un timp prestabilit, în funcție de programul ales.

La 60 de grade, programul durează 38 de minute. Încăperea este prevăzută și cu un spațiu de așteptare, câteva scaune și un automat de cafea, de care se servesc cei care aleg să aștepte la fața locului ca mașina să-și încheie programul.

Am băgat câteva haine la spălat, iar între timp cel care administrează locația, un indian stabilit în Germania, își face apariția pentru a încărca automatul cu monede. Afacerea merge bine în această perioadă, mai ales că Euro 2024 a adus un număr mare de turiști în Koln și celelalte 9 orașe care găzduiesc meciuri. Exemplul perfect sunt cei 9-10 scoțieni care încarcă sau descarcă haine în și din mașini.

Număr în creștere de clienți odată cu Euro 2024

„În mod normal, 50% dintre clienții pe care îi avem vara sunt localnici, restul turiști. Acum aș spune că procentajul de turiști este ceva mai mare, mulțumită Euro. Mă aștept să crească și mai mult săptămâna viitoare, când va juca Anglia aici”, spune administratorul într-o engleză foarte bună.

Acesta admite că este o mare provocare să mențină afacerea rentabilă pe timpul iernii: „Mai ales în decembrie și ianuarie vin mai puțini oameni. Și raportul diferă, 75% localnici și doar 25% turiști. Dar în cele 4-5 luni de vară faci ceva bani”.

„E bun de ceva fiul lui Gheorghe Hagi?”

Îi spun că sunt român, vede acreditarea UEFA și realizează că sunt aici pentru turneul final. Imediat, o întrebare despre fotbalul românesc: „Gheorghe Hagi’s son. Does he play for the national team? Is he any good?”.

Nu doar că joacă, chiar poartă numărul 10, îi răspund. El plusează: „Ca tatăl lui. Toată lumea îl știe pe Hagi”.

Aprofundează subiectul: „Ce face acum Hagi, e implicat în politică, sau...?”. Aude că în 2023 a câștigat titlul ca antrenor-finanțator la Farul Constanța și nu se sfiește să admită că „nu am auzit de echipa asta, doar despre Steaua”.

Cine se trezește devreme spală mai ieftin!

Tragem linie și calculăm că o spălare, cu tot cu detergent și uscarea hainelor, a costat 7,2 euro. În funcție de oraș și de zona spălătoriei puteți scăpa puțin mai ieftin.

Clienții recurenți au posibilitatea de a cumpăra un card de fidelitate, un serviciu care ar reduce costul total al operațiunii de la 7,2 la 6 euro.

+17 FOTO

Un alt „truc” ar fi o vizită matinală. Unele spălătorii le oferă tarife mai avantajoase celor care le trec pragul în primele ore ale dimineții.

Tot mai mulți oameni locuiesc singuri și în spații mici

Există câteva motive pentru care acest gen de afacere are succes în Germania. Chiar proprietarul spune că în foarte multe gospodării locuiește câte o singură persoană.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei, în 2022 era vorba despre 41% dintre acestea, probabil chiar mai mult acum.

„Mulți locuiesc în garsoniere, nu au loc pentru mașini de spălat sau preferă să-l ocupe cu altceva. În plus, se mută des cu munca, stau 1 an într-un oraș, apoi pleacă, așa că nu mai cumpără”, încheie el.

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (11)
tictictic
tictictic  •  22 Iunie 2024, 18:33
Postat de Unomfoartesimplu pe 22 Iunie 2024, 16:54

Spalatorie comuna... Semn de saracie! Mie mi-ar fi cumplit de scarba sa-mi spal rufele dupa altcineva la comun... Sa n-ai bani de masina de spalat??? Sau loc unde s-o pui??? Cat sa fii de sarac? Nemtii au saracii lor, englezii la fel... Noi nu suntem acolo si nu e nimic normal sa speli la comun.

Gresit! E un semn de civilizatie si de eficienta! Ce sa faca ala care locuieste intr-o garsoniera? Sa-si intinda rufele la uscat pe niste sarme atarnate sub fereastra de la bucatarie?!? In plus, spala aia acolo ca si tine acasa; ciorapi si chiloti dupa care tricouri si camasi... sau crezi ca daca te cazezi intr-un hotel de lux cearsaful de sub tine n-a fost spalat altfel decat la gramada cu altele zeci in care au dormit sute inaintea ta in el? Sau prosoapele cu care te stergi pe fata si halatele pe care le porti la SPA sau la piscina?!? Bre tristule, neamtul locuieste in chirie; dupa un an se muta cu jobul si cu tot familionul de la Munchen la Hamburg; exact masina de spalat ii mai lipsea s-o transporte in noua locatie la vreo mie de km distanta! P.S.: In Londra mai exista si astazi mii de imobile in care contorul de curent electric functioneaza cu monede; bagi monede, ai curent; nu bagi, stai pe intuneric! Sistemul este functional inca de prin anii '50!!!

tictictic
tictictic  •  22 Iunie 2024, 17:37
Postat de Luceafaru_Huilei pe 21 Iunie 2024, 09:10

Cam piperat 4.5 EUR, la 60-70 de spălări sunt banii de o mașină de spălat de buget, ieftină. Glumesc, ținta este pentru turiști, oameni în tranzit și tot așa. Ideea este că la noi nu poți deschide astfel de spații, sunt spațiile de închiriat foarte scumpe raportate la nivelul de trai și income, cum spunea cineva mai jos, țara farmaciilor, bancilor și caselor de pariuri, ei își permit să plătească ușor chiriile în spațiile stradale pe care le închiriază.

Esti in eroare; in Germania si USA este o practica curenta de a-ti spala rufele la spalatorii self-service de cartier, de vreo 50 de ani incoace. Daca speli o data pe saptamana, la 5-6 euro pe tura, inseamna cam 20 de euro pe luna (cat 2 pachete de tigari sau cat un bax de 6 beri la cutie de la market). Retine, spalatoriile astea sunt next door, la doi pasi de casa ta. In Romania exista spalatorii de costume, camasi, etc (care ti le si calca la dunga), insa le duci si le iei tu de acolo, de regula la distante de kilometri). Iar serviciul pentru o camasa spalata si calcata te costa cat o camasa cumparata de noua. In Bucuresti, eu nu cunosc niciun centru de spalatorie self-service pe raza sectorului in care locuiesc (si asta e mare, cu o populatie cat tot Clujul)!

Unomfoartesimplu
Unomfoartesimplu  •  22 Iunie 2024, 16:54

Spalatorie comuna... Semn de saracie! Mie mi-ar fi cumplit de scarba sa-mi spal rufele dupa altcineva la comun... Sa n-ai bani de masina de spalat??? Sau loc unde s-o pui??? Cat sa fii de sarac? Nemtii au saracii lor, englezii la fel... Noi nu suntem acolo si nu e nimic normal sa speli la comun.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează