Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ANGLIA

Poliția germană recunoaște că nu mai știe exact cât de periculoase sunt cu adevărat noile generații de suporteri englezi

Fani englezi la Gelsenkirchen Foto: Imago Images
Fani englezi la Gelsenkirchen Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 16 iunie 2024 08:56 / Actualizat duminica, 16 iunie 2024 09:54

Deși confruntarea dintre Serbia și Anglia (Grupa C), care se va disputa diseară, la Gelsenkirchen, a fost catalogată drept „meci de risc ridicat” din cauza violenței de care pot da dovadă suporterii ambelor formații, poliția federală a admis că, de fapt, nu știe exact cât de agresivi mai sunt, la ora actuală, fanii englezi.

Cum Euro 2016 (Franța) a fost ultima competiție continentală la care s-a circulat liber, oamenii de ordine din Germania au o necunoscută - nu mai știu, de fapt, cum se vor comporta fanii, scrie The Guardian.

Polițiștii din Gelsenkirchen au vorbit despre „o lipsă a informațiilor” referitoare la nivelul de agresivitate a noii generații de fani englezi, dat fiind faptul că această competiție este prima după pandemia de SARS-COV-2.

Șef din poliție: „Ne scapă informații importante!”

Peter Both, șeful poliției din Gelsenkirchen, orașul care diseară va găzdui partida Serbia-Anglia, a declarat că anomaliile de la Euro 2020 (disputat, de fapt, în 2021, tot sub restricții) fac greu de evaluat noile generații de suporteri, cu vârste cuprinde între 20 și 30 de ani.

„Este un domeniu unde tuturor ne scapă niște informații importante. Ultimul turneu major la care oamenii se puteau mișca liber s-a petrecut în urmă cu opt ani. De atunci, suporterii s-au schimbat. Și astăzi acești fani au 20-30 de ani, adică sunt la o vârstă când își pot manifesta agresivitatea, dar, desigur, ne e greu să estimăm ce se va întâmpla de fapt”, a declarat Both.

Șeful poliției din Gelsenkirchen a adăugat că forțele de ordine au preferat să ia mai multe precauții la acest meci decât la oricare altul de la Euro 2024, inclusiv decizia ca pe VELTINS Arena, stadionul unde joacă Schalke, să se vândă doar bere slab alcoolizată.

Atât fotbalul din Serbia, cât și cel din Anglia au cunoscut, în ultimii ani, o creștere în rândul incidentelor violente, deși, în cazul fanilor britanicii, lucrurile se liniștiseră mult.

Huliganii englezi, obligați să predea pașapoartele la secțiile de poliție

Din vara lui 2023 încoace, 1.624 de interdicții au fost dictate împotriva huliganilor din insulă, cu 24 la sută mai multe decât în anul precedent. În sezonul competițional 2022-2023, poliția a pus 682 de astfel de interdicții de a intra pe stadioanele din Anglia, cu 32% mai numeroase decât cele dictate în anul dinainte.

Cei care au primit aceste interdicții au fost obligați să-și predea pașapoartele la poliție în perioada 4 iunie-14 iulie, pentru ca forțele britanice de ordine să se asigure că huliganii nu vor încerca să asiste la meciurile de la Euro 2024, din Germania.

Both a mai spus că, deși federația engleză de fotbal a primit o cotă de 10.000 de bilete pentru meciul de diseară, are motive să creadă că fanilor englezi li s-au vândut peste 20.000 de bilete, ceea ce înseamnă că orașul Gelsenkirchen va fi luat cu asalt de minimum 30.000 de suporteri ai „naționalei” Albionului.

Acestora li se vor adăuga cei 10.000 de fani sârbi, deși tot șeful poliției din Gelsenkirchen a spus că aceștia sunt și mai greu de monitorizat, pentru că „aceștia se pot urca în mașini și pot veni oricând în Germania”.

La începutul acestei săptâni, Both declarase că se teme de faptul că 500 de huligani sârbi plănuiesc să vină la Gelsenkirchen ca să facă scandal, dar vineri a subliniat că nu are, de fapt, foarte mult informații despre aceștia.

„Singurul lucru pe care l-am tot repetat este că nu putem exclude acest scenariu violent. Nu există competiție internațională care să dureze o lună și să nu fi cunoscut incidente”, a adăugat Both.

În plus, polițistul a avertizat asupra „fake news”-ului care se propagă pe internet în mare viteză, cum ar fi informația că fanii albanezi ar fi atacat echipa națională de fotbal da Serbiei.

La Gelsenkirchen, englezii care nu au bilet pe stadion sunt încurajați să meargă la un fan zone organizat pe o arenă hipică, unde vor fi 80.000 de litri de bere, 40.000 de sticle de băuturi răcoritoare, 7,5 tone de cartofi prăjiți și 32.000 de cârnați.

VIDEO Match Preview » Serbia - Anglia, Euro 2024

Citește și:

Dinamo și Sepsi negociază cu fotbalistul care a plecat cu „lacrimi și regrete” din Superliga » Primă ofertă refuzată: vrea mai mulți bani
Superliga
Dinamo și Sepsi negociază cu fotbalistul care a plecat cu „lacrimi și regrete” din Superliga » Primă ofertă refuzată: vrea mai mulți bani
BBC, scuze publice pentru imaginile tulburătoare de la Euro, însă arată cu degetul UEFA: „Am fost la fel de șocați ca și voi!”
Euro 2024
BBC, scuze publice pentru imaginile tulburătoare de la Euro, însă arată cu degetul UEFA: „Am fost la fel de șocați ca și voi!”
De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată
Euro 2024
De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată

De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată

Ce crede Cristian Tudor Popescu despre comentatorii de la Euro 2024 » Schimbarea majoră pe care a remarcat-o: „S-a petrecut peste noapte și nu am o explicație”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează