Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PORTUGALIA - CEHIA

CRONICĂ DANIEL GRIGORE (LEIPZIG) Portugalia - Cehia 2-1 » Ce vedete, dar ce chin! 92 de minute de muncă sisifică pentru un debut cu victorie la Euro

Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages +17   FOTO
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 18 iunie 2024 23:53 / Actualizat miercuri, 19 iunie 2024 00:34

Portugalia a aliniat astăzi, în debutul la Euro 2024, o formulă de start impresionantă, dar s-a chinuit contra Cehiei, 2-1 la Leipzig cu golul victoriei înscris în minutul 90+2!  ♦ Turcia a învins-o pe Georgia în celălalt meci din seria F, scor 3-1.

Cristiano Ronaldo, Leao, Bernardo Silva, Bruno Fernandes... te uiți pe echipa de start a Portugaliei și te întrebi câte echipe au o forță ofensivă, cel puțin pe hârtie, mai mare decât a lusitanilor. E vreuna?

Nici n-a început bine meciul că deja s-a doborât un record. Pepe a devenit cel mai în vârstă fotbalist care evoluează la un Campionat European. Are 41 de ani și 113 zile, peste portarul maghiar Gabor Kiraly, cu prezență la Euro 2016 pe când avea 40 de ani și 86 de zile.

La încălzire, toată atenția a fost pe Cristiano Ronaldo. Începe meciul și nu se schimbă nimic, admiratorii îl aplaudă, oponenții îl huiduie la fiecare atingere.

Posesie, ocazii, frustrare pentru lusitani

Liniște în primele 8 minute, apoi ocazie semnată de Cristiano Ronaldo, a cărui lovitură de cap - sau de umăr? -, din centrarea lui Rafael Leao, trimite mingea alături. Suficient pentru ca tribuna să erupă.

Cehii nu au multă calitate tehnică, dar sunt masivi, bătăioși și nu permit prea multă primejdie la poarta lui Stanek.

Minutul 24 aduce a doua situație demnă de menționat a Portugaliei. Bruno Fernandes șutează din afara careului, mingea deviată trece puțin peste poartă. Corner, dar lusitanii îl irosesc. Două minute mai târziu, contraatac tăios al portughezilor. Bruno Fernandes îl caută pe Rafael Leao cu o centrare în fața porții, atacantul lui Milan intră prin alunecare, dar ratează de-o palmă balonul!

Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Pepe și Cristiano Ronaldo sunt acum cei mai în vârstă fotbaliști de câmp cu meci la un Campionat European // foto: Imago Images
+13 FOTO

Cristiano cu ocaziile, Stanek cu paradele

Minutele trec, portughezii construiesc minuțios, dar se chinuie să ajungă la poarta adversă. O face Cristiano Ronaldo în minutul 32, servit excelent printre linii de Bruno Fernandes. CR7 încearcă o finalizare din prima, cu stângul la colțul lung, dar Stanek scoate senzațional!

Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Pepe și Cristiano Ronaldo sunt acum cei mai în vârstă fotbaliști de câmp cu meci la un Campionat European // foto: Imago Images
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
+13 FOTO

Cehii s-au prezentat astăzi cu o partitură de joc bine gândită și exersată, un 3-5-2 pe faza ofensivă, restructurat rapid într-un 5-4-1 când lusitanii aveau mingea. Planul de joc a dat roade, Ronaldo și ai lui nu și-au creat multe situații clare de gol.

Ultima din prima parte a venit în minutul 45, când CR7 a încercat să finalizeze cu stângul, dar a fost blocat, încă o dată, de Stanek.

38.421de spectatori au asistat la meci. Capacitatea arenei este de 40.000 de locuri

Pauză și de la capăt

Nimic diferit în startul reprizei secunde, portughezii cu inițiativa, cehii stând bine în apărare. Prima ocazie a fost semnată de același Ronaldo, lovitură de cap deviată de un adversar în corner ('55).

Minutul 58, lovitură liberă de la 25 de metri, din zona centrală. Bineînțeles, căpitanul portughezilor a confiscat balonul, și-a cadrat execuția, dar Stanek a fost bine poziționat și a reținut fără emoții.

29 de lovituri liberea executat Ronaldo la Campionatele Europene. Nu a înscris din niciuna!

Două goluri în 7 minute, meciul s-a animat!

Dacă portughezii au risipit toate șansele de gol avute, cehii n-au avut de gând să procedeze la fel. Așa s-a născut golul din minutul 62, semnat de Lukas Provod cu o execuție care a amintit de reușita lui Nicolae Stanciu din România - Ucraina 3-0. Poziția din care cehul a finalizat a fost similară, execuția a urmat aceeași traiectorie.

Într-o seară în care lusitanii n-au avut deloc lipici la gol, cehii s-au gândit să le dea o mână de ajutor. Astfel, autogolul lui Hranac a restabilit egalitatea ('69). Nuno Mendes a trimis mingea cu capul în careul mic, Stanek s-a întins pentru a respinge și a reușit ce și-a propus, doar că a trimis balonul în picioarele lui Hranac, de unde acesta a ricoșat în poartă. A fost primul autogol în favoarea lusitanilor în istoria Campionatelor Europene!

Moment nefericit pentru cehi, cărora le-a trecut „glonțul” pe la ureche și 3 minute mai târziu, la o fază în care Stanek a scos extraordinar, ca la handbal, cu un braț, execuția în forță a lui Bernardo Silva.

Portughezii voiau mai mult și au acționat în consecință. Vitinha l-a întins pe Stanek în minutul 78, dar cehul, autorul unui meci mare, a pus din nou lacătul pe poartă.

Replica a dat-o căpitanul albilor, Soucek, al cărui șut din minutul 82 i-a împietrit pe portughezi. Din fericire pentru aceștia, mijlocașul lui West Ham a ratat cu puțin poarta.

Gol anulat, apoi gol validat și victorie!

În final, portughezii au sărbătorit două reușite. Prima, a lui Diogo Jota în minutul 87, a fost anulată, Cristiano Ronaldo aflându-se în ofsaid în momentul primei execuții, care a lovit bara.

A doua, din minutul 90+2, a contat! A fost o reușită din câțiva metri a tânărului atacant Francisco Conceicao, introdus pe teren cu două minute mai devreme. Și de această dată, Heanac a fost “comisarul” de serviciu. Nu doar că nu a reușit să respingă balonul, dar l-a și încurcat pe colegul din poartă!

O victorie chinuită, obținută după o muncă sisifică. Portugalia începe până la urmă cu dreptul acest Campionat European, dar Roberto Martinez are multe de pus la punct.

13-0a fost raportul cornerelor în favoarea Portugaliei, 7-1 la șuturi pe poartă

FINAL » Portugalia - Cehia 2-1

FOTO. Imagini spectaculoase de la Portugalia - Cehia

Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Portugalia - Cehia / foto Guliver/GettyImages
Pepe și Cristiano Ronaldo sunt acum cei mai în vârstă fotbaliști de câmp cu meci la un Campionat European // foto: Imago Images
+13 FOTO

Portugalia - Cehia, echipe de start:

PORTUGALIA (3-4-3): D. Costa - R. Dias, Pepe, N. Mendes - Dalot, Vitinha, B. Fernandes, Cancelo - B. Silva, Ronaldo, Leao
Rezerve: R. Patricio, Jose Sa - N. Semedo, Palhinha, G. Ramos, Felix, Danilo, G. Inacio, J. Neves, M. Nunes, R. Neves, Jota, A. Silva, P. Neto, F. Conceicao
Selecționer: Roberto Martinez

80 de ani și 7 luniau, cumulat, Pepe (41) și Cristiano Ronaldo (39)!

CEHIA (3-5-2): Stanek - Holes, Hranac, Krejci - Coufal, Sulc, Soucek (cpt.), Provod, Doudera - Kuchta, Schick
Rezerve: Kovar, Jaros - Zima, Vitik, Barak, Sevcik, Hlozek, Chytil, D. Jurasek, Cerny, Chory, Lingr, Cerv, Vlcek, M. Jurasek
Selecționer: Ivan Hasek

Stadion: „Red Bull Arena”, Leipzig
Arbitru: Marco Guida (Italia)

Portugalia - Cehia, detalii de la stadion:

  • La ieșirea pe gazon pentru încălzire, cu 45 de minute înainte de start, Cristiano Ronaldo a alergat spre peluza cu fani portughezi și spre colțul de tribună umplut majoritar de lusitani, mulțumindu-le acestora pentru sprijinul oferit.
  • În momentele în care numele din echipa de start a Portugaliei erau rostite de către crainic, fanii Portugaliei au răspuns cu urale puternice. De departe, cel mai zgomotos aclamat a fost Cristiano Ronaldo, stadionul a „erupt” în momentul în care s-a auzit numele legendarului fotbalist.
  • Și cehii sunt mulți pe stadion, gălăgioși la rândul lor. Cel mai tare i-a entuziasmat să audă numele lui Patrik Schick, al doilea cel mai valoros fotbalist ceh, după căpitanul Tomas Soucek.
  • Pe durata încălzirii, Cristiano a încercat mai multe execuții de la distanță. Unele i-au ieșit, altele nu. Oricum, de fiecare dată când CR7 nimerea poarta, lusitanii din tribune reacționau zgomotos, cam ca la un gol adevărat!
  • Cu 25 de minute până la start, zărim mai multe scaune libere în peluza cehilor. Dintre cele 40.000 de locuri, cam 4-5 mii sunt libere.

UPDATE ora 20:30. Portugalia a ajuns la stadion

Portugalia - Cehia 2-1 » Ce vedete, dar ce chin! 92 de minute de muncă sisifică pentru un debut cu victorie la Euro

Isterie la sosirea lusitanilor, apariția autocarului i-a însuflețit peste măsură pe suporteri. Aceștia nu au zăbovit mult în zonă după trecerea autocarului, s-au dispersat rapid, fiecare către poarta corespunzătoare de intrare în stadion.

UPDATE ora 20:10. Peste 500 de fani așteaptă sosirea lui Ronaldo

Peste 500 de fani, număr în continuă creștere, așteaptă cu sufletul la gură sosirea autocarului Portugaliei. Până ca Ronaldo & compania să-și facă apariția, la stadion a ajuns autocarul Cehiei, în jurul orei 20:10.

Văzând vehiculul că se apropie, cei prezenți au început să sară și să strige “Ronaldoooo, Ronaldooo!”. Când au realizat că autocarul respectiv aduce la stadion echipa adversă, s-au amuzat și ei, a izbucnit un râs general.

Oricum, cei prezenți par a fi mai degrabă admiratori ai lui Ronaldo decât ai selecționatei portugheze. Pe toate pancartele apare numele lui CR7 și toți rostesc exclusiv numele multiplului Balon de Aur.

UPDATE ora 19:00. Fane-zone-ul din Leipzig, închis

Cu 3 ore înainte de meci, autoritățile au închis fane-one-ul din Leipzig, orașul unde se dispută meciul. Locul e împânzit de poliție și stewarzi, care au anunțat că totul a fost închis din cauza furtunii. Fan Zone-ul avea să se redeschidă la ora partidei.

UPDATE VIDEO ora 18:45. Cehii servesc prânzul în crama Auerbach, unde scria Goethe

UPDATE VIDEO ora 18:30. Cehii și portughezii au băut împreună înainte de meci

Cehii și lusitanii sunt împreună la Leipzig. Mănâncă și beau împreună înaintea partidei. Vin în grupuri în centrul orașului și pleacă spre stadion împreună.

Selecționerul Roberto Martinez mizează pe Cristiano Ronaldo. Qatar 2022, doar un vis îndepărtat

Roberto Martinez, selecționerul Portugaliei, i-a acordat un vot de încredere pronunțat lui Cristiano Ronaldo înaintea Campionatului European.

Tehnicianul spaniol a oferit indicii clare despre statutul lui CR7 la EURO 2024: dacă experiența Mondialului din urmă cu doi ani a fost dezamăgitoare pentru „veteranul” lui Al-Nassr, lucrurile se anunță complet diferite la turneul final din Germania.

„Cristiano este pregătit să ajute echipa şi să dea totul. Nu există niciun alt jucător din fotbalul mondial care poate aduce vestiarului ce poate aduce Cristiano. El are multă experienţă.

A participat deja la cinci Europene, iar acesta va fi al şaselea. Este un jucător care ştie să utilizeze spaţiile în careu. Este un finalizator şi un jucător cu totul special.

Cristiano Ronaldo le-a dat copiilor autografe / Foto: X Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo și-a început pregătirea de Euro / Foto: Imago
Cristiano Ronaldo și-a început pregătirea de Euro / Foto: Imago
Cristiano Ronaldo și-a început pregătirea de Euro / Foto: Imago
Cristiano Ronaldo, în mijlocul puștilor / Foto: X Cristiano Ronaldo
+5 FOTO

Este foarte important pentru noi să atacăm, dar şi să ne apărăm cu 11 jucători. Concentrarea lui Cristiano, reacţia sa în caz de pierdere a balonului şi acţiunile sale defensive au fost perfecte la ultimele noastre 11 meciuri. Pentru mine, nu este nicio îndoială, nicio temere”, a afirmat selecționerul Roberto Martinez, conform eurosport.com.

Portugalia, avantaje și dezavantaje la EURO 2024

🏆 Valul de încredere pe care portughezii vin după o campanie de preliminarii dominantă, în care au reușit punctaj maxim și un golaveraj impunător, 36-2. Plus forma de moment a principalelor vedete;

🏆 Cu experiența pe care o are în bagaj, Ronaldo rămâne un factor imposibil de ignorat și la 39 de ani. Și lasă impresia că e într-o dispoziție mai bună decât a fost în Qatar;

🏆 O generație nouă cu mult potențial și foame de afirmare, de la Rúben Dias și Joao Felix până la Rafa Leão, Bernardo Silva ori Gonçalo Ramos;

🏆 Echilibrul dintre „veteranii” Ronaldo și Pepe, rămași și astăzi puncte fixe pe teren și în vestiar, și fotbaliștii mai tineri din lot. Mixul a funcționat ireproșabil în campania de calificare;

Cristiano Ronaldo, la câteva minute după Maroc - Portugalia / foto: Guliver/Getty Images
Un bărbat a aruncat apă în direcția lui Cristiano Ronaldo înainte de Maroc - Portugalia // foto: Guliver/gettyimages
Un bărbat a aruncat apă în direcția lui Cristiano Ronaldo înainte de Maroc - Portugalia // foto: Guliver/gettyimages
Un bărbat a aruncat apă în direcția lui Cristiano Ronaldo înainte de Maroc - Portugalia // foto: Guliver/gettyimages
Un bărbat a aruncat apă în direcția lui Cristiano Ronaldo înainte de Maroc - Portugalia // foto: Guliver/gettyimages
+13 FOTO

🚩 Roberto Martinez a mai avut pe mână o generație fantastică, cea a Belgiei, dar rezultatele n-au excelat cu adevărat niciodată. Există temeri în țară că selecționerul iberic va claca din nou;

🚩 Presiunea considerabilă pusă de fani și media n-a fost digerată bine la ultimele turnee finale, lusitanii poticnindu-se de fiecare dată în momentele importante, cum a fost cazul în 2022;

🚩 Riscul regăsit și la alte naționale mari și care i-a mai tras în jos pe portughezi, cel ca individualitățile să eclipseze rezultatele.

Cehia pornește la drum cu o nouă conducere

Noul selecționer, Ivan Hask, debutează într-un meci oficial la cehi chiar la EURO, în meciul cu Portugalia. Asta după ce Jaroslav Silhavy a renunțat la funcția de „principal” după ce-a calificat echipa.

Principalul motiv al demisiei? Criticile primite din partea presei, a fanilor, dar și degradarea modului de lucru din cadrul selecționatei, inclusiv un conflict aprins cu Antonin Barak.

Noul selecționer pornește la drum cu planuri mari, combinând jucătorii cei mai importanți de la Sparta și Slavia Praga, dar și aducând în primul „11” cinci fotbaliști ce evoluează în Anglia și Germania.

VIDEO Cristiano Ronaldo, exemplu și la 39 de ani! A exersat șuturile la poartă și după finalul antrenamentului Portugaliei

Citește și:

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia
Superliga
Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia
Rusescu a văzut echipa de start a României și a reacționat: „O surpriză foarte mare. Pe Edi l-a deranjat ceva”
Nationala
Rusescu a văzut echipa de start a României și a reacționat: „O surpriză foarte mare. Pe Edi l-a deranjat ceva”
Slovacia - România 1-1, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » GOOOOL Răzvan Marin! Penalty executat perfect! Pauză, la acest scor suntem în „optimi”!
Nationala
Slovacia - România 1-1, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » GOOOOL Răzvan Marin! Penalty executat perfect! Pauză, la acest scor suntem în „optimi”!

Știm pe cine ar întâlni România în optimi » Locul 1 în grupă e singurul cu adversar simplu! Pe locurile 2-3, dăm de un COȘMAR

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (4)
username_2
username_2  •  19 Iunie 2024, 10:57

în afară de Leao, Portugalia e o echipă de pensionari expirați

mr90
mr90  •  19 Iunie 2024, 07:01

Faultul nedat la cehi care a precedat golul nu l-ati vzut ? Echipele mari sint intotdeauna ajutate.

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  18 Iunie 2024, 22:20

...iar se termina egal...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close