Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SLOVACIA - ROMÂNIA

POVESTE Bad boy-ul Slovaciei » MVP în Serie A la 21 de ani, după ce a depășit un moment de cumpănă: „Nu am omorât pe nimeni!”

Tomas Suslov // foto: Instagram +23   FOTO
Tomas Suslov // foto: Instagram

Articol de - Publicat miercuri, 26 iunie 2024 10:00 / Actualizat miercuri, 26 iunie 2024 10:00

La 22 de ani împliniți pe 7 iunie, capriciosul mijlocaș ofensiv Tomas Suslov este considerat a fi una dintre marile speranțe fotbalistice ale Slovaciei ♦ Jucătorul celor de la Hellas Verona, votat de suporteri a fi MVP-ul echipei în sezonul recent încheiat, a depășit un moment de cumpănă al carierei și se anunță a fi una dintre potențialele primejdii pentru reprezentativa României.

Miercuri, 26 iunie, ora 19:00, Slovacia și România se vor înfrunta în ultima etapă a grupelor Campionatului European. Unul dintre jucătorii căruia defensiva tricoloră trebuie să-i acorde o atenție deosebită este mijlocașul ofensiv Tomas Suslov, legitimat la Hellas Verona, locul 13 în sezonul 2023/2024 de Serie A.

Fotbalist ofensiv de picior stâng, capabil să joace în spatele vârfului sau în bandă, cu o tehnică peste medie, Suslov este considerat a fi una dintre marile speranțe ale fotbalului slovac. Trei argumente susțin această idee:

  • A debutat în prima reprezentativă în noiembrie 2020, când avea doar 18 ani, 5 luni și 11 zile, fiind al patrulea cel mai tânăr debutant în naționala slovacă de seniori;
  • Este al patrulea cel mai tânăr jucător din lotul de EURO al Slovaciei. Doar Adam Obert (fundaș, 21 de ani), Tomas Rigo (mijlocaș, 21 de ani) și Leo Sauer (extremă, 18 ani) au sub 22 de ani;
  • Doar 3 fotbaliști slovaci au în prezent o cotă de piață mai importantă: stoperii David Hancko și Milan Skriniar, plus mijlocașul defensiv Stanislav Lobotka.

Un sezon de Serie A la activ

În Italia a ajuns în septembrie 2023, împrumutat de Verona de la Groningen, din Olanda, unde evolua din 2018. Împrumutul temporar a devenit transfer definitiv în ianuarie, când italienii au scos din conturi puțin peste 1 milion de euro pentru a-l dezlega de Groningen. Privind retrospectiv, Suslov se felicită pentru decizia de a schimba echipa:

„Aveam nevoie de o schimbare și de îndată ce am ajuns la Verona am fost «înfometat» după minute pe teren. Pe scurt, să joc. Această schimbare mi-a priit și cred că liga italiană mi se potrivește per total. Sunt mulțumit cu alegerea mea”.

A fost exclus din lot de DOUĂ ori: „Nu am comis o crimă, doar am refuzat să alerg”

Despărțirea de formația olandeză nu s-a petrecut în termeni amicali. Groningen l-a exclus pe Suslov din lot de două ori în ultimul lui an în Olanda. Au fost măsuri disciplinare luate împotriva unui jucător care dorea cu orice preț să schimbe aerul, forțându-și plecarea dintre alb-verzi.

De exemplu, în finalul lunii august 2023, după un meci din liga secundă olandeză, Suslov și unul dintre colegii lui au refuzat să respecte indicațiile antrenorului.

Nu a fost profesionist din partea noastră, dar nu am comis o crimă și nici nu am fost prinși beți în oraș. Pur și simplu am refuzat să alergăm”, s-a apărat Suslov. Nu i-a fost de folos, antrenorul l-a trimis la echipa a doua.

Bad boy-ul Slovaciei » MVP în Serie A la 21 de ani, după ce a depășit un moment de cumpănă: „Nu am omorât pe nimeni!”
Tomas Suslov, în alb, în acțiune în Belgia - Slovacia 0-1 // foto: Guliver/gettyimages

Avertisment puternic din partea lui Francesco Calzona: „Cariera lui ar putea lua-o într-o direcție diferită!”

Situația lui Suslov la club a provocat o reacție din partea selecționerului Slovaciei, Francesco Calzona. Acesta a lansat un avertisment relevator:

„Nu vreau să trag concluzii despre situația lui la club, având în vedere că nu cunosc detaliile. Dar aștept multe de la el și nu sunt mulțumit cu evoluțiile lui la echipa națională.

Dă numai 20% din ce poate, pur și simplu e nevoie să ofere mai mult. Este valabil și în cazul comportamentului din afara terenului. Dacă nu va face asta cât mai curând posibil, cariera lui va merge într-o direcție diferită decât își imaginează”.

Cuvintele lui Calzona au avut un impact puternic. La câteva zile distanță, Suslov a fost prezentat de Hellas Verona, iar totul s-a schimbat pentru talentatul, dar capriciosul fotbalist ofensiv.

Ales cel mai bun jucător al sezonului la Verona!

Primul lui sezon la Verona a fost un succes răsunător. Fanii l-au desemnat „Cuore Gialloblu”, cel mai bun jucător al echipei. A încheiat campionatul cu 3 goluri și 5 pase decisive, realizări prin care i-a ajutat pe galben-albaștri să-și păstreze locul în elita Italiei.

„Apreciez cu adevărat că am primit acest vot de încredere din partea fanilor în primul sezon aici. Voi încerca mereu să dau tot ce am mai bun pentru acest club și le sunt recunoscător fanilor”, a reacționat slovacul după ce a primit acea distincție. Să fii MVP-ul unei formații din Serie A la 21 de ani nu este puțin lucru.

21 de minutea jucat Tomas Suslov în primul meci al Slovaciei la Euro 2024, 1-0 cu Belgia, apoi 24 de minute (fără prelungiri) la 1-2 cu Ucraina

Tomas Suslov și discuția delicată cu Francesco Calzona: „Mi-a spus-o în față! A fost direct și apreciez asta”

Într-un singur an, situația și traiectoria fotbalistică ale lui Suslov s-au schimbat semnificativ.

„Este complicat pentru orice fotbalist atunci când nu se descurcă bine și apar tot felul de vorbe în jurul lui, dar cred că am fost puternic mental și am avut mereu încredere că voi depăși acele momente și voi progresa”, spune acum Tomas, citat de Sport.sk.

Înainte de Campionatul European, Suslov a comentat și afirmațiile selecționerului Francesco Calzona din vara anului trecut, dezvăluind că a purtat la acea vreme un tête-à-tête cu antrenorul Slovaciei.

„Am o relație grozavă cu antrenorul Calzano și îi voi accepta mereu criticile, pentru că știu că-i pasă despre mine. Nu am avut niciodată probleme cu el, nici măcar atunci când a spus ceva negativ despre mine.

Am încercat întotdeauna să-l ascult, iar acum sunt încântat că probabil este mulțumit cu sezonul pe care l-am făcut și că putem să ne pregătim împreună pentru Campionatul European.

Ce a avut de spus mi-a spus în față! Dacă ar fi spus-o mai întâi în presă în loc să-mi zică mie direct, aș fi privit lucrurile diferit, dar el este mereu direct și apreciez această abordare. Nu am nicio problemă cu felul în care s-a exprimat”, susținea Suslov cu câteva zile înainte de plecarea în Germania.

Un „bad boy”, un fotbalist care debordează de talent, dar este dificil de strunit. Cât de tare va „mușca” împotriva României?

Citește și:

Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
Superliga
Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Nationala
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman
Nationala
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează