INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  STEAUA ROȘIE BELGRAD - CFR CLUJ

CORESPONDENȚĂ DIN SERBIA Prin „tunelul groazei” pe Marakana din Belgrad! Aici joacă CFR pentru grupele Europa League

FOTO: Imago +16   FOTO
FOTO: Imago

Articol de , - Publicat marti, 17 august 2021 11:41 / Actualizat marti, 17 august 2021 14:37

Sanctuarul alb-roșu! Locul care a devenit a doua casă pentru suporterii și ultrașii celor de la Steaua Roșie Belgrad îi așteaptă pe cei de la CFR Cluj

CFR Cluj își joacă șansa de a ajunge în grupele Europa League pe un stadion care se transformă într-un adevărat vulcan la meciurile importante, dar care n-are strălucirea unei arene moderne, cu condiții de top.

 Deși renovat, și cu o panoramă impunătoare, finisajele lasă în multe locuri de dorit și trădează vechimea „Marakanei" din Belgrad.

Steaua Roșie și Partizan, rivale și vecine

Steaua Roșie Belgrad este cel mai mare club din Serbia. De 32 de ori campioană națională, de 25 de ori triumfătoare în Cupă și de patru ori în Supercupă. 

Ca și noi, sârbii au stat în comunism aproape 50 de ani, iar cele mai iubite echipe de fotbal sunt Steaua Roșie și Partizan, ambele cu stadioane vecine, la distanță de sub un kilometru unul de celălalt.

Istorie de aproape 100 de ani

Confruntarea dintre Steaua Roșie și CFR Cluj se va juca pe stadionul „Rajko Mitici", supranumit Marakana, după celebra arenă din Rio de Janeiro, Brazilia. Terenul și tribunele au fost construite inițial în 1927, iar aspectul structurii a fost la nivelul vremurilor respective. Nu existau scaune din plastic, ci doar niște gradene din lemn, având doar 20.000 de locuri.

Cod roșu la Belgrad » Reportaj GSP din orașul unde CFR Cluj își joacă viitorul: cele mai tari curiozități
STEAUA ROȘIE - CFR CLUJ
Cod roșu la Belgrad » Reportaj GSP din orașul unde CFR Cluj își joacă viitorul: cele mai tari curiozități

Record de peste 100.000 de oameni

Inițial aici juca FC Yugolasvia, dar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial formația se desființează, se crează Steaua Roșie pe 4 martie 1945, iar stadionul este atribuit echipei nou înființate. 

Pe 27 decembrie 1959 stadionul este dărâmat în totalitate, iar porțile noii arene s- au deschis pe 1 septembrie 1963, împtotriva celor de la Rijeka. 55.000 de spectatori s-au aflat atunci la meci, apoi 74.000 au creat o atmosferă incredibilă în derby-ul cu Partizan. Abia un an mai târziu s-a finalizat în totalitate construcția arenei, capacitatea fiind de 110.000 de spectatori!

+12 FOTO

Recordul oficial: 96.070 de spectatori

Recordul all-time de asistență s-a înregistrat în 1975, când 96.070 de oameni se aflau în tribune la meciul pe care Zvezda l-a jucat pe 23 aprilie în semifinalele Cupei Cupelor împotriva maghiarilor de la Ferencvaros. Inclusiv cei din club susțin pe site-ul oficial că acela a fost doar numărul oficial comunicat UEFA pentru a nu exista probleme. 

De fapt, în tribune se aflau 110.000 de persoane, adică capacitatea maximă a stadionului din acel moment. Denumirea actuală a stadionului a fost dată în decembrie 2014, în onoarea fostului jucător al clubului Rajko Mitici. Acesta are o capacitate de 53.000 de locuri și în prezent e cel mai mare stadion din Serbia.

VIDEO Reportaj de la stadionul din Belgrad: „30.000 de sârbi sunt așteptați la partida cu CFR!”

Foarte multe meciuri, concerte mai deloc

Pe lângă meciurile din campionatul intern și din cupele europene, arena a bifat inclusiv finala Cupei Campionilor Europeni din 1973, dintre Ajax și Juventus, 1-0, dar și finala Campionatului European din 1976, Cehoslovacia - Germania de Vest, când primii s-au impus la penalty-uri. Rareori această arenă a fost folosită pentru alte evenimente, cum ar fi concertele.

Încărcat de istorie

Acum, stadionul este o adevărată casă pentru suporteri. Pereții sunt plini de graffiti, mesaje războinice, dar și alte „desene" realizate de ultrașii echipei cu semne ale grupărilor din peluză sau jucători legendari ai clubului. 

În acest moment, stadionul are cinci porți de acces denumite după numele a cinci mari jucători ai clubului: Rajko Mitici, Dragoslav Sekularac, Dragan Dzajici, Vladimir Petrovici și Dragan Stojkovici. 

Nici clubul nu și-a uitat niciodată jucătorii care au scris istorie pentru club. Le-a rezervat o zonă VIP specială, cu 450 de locuri, deasupra tribunei I. Chiar dacă stadionul „Rajko Mitici" e cel mai mare din Serbia, acesta nu se ridică la frumusețea arenelor din România. Arena Națională sau Complexul Sportiv din Craiova sunt adevărate bijuterii în comparație cu arena Stelei Roșii.

+12 FOTO

Turul stadionului costă 42 de lei

Atunci când nu sunt meciuri sau alte evenimente care ar bloca accesul fanilor în stadion, oficialii sârbi au decis să deschidă arena pentru vizitare. Un bilet de acces pentru adulți costă o mie de dinari, aproximativ 42 de lei, iar turul durează 45 de minute.

Se vizitează muzeul clubului și există inclusiv posibilitatea de a face fotografii cu trofeul UEFA Champions League și cu restul trofeelor, monumentul dedicat lui Rajko Mitici, terenul și studioul TV al formației, centrul media, dar și magazinul oficial unde există o reducere de 5% pentru cei care au făcut turul arenei. În perioadele de pauză ale echipei se pot vizita inclusiv vestiarele. 

Un tanc a devenit atracția principală

În faţa stadionului a fost expus în 2019 un tanc. Totul s-a petrecut înaintea meciului cu Young Boys Berna în play-off-ul Ligii Campionilor, fapt ce a dus la indignarea Croației. Clubul sârb susține că este vorba de „o atracție", în timp ce în Croaţia se vorbeşte de „o provocare". 

Tancul T-55 cumpărat dintr-un depozit militar şi renovat a fost amplasat luni pe platoul de lângă stadion, cu intenția de a oferi „un punct culminant al entuziasmului" înaintea meciului retur cu elveţienii, arată site-ul redstarbelgrade.rs al suporterilor campioanei Serbiei. Aceeași sursă precizează că tancul este un simbol al Armatei Nord (Severna Armija), grupare a fanilor. 

CFR intră în „tunelul groazei"

Un alt loc celebru al stadionului este tunelul care face legătura dintre vestiare și suprafața de joc. 

„Tuneul Groazei", așa cum e numită celebra cale de acces e un drum păzit de obicei, la marile derby-ul ale Belgradului, de soldați înarmați până în dinți. Drumul e intimidant, un tunel îngust de beton, luminat cu neoane, ca în filmele de groază

Citește mai multe știri despre CFR Cluj:

Vedeta din România care nici nu vrea să audă de CFR: „Trecem ușor de clujeni! Sportul sârbesc e cu 150 de ani peste sportul românesc”

Șumudică, dialog tensionat cu trimisul GSP în Serbia: „De ce ați venit la conferință?!” / „Următoarea întrebare”

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (7)
tudorborisev
tudorborisev  •  17 August 2021, 14:52
Postat de tudorborisev pe 17 August 2021, 14:50

Interesant, intri pe GSP si te chinui sa gasesti un articol despre singura reprezentanta ramasa in cupele europene care azi joaca in playoff, in schimb plin de articole cu ce viseaza Becali, cand a mancat Becali, cand s-a dus Vecali la toaleta. Publicatie de sport care se respecta, ce poti sa mai zici

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tudorborisev
tudorborisev  •  17 August 2021, 14:50

Interesant, intri pe GSP si te chinui sa gasesti un articol despre singura reprezentanta ramasa in cupele europene care azi joaca in playoff, in schimb plin de articole cu ce viseaza Becali, cand a mancat Becali, cand s-a dus Vecali la toaleta. Publicatie de sport care se respecta, ce poti sa mai zici

10206372421179108
Ionut Gradeanu  •  17 August 2021, 14:48
Postat de 1_0_1_0 pe 17 August 2021, 14:42

Talentați nevoie mare. Scriu de zor eseuri cu exprimări de clasa a4a și-și dau filme de groază despre cât de tare va suferi cfr-ul. Abia așteaptă un eșec al frânarilor să-și poate deschide șampaniile. Halal jurnalism...

Nici macar nu ma refer la parti pris-uri cu o anumita formatie sau alta. Ci doar de profesia lor, de dorinta de a scrie adevarul intr-un mod corect, daca tot s-au apucat de meseria asta.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează