OPINII  »  

Bunici, tați sau mame de fotbaliști

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat luni, 11 decembrie 2023 19:16 / Actualizat luni, 11 decembrie 2023 19:16

Compagno, Deac, Enes Sali sau Radu Drăgușin s-au ”bucurat” recent de intervenția membrilor familiilor lor în spațiul public. Oare jucătorilor le-or fi făcut bine aceste luări de poziție?

Și așa într-o situație delicată la FCSB, Andrea Compagno e pus destul de des în situația de a comenta postările pe Facebook ale venerabilului său bunic. Salvo Amato e un sicilian septuagenar care într-o vreme și-a însoțit nepotul în România, mai ales la Craiova era des prezent la meciuri. Când pentru Andrea lucrurile mergeau bine, nici postările lui Nonno nu deranjau.

Nonno Salvo

După ce "nipoteddru" (așa li se spune în Sicilia nepoților, cine nu crede să citească minunatele romane polițiste ale lui Andrea Camilleri) a intrat într-un con de umbră la FCSB, scrierile online ale lui Nonno Salvo (prenumele vine de la Salvatore, care e alintat Toto doar în Italia continentală, în Sicilia Salvatore e mereu Salvo) n-au mai convenit. Nici celor care citeau, dar, mai ales, l-au deranjat pe "nipoteddru".

Ce a scris sicilianul?

„Are o manie de protagonist. Când zice o prostie, apar știrile. Familia i-a spus mereu să nu mai scrie nimic pe Facebook. A continuat și, nu e frumos ce spun acum, din acel moment ne-am îndepărtat", comentează Compagno impetuoasele postări ale bunicului său. Chiar impetuoase, fără pic de frână. 

Una dintre ele sună cam așa: "Titirezul nebun inventează schimbări absurde, ca de obicei. Nu înțelege că fără antrenor nu poți câștiga niciodată, vei fi mereu eternul loc doi sau trei”.

Bunici, tați sau mame de fotbaliști
Andrea Compagno // foto: GSP

Muza neînfrânată

Bătrânul Salvo nu spune cu nimic altceva decât scrie presa română de ani buni încoace. Dar dacă de părerile unor ziariști lui Gigi Becali s-ar putea să i se fâlfâie, aceste lucruri scrise de bunicul unui jucător pe care a dat 1,5 milioane de euro s-ar putea să-l deranjeze. Chit că e vorba de adevăruri. Dar nu asta contează, ci faptul că Salvo Amato nu pare să-și înfrâneze deloc muza, chit că aplombul său a răcit relațiile dintre el și nepot.

Deac tatăl

Sicilianul nu e singurul într-o astfel de situație. Nu demult, când Mandorlini îl cam uitase pe Ciprian Deac pe bancă, Ioan, tatăl fotbalistului, a dat un interviu în care l-a făcut praf pe antrenorul italian

Mandorlini a reacționat mai degrabă melodramatic ("E bine că Deac mai are încă un tată care să poată vorbi, tatăl meu nu mai este!"), dar e limpede că lui Mister nu i-a plăcut ce-a citit. A trebuit să iasă Ciprian la interval și să pună la punct nu doar lucrurile, ci și pe tatăl său, care vorbise cam mult.

Enes, înainte de SUA

La fel au stat lucrurile și când tatăl lui Enes Sali l-a atacat pe Hagi că nu i-a băgat fiul într-un meci. Iar acum, când Enes s-a transferat în Statele Unite, părintele a avut vorbe frumoase pentru Gică, semn de recunoaștere că atunci greșise, îl luase gura pe dinainte.

Rolex-ul mamei lui Radu

Apoi, faptul că fosta mare baschetbalistă Svetlana Simion (mama lui Radu Drăgușin) și-a apărat ferm fiul, când împrumutase unui coleg o sumă de bani, pe care acesta, colegul, o jucase la pariuri, poate trece drept o firească reacție părintească. 

Nu însă și remarca, oarecum nepotrivită, că acea sumă nu face nici măcar cât un ceas Rolex. Nu toți românii joacă în Serie A, nu toți poartă Rolex-uri la poignet, unii dintre noi o duc mai greu și s-ar putea să nu se simtă grozav când citesc astfel de comparații.

Ajutorul familiei?

Așadar, dragi mămici, tătici, bunici, consoarte, mătuși, soacre, verișoare de fotbaliști, aveți grijă când vorbiți în public despre apropiații voștri cu crampoane! Voi s-ar putea să aveți dreptate în ceea ce spuneți, dar lor s-ar putea să le faceți rău. Sunt băieți mari și nu dă deloc bine să pară că dacă nu i-ar proteja iubitoarele rubedenii, ei n-ar fi în stare să se descurce.


Comentarii (7)
imgb
imgb  •  13 Decembrie 2023, 01:51

Vad ca la tine pot sa scriu ceva...de ce nu pot posta pentru Ioanitzoaia ?...Stie cumva ca nu-i e nimanui simpatic ?...ar fi minunat daca ne-ar lasa in pace !....zau asa...

Laurian1
Laurian1  •  11 Decembrie 2023, 22:06

Un fripturist ca tine sa gasit sa comenteze. Nu ai mai fost primit la iaki? Esti jalnic!

lulu
lulu  •  11 Decembrie 2023, 20:52

După lecția de cultură cu Compagno,am și eu o nedumerire:Toto Riina era din Italia "continentală "sau de prin Sicilia?Nea Buzarine,nu mai forța și matale atâta cultură.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează