OPINII  »  EDITORIAL

Cine a dus-o pe Real în finală?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 09 mai 2024 15:36 / Actualizat joi, 09 mai 2024 15:43

La capătul unui meci epic, întins pe durata a 103 minute, Real Madrid a învins-o pe Bayern Munchen în retur cu 2-1 și o va întâlni pe Borussia Dortmund în finala UCL. Nu toată lumea răspunde însă identic la întrebarea dacă, revenind spectaculos de la 0-1, formația blanca chiar a meritat victoria de miercuri seara? Părerea mea e că da.

Atât că-s destui cei care apreciază, inclusiv ziariști spanioli de renume, că Real s-a calificat și pentru c-au ajutat-o arbitrii polonezi. Care i-au refuzat lui De Ligt golul din prelungirile prelungirilor!

Aceștia sunt de ascultat în sensul în care asistentul Listkiewicz și „centralul" Marciniak s-au grăbit refuzând golul olandezului. Împotriva noilor reglementări, primul n-a așteptat încheierea acțiunii pentru a ridica fanionul la posibilul ofsaid al lui Mazraoui, iar celălalt a luat de bună semnalizarea de la tușă și a fluierat instant, ceea ce a făcut ca faza să nu mai fie judecată în camera VAR!

Unde s-ar fi constatat, pretind nemții, dar nu numai ei, că fundașul marocan al lui Bayern nu se găsea în afara jocului. Cum VAR nu s-a mai pronunțat, respectivii nu pot fi convinși de contrariu.

Cine a dus-o pe Real în finală?

Susținătorii acestei variante, între care și comentatorii cotidianului Marca, îi reproșează lui Marciniak, logic, că n-a procedat la golul lui De Ligt precum la cel al lui Joselu de 2-1, acordat cu VAR după o analiză de 3-4 minute. Un argument, să admitem, greu de respins. Și mai greu e de explicat, cu atât mai puțin de scuzat, eroarea comisă de o brigadă încercată în atâtea și atâtea partide importante, de top.

Mă refer la una căreia i s-au încredințat, între altele, finala Mondialelor din Qatar 2022 și a Ligii Campionilor 2023. Pentru curioși, cel care a declanșat întreg scandalul, Tomasz Listkiewicz, e fiul lui Michal, președintele federației din Varșovia între 1999 și 2008.

Pe lângă arbitri, pe Bayern a înfundat-o însă, opinie mai largă, însuși antrenorul ei, Thomas Tuchel. Din dorința de a conserva avantajul de 1-0, acesta a ordonat retragerea și, încă mai grav, a operat schimbări neinspirate, una mai proastă ca alta! Așa i-a scos pe Sane și, de neînțeles!, pe Kane, în stare să pună presiune pe apărarea adversă, să țină de minge și să-i împiedice pe madrileni să forțeze în ofensivă cu mai mulți oameni. Tuchel tăindu-și astfel singur craca de sub picioare.

De partea cealaltă, Carlo Ancelotti a tras lozul câștigător cu Jose Luis Mato Sanmartin, zis Joselu. În măsura în care Kim și Choupo-Moting, trimiși în teren de Tuchel, n-au ieșit cu nimic în evidență, Joselu a înscris ambele goluri și a devenit eroul serii, salvatorul Realului!

Ce curaj pe „Carletto", unul de-a dreptul nebunesc, vecin cu disperarea, să apeleze într-un moment crucial la un atacant de 34 de ani, care nici măcar nu-i proprietatea Realului, ci e venit sub formă de împrumut de la Espanyol! Nu întâmplător Ancelotti colecționează trofeu după trofeu și se pregătește pentru al 5-lea triumf în Champions League ca antrenor, record absolut. Curajul e propriu celor puternici.


Comentarii (37)
georgepintilii
georgepintilii  •  11 Mai 2024, 09:21
Postat de ioda pe 10 Mai 2024, 07:17

1. marea greseala a arbtrului polonez este aceea ca nu a fluierat sfarsitul meciului in minutul 111 asa cum el cu manutza lui a aratat conform prelungirii de 2 minute pentru analiza VAR de la golul 2. 2.toata presa discuta despre gulul inscris in momentul in care jucatorii Realului se opresc, in mod normal De light trebuia sa primeasca un cartonsa galben pentru lovirea mingii dupa fluierul arbitrului. Nimeni nu poate stii daca fundasul afalt in apropiere nu putea sa intre sa blocheze sau nu sau daca Lunin ar fi putut sa intervina. 3. vad multa frustrare pe aici legata de faptul, specific romanesc de altfel, "Real trebuie sa castige" - pai daca e asa cum spuneti cum va explicati ca an de an Real are parte de cele mai grele adversare in meciurile eliminatorii (de 3 ani joaca cu City, ba cu Bayern ba cu Chelsea ba cu Liverpool etc -numai echipe de mana a 3-a nu? 4. alte comentarii de cat de slab jucase pana atunci Real - pai pana atunci Neuer facuse meciul vietii lui si probabil fara greseala din final (care e generata de o saritura aiurea a mingii) ar fi fost omul meciului la ce mingi a scos.

nu vreau sa te jignesc...

dragan
dragan  •  10 Mai 2024, 19:47

cine a dus (mai) mereu Realul din Madrid in toate finalele! oricum, la o finala Borussia-Bayern nu se uitau nici (macar) germanii! p.s. poate Klaus!

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  10 Mai 2024, 13:30

Analiza corecta .

Vezi toate comentariile (37)
Comentează