OPINII  »  EDITORIAL

Deranjați, dar și jigniți!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 10 iunie 2024 16:06 / Actualizat luni, 10 iunie 2024 16:06

Calificarea la Euro 2024, ba și de pe locul 1 și fără înfrângere, ne-a făcut să considerăm că avem o națională bună, competitivă la nivel înalt. Recentele remize albe cu Bulgaria și Liechtenstein ne-au trezit însă la realitate. Ne-au lămurit că „tricolorii” lui Edi Iordănescu nu sunt zmei. Totuși, mulți dintre noi s-au simțit deranjați, chiar jigniți, descoperind deunăzi că The Telegraph privește eventuala ieșire din grupă a României drept „o realizare uriașă”. Un soi de miracol.

Socotindu-l pe Radu Drăgușin vedeta reprezentativei noastre, probabil și pentru că-i legitimat în Premier League, prestigiosul cotidian londonez anticipează că Belgia va câștiga grupa E de la Euro. Că Ucraina și Slovacia vor concura pentru pozițiile 2 și 3, cu avantaj Ucraina, ceea ce ar indica, logic, că România ar urma să termine ultima. Coada grupei, lanterna roșie.

Asta și din pricină că echipa pregătită de Iordănescu jr. „preferă lupta «care pe care» spectacolului de balet”, observație deloc amabilă. Altfel zis, ea n-ar avea calitate. I-ar lipsi finețea. S-ar pricepe numai să se bată, să transpire.

Deși doar o părere ca oricare alta, cea exprimată de The Telegraph merită reținută tocmai pentru că ea arată cum suntem văzuți din afară. De la distanță. Dacă-i adevărat că nu contează ce crede fiecare despre sine, ci numai ce cred ceilalți, căci numai imaginea acestora circulă, nu cea proprie, atunci nu trebuie să rămânem indiferenți.

La întrebarea „Pe ce s-au bazat ziariștii englezi când ne-au pus la coadă?” nu-i greu de răspuns. Între altele, pe faptul că la CE 2020 Belgia și Ucraina au mers până în „sferturi”, iar Slovacia a urcat în „optimi” la ediția 2016, cea mai bună performanță din istorie.

Alt argument al britanicilor a constat în compararea loturilor, capitol la care noi stăm foarte rău. Chiar dacă Drăgușin e evaluat de transfermarkt.com la 25 de milioane de euro, niciun alt „tricolor” nu depășește 10 milioane. Man e la 9, Fl. Coman la 7 etc. În măsura în care belgienii sunt foarte apreciați, Doku la 65 de milioane, Openda la 60, De Bruyne și Onana la 50, J. Bakayoko la 45 și Trossard la 35, foarte sus sunt plasați și ucrainenii. Zinchenko valorează 38 de milioane, Mudryk și Dovbyk 35, Zabarnyi 32, Tsigankov 30 și așa mai departe.

Mai puțin știut, și lotul Slovaciei cuprinde câțiva jucători de top. În frunte cu Hanko (Feyenoord) și Skriniar (PSG), prețuiți la câte 30 de milioane, urmați de Lobotka (Napoli), de 28, iată că nici cei considerați mai slabi nu mai sunt de subestimat!

Deranjați, dar și jigniți!
Pușcaș și Man, dezamăgiți după egalul cu Liechtenstein

De notat, dar și de regretat, că unii dintre băieții noștri, majoritatea, sunt în pierdere de viteză. Cu cote în scădere: R. Marin a coborât la 2,7 milioane de la 15 în 2021, Alibec la 700.000 de la 3 milioane (2017), Pușcaș la 1,5 de la 6 (2019), Ianis la 2 de la 7 (2021) și lista poate continua. E trist că unii urcă, iar noi alunecăm pe tobogan și nu ne mai oprim.

Care ar fi concluzia rândurilor de față? Nu trebuie să fim neapărat pesimiști, dar nici n-avem voie să ne amăgim. Să fim realiști și să realizăm că, în pofida unei calificări spectaculoase, în grupa de la Euro pornim cu cea mai mică șansă, pe post de outsideri! Fără ca asta să însemne că suntem dinainte învinși, că ne predăm.

După ce a constituit una dintre surprizele plăcute ale preliminariilor, de ce n-ar putea România repeta figura și-n Germania? Să fim lucizi, cu picioarele pe pământ, să ne uităm în oglindă, dar să ne păstrăm speranța!

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Comentarii (56)
talpaiadului
talpaiadului  •  12 Iunie 2024, 16:28
Postat de therealreddog33 pe 12 Iunie 2024, 00:33

Există ziariști de opinie și ziariști impăciuitori. Și cei mai mulți, care sunt ziariști doar cu numele. Maestrul Cosașu de exemplu, cu stilul lui inconfundabil, exprima întotdeauna o opinie, o argumenta. Ioan Chirilă (ziaristul, nu fii-su) exprima o opinie. Tolontan exprimă opinii. Ovidiu Ioanițoaia e mai împăciuitor așa - exceptând capitolul Burleanu ;). E o chestie de gust. Eu prefer opiniile unor cuvinte goale.

Ce-mpaciutor e Ioanitoatia, fratele meu, pe cine impaciuieste el? Tu nu vezi ca se loveste in el din toate partille, ca cititorul roman nu e in stare nici macar sa inteleaga, daramite sa aprecieze obiectivitatea si considera ca daca cineva nu exprima o opinie care coincide cu a lui, inseamna ca e musai un adversar de opinie, chiar si atunci cand acel cineva nu exprima deloc o opinie? Pana si pe tine, care esti un om in general echilibrat, te deranjeaza ca Ioanitoaia nu alege o parte a baricadei, neajungandu-ti practic toti ceilalti jurnalisti care publica pe GSP facand exact acel lucru, de fiecare data. Cel care publica un articol de opinie, pe care o argumenteaza prezentand jumatati de adevar, imparte lumea in doua, multumindu-i pe unii si nemultumindu-i pe altii, Ioanitoaia insa nemultumeste 99% din cititori atunci cand scrie cu obiectivitate, din cauza ca fiecare cititor se inflameaza la citirea paragrafelor care nu-i convin, ignorandu-le pe cele care ii sustin punctul de vedere, pe principiul "daca nu esti 100% cu mine, esti impotriva mea". Daca Ioanitoaia si-ar imparti articolele in doua si ar publlca separat jumatatille de adevar, ar multumi pe toata lumea, jumatate din cititori cu prima parte si cealalta jumatate cu partea a doua, dar asa nu multumeste pe nimeni si de aceea e singurul care publica articole obiective, fiindca obiectivitatea e o povara pentru un jurnalist, mai ales in Romania, unde majoritatea cititorilor sunt la cel mai jos nivel.

Gratian68
Gratian68  •  12 Iunie 2024, 12:38

Chiar ar fi o minune sa iesim din grupa...de cand jucam.la European, avem o singura victorie..si am avut generatii muuuullt mai bune..si acuma, ca am.avut noroc chior in preliminarii, deja vorbim prostii ( gen Ilie Dumitrescu, cu semifinale si 9 goluri ). Nationalismul ieftin prinde la.romani...iarasi ne vor fura arbitrii, iarasi vom fi dezavantajati de ora jocului, sigur un jucator roman va fi vanat de adversari, sau va fi tinut de 2 adversari...putina luciditate nu strica nimanui..sa lasam comentariile gen Ionel Stoica, nu ne ajuta la nimic, decat sa bagam gumoiul sub pres...e o minune ca ne.am calificat, ar fi un miracol sa iesim din grupa...cu totii speram.la minuni..dar sa nu facem o tragedie daca nu trecem de grupe...eu sper sa facem macar un punct, sa dam doua goluri, si sa nu luam multe

luter
luter  •  12 Iunie 2024, 09:18

meciurile amicale sunt doar amicale ,oare ? am vazut si alte echipe jucand amicale ,dar au alt comportament cand fac asta .ai nostri sunt cu gandul la alt ceva cand sunt pe teren ,parerea mea .nu cred ca ne vom face de K in acest turneu european ,dar tactica copilului iconar v-a fii ,autobaza filaret , sa nu ne facem de ras .

Vezi toate comentariile (56)
Comentează