OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Pițurcă la Steaua?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat vineri, 27 octombrie 2023 15:01 / Actualizat vineri, 27 octombrie 2023 15:03

Iată că decizia Curții de Apel București (nedefinitivă) de a atribui palmaresul din perioada 1947-1998 CSA Steaua și nu FCSB n-a stârnit entuziasmul fanilor din Ghencea. Probă că aceștia au asistat în număr mic, doar o mie, la victoria de joi, 3-1 cu Ceahlăul, în uma căreia echipa lui Oprița s-a apropiat de partea superioară a clasamentului. A urcat pe 8, dar are o partidă în plus.

N-are însă, pentru al treilea an consecutiv, drept de promovare din pricină că e club finanțat și dependent de MApN, adică de stat, sigur cunoașteți povestea. Nu numai Steaua se află într-o situație ingrată, ci și, din zona de sus a actualei ierarhii, ocupantele locului 2 (Șelimbăr), 3 (Dumbrăvița) și 5 (Corvinul)! Ca la noi la nimeni, ridicol, 8 formații din L2 joacă doar ca să facă act de prezență, campionatul lor fiind compus din meciuri amicale!

Iar suporterii CSA, sătui să fie duși cu vorba că echipa lor va putea promova din postura de societate privată, par din ce în ce mai resemnați. Li s-a tot promis că MApN ori clubul va găsi o soluție să depășească impasul, dar cu atât s-au ales, cu promisiunile! Nu s-a schimbat practic nimic.

Cum modificarea Legii Sportului, știți la ce mă refer, nu-i ușor de realizat, rămâne prioritară varianta ca Steaua să se asocieze cu o entitate privată pentru a promova. Cei din club și/sau din MApN pretind că s-au zbătut. Că au căutat, că s-au străduit. Din păcate, n-au obținut nimic concret, așa că lumea a început să creadă din ce în ce mai puțin în basmul cu cocoșul roș-albastru. Puțin spre deloc.

Pițurcă la Steaua?
Pițurcă vrea să ajute Steaua

Într-un moment în care pisica ar trebui, în sfârșit, ruptă-n două, ex-selecționerul Victor Pițurcă s-a declarat gata să preia, împreună cu câțiva dintre coechipierii cu care a câștigat Cupa Campionilor în 1986, secția de fotbal a CSA. Să atragă către aceasta oameni cu dare de mână care, asociindu-se cu Steaua, s-o privatizeze și să-i permită, pe baza meritului sportiv, accesul în SuperLigă.

Judecând după comentariile din mediile de socializare, inclusiv de pe GSP.RO, oferta a provocat multe rezerve. Deși aparent tentantă, în stare să aducă ieșirea din tunel, ea a fost primită chiar cu ostilitate. Că Pițurcă a simțit miros de bani și vrea să profite de pe urma brandului. Că a avut acțiuni la Steaua și i le-a vândut lui Gigi Becali, pe care l-ar dori și acum băgat în afacere. Că nicio persoană respectabilă nu va investi în "clonă". Că Piți ar fi obligat să ia întreg clubul, nu doar secția de fotbal, că una, că alta. Dar și că, reversul medaliei, în MApN, precum în orice instituție de stat, e birocrație. Că e nevoie de numeroase aprobări, de hârtii peste hârtii, pentru orice mișcare etc.

Posibil ca semnatarii să exagereze și Pițurcă să fie mânat de cele mai bune intenții. Ca el, Lăcătuș, Tudorel Stoica, Balint et Co. să reprezinte mâna salvatoare sau, vai!, încă o amăgire.

Cert e însă un lucru, indiscutabil. Cu Pițurcă ori fără, CSA și MApN, părerea mea că în special ministerul, trebuie să iasă din amorțeală. Din rutină. Să pună piciorul în prag și să acționeze, să nu mai amâne de azi pe mâine și de mâine pe poimâine rezolvarea problemei. Să nu mai piardă încă un an.

Deoarece suporterii, aici nu există dubii, nu mai au răbdare. Le-a ajuns cuțitul la os. 


Comentarii (31)
mogosoaia
mogosoaia  •  29 Octombrie 2023, 18:43

Cum sa privatizezi clubul armatei? Sa privatizam si armata ca sa fie mai eficienta? Lasati, domnilor, Steaua sa fie asa cum e, club de amatori, sa joace in ligile inferioare, ca nu se prabuseste universul. Iar Jiji si sustinatorii lui sa isi vada de FCSB si s-o faca campioana Romaniei, a Europei, a galaxiei, a universului...

CLIENT
CLIENT  •  29 Octombrie 2023, 06:44

Ha ha ! Adica sa se repete figura cu Viorel Paunescu, cu AFC. Concesionarea numelui, privatizarea, vanzarea-cumpararea, samd. Numele "STEAUA" APARTINE PENTRU TOTDEAUNA CLUBULUI SPORTIV AL ARMATEI . Ca il inchiriaza,concesioneaza, asta e alta poveste. Palmaresul, cel putin de la infintare si pana in 1998 (privatizarea cu bucluc) apartine tot CLUBULUI SPORTIV AL ARMATEI STEAUA, desi (acum vin vremuri grele pentru el, Becali) FCSB incaseaza o renta anuala de la UEFA pentru castigarea Cupei Campionilor Europeni in 1986 ! cand legatura lui Becali cu CSA Steaua era ca le ducea lapte si branza. Ciudat dar cum se poate ca echipele de rugby, baschet,handbal,etc, sportivii din sporturi individuale, box,lupte,haltere,etc sa participe la varf in competitii interne si internationale, sa devina campioni nationali,mondiali,europeni,olimpici si numai sectia de fotbal, echipa de fotbal CSA Steaua sa nu aiba drept nici macar de promovare? Aici este raul, vidul legislativ. De ce trebuie ca CSA Steaua, Clubul sportiv Dinamo, Clubul Sportiv Rapid,etc sa nu aiba legatura cu fostele lor echipe de fotbal? Adica toate ramurile sportive pot sa existe in cadrul acestor cluburi, numai fotbalul nu ?! Sa se permita legislativ sponsorizari si donatii din mediul privat catre aceste cluburi, organizarea de spectacole, diverse manifestari de catre aceste cluburi in vederea obtinerii de fonduri. Asta ca sa se elimine lait motivul cu banii publici.

jean_gabin
jean_gabin  •  28 Octombrie 2023, 15:51

Cu totul de acord cu @danglumetul. Atat ca prieteniile si blaturile abia acum incep sa iasa la iveala cand se apropie ora deciziilor. Care echipa in primele 6 si care la...restul lumii. Nu va promova cine merita ci cine trebuie.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează