OPINII  »  EDITORIAL

Vinovații să-și ceară scuze!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 16:49 / Actualizat miercuri, 19 iunie 2024 16:49

Cum Euro 2024 abia a ieșit din turul 1, e prematur, ba și riscant, de tras concluzii. Totuși, se poate spune din ce-am observat până acum că în prim-plan nu se găsesc atât vedetele, cât echipele înseși. Nu strălucesc individualitățile, ci mai degrabă colectivele. Ca atare, n-au rupt gura târgului nici Cr. Ronaldo, nici Harry Kane, nici măcar Mbappe. Au acționat și ei ca rotițele unui mecanism, slujitori ai interesului general.

În măsura în care lucrurile vor continua la fel, Edi Iordănescu trebuie socotit printre cei care au intuit acest trend. Corect că, în absența unor supervalori, n-a prea avut de ales. Numai că, de voie ori de nevoie, mai ales de nevoie, a pedalat pe ideea că grupul, unitatea și forța lui, constituie principala armă a naționalei noastre, una fără jucători de top.

A pretins rigoare și disciplină, noțiuni nu foarte iubite de fotbaliști, devotament și dăruire, calități de la care n-a admis niciun compromis. Așa s-ar putea explica neincluderea în lot a craioveanului Mitriță, dar și, nejustificată pentru mulți, repetata convocare a lui Pușcaș.

Cât timp echipa n-a sedus, iar suporterii au suferit, Iordănescu și-a luat porția de critici și chiar de injurii. I s-a reproșat promovarea pe pile, c-ar fi "băiatul lui tata", împins de la spate de prietenii politici ai acestuia etc.

Altul ar fi sărit în sus, ar fi "explodat". Nu și Edi, care și-a văzut de treabă, nutrind speranța că va sosi ziua în care va demonstra că n-a greșit și în care i se va da dreptate. Nu-mi închipui că e atât de naiv încât să se fi așteptat și la plecăciuni.

Iată că ziua aceea n-a întârziat! Din postura de outsider, cu o cotă de piață de 5 ori sub a adversarului, România a surclasat Ucraina în meciul de debut de la Euro 2024, izbândă istorică, știți contextul. Logic considerat printre artizanii unei isprăvi în care, să fim sinceri, puțini au crezut, Iordănescu a intrat brusc în grațiile publicului. N-a ajuns erou peste noapte, dar statutul său s-a schimbat, antrenorul contestat devenind prețuit, ba și admirat.

Dacă e, indiscutabil, meritul lui în realizarea unui succes nescontat, trebuie subliniat și cel al "tricolorilor". Băieții au priceput ce se vrea de la ei și-au răspuns în consecință. Astfel, The Guardian nu s-a sfiit să titreze „Un Stanciu uluitor a condus România către o victorie dominantă", dar nu s-a oprit acolo. A comparat actuala generație cu cea așa-zisă de Aur, un compliment de reținut și foarte rar.

Vinovații să-și ceară scuze!

Să nu fie prea mult și prea repede, să ne grăbim și să ardem etapele ?!, ce părere aveți? Totodată însă, să nu exagerăm cu modestia, ci să ne bucurăm, ne-am câștigat acest drept! Iar jucătorilor și lui Iordănescu, staffului său, să le dăm ce li se cuvine, inclusiv respectul nostru. Și să acceptăm, privind polemica iscată de reacția lui Stanciu, că am mers uneori cu critica până în pragul jignirilor. Iar vinovații, cei care se simt cu musca pe căciulă, să-și ceară scuze!

În sfârșit, să nu uităm că naționala a beneficiat la Munchen de susținerea unui public numeros și entuziast, cifrat la peste 30.000 de oameni. Poate doar turcii să fi fost mai mulți la meciul cu Georgia de la Dortmund, însă ei sunt peste 3 milioane în Germania și reprezintă 75% din totalul imigranților din această țară. Așa că prezența lor masivă la Dortmund n-a mirat cât afluența de români de la Munchen.

Dacă jumătate dintre ei vor veni și sâmbătă la Koln, într-adevăr, 600 de kilometri mai sus, atunci șansele "tricolorilor" de a nu ceda în fața belgienilor vor crește, cu toate că și aceștia sunt mai bine cotați. Băieții noștri au însă datoria să confirme succesul cu Ucraina și să arate că nu se mai tem de nimeni.

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Comentarii (65)
_kyx_
_kyx_  •  21 Iunie 2024, 18:04
Postat de talpaiadului pe 21 Iunie 2024, 16:08

Fraza "Apropo de limbaj de lemn si limbaj "literar", obiectiv, tu vrei sa-mi spui, postacule, ca exista egalitate intre ineptiile lui Ioanitoaia sau Naum, de exemplu, cu echilibrul, de exemplu, textelor lui Buzarin sau, pe vremuri, Oprisan?" e cireasa de pe tortul comentariilor tale, un testament al nivelului la care te afli din punct de vedere intelectual si moral.

:))))) Pai ia, fa, tovarase, comparatie intre texte, si-o sa vezi nivelul meu telecual. Sa nu mai spun ca in nici un caz textele celor mentionati de mine (si ai omis sa citezi si ca ma calca pe nervi Buzarin) nu sunt prezentate in modul in care sunt ale lui Ioanitoaia, si ar trebui sa intelegi diferenta. Am mai explicat, nu ma repet. Asta spune destul despre "prințipul" si moralitatea mea si suficient pentru a te numi, in continuare, pe tine, postac. :))

talpaiadului
talpaiadului  •  21 Iunie 2024, 16:08
Postat de _kyx_ pe 20 Iunie 2024, 23:03

Fiule, comentariile mele nu sunt preponderent negative, sunt foarte obiective. Ca tu vezi doar negativism are a face cu propria-ti gandire, nu cu a mea sau a altora. Realitatea si adevarul sunt relative, nimic nu este absolut. Ca sa fiu mai punctual, din repezeala, inclusiv eu am gresit, e inerent. A gresi cateva cuvinte si a fi incoerent, insa, sunt lucruri complet diferite. A gresi si a fi agramat iarasi nu e totuna. Despre proverbe, numai de bine, dar atunci cand sunt lansate in scop de manipulare, de ce m-as cenzura si nu as spune ce cred, mai ales argumentat? De cand este totul si orice batut in cuie, de cand nu ai voie sa te indoieste, de cand nu progresul se realizeaza pe indoiala unora impotriva "regulilor" altora? Cat despre Ioanitoaia, cu limbajul lui "literar", nicidecum nu l-am acuzat ca foloseste un limbaj de lemn, din contra. :)) Vezi cum dovedesti ca esti salariat? :)))) Si, daca nu este o jignire sa fii angajat GSP cum, de altfel, nici nu am insinuat, macar, vreodata, de ce te simti jignit si atacat? :))))) Fiule, ma amuzi teribil, tine-o tot asa, fiecare om are nevoie de divertisment cand si cand. :) Apropo de limbaj de lemn si limbaj "literar", obiectiv, tu vrei sa-mi spui, postacule, ca exista egalitate intre ineptiile lui Ioanitoaia sau Naum, de exemplu, cu echilibrul, de exemplu, textelor lui Buzarin sau, pe vremuri, Oprisan? Pe bune? :))) Si Buzarin nici macar nu-mi place dar, de!, sunt capabil de obiectivitate, nu-s

Fraza "Apropo de limbaj de lemn si limbaj "literar", obiectiv, tu vrei sa-mi spui, postacule, ca exista egalitate intre ineptiile lui Ioanitoaia sau Naum, de exemplu, cu echilibrul, de exemplu, textelor lui Buzarin sau, pe vremuri, Oprisan?" e cireasa de pe tortul comentariilor tale, un testament al nivelului la care te afli din punct de vedere intelectual si moral.

MaxiP
MaxiP  •  21 Iunie 2024, 03:29
Postat de _kyx_ pe 20 Iunie 2024, 17:43

Pai, ia adu-ti aminte ca, in 93, cand s-a inceput cu UCL, discrepanta nu era asa de mare. Discrepanta a crescut exact prin acest format. Parerea mea si nu numai.

Discrepanta, parerea mea, a inceput sa apara pe cand s-au inmultit cluburile de jucatori straini. Pana la urma de asta au si inceput sa modifice competitia, au considerat ca nu intra echipe bune in Liga, in dauna unor echipe campioane. Asta nu a inceput din 93', ca s-a inceput formatul cu grupe, dar jucau tot doar echipe campioane. Ulterior rezultatele le-au cam dat dreptate, echipele non-campioane din tarile tari depaseau lejer o mare parte din echipele campioane. Pot intelege ce spui tu, insa dpdv valoric, deja era clar ca sunt mult mai tari echipele din cateva campionate decat majoritatea tuturor echipelor din restul campionatelor.

Vezi toate comentariile (65)
Comentează