OPINII  »  ROMÂNIA - UCRAINA 3-0

Presa nu e PR, nici pentru națională

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat marti, 18 iunie 2024 12:41 / Actualizat marti, 18 iunie 2024 23:27

„Pe cine mai huiduiți acum? Unde sunteți voi, ăia care criticați echipa națională?”. Aici suntem, să aplaudăm echipa națională.

Victoria istorică a României, 3-0 cu Ucraina, a deschis un alt meci după ultimul fluier al lui Nyberg: împotriva haterilor de serviciu, împotriva presei „pusă mereu pe scandal”. Avalanșă de jigniri pe rețelele de socializare, cele mai multe nu pot fi reproduse. Plus monologul lui Nicușor Stanciu de la conferință. MVP-ul partidei cu Ucraina are mare dreptate când spune „Nu ne mai jigniți”. Jignirile, derapajele nu sunt acceptabile. Cu atât mai puțin din partea presei.

Dar critica e obligatorie. Jurnaliștii nu trebuie să laude România indiferent de ce se întâmplă. Misiunea presei este să încerce să relateze întotdeauna adevărul, să taxeze când e cazul, să aplaude când se impune. E un principiu incomod, care-i face pe jurnaliștii onești să devină în timp nesuferiți, imposibil de plăcut.

Presa nu e PR, nici pentru națională
România a obținut o victorie fabuloasă cu Ucraina, 3-0, în primul meci de la Euro 2024

După chinurile cu Bulgaria și Liechtenstein, dublu 0-0, cei mai mulți dintre ziariști, analiști și experți și-au respectat profesia. Pentru că au descris la emisiuni și au scris în articole ce au văzut: prestații jalnice. Succesul cu Ucraina nu demontează opiniile din urmă cu o săptămână, nici huiduielile din Ghencea.

Să nu mai fim atât de plângăcioși - fotbalul e un sport care generează miliarde și îmbogățește jucători și pentru că zecile de mii de suporteri deschid șampania la performanțe și îți pun stadionul în cap la umilințe. E parte din sistem, una fără cealaltă nu se poate. Și e un mecanism care i-a făcut sau îi va face milionari pe tricolori. Puteau alege alt drum în viață, cu mai puțină expunere, fără presiune, însă au ales fotbalul și datorită beneficiilor - faimă, glorie, bani - care vin la pachet cu sacrificii și momente dure, precum reacția românilor de după meciul contra Bulgariei.

Presa nu și-ar fi respectat menirea dacă trecea cu vederea evoluțiile jenante din amicale sau dacă ar fi bagatelizat succesul pentru istorie de ieri. Din fericire, nu a fost așa. Stanciu, Pușcaș&Co. erau „tăvăliți” în urmă cu câteva zile, acum sunt adulați. Și e corect.

Mulți dintre ziariștii care îi cereau demisia lui Edi Iordănescu după campania dezastruoasă din Liga Națiunilor l-au aplaudat, ieri, la conferința de presă. Costin Ștucan, printre cele mai tăioase voci din presa noastră, a deschis studioul ProTV în picioare, felicitând naționala. E o normalitate, greșit ar fi fost să băgăm capul în tastatură, să ne prindem lavaliera și să menținem același discurs fără să ne asumăm că sportul e volatil.

Generația lui Drăguș, Stanciu, Drăgușin a intrat definitiv în istoria fotbalului românesc, cu cea mai categorică victorie a noastră la un turneu final. Abia așteptăm să vă aplaudăm din nou și să ne înclinăm. Tot noi însă vă vom critica în zilele mai puțin reușite. Aici suntem, să încercăm să relatăm corect despre echipa națională.

Citește și:

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia
Superliga
Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia
Rusescu a văzut echipa de start a României și a reacționat: „O surpriză foarte mare. Pe Edi l-a deranjat ceva”
Nationala
Rusescu a văzut echipa de start a României și a reacționat: „O surpriză foarte mare. Pe Edi l-a deranjat ceva”
Slovacia - România 1-1, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » Mai sunt 30 de minute! A început să plouă torențial la Frankfurt!
Nationala
Slovacia - România 1-1, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » Mai sunt 30 de minute! A început să plouă torențial la Frankfurt!

Comentarii (107)
Dobermannul
Dobermannul  •  20 Iunie 2024, 14:45
Postat de drabog pe 20 Iunie 2024, 11:38

Eu sunt de acord cu "presa nu e alaturi de noi". Pentru ca in momentul in care colegul tau jigneste si tu taci, inseamna ca il aprobi pasiv. Presa e alaturi in momentul in care isi taxeaza colegii, pentru ca ghici ce...intr-o presa libera in care nu ti-e frica de Drejan sau de pilele lui, il faci terci chiar daca e colegul tau daca intrece masura. Asa vede Stanciu ca are sustinere. Lucrurile sunt foarte simple aici, ori esti prea tanar si inca nu intelegi ori nu vrei sa intelegi. Sau sa iti ilustrez altfel toata situatia asta: Stanciu e batranelul din RATB caruia Drejan ii fura portofelul. Tu esti domnul de langa care vede toata situatia dar care nu se baga -> unde vezi tu sustinere aici? Incerci sa te scuzi dar nu prea iese, pentru ca mesajul textului tau este unul gresit. Daca ieseai cu un manifest prin care scriai 75% lucruri de sustinere pentru ce zice Stanciu si iti condamnai colegii si suporterii care au jignit si apoi veneai cu un 25% in care ziceai "ca ziarist imi pastrez dreptul de a face o ironie fina, de a analiza obiectiv si de a arata unde consider ca se greseste" cred ca nimeni nu ti-ar fi sarit in cap. Daca peste 50% din audienta ta a inteles ceva si tu spui ca nu au inteles bine ca tu ai vrut sa spui altceva, e o problema cu mesajul tau nu sunt oamenii aia prosti. Noi in procent mare iti spunem aici ca mesajul tau e gresit si tu insisti cu el, oferit tot felul de explicatii. Nu ti se pare ceva gresit aici?

"Pentru ca in momentul in care colegul tau jigneste si tu taci, inseamna ca il aprobi pasiv." Corect.

Dobermannul
Dobermannul  •  20 Iunie 2024, 14:22
Postat de danciuad pe 20 Iunie 2024, 00:46

Mda ... am dubii că școala aia are vreun efect atunci când îți pui speranțe în fotbaliști ... să ce?

Si eu am dubii in ceea ce te priveste dar asta este treaba mea.

drabog
drabog  •  20 Iunie 2024, 11:54

Daca tu te simti jignit GRAV din atata lucru ai o fire prea sensibila si mai bine nu te mai uiti la fotbal. Imi vine sa rad...voi va dati seama cat de tare exagerati anumite lucruri? Gata ma retrag, ca poate zic ceva si te simti jignit grav si apoi ma astepti pe strada undeva sa imi dai in cap...imi vine sa rad...

Vezi toate comentariile (107)
Comentează