SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

”Încercări de intimidare” » Cum s-au desfășurat primele audieri în cazul agresiunilor lui Florin Bercean » Ce spune președintele Comisiei de Etică

Florin Bercean
Florin Bercean

Articol de - Publicat vineri, 01 februarie 2019 15:12

Agresate de antrenorul Florin Bercean la lotul olimpic de judo, Cătălina Rob Ditan și Alina Alecu-Croitoru au deschis joi audierile la Comisia de Etică a COSR. Un singur incident: prima fată spune că s-a confruntat cu tentative de timorare din partea avocatului COSR, Delia Boșman

Aproape trei ore au durat, ieri, la COSR, audierile primelor două victime ale lui Florin Bercean, antrenorul lotului național de judo acuzat de agresiuni. Cătălina Rob Ditan și Alina Alecu-Croitoru au relatat despre abuzurile teribile suferite la centrul de pregătire de la Cluj, confirmând și în fața Comisiei de Etică declarațiile oferite Gazetei în ultimele săptămâni: bătăi, jigniri, umiliri. "Regim de teroare și dezumanizare", cum l-au numit fetele.

Ditan, 18 ani, a venit sfioasă la discuțiile de la COSR, dar foarte sigură pe sine. N-a simțit nevoia să fie însoțită de nimeni. "Știu ce am pățit, spun doar adevărul". La final, a explicat atmosfera de la COSR: "Am povestit tot. Sper ca oamenii din Comisie să fi înțeles ce s-a întâmplat și se întâmplă la Cluj. Ei pot ajuta să se facă schimbările necesare la lot. Am răspuns și la întrebări și, chiar dacă din partea câtorva membri au existat tentative de a mă încurca sau de a mi se răstălmăci vorbele, nu m-am pierdut. Nu aveam de ce".

"Sugestii că am adus prejudicii judoului"

Ditan a oferit și alte detalii: "Președintele Comisiei, Cristinel Romanescu, mi s-a părut că își propune într-adevăr să se afle adevărul. Am empatizat cu dânsul. A existat însă în sală o persoană care a avut câteva tentative de a mă intimida cu finețe. Parcă era prezentă undeva umbra lui Bercean. Mi se reproșa subtil că aș fi adus prejudicii judoului și se punea problema cumva acuzator că de ce n-am anunțat părinții, federația sau COSR despre problemele mele de la lot. Am explicat însă fără teamă care au fost resorturile în acele momente de groază". Oficialul din Comisia de Etică la care face referire Ditan ar fi Delia Boșman, avocat la firma care reprezintă COSR, SCA Dragne și Asociații.

Iar Ditan a transmis și un mesaj către omul care a agresat-o, Florin Bercean: "Roata se întoarce!". Și un altul pentru Mihai Covaliu, șeful COSR și un susținător al antrenorului cu practici sălbatice: "Poate se întoarce împotriva dânsului faptul că-l apără astfel pe Bercean!".

"Am fost ascultată cu atenție"

La rândul ei, Alina Alecu-Croitoru a ieșit optimistă de la audieri: "A fost o discuție absolut civilizată, iar cei din Comisia de Etică au avut răbdare să mă asculte cu atenție despre experiența mea la Cluj. Am răspuns la toate întrebările, chiar mi s-au părut un dialog și o deschidere la care nu mă așteptam. Sunt gata oricând să vin cu alte lămuriri dacă va fi nevoie".

"Am înregistrat audio mărturiile"

Președintele de la Etică, Cristinel Romanescu, a evitat să intre în detalii: "Suntem în proces de audieri, impresiile ni le facem la sfârșit. Dar fetele au fost deschise, n-am vrut să le limităm timpul alocat pentru discuții tocmai ca să oferim fiecăreia posibilitatea să se exprime. Am decis să înregistrăm și audio mărturiile ca să putem reveni la anumite aspecte sau să ne lămurim asupra lor, dacă va fi nevoie".

Romanescu spune că nu există nicio presiune după ce șeful COSR, Mihai Covaliu, s-a pronunțat deja ferm în favoarea antrenorului acuzat de practici sălbatice: "În Comisie sunt foști sportivi de mare performanță, medaliați olimpici, oameni cu pregătire juridică. Fiecare își poate forma un punct de vedere pertinent și independent".

Urmează audierile din străinătate

Comisia de Etică urmează să discute la următoarea reuniune cu alte voci anti-Bercean. Roxana Pavel, o altă fată bătută crunt la Cluj, va veni special de la Bistrița pentru a depune mărturie, în timp ce cu doi martori de peste hotare se va realiza audiere pe Skype sau WhatsApp: Zeno Oană, antrenor român stabilit în Elveția, și George Rotaru, tatăl sportivului Rareș Rotaru, victimă și el a regimului de teroare de la Cluj. 

„Înainte să înceapă audierile, președintele COSR, Mihai Covaliu, a intrat în sală și a discutat cu o parte dintre membrii Comisiei de Etică. Pe o persoană a chemat-o chiar separat în biroul dânsului. Nu știu dacă au vorbit despre cazurile de la judo, dar m-au mirat un pic episoadele respective" Cătălina Rob Ditan, fostă judoka lot național

12 mărturii există despre practicile abuzive și grosolane ale antrenorului Florin Bercean, inclusiv de la omul care l-a inventat în judo pe tehnician, profesorul Lenard Ștefan

Componența Comisiei de Etică COSR

Președinte: Cristinel Romanescu
Membri: Andreea Răducan, Doina Ignat, Anișoara Cușmir, Viorica Susanu-Chermeș, Dan Vișoiu, Cristian Jura (jurist, arbitru TAS), Doina Boșman (avocat) 

 

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (2)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  01 Februarie 2019, 16:52

@alegsandru bune vorbe...vezi unde este sediul Rin gier și unde intra stă persoana care a început prim audienta la conducere tot scandalul...

alegsandru
alegsandru  •  01 Februarie 2019, 15:56

Trebuie sa se ajunga in instanta. Daca acuzatorii vor avea castig de cauza, Bercean trebuie sa suporte consecintele, daca acuzatorii vor pierde iar totul se va dovedi a fi un neomarxism marca #metoo emanat prin orificiile gsp via Ringier, acestia toti vor trebui sa plateasca despagubiri lui Bercean si COSR. Ceva normal, parca prea ne-am obisnuit cu oameni tarati prin scandaluri si prin tribunale fara o finaliate concreta.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează