SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Magnus Carlsen și Hans Niemann s-au înțeles fără să ajungă la tribunal » Americanul ceruse daune de 100 de milioane de dolari

Magnus Carlsen la masa de joc Foto Imago
Magnus Carlsen la masa de joc Foto Imago

Articol de - Publicat marti, 29 august 2023 22:30 / Actualizat marti, 29 august 2023 22:32

Magnus Carlsen, 32 de ani, și tânărul-minune al șahului american Hans Niemann, 20 de ani, pe care fostul campion mondial îl acuzase de triș anul trecut, și-au rezolvat diferendul fără să ajungă la tribunal

Informația a fost confirmată de platforma Chess.com. Niemann, cel care a împlinit 20 de ani în iunie, îl dăduse în judecată pentru defăimare pe Carlsen, dar și Chess.com și pe marele maestru american Hikaru Nakamura în octombrie trecut, cerând daune de 100 de milioane de dolari.

Un judecător american a declarat însă procesul nul în luna iunie a acestui an.

Hans Niemann: „Abia aștept să-l întâlnesc pe Magnus la masa de joc”

În cele din urmă, după cum a confirmat Chess.com, toate părțile au decis să meargă mai departe fără alte litigii. De asemenea, Niemann a fost reintrodus în circuit și este bine venit să participe în concursurile care urmează.

Abia aștept să-l întâlnesc pe Magnus la masa de joc mai degrabă decât la tribunal”, a declarat tânărul american, citat de Reuters.

Întreg conflictul a pornit de la victoria lui Niemann asupra lui Carlsen, norvegianul care de mai bine de un deceniu se afla în vârful ierarhiei mondiale, la prestigiosul turneu Sinquefield Cup din St. Louis, statul Missouri, în septembrie 2022.

Magnus Carlsen, acuzație de triș

Magnus Carlsen, 32 de ani, s-a retras din concurs, acuzându-l apoi pe american că a trișat, ceea ce acesta a negat. Chess.com l-a suspendat pe Niemann, iar mai târziu a publicat un raport din care rezulta că e posibil ca șahistul adolescent la acea vreme să fi trișat de peste 100 de ori în meciul online.

El recunoscuse că a făcut acest lucru între 12 și 16 ani, însă a respins vehement orice asemenea practică atunci când s-a aflat la masa de joc.

Chess.com a anunțat luni că își menține concluziile raportului, adăugând însă că „nu există dovezi clare că ar fi trișat în meciuri față în față”.

31este cel mai bun loc ocupat de Hans Niemann în clasamentul după coeficientul ELO, în mai 2023

După Sinquefield Cup, Carlsen a refuzat să joace în partide online contra lui Niemann, optând pentru varianta de a renunța după o singură mutare.

Cvintuplul campion mondial a spus că înțelege și recunoaște raportul Chess.com, inclusiv faptul că nu este clar că Niemann a trișat în meciul lor din St. Louis.

Sunt dispus că joc contra lui în turneele care vin, dacă așa va decide tragerea la sorți”, a conchis norvegianul, citat de aceeași sursă.

Citește și: 

„Tricolorii” sunt gata de startul de la Campionatul European » Primul adversar este Portugalia
CAMPIONATUL EUROPEAN
„Tricolorii” sunt gata de startul de la Campionatul European » Primul adversar este Portugalia
Primul obiectiv: calificările la Jocurile Olimpice din 2024! » Canotorii români sunt pregătiți pentru examenul Mondialelor
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Primul obiectiv: calificările la Jocurile Olimpice din 2024! » Canotorii români sunt pregătiți pentru examenul Mondialelor

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează