SPORTURI  »  BASCHET  »  CAMPIONAT MONDIAL

Cu inima spre Cer » Ricky Rubio, MVP al Mondialul de baschet câștigat de Spania, a transformat drama personală într-o luptă pentru bolnavii care suferă de cancer

Articol de - Publicat duminica, 29 septembrie 2019 14:00

Fiecare victorie a Spaniei la CM din China a fost însoțită de un gest. La finalul meciurilor, Ricky Rubio privea spre cer și îndrepta degetul spre ceva ce nu poate fi atins. Baschetbalistul și-a pierdut mama în urmă cu trei ani.

Tona avea 56 de ani și fusese diagnosticată cu cancer la plămâni în 2012, când cariera fiului său începea să prindă contur, el bifând atunci primele meciuri în NBA în tricoul celor de la Minnesota Timberwolves. Ea fusese unul dintre stâlpii ascensiunii sale profesionale.

Timp de patru ani, Tona a făcut tratamente și a luptat, însă pe 26 mai 2016 a încetat din viață. Ricky s-a întors în Spania pentru a-i fi alături în ultimele cinci săptămâni. „Pierderea ei m-a transformat într-o altă persoană. Să treci prin astfel de momente îți schimbă viața. Începi să vezi ce e cu adevărat important. Îți dai seama că mâine poate nu va mai exista. Ar trebui să trăim fiecare zi ca și cum ar fi ultima din viața noastră”, a spus el pentru El Pais.

Promisiune îndeplinită

După pierderea mamei, Ricky a trecut printr-o criză. „Mă trezeam în mijlocul nopții într-un hotel din Sacramento sau din Los Angeles și mă întrebam ce caut acolo. Merită? Nu știam ce trebuie să fac, să mă întorc acasă să fiu cu familia sau să sacrific totul și să merg înainte sperând ca într-o zi o să cuceresc o medalie de aur pe care să i-o dedic”, a mai spus baschetbalistul în vârstă de 28 de ani.

Dorința i s-a împlinit anul acesta în China, iar după ce a strâns trofeul în brațe, Ricky a închis ochii și a ridicat mâna spre cer. „E cineva, acolo, care mă urmărește mereu. Știu că ea e cea care mă împinge de la spate ca să dau tot ce e mai bun din mine și știu că nu va mai exista cineva care să mă iubească la fel de mult ca ea. Mă ghidează de acolo, de Sus, chiar dacă nu e aici, eu îi simt prezența”, a spus Ricky după ce Spania a trecut de Argentina în finala mondială cu 95-75.

În ultimele clipe ale mamei sale, baschetbalistul i-a promis că va avea grijă de alți bolnavi cu probleme similare, de aceea a înființat Fundația „Ricky Rubio”, prin intermediul căreia încearcă să ajute cât mai mulți oameni. La trei zile după câștigarea titlului mondial, Ricky Rubio a participat la inaugurarea unui salon pentru pacienții bolnavi de cancer în cadrul Spitalului Universitar Dexeus din Barcelona. „Ea ar fi mai mândră pentru ce fac acum decât pentru medalia de aur cucerită în China”, a spus Ricky.

Sala se numește „Javier Claver”, acesta fiind numele tatălui altui component al echipei de aur, Victor Claver. Părintele baschetbalistului a decedat tot din cauza cancerului, în 2011. „E un vis devenit realitate și e o realizare mult mai mare decât ce am reușit în China. Mama a făcut radioterapie în SUA și sunt amintiri care m-au marcat enorm. Sunt lucruri mici pe care le poate face un spital pentru a-i ajuta pe pacienții cu cancer să se simtă mai liniștiți”, a spus baschetbalistul lui Phoenix Suns în cadrul unei conferințe de presă. Sala are mai multe zone, una de relaxare, una de îngrijiri, una de lectura sau spații în care medicii pot avea conversații cu pacienții. 

2 medalii olimpiceare în palmares Ricky Rubio: un argint în 2008 și un bronz în 2016

4 distincții europenea cucerit Ricky Rubio alături de Spania, dintre ele două sunt de aur și două de bronz

„Fiecare luptă împotriva cancerului într-o manieră personală, dar dacă e să dau un sfat, acela este ca oamenii care trec prin astfel de situații să nu înceteze să creadă. Nu suntem conștienți de puterea pe care o are mintea noastră, atât pentru a face bine, cât și pentru a face rău”
Ricky Rubio

„Nu joc baschet pentru a deveni un idol pentru alții, ci pentru că îmi place mult. Acest sport mi-a luat mult, dar mi-a și dăruit la fel de mult. E o provocare zilnică. Dacă am ajuns campion mondial nu înseamnă că lucrurile sunt încheiate, în fiecare zi îmi propun să devin mai bun decât am fost ieri”
Ricky Rubio

Citește și: 

Baschetul mondial are o nouă regină! Spania s-a impus autoritar în marea finală cu Argentina

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close