SPORTURI  »  HANDBAL  »  OLTCHIM

EXCLUSIV Palmaresul legendarei Oltchim Râmnicu Vâlcea va ajunge la actuala echipă a orașului!

Jucătoarele de la SCM Râmnicu Vâlcea cu ultimul trofeu cucerit / FOTO Dan Potor +2   FOTO
Jucătoarele de la SCM Râmnicu Vâlcea cu ultimul trofeu cucerit / FOTO Dan Potor

Articol de - Publicat duminica, 14 aprilie 2019 17:29

Unul dintre sponsorii principali ai lui SCM Rm. Vâlcea a cumpărat palmaresul defunctei Oltchim, cea mai galonată echipă de handbal din România, și urmează să-l doneze Primăriei Rm. Vâlcea.

După un sezon 2012-2013 în care a ajuns în semifinalele Ligii Campionilor, Oltchim Rm. Vâlcea a intrat în faliment. După 30 de ani neîntrerupți de participări în cupele europene, după 19 titluri de campioană și patru trofee europene câștigate, cea mai galonată echipă de handbal din România a dispărut pur și simplu.

Fostul președinte al Federației Române de Handbal, Cristian Gațu, a încercat să o salveze, dar tentativele sale au eșuat.

Vâlcea a primit un loc în prima ligă, formându-și din mers o echipă, dar actuala formație s-a zbătut în primii ani să se salveze de la retrogradare.

La cinci ani de la acel moment, Vâlcea a început să respire din nou aer de Europa, grație lui SCM. Echipa a jucat finala Cupei României și a participat în Cupa EHF.

Adevăratul declic a avut loc însă în actualul sezon, când echipa a ajuns să se bată la titlu, a câștigat Supercupa României și e calificată în Final Four-ul Cupei României.

Farmacia Băjan a cumpărat palmaresul

În 2016, președinte al SCM Rm. Vâlcea a fost numit Gabi Băjan. Prin firma familiei sale, „Farmacia Băjan”, Gabi a devenit unul dintre sponsorii principali ai echipei.

„Primul meu gând a fost să construim din nou o echipă puternică. Am crescut la Vâlcea cu marea echipă Chimistul și mai apoi Oltchim. Mi-am dorit, de asemenea, să recuperăm palmaresul Oltchimului, să continuăm tradiția unei formații de legendă”, a declarat Gabi Băjan.

După mai bine de doi ani, „din cauza birocrației stufoase”, Gabi spune că a reușit să intre în posesia palmaresului. „Nu contează cât am plătit! Important e că am reușit. Firma familiei mele deține acum palmaresul. În câteva zile îl vom dona Primăriei Rm. Vâlcea. Într-o ședință de Consiliu Local urmează să se aprobe acest lucru, iar din acel moment putem vorbi de faptul că suntem continuatorii Oltchimului”, a subliniat Gabi.

oltchim
Ilie Băjan (stânga), Gabi Băjan (centru), doi dintre sponsorii echipei, și Florin Verigeanu, actualul președinte al clubului vâlcean

40.000 de lei de recuperat

Gabi Băjan dezvăluie că în momentul în care Oltchim a dat faliment, firma sa avea de recuperat aproximativ 40.000 de lei.

„Noi ofeream medicația echipei, fiind și unul dintre sponsori. Ne-am înscris la masa credală, dar banii nu au mai fost niciodată recuperați”, a declarat omul de afaceri.

Cu handbalul în sânge, așa cum sunt mulți dintre vâlceni, Gabi Băjan a ajutat și „urmașele” Oltchimului. „Mama mea a cochetat cu handbalul, fiind în tinerețe portar, iar tatăl meu arbitru. Ne-au insuflat și mie, și fratelui meu dragostea pentru acest sport. Normal că nu puteam sta deoparte”, spune oficialul vâlcean.

Loturile de juniori și tineret ale României, handbalistele de la Centrul Național de Excelență de la Vâlcea au primit și ele ajutor financiar din partea firmei sale.

Vor să ia și numele

Gabi Băjan și-a propus să recupereze acum și numele fostei echipe. „Vreau să salvăm un brand național și chiar european. De Oltchim știa orice iubitor de handbal din Europa”, a subliniat el.

Până atunci, Vâlcea luptă să câștige un nou titlu de campioană. Acum, după preluarea palmaresului, nu ar mai fi primul pentru SCM Rm. Vâlcea, ci al 20-lea din istoria Vâlcei. 

Palmares Oltchim Rm. Vâlcea

  • 19 titluri de campioană a României (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013)
  • 14 Cupe ale României (1984, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2007, 2011)
  • 1 Supercupă a României (2007)
  • 1 finală de Liga Campionilor (2010), de alte 5 ori semifinalistă (1990, 1992, 2009, 2012, 2013)
  • 2 Cupe EHF (1984, 1989)
  • 1 Cupa Cupelor (2007)
  • 1 Supercupa Europei (2007)

 

 

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (82)
ticbis
ticbis  •  14 Aprilie 2019, 23:31
Postat de crimson.veritas pe 14 Aprilie 2019, 22:53

Palmaresul ... reprezinta totalitatea performantelor (titluri, trofee) sportive obtinute in urma desfasurarii unei activitati sportive ... de o societate ... sau 100 de societati in forma continuata! Este valabil numai pentru sporturile si jocurile de echipa ... sunt Palmarese ... de peste 200 de ani! La sporturile individuale ... nu exista Palmares ... tot ce castiga un sportiv ... care practica un sport individual ... sunt pur si simplu trofee si realizari personale ... sunt proprieate privata ... indiferent ca vorbim de medalii la gimnastica, trofee de grand-slem, etc ... chiar si distinctii de la sporturile de echipa ... gen 'Balonul de Aur' ... Sportivii nu au Palmarese ... doar Echipele! Iar spre deosebire de Palmares ... realizarile personale ... unui Sportiv ... medalii, trofee, distinctii, recoduri personale, etc ... nu se pot continua ... daca ... sportivul doreste sa le vanda ... si gaseste cumparator ... nu il opreste nimeni ... dar nu poate vinde decat obiectul ... medalia, trofeul, etc ... Federatile Intrenationale ... nu vor recunoaste tranzactia ... pentru ca performantele individuale ... sunt drepturi personale sunt netransmisibile! Palmaresle echipelor ... au alt regim ... fiind parte din universalitatea de drepturi ... numita fond de comert ... in alte conditii ... sportul nu ar putea fi integrat in legislatia si activitatea comerciala si ar trebui legiferat separat dupa alte reguli. In nici un caz nu am putea avea acelesi cluburi ... la generatii diferite!

Bati campii! Palmaresul sportiv are aceeasi definitie si aceeasi conotatie legica si regulamentara pentru ORICARE sport din lume, indiferent ca e individual sau de echipa. Singura diferenta este ca in sporturile de echipa, palmaresul este DUBLAT, pentru ca vorbim de unul INDIVIDUAL si de altul COLECTIV; in timp ce in sporturile individuale palmaresul se cuantifica strict INDIVIDUAL. Insa, una peste alta, indiferent de felul de sport (colectiv sau individual), notiunea de palmares (colectiv sau individual) are la baza aceeasi REGULA, una singura: IDENTITATEA sportiva (si aici nu e vorba de nume sau de marca, ci doar de echipa sau de sportiv) si CONTINUITATEA entitatii respective, colectiva sau individuala, pe arenele si in competitiile nationale si internationale. Intr-un sport colectiv, Duckadam are UN palmares PERSONAL si un alt palmares cu echipa STEAUA; intr-un sport individual, Simona Halep are doar un palmares INDIVIDUAL; insa, din punct de vedere sportiv si legic, TOATE astea sunt inregistrate ca PALMARES dupa aceleasi reguli si principii. Indiferent ca vorbim de un palmares individual sau colectiv, acesta se supune acelorasi legi si principii: NU se vinde; NU se divizeaza; NU se cumpara; NU se inchiriaza; NU se concesioneaza; NU se imprumuta; NU se liciteaza!!! Punct! Orice alta interpretare cu privire la notiunea de palmares este aberanta, ilogica si ilegica, in afara bunului simt si al notiunii de sport si de lege sportiva!

ticbis
ticbis  •  14 Aprilie 2019, 22:35
Postat de crimson.veritas pe 14 Aprilie 2019, 22:05

Oricum ... o veste excelenta ... salvarea brandului Oltchim ... si mentinera lui ... in comunitatea care l-a creat! Nu stiu cate branduri romanesti ... de sporturi de echipa ... se pot lauda cu 4 trofee internationale ... dupa cunostiinta mea ... nici unul (nici FCSB) ... ceea ce face din Oltchim ... cel mai performand brand romanesc ... al sporturilor de echipa! Nu stiu ... cati dintre voi stiti povestea ... intrarii in faliment al Oltchimului si ca in spatele acestei proceduri ... se afla chiar Primaria Bucuresti ... condusa atunci de Sorin Oprescu. Prima data ... au incercat sa preia brandul Oltchim cu totul ... exista si atunci CSM ... dar facea figuratie prin Liga 2 ... pentru ca cei din Valcea nu au fost de acord ... sperand sa re-salveze si sa-l mentina in comunitate ... PMB a trecut la planul 2 ... a semnat un contract de sponsorizare cu HCM Oltchim ... pe un an de zile (sez. 2012-2013) ... dar pe la jumatea sezonului competitional ... nu l-au mai respectat ... clubulul (si fara suportul Oltchim SA) ... intrand in imposibilitate de plata ... si fiind practic fortat sa declare Falimentul. Daca CSMB-ul nu ar fi facut acesta miscare ... clubul ar fi avut sanse sa gasesca un sponsor / investitor serios ... sa evite falimentul ... sau chiar sa intre in Faliment cu ... datorii mult mai mici. La acest moment ... a intrat si CSM Bucuresti ... in scena ... dupa un plan bine gandit de elminare a competitiei ... si distrugere a handbalului romanesc ... liga interna si nationala

Imi cer scuze, dar faci niste confuzii ingrozitoare! Evident, salvarea brandului Oltchim este benefica pentru handbalul feminin romanesc, insa chestia asta N-ARE nicio treaba cu palmaresul! Sa ne intelegem: actuala SCM Rm Valcea poate prelua oricand numele Oltchim (sau, de ce nu, Chimistul) si brand-ul acestora; insa NICIODATA nu va putea sa-si revendice palmaresul acestora! De ce? Simplu: este o alta echipa, nu este aceeasi!!! Bre, voi aveti o problema de perceptie; in mintea voastra, daca o echipa apare in acelasi oras, aveti impresia ca e tot aia dinainte!:))) Fals! Este doar o clona!!! Este o clona cumparata de o farmacie, fara NICIO legatura cu cea dinaintea ei!!! Sa vorbesti despre palmares in asemenea situatie, inseamna sa n-ai toate tiglele pe casa sau sa fii disperat...:)

ticbis
ticbis  •  14 Aprilie 2019, 23:56
Postat de crimson.veritas pe 14 Aprilie 2019, 23:23

1. Il poate tine la ... sertar (BNR ... sau altcineva ... tine astazi la sertar ... Palmaresul Progresului-FC National) ... 2.Il poate vinde catre alta persoana fizica sau juridica (nu conteaza ce obiect de activitate are) ... 3. Il poate vinde / dona unei alte societati / entitati juridice care are acelasi obiectiv de activitate ... deci il si poate folosi (cazul nostru ... Farmacia "Bejan" catre Primaria Rm. Valcea) ... 4. Isi poate inregistra o noua societate la Registrul Comertului ... si face o echipa proprie si ceda in fondul de comert al acesteia ... palmaresul al carui proprietar ESTE! Sper ca te-ai lamurit! Palmaresul nu este un drept ... netrasmisibil ... altfel nu am putea vorbi de ... continuitate sportiva! Si fiind un drept ... transmisibil ... trebuie sa respecte regulile comerciale aferente! Din acesta cauza poate fi ... detinut si de o Farmacie si de o Covrigarie ... doar ca nu poate fi folosit in competii de o Farmacie sau de o Covirgarie ... doar de o un club care are ca obiect de actvitate ... sportul / activitatea respectiv ... iar astfel de 'detineri' sunt temporare ... spre exemplu ... in cazul nostru Primaria Rm. Valcea ... nu cred ca avea bani alocati in buget ... ca sa poata participa si Castiga ... licitatia respectiva ... pentru ca bugetul public ... are la baza niste reguli clare ... nu poti sa cheltui bani care nu ii ai ... si sa le atribui o alta destinatie (deturnare de fonduri) ... iar dl. Bejan actioneaza ca ... intermediar in afacer

Esti in eroare! Palmaresul sportiv al unui sportiv sau al unei echipe sportive NU face parte din Fondul de Comert al unei societati sau al unui PFA !!! Asta e motivul pentru care palmaresul NU se poate vinde/inchiria/concesiona/cumpara/diviza/etc... Bre, te credeam mai destept... m-ai dezamagit! Palmaresul NU e un act contabil, o hartie notariala sau un activ financiar! In activele contabile ale unei societati comerciale apar, printre altele, ca active valorice banesti, contravalorile brandului, ale marcii, ale numelui, si multe altele... insa NU EXISTA IN NICIO CONTABILITATE A VREUNUI CLUB DIN LUME vreun activ financiar evidentiat sub numele "PALMARES"! Prin urmare, este de noaptea mintii sa incerci sa vinzi ceva ce NU EXISTA in contabilitatea societatii tale, nici cand aceasta e valida, nici cand aceasta e in lichidare din motiv de faliment! Daca tu ai impresia ca o societate in lichidare poate vinde "aerul" din birouri fara ca acesta sa fie inregistrat in contabilitatea firmei, esti dus cu pluta!

Vezi toate comentariile (82)
Comentează