SPORTURI  »  TENIS  »  ȚIRIAC OPEN

Jean-Julien Rojer, amintiri emoționante și savuroase din timpul parteneriatului cu Horia Tecău: „Mă uitam la el, era complet alb"

Horia Tecău și Jean-Jules Rojer cu trofeele de la Wimbledon 2015 Foto: Imago
Horia Tecău și Jean-Jules Rojer cu trofeele de la Wimbledon 2015 Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 21 aprilie 2024 15:33 / Actualizat duminica, 21 aprilie 2024 16:10

Olandezul Jean-Julien Rojer, 42 de ani, a fost prezent la Țiriac Open, unde s-a oprit în „sferturi". El a povestit apoi despre ce îl face să continue, despre parteneriatul de succes cu Horia Tecău și despre cât de greu e să-ți găsești acum un partener de joc.

Jean-Julien Rojer a revenit la București după 10 ani de când cucerise titlul aici împreună cu Horia Tecău. De data aceasta, drumul lui pe tablou a fost mai scurt, a jucat două meciuri vineri, alături de britanicul Lloyd Glasspool, cei doi oprindu-se în sferturile de finală. Apoi, olandezul a vorbit pe larg despre mai multe teme, începând cu situația sa actuală.

Mariano Navone, favoritul publicului, e primul argentinian finalist la Țiriac Open după 14 ani!
ȚIRIAC OPEN
Mariano Navone, favoritul publicului, e primul argentinian finalist la Țiriac Open după 14 ani!

La 42 de ani, este unul dintre cei mai vârstnici jucători din circuitul de dublu. Și se simte împărțit între dorința de a continua, pentru că, spune el, „"încă îmi place să joc tenis", și aceea de a fi aproape de familie, părinții vârstnici și soția și cei doi copii, al doilea născut chiar anul trecut.

„Acum este foarte dificil pentru mine fiindcă nu știu cum să echilibrez totul. Și știu că există lucruri mai importante în viață decât tenisul. Am plecat de acasă când aveam 12 ani, un pic asemănător cu Horia, am fost în diferite țări, pentru a juca tenis", a explicat Rojer, care este născut în Curacao.

Jean Julien Rojer: „Toată lumea mă tot împinge: «Hai, Jules, hai, Jules, hai, Jules, hai!»"

„Și părinții mei, eu însumi, toată lumea s-a sacrificat foarte mult. Tenisul nu este totul. Dar pentru mine, în viața mea, cu sacrificiul părinților mei și al fratelui meu și al meu, al soției mele, al tuturor, este destul de mare și important. Am doi copii. Nimic nu este mai important decât cei doi copii ai mei, cu siguranță că nu.

Când plec de acasă, când ei nu pot veni cu mine în fiecare săptămână, este foarte dificil. Dar încerc să găsesc un echilibru. Nu este atât de ușor. Soția mea mă susține foarte mult. Ea vrea să joc", a continuat el.

„Anul trecut, când partenerul meu mi-a spus că vrea să joace cu altcineva, eram în China, abia se născuse al doilea fiu al meu și am sunat-o pe soția mea și i-am spus: «Poate că asta e, până aici». Pentru că să caut un alt partener și să joc, nu știu dacă vreau să o fac.

Jean-Julien Rojer, amintiri emoționante și savuroase din timpul parteneriatului cu Horia Tecău: „Mă uitam la el, era complet alb
Jean-Julien Rojer la București 2024 Foto: Raed Krishan

Iar soția mea mi-a spus: «Cred că doar reacționezi la veștile proaste, mai lasă câteva zile și mai vorbim». Așa că, după două, trei zile, am vorbit și mi-a spus, «Haide, joci, ești în formă». Toată lumea mă tot împinge: «Hai Jules, hai Jules, hai Jules, hai»".

„Amicul meu Horia a avut o idee foarte clară”

Jean-Julien Rojer, amintiri emoționante și savuroase din timpul parteneriatului cu Horia Tecău: „Mă uitam la el, era complet alb
Horia Tecău înmânând trofeele învingătorilor de la Țiriac Open 2024 Foto: Raed Krishan

Juls a evidențiat contrastul cu fostul său partener, Horia Tecău, care s-a retras la finalul lui 2021. „Amicul meu Horia a avut o idee foarte clară, poate că a știut că a venit vremea lui și nu mai vrea să facă asta. Are alte priorități. Foarte frumos, un pic sunt invidios pe asta, nu doar el, mulți alți jucători".

Cei doi s-au regăsit acum câteva zile, când Tecău a venit să-l vadă la primul meci. „Am avut o mulțime de momente bune împreună, amintiri frumoase, spun asta tot timpul când vorbesc despre Horia, pentru că este important. E și un tip foarte drăguț, ceea ce face o mare diferență.

Știe cum să vorbească cu oamenii, ce nu trebuie să spună, când trebuie să tacă. Eu vorbesc foarte mult. El era cel mai tăcut, așa că m-a lăsat să vorbesc. Pentru mine, este ca un frate".

Amintiri prețioase și amuzante de la Wimbledon

Momentul lor de vârf a fost titlul cucerit la Wimbledon în 2015. În cazul lui Tecău, era a patra finală, după primele trei pierdute consecutiv între 2010 și 2012 alături de Robert Lindstedt. Rojer era la prima sa finală majoră.

Jean-Julien Rojer, amintiri emoționante și savuroase din timpul parteneriatului cu Horia Tecău: „Mă uitam la el, era complet alb
Horia Tecău și Jean-Julien Rojer în timpul finalei de la Wimbledon 2015 Foto: Imago

Am stat împreună într-un apartament pentru Wimbledon. Și dimineața aveam rutina noastră. El făcea ouăle și eu făceam fulgii de ovăz. Beam cafea, aceeași rutină, două săptămâni încontinuu.

Stăteam doar noi doi, nu aveam un antrenor. Și îmi amintesc că în seara dinaintea finalei, ne-am spus noapte bună, ne-am dus la culcare, iar în dimineața următoare a venit la mine și avea fața albă. Mă uitam la el, era complet alb. Nu a spus multe cuvinte", a povestit Rojer, gesticulând expresiv.

„Ouăle erau teribile. A fost un dezastru. Și îmi amintesc că mă gândeam, «La naiba, o să fie nervos». Dar apoi, așa cum face Horia de atâtea ori, când a început finala, el a fost omul meciului. A intrat în starea de spirit potrivită și a capturat momentul. Asta este, aș spune, cea mai bună amintire a noastră împreună".

20de titluri au câștigat împreună Rojer și Tecău, disputând alte 7 finale. Între trofee sunt 2 de Grand Slam, dar și cel de la ATP Finals 2015

„Jucam într-un mod care este foarte uneori riscant”

Doi ani mai târziu, cei doi au cucerit al doilea titlu major al lor, la US Open. „A fost mult diferit. În acest moment, Horia se afla deja într-un alt loc. Cred că de multe ori se gândea poate să se oprească din jucat tenis", a rememorat Rojer.

„Dar a fost foarte diferit a fost un pic neașteptat. Noi nu am făcut nimic uimitor înainte de US Open, dar odată ce am început să jucăm, să ne găsim ritmul nostru, știam că vom fi greu de învins pentru că jucam într-un mod care este foarte uneori riscant și era foarte greu pentru adversari să facă ceva. Iar noi putem gestiona acest lucru", a detaliat Juls.

El spune că acum e dificil să găsești un partener nou. Când Marcelo Arevalo, alături de care a câștigat Roland Garros-ul în 2022, i-a spus că vrea să joace cu altcineva, a vrut și el să se oprească.

„Procesul de găsire a unui partener nu este atât de simplu. Trebuie să fie cineva care să îți placă, cu care să împărtășești lucruri, cu care să joci bine împreună, să călătorești și cu care să împărtășești toate aceste lucruri. Nu este atât de ușor, dar de aceea am fost atât de norocos cu Horia, pentru că am putut să împart totul cu el foarte ușor", a conchis Rojer.

Rezumatul finalei de la Wimbledon 2015

Citește și:

David Popovici după ce și-a încheiat evoluția la Campionatele Naționale: „Sunt mulțumit!”
David Popovici după ce și-a încheiat evoluția la Campionatele Naționale: „Sunt mulțumit!”
Luca Brecel, deținătorul titlului, a fost eliminat într-un mod incredibil în primul tur al Campionatului Mondial de Snooker
CM
Luca Brecel, deținătorul titlului, a fost eliminat într-un mod incredibil în primul tur al Campionatului Mondial de Snooker

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează