SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, SUSPENDATĂ

Prima reacție a Simonei Halep după suspendarea de 4 ani: „Totul s-a întâmplat după ce grupul de experți mi-a aflat identitatea!”

Simona Halep
Simona Halep

Articol de - Publicat marti, 12 septembrie 2023 19:19 / Actualizat marti, 12 septembrie 2023 19:27

Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. Dubla campioană de Grand Slam a oferit o reacție cuprinzătoare. 

  • ITIA a făcut anunțul marți după-amiază. Decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS în termen de 21 de zile. 
  • Suspendarea Simonei va expira pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va avea 35.

Simona Halep a transmis că va face apel la TAS și că va ataca în instanță compania care a produs suplimentul pe care ea îl consideră “contaminat cu roxadustat“. 

Dacă au avut probe atât de puternice ca să-i dea 4 ani de suspendare Simonei Halep, de ce a fost nevoie de un an pentru o decizie?
HALEP, SUSPENDATĂ
Dacă au avut probe atât de puternice ca să-i dea 4 ani de suspendare Simonei Halep, de ce a fost nevoie de un an pentru o decizie?

Simona Halep, prima reacție după suspendarea din cazul de dopaj

„Cred într-un sport curat. În aproape două decenii de tenis profesionist și sute de turnee de jucate, două titluri de Grand Slam, am oferit 200 de teste de sânge și de urină pentru a depista eventualele substanțe interzise. 

Toate au fost curate până pe 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele și a fizioterapeutului, oameni în care am mare încredere, mi-am ajustat suplimentele nutritive. 

Niciunul dintre ingrediente nu a conținut vreo substanță interzisă din ce știm noi - și tribunalul a fost de acord. Unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată săptămânal pe durata anului 2023 după testul inițial pozitiv și toate celelalte probe au fost negative. 

În ciuda acestei dovezi, ITIA a adus în discuție iregularități din pașaportul meu biologic. Asta doar după ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, iar doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA.

ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat la parametrii sângelului meu - au fost timp de 10 ani în aceiași termeni. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost vreodată găsită în probele mele de sânge sau de urină, excepție făcând cea din 29 august cu roxadustat, care a fost prezentă într-un nivel extrem de scăzut. 

Luând în considerare faptul că înainte cu 3 zile rezultatul fusese negativ, e clar că am fost expusă accidental”, a transmis Simona Halep printr-un comunicat în presa internațională.

Simona Halep merge în instanță

Sunt etern recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei, a prietenilor, a fanilor din întreaga lume. Voi continua să mă antrenez și voi face tot ce ține de puterile mele că șterg aceste acuzații false și să mă întorc pe teren. 

Intenționez să fac apel la TAS și să apelez la toate căile legale împotriva companiei care a produs suplimentul în cauză
- Simona Halep 

VIDEO. Simona Halep, suspendată 4 ani. Comunicatul oficial al ITIA

ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic. 

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole: 

- prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open 
- folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep. Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă 
- Comunicatul ITIA

Citește și alte știri despre Simona Halep: 

Andrei Pavel, șocat în telefon de verdictul primit de Simona Halep: „Cum? E singurul cuvânt pe care pot să ți-l spun”
SUSPENDARE
Andrei Pavel, șocat în telefon de verdictul primit de Simona Halep: „Cum? E singurul cuvânt pe care pot să ți-l spun”
Ilie Năstase pentru GSP, după suspendarea pe 4 ani a Simonei Halep: „Dacă era americancă, nu avea parte de acest tratament. Drastic!”
INEDIT
Ilie Năstase pentru GSP, după suspendarea pe 4 ani a Simonei Halep: „Dacă era americancă, nu avea parte de acest tratament. Drastic!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (22)
mosh_vishiniu
mosh_vishiniu  •  20 Septembrie 2023, 15:14
Postat de vas57 pe 13 Septembrie 2023, 20:09

gsp: mi-ati blocat 2 comentarii???

Pt că scrii prostii! Simona s-a dopat! Punct! Restul de coentarii sunt slăbiciuni românești, obligații, politică!

vas57
vas57  •  13 Septembrie 2023, 20:09

gsp: mi-ati blocat 2 comentarii???

vas57
vas57  •  13 Septembrie 2023, 20:02

I-a luat 4 ani sirinei sa o puna la zid pe cea care, dupa parerea ei, i-a luat cea 24-a bucata de g.s. Cred ca a investit citeva milioane, coruptia costa, mai ales la licurici.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează