SPORTURI  »  TENIS  »  TRANSYLVANIA OPEN

Ce luptă! Emma Răducanu revine de la 0-1 la seturi și se califică în turul următor! Urmează duelul cu Ana Bogdan

Emma Răducanu// FOTO: Raed Krishan +49   FOTO
Emma Răducanu// FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 26 octombrie 2021 16:20 / Actualizat miercuri, 27 octombrie 2021 00:01

Emma Răducanu (18 ani, 23 WTA) a debutat cu victorie la Transylvania Open, după ce a trecut cu brio de meciul extrem de complicat cu Polona Hercog (30 de ani, 123 WTA). Britanica s-a impus în trei seturi, scor 4-6, 7-5, 6-1, la capătul unei partide care a durat două ore și 29 de minute. Toate rezultatele zilei sunt aici. 

  • Transylvania Open, turneu WTA organizat în sala Polivalentă din Cluj-Napoca, se desfășoară pe două terenuri, despărțite de cortine negre ridicate la o înălțime de 16 metri. Se pot disputa două meciuri în paralel.

Emma Răducanu - Polona Hercog 4-6, 7-5, 6-1 » Cronică de Luminița Paul

Debutul campioanei de la US Open la Cluj a fost așteptat cu multă curiozitate, iar dacă publicul ar fi avut acces în tribune, probabil că acest interes ar fi fost cuantificabil. Chiar și fără spectatori, locurile nu au rămas complet goale, voluntari și oficiali venind să o vadă pe viu pe noua senzație a tenisului feminin. 

Între ei, Dumitru Hărădău, care și-a dorit în mod special să-i urmărească jocul altfel decât în fața unui ecran, motiv pentru care s-a așezat pe primul rând. Curând i s-a alăturat Gabi Ruse, după ce își încheiase meciul de dublu împreună cu Monica Niculescu, un dublu 6-0 contra perechii Potapova/Sizikova. 

Emma, însoțită mereu în interiorul Sălii Sporturilor de doi oameni de ordine, a venit mai devreme și a făcut un scurt antrenament de încălzire înaintea partidei cu experimentata Polona Hercog. 

Înaintea turneului clujean, încă era în căutarea primei ei victorii în circuitul WTA, singurul titlu venind la US Open, concurs de categorie Grand Slam. O miză aparent minoră această izbândă inaugurală WTA, dar necesară. Partida a început cu britanica arătând siguranță, încheind punctele cu succes în schema serviciu plus unu, de obicei forehand câștigător. A făcut break în al doilea game, unul extrem de lung, la a șasea ocazie avută, distanțându-se apoi la 4-1. 

Ce luptă! Emma Răducanu revine de la 0-1 la seturi și se califică în turul următor!

A urmat însă o cădere vizibilă în jocul învingătoarei de la New York, aceeași parte de forehand generând un șuvoi de erori. Hercog, 30 de ani, fost numărul 35 mondial, și-a valorificat experiența, dar și armele, serviciul, dreapta, o scurtă din când în când. Emma nu a putut stopa greșelile, și-a pierdut serviciul la zero, apoi încă o dată, iar slovena a închis setul cu 6-4. 

Al doilea act a adus mai mult echilibru, s-a mers cap la cap, iar Răducanu continuat să amestece momentele sclipitoare cu cele inexacte. A avut trei șanse de break în game-ul 4, și-a însoțit unele reușite cu gestul caracteristic al pumnului strâns împreună cu un strigăt scurt, înfruntând secundă de secundă fluctuațiile din joc. Hercog a avut o minge de break și ea la 4-4, într-un moment delicat, dar Emma a întors curajos scorul, pecetluind game-ul cu un as și un mesaj clar, că e acolo, că se luptă. 

Încă o șansă pentru slovenă la 5-5, din nou Răducanu a venit cu soluții potrivite, o schimbare de ritm cu o scurtă bine îngropată, un serviciu la mediană, arătându-și arsenalul, calmul și gândirea rapidă. Cât sânge rece apoi, când, la 6-5, a presat încontinuu cu returul, periind liniile și forțând-o pe Polona să greșească și convertind a treia minge de set. După ce ambele au luat pauză de vestiar înaintea decisivului, Emma a revenit proaspătă și decisă. 

O versiune a sa mai aproape de ceea ce a arătat la Flushing Meadows, unghiuri, viteză superioară, așa a ajuns la 3-0, făcând convingător break în game-ul al doilea. Marșul a continuat, 5-0, pe margine, agentul ei, Chris Helliar, aplaudând fiecare punct. O

O autoritate dezgropată de sub valul fluctuațiilor din primul set și jumătate al meciului, în timp ce Hercog a coborât la nivelul actual, de loc 124 mondial. 6-1, un alt as drept pecete pe o victorie a nervilor, transpirației și inteligenței de tânără campioană.

Desfășurarea liveTEXT a meciului

  • Emma Răducanu se află în control și se îndreaptă cu pași repezi de victorie. Britanica a mai făcut un break și a dus scorul la 4-0.
  • 2-0, Break Răducanu! Campioana de la US Open începe mai bine setul decisiv, conduce cu 2-0. 
  • A început setul decisiv, cu Emma Răducanu la serviciu!
  • 7-5, Set Emma Răducanu! După o încleștare de peste o oră, Emma Răducanu izbutește să trimită meciul în decisiv. Jocul ei de departe de nivelul arătat la US Open, însă britanica se regrupează după pierderea primului set și reușește să țină sub control stilul incomod al lui Hercog. Urmează setul trei!
  • Hercog și Răducanu merg cap la cap în setul secund. Echilibrul persistă la jumătatea manșei, 3-3.
  • Britanica irosește trei mingi de break, iar Hercog restabilește egalitatea în setul secund. 2-2-2.
  • Meci extrem de echilibrat în turul II la Transylvania Open. Campioana de la US Open e ținută în șah de Polona Hercog. Britanica are serios de muncă pentru a-și câștiga game-urile, conduce cu 2-1 în setul secund.
  • SET HERCOG! Jucătoarea din Slovenia închide prima manșă, 6-4.
  • Ce revenire pentru Polona Hercog! Condusă cu 1-4, jucătoarea din Slovenia izbutește o revenire nebănuită. Emma Răducanu a început să greșească din ce în ce mai mult, iar Hercog va servi imediat pentru a închide prima manșă. 4-5.
  • După un început în forță, Emma cedează treptat inițiativa, iar slovenia își recuperează break-ul. 4-3
  • Hercog pune frână startului lansat al britanicei, câștigă primul său game din meci. 
  • Răducanu se distanțează, fructificând cea de-a cincea minge de break. Britanica încearcă să se acomodeze cu suprafața, etalând un joc agresiv încă din startul partidei.
  • Prim game câștigat fără probleme de Emma Răducanu, 1-0!
  • A început meciul, cu Emma Răducanu la serviciu!

Jaqueline Cristian – Kaja Juvan 3-6, 7-6 (8), 7-6 (1)

Jaqueline Cristian a obținut una dintre cele mai importante victorii ale carierei, într-un meci maraton, în care a salvat două mingi de meci într-un tie-break interzis cardiacilor. 

Kaja Juvan a început mai bine și a fost în contorl în primul set, câștigat cu 6-3. Doar că românca n-a abandonat în niciun moment lupta

A recuperat un break exact când Juvan se pregătea să închidă meciul, pentru ca apoi să se impună la 8 în tie-break. Inclusiv setul decisiv a avut nevoie de prelungiri. Jaqueline a avut din nou nervii mai tari și s-a calificat în turul II, acolo unde va da peste ausralianca Ajla Tomljanovic.

FINAL » Irina Begu - Irina Bara 6-7 (2), 6-0, 4-6

Irina Begu (foto: Raed Krishan/GSP)
Irina Begu (foto: Raed Krishan/GSP)
Irina Bara (foto: Raed Krishan/GSP)
Irina Begu (foto: Raed Krishan/GSP)
Irina Begu (foto: Raed Krishan/GSP)
+45 FOTO

Irina Bara (138 WTA) s-a impus în duelul româncelor și a învins-o pe Irina Begu (57 WTA), 7-6(2), 0-6, 6-4, după un meci de două ore și 27 de minute. 

Primul set a fost unul echilibrat, iar cele două jucătoare au mers cap la cap până în tie-break, unde Bara a fost mai sigură pe ea și nu a cedat decât două puncte.  Setul doi a fost total diferit. Bara nu s-a regăsit, iar Begu a reușit să se impună la 0, după ce a reușit trei break-uri.

În decisiv, Bara s-a despins la 2-2, când a reușit break-ul. La 5-4, pe serviciul Irinei Bara, Begu a avut 30-0, dar a cedat game-ul și meciul.  

Programul de marți de la Transylvania Open

Astăzi va avea loc debutul Emmei Răducanu în România, țară de unde este tatăl ei. Jucătoarea din Marea Britanie va avea o adversară dificilă în primul tur, pe Polona Hercog (123 WTA).

Cu o victorie astăzi în fața Polonei Hercog, Emma Răducanu va da în „optimi” peste Ana Bogdan (28 de ani, 106 WTA). Jucătoarea din România a trecut luni, în primul tur, de Ivana Jorovic (417 WTA), scor 7-6 (1), 6-4.

  • Bernarda Pera (SUA, 94 WTA) – Marta Kostyuk (Ucraina, 55 WTA) 3-6, 4-6 
  • Jana Fett (Croația, 207 WTA) - Rebecca Peterson (Suedia, 99 WTA) 1-6, 3-6 
  • Irina Begu (57 WTA) – Irina Bara (138 WTA) 6-7 (2), 6-0, 4-6
  • Danka Kovinic (Muntenegru, 76 WTA) - Alison Van Uytvanck (Belgia, 61 WTA) 4-6, 4-6
  • Jaqueline Cristian (105 WTA) – Kaja Juvan (Slovenia, 98 WTA) 3-6, 7-6 (8), 7-6 (1)
  • DUBLU: Ignatik / Prisăcariu - Gasanova / Miyazaki 6-1, 6-4
  • DUBLU: Niculescu / Ruse - Potapova / Sizikova 6-0, 6-0
  • Emma Răducanu (Marea Britanie, 23 WTA) – Polona Hercog (Slovenia, 124 WTA) 4-6, 7-5, 6-1
  • Andrea Petkovic (Germania, 75 WTA) – Varvara Gracheva (Rusia, 81 WTA) 4-6, 6-2, 4-5

    Cele mai tari partide pot fi urmărite în format live pe GSP.ro 

Simona Halep (18 WTA), principala favorită a turneului din Cluj-Napoca, va evolua abia miercuri, împotriva unei alte jucătoare din România: Gabriela Ruse (85 WTA). Ora va fi anunțată ulterior de organizatori.

Prima zi de Transylvania Open » Rezultatele de până acum + programul
Transylvania Open
Prima zi de Transylvania Open » Rezultatele de până acum + programul

Emma Răducanu, primul discurs în fața suporterilor români: „Vă iubesc!”

Emma Răducanu a ajuns vineri seara în România. La una dintre ultimele ședințe de pregătire, Emma a rostit câteva cuvinte în română în fața publicului care a adorat momentul.

„Nu vorbesc foarte bine, dar pot să încerc. Vreau să vă mulțumesc foarte mult. Oamenii au fost foarte prietenoși cu mine, mi-a fost dor de voi. Iubesc România și publicul de aici”, a spus Emma, vizibil emoționată, în aplauzele spectatorilor.

Duminică a fost ultima zi în care tribunele arenelor sportive au putut fi populate în România. De azi, accesul fanilor este interzis cel puțin pentru o lună.

Transylvania Open, fără spectatori

Din păcate pentru admiratorii fenomenului, turneul desfășoară fără spectatori, conform noilor prevederi propuse de CNSU, care au fost trimise spre aprobare Guvernului României. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus „interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive” pentru o perioadă de 30 de zile.

Banii și punctele puse în joc la Transylvania Open

Faza competițieiPuncteBani ($)
Turul I12.675
Optimi303.675
Sferturi605.800
Semifinale11010.100
Finalistă18016.398
Câștigătoare28029.200

Citește mai multe știri din tenis:

Emma Răducanu, gata de primele meciuri de la Transylvania Open: „Totul e mai rapid după US Open! Sunt încă nouă în circuit”

Simona Halep jubilează, Djokovic e scos din joc » Organizatorii de la Australian Open au publicat lista restricțiilor pentru ediția din 2022

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (18)
steaua.inseamna.csa
steaua.inseamna.csa  •  26 Octombrie 2021, 22:23

Bravo Emma, superb! Nasol ca meciul următor e tocmai cu Ana Bogdan, nu doar stelista cu acte dar și o “feblețe” mai veche. :-)))

Berceni
Berceni  •  26 Octombrie 2021, 21:56

Chiar simpatica, bravo Ema!

simonhalep
simonhalep  •  26 Octombrie 2021, 21:20
Postat de dobrin pe 26 Octombrie 2021, 20:51

***

Care ne fac doar de rușine.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează