FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

FRF, curs de director sportiv mai scump ca la Coverciano! Cluburile din Liga 1 sunt obligate să-l urmeze, altfel amenda e 11.000 de euro!

FRF, curs de director sportiv mai scump ca la Coverciano
FRF, curs de director sportiv mai scump ca la Coverciano

Articol de - Publicat vineri, 09 februarie 2024 20:45 / Actualizat vineri, 09 februarie 2024 21:37

FRF organizează cursuri de director sportiv împreună cu compania belgiană Double Pass, „una din cele mai importante inițiative educaționale ale FRF din 2024, modul care va fi organizat atât în 2025, cât și în 2026”.

Modulul are în total 160-172 ore și costă 7.250 euro (plus TVA).

Comparativ, un curs la celebra școală de fotbal din Italia, Coverciano, costă 5.000 de euro și are 144 de ore, întinse pe 6 săptămâni. Detaliul a fost remarcat de pagina Scouting România.

„Cursul organizat de Sectorul Tehnic Federal își propune să furnizeze susținerea necesară pentru cei care vor intra în organizarea cluburilor profesioniste și include gestionarea raporturilor, inclusiv contractuale, dintre club și jucători, conducerea tratativelor cu alte cluburi în vederea transferurilor sau a împrumuturilor. Există două tipologii: una tehnic-sportivă, care se ocupă preponderent de mercato, și alta sportiv-organizatorică, ce tratează aspecte administrative, un fel de secretar sportiv”, informează Federația italiană de fotbal.

Fostul mare portar Gigi Buffon a absolvit recent cursul de 120 de ore în aula de la Coverciano și alte 24 online. Alături de el și Daniele Massaro, campion mondial în 1982.

Cum descrie FRF cursul de director sportiv

În perioada 1-23 februarie, Academia Națională de Fotbal organizează înscrieri pentru cursul de director sportiv. Cursul va avea un program intensiv, de aproximativ un an, structurat în nouă module de lucru (cinci module în format fizic – de câte trei zile – și patru în format online).

„Temele studiate în cadrul cursului vor include atât noțiuni introductive despre rolul și responsabilitățile directorului sportiv, dar și aspecte care țin de management, leadership, viziune fotbalistică și date, inovare și tehnologie. 

Prima ediție a cursului este dedicată celor 16 cluburi din Liga 1, deoarece acestea vor fi obligate, din sezonul 2025-2026, să aibă un director sportiv confirmat de FRF prin absolvirea cursului”, informează FRF. 

Răzvan Burleanu: „Avem o nouă regulă în fotbalul românesc!”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a explicat cum se vor desfășura cursurile de director sportiv în fotbalul românesc. Începând cu sezonul 2025-2026, postul va fi obligatoriu în organigrama cluburilor de Superligă. 

„S-a modificat și regulamentul de licențiere și sustenabilitate financiară. Au fost introduse cursuri de directori sportivi. Începând cu sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 trebuie să aibă un director sportiv calificat. 

Avem 25 de locuri, 16 pentru Liga 1, 4 locuri pentru Liga 2. Ca urmare a faptului că ne dorim să sprijinim tranziția în carieră a jucătorilor români, 5 locuri vor fi dedicate foștilor internaționali. Vor fi departajați în funcție de câteva criterii, de meciuri. Înscrierile încep din 1 februarie, iar cursul e organizat împreună cu o companie belgiană. Ne referim la Double Pass, partener FIFA.

Rolul va fi supravegherea activității sportive. Al doilea obiectiv e cel legat de identificarea talentelor pentru transferuri. Al treilea obiectiv e recrutarea staff-urilor tehnice. Cluburile noastre au o marjă mare de creștere în privința veniturilor din transferuri”, a dezvăluit Burleanu la finalul lunii trecute. 

Ce prevede fișa postului pentru directorii sportivi din Superligă: 

  • supravegherea întregii activități fotbalistice a clubului;
  • identificarea țintelor pentru transferuri, în funcție de strategia clubului;
  • tranzacționarea, recrutarea și planificarea lotului;
  • recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
  • tranziția tinerilor din academie către prima echipă.

Pentru a fi considerat valid, un curs echivalent de Director Sportiv trebuie să conțină cel puțin următoarele module: principii de management, dezvoltarea tehnică a unui club, știință și performanță. Acesta ar trebui să se desfășoare pe durata a minimum 120 de ore și să se finalizeze cu obținerea diplomei în baza unui examen sau a unui proiect de absolvire. Nerespectarea acestei prevederi din Regulamentul național de licențiere a cluburilor și de sustenabilitate financiară va atrage o penalitate financiară de 55.000 RON (n.r. 11.000 euro).
- Comunicat FRF

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

„Să nu mai ajungem la circul pe care l-am avut!” » Unul dintre cei mai mari contestatari ai FRF trage un semnal de alarmă
ROMÂNIA
„Să nu mai ajungem la circul pe care l-am avut!” » Unul dintre cei mai mari contestatari ai FRF trage un semnal de alarmă
Mihai Stoichiță, întrebat dacă Edward Iordănescu va continua pe banca României și după Euro 2024: „I-am adus la cunoștință”
REACȚIE
Mihai Stoichiță, întrebat dacă Edward Iordănescu va continua pe banca României și după Euro 2024: „I-am adus la cunoștință”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
befree
befree  •  09 Februarie 2024, 22:07

"Mai scump DECAT la Coverciano". ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează