GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COVID-19

CORONAVIRUS. Dispare virusul vara? Un epidemiolog român a dat răspunsul: „Să ne gândim la exemplul unui volan încins de soare”

Coronavirusul are o transmisibilitate mai mică la temperaturi mari, spun epidemiologii. foto: Guliver/Getty Images
Coronavirusul are o transmisibilitate mai mică la temperaturi mari, spun epidemiologii. foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat duminica, 03 mai 2020 08:48

Dispare coronavirusul vara? E întrebarea pe care românii și-au pus-o cel mai des în ultimele săptămâni. Epidemiologul Emilian Popovici, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, a încercat să găsească un răspuns la această dilemă. 

 „În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară.

Deci, nu a dispariției virusului - că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea

Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini - un obiect în general contaminat, că n-avem ce face - când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici, la Digi 24. 

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește și alte știri de actualitate:

Marcel Vela, despre cum va arăta România după 15 mai: „Amenzile vor continua. Banii celor amendați merg la sistemul medical”

COVID-19. Cum vor arăta restaurantele și terasele din România, odată cu ridicarea Stării de Urgență » Planul autorităților: 2 metri între mese și maximum 8 persoane

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
albalbastru72
albalbastru72  •  03 Mai 2020, 14:29

Daca asta e o explicatie pentru unul care foloseste toata vara scuterul,antunci profesore srai jos,3!Ne vedem la toamna in re.Adu-ti si BMW-ul ala cu volan ventilat.

10156661614577582
Mircea Rusu  •  03 Mai 2020, 10:06

Deci la vara virusul nu e prost sa stea pe volan ci o sa se mute la umbra la pedale acolo cel mai probabil la ambreiaj ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează