FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Legenda clubului spune unde trebuie să schimbe Dinamo pentru a nu suferi în Liga 1: „E obligatoriu”

Dinamo a revenit în Liga 1 după un an de „infern” / Sursă foto: Facebook Dinamo Bucuresti
Dinamo a revenit în Liga 1 după un an de „infern” / Sursă foto: Facebook Dinamo Bucuresti

Articol de - Publicat miercuri, 14 iunie 2023 12:47 / Actualizat miercuri, 14 iunie 2023 19:51

Legenda dinamovistă Costel Orac, 64 de ani, vorbește într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor despre perspectivele lui Dinamo odată cu revenirea în Superligă.

Fostul mare atacant al „câinilor” îi dă credit lui Ovidiu Burcă pentru performanța improbabilă atinsă de Dinamo în 2023, dar e conștient că roș-albilor le va fi aproape imposibil în prima ligă fără o campanie solidă de achiziții. Orac se declară mulțumit și de noua conducere a echipei și așteaptă validarea planului de reorganizare pentru a-i vedea la treabă pe noii acționari din Ștefan cel Mare. 

- Domnule Orac, presupun că ați fost la rândul dumneavoastră surprins de rezultatul de la baraj și de această improbabilă revenire a lui Dinamo în prima ligă, nu?
- Cred că nimeni nu se aștepta la asta. Nu numai noi, dinamoviștii, nu ne așteptam, ci în general. Oamenii de fotbal nu se așteptau. Toți se așteptau ca situația pe care a traversat-o Dinamo să lase urme. Dar cu atât mai mare e meritul lor că au reușit acest lucru în ciuda tuturor pronosticurilor.

- În calitate de om trecut prin fotbal, fost mare jucător la Dinamo, apoi antrenor, cât de mare vi se pare aportul lui Ovidiu Burcă în această promovare?
- Cred că meritul principal este al lui. Nu e ușor să gestionezi o echipă, să ai un obiectiv pe care nu știi sigur dacă poți să-l îndeplinești, cu un lot cu probleme, cu mulți jucători tineri, jucători noi. De asta spun că meritul principal este al lui. În sensul în care a știut cum să gestioneze echipa cum trebuie, a simțit când să-i bage pe jucători, când să nu-i bage. A avut încredere în ei. Din câte am văzut în declarațiile oferite pe durata campionatului, a știut să le transmită optimism, să-i facă să aibă încredere și să nu clacheze, mai ales că erau jucători tineri.

A fost om de bază în Liga 1 sezonul trecut, acum e jucătorul lui Dinamo: „Mâine sunt la reunire!” » Poate juca pe 5 posturi + promisiunea făcută lui Burcă
DINAMO
A fost om de bază în Liga 1 sezonul trecut, acum e jucătorul lui Dinamo: „Mâine sunt la reunire!” » Poate juca pe 5 posturi + promisiunea făcută lui Burcă

- Vă mai aduceți aminte de acel moment din iarnă, când a dat afară cinci jucători, au existat unele tensiuni acolo. Vă așteptați atunci, într-un moment în care Dinamo părea din nou că se „rupe”, să urmeze o asemnea transformare? Cu calificare în play-off, ulterior cu barajul câștigat...
-  Nu asta a contat. Eu am luat ca pe un moment bun episodul pe care-l amintești tu. Dacă ți-aduci aminte, a mai fost un moment în care Rednic a vrut să facă același lucru, dar conducerea a ales să opteze pe mâna jucătorilor și s-a ales praful.

- Povestea cu Filip, cu Cosmin Matei... 
- Exact, exact. Încă o dovadă, deci, că Burcă a luat o decizie bună. 

Costel Orac: „Va fi foarte greu fără transferuri”

- Îndreptându-ne către lucrurile care urmează la acest club, cum vedeți nivelul lotului actual pentru Liga 1? Ce-i prevestiți lui Dinamo pe prima scenă?
- Deocamdată, din câte știu, pe data de 19 iunie va fi situația aceea de la tribunal cu planul de reorganizare. Dacă acel plan se aprobă, lucrurile vor intra, cât de cât, pe un făgaș normal. Am văzut că cei din conducere au declarat că vor achita ce datorii sunt pentru a putea face transferuri. Altfel, va fi foarte greu. Au dovedit până acum că și-n privința transferurilor au fost inspirați, mă refer la Iglesias, Larrucea, Ghezali, jucători pe care nu-i cunoștea nimeni și nici n-avea de unde să-i cunoască, dar care au fost mai mult decât utili, au fost decisivi. Când vor avea posibilitatea de a face transferuri, sper că vor fi la fel de inspirați și vor aduce jucători care să dea randament și, obligatoriu, să fie jucători pe posturile pe care ei le consideră deficitare.

- Aici voiam să ajung. Să presupunem că planul de reorganizare trece, totul e bine, se deblochează transferurile... Pe ce posturi credeți că ar avea Dinamo nevoie de întăriri? 
- În general, o echipă care promovează din Liga 2 are nevoie cam în toate compartimentele de unul-doi jucători cu experiență și cu valoare măcar de Liga 1. Contează și experiența, dar valoarea primează în situații de acest gen. Dar văd că sunt destul de echilibrați, mă refer și la conducere, nu doar la Ovidiu Burcă, în sensul în care au declarat că principalul obiectiv va fi o clasare între primele 8, 10 echipe. Asta îmi dovedește mie că sunt oameni echilibrați și că știu ce au de făcut. Cum am spus mai devreme, sper să fie inspirați și să aducă jucători buni.

Legenda clubului spune unde trebuie să schimbe Dinamo pentru a nu suferi în Liga 1: „E obligatoriu”
Costel Orac

- Cum vi se par acești oameni care au venit în birouri în ultima perioadă? Andrei Nicolescu, Voicu și așa mai departe. Credeți că ei sunt cei care pot readuce clubul sus, în lupta la titlu? 
- Noi, dinamoviștii, cu toții sperăm ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp posibil. Dar ce am observat eu din declarațiile lor, pe lângă faptul că sunt niște oameni echilibrați, e că vor mai avea nevoie de investitori. Sunt convins că vor lucra și în sensul ăsta. E clar că dacă forța financiară a clubului crește, lucrurile se reașază în matca lor. Repet, noi ne-am dori ca Dinamo să redevină ce a fost cât mai rapid, dar, în fotbal, când se fac lucrurile repede și se sar anumite etape, nu întotdeauna lucrurile ies exact cum ar trebui. Dar n-avem altceva de făcut decât să mergem pe mâna lor și să le acordăm încredere, pentru că au demonstrat unele lucruri pozitive în această perioadă dificilă. Să sperăm că vor lua deciziile bune.

VIDEO Interviu cu Filip Dujmovic, după promovarea „câinilor” în Superligă: „Dinamo nu are fani, Dinamo are o familie”

Citește și alte știri despre Dinamo:

Dinamo a bătut recordul la abonamente, în câteva ore de la punerea lor în vânzare

EXCLUSIV Dinamo a câștigat procesul cu Nicolae Badea pentru o sumă importantă

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (4)
creeperno534
creeperno534  •  14 Iunie 2023, 22:36

Limba romana e cea mai importanta

r9nazario
r9nazario  •  14 Iunie 2023, 20:08

apropo de clipul cu dujmovic de la final, ce rusine sa stie un sarb de 24 de ani engleza mai bine decat reporterul trimis care d abia leaga 2 3 cuvinte. Angajati ba oameni priceputi nu numai pilosi!

dinamo100
dinamo100  •  14 Iunie 2023, 18:04

E clar ca Dinamo are nevoie de intariri , dar nu cu orice fel de jucatori. Nu conteaza atat numarul lor, cat mai ales calitatea. In primul rand au nevoie de portar si de un atacant.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează