FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA US Air Force FCSB! Cum arată un antrenament de forță marca Thomas Neubert: lui Dawa nu-i rezistă nici „săniile” de peste 40 de kg

Joyskim Dawa, în cantonamentul FCSB // foto: Ionuț Iordache, GSP +48   FOTO
Joyskim Dawa, în cantonamentul FCSB // foto: Ionuț Iordache, GSP

Articol de , , - Publicat joi, 29 iunie 2023 12:50 / Actualizat joi, 29 iunie 2023 14:13

GSP a asistat la cea mai grea ședință de pregătire a fotbaliștilor lui FCSB din cantonamentul din Olanda, sub comanda lui Thomas Neubert, cel care în anii '90 a fost antrenor personal pe partea de pregătire fizică pentru soldații americani din trupele US Air Force, de la baza Ramstein, din Germania.

  • Gazeta Sporturilor e singura instituție media din România prezentă în cantonamentul celor de la FCSB din Olanda, la Apeldoorn. Dan Udrea (redactor-șef adjunct), Remus Răureanu (reporter special) și Ionuț Iordache (fotoreporter) transmit de la fața locului toate detaliile care contează.

Thomas Neubert are mitul unui preparator care face minuni la echipele pe care le pregătește. Are neamțul ceva special? Metodele lui încă sunt unicat pentru fotbalul românesc? 

Tocmai pentru a răspunde acestor întrebări, GSP a participat în cantonamentul din Olanda la cea mai grea ședință de pregătite la care jucătorii au luat parte. Una în care fotbaliștii au avut de susținut un antrenament de forță.

+44 FOTO

US Air Force FCSB! Cum arată un antrenament de forță marca Thomas Neubert

Jucătorii au avut de lucrat la 5 ateliere:

  1. Să care un fel de mingi medicinale, două de câte 5 kg 
  2. Să ducă în spate o bară metalică, împreună cu două greutăți, cu totul cântărind peste 12 kg 
  3. Să tragă un cordon elastic, înfășurat în jurul brâului și care e prins la celălalt capăt de o bară metalică 
  4. Salturi, dar și aplecări peste și pe sub anumite niveluri
  5. Să care un fel de sanie metalică, grea de peste 40 de kilograme

De departe, cel mai greu exercițiu era cel cu „săniile”, care i-a determinat pe fotbaliști să facă un efort considerabil pentru a-l putea trece. Dintre cei care însă au impresionat nu doar la acest lucru, dar la toată ședința de forță a fost Dawa. 

E realmente impresionant și modul în care arată de aproape stoperul african, dar mai ales forța pe care o dezvoltă. 

Pare un jucător dintr-un alt sport, în care forța e principala calitate. Inclusiv săniile care cântăresc peste 40 de kilograme păreau niște greutăți minore pentru brațele, înălțimea și mușchii pe care îi are fundașul.

+44 FOTO

GSP a asistat la cel mai greu antrenament al FCSB-ului

FCSB are însă și alți fotbaliști care stau bine la acest capitol. Chiar dacă nu sunt la nivelul lui Dawa, nume precum Compagno, Djokovic, Olaru sunt printre cei care au cea mai mare forță și pentru care antrenamentul respectiv n-a fost chiar o corvoadă. 

În schimb, pentru anumiți jucători, mai ales cei tineri din lot, pe care FCSB i-a promovat și de la Academie, a fost unul extrem de solicitant.

Unul dintre ei anticipase ce avea să urmeze încă dinainte să ajungă la baza de pregătire. Au parcurs distanța de la hotel la teren pe biciclete, circa 3-4 kilometri. „Să vezi dacă mai putem pedala la întoarcere, după un antrenament cu Neubert”, a spus unul dintre puștii roș-albaștrilor.

Joyskim Dawa, criticat violent pentru modul în care a jucat

Stoperul african a fost de multe ori pus la zid, pe parcursul sezonului precedent, din cauza prestațiilor pe care le-a avut. Mai ales modul deficitar în care lovea mingea, încercând să paseze, dar și greșelile de plasament și de apreciere în unele dueluri l-au transformat pe Dawa într-un fotbalist extrem de criticat. 

„Are călcâiele tocite de la câte pase a dat”, a fost una dintre declarațiile făcute în acest sens, de către Basarab Panduru, expert TV la Orange Sport.

91%din meciurile pe care FCSB le-a disputat sezonul trecut în Conference League au fost cu Dawa pe teren ca titular, adică 11 din 12

88%din partidele din Liga 1, 35 din 40, au fost cu Dawa în teren, care a fost de nu mai puțin de 33 ori titular

Neubert a lucrat în fotbal american, ciclism și cu soldații US Air Force

Preparatorul fizic neamț a ajuns la FCSB în urmă cu mai bine de 10 ani. În vara lui 2012 era adus de Reghecampf, cu care se cunoscuce la Kaiserslautern, când Reghe evoluase acolo.

Neubert a început să lucreze în domeniul pregătirii fizice la începutul anilor 90. Între 1992 şi 1995 s-a specializat ca fizioterapeut. În 1996, a înfiinţat propria clinică în Ramstein, în sud-vestul Germaniei. În prima jumătate a anilor 2000 a activat ca lector la Institutul de Educaţie Fizică din Kaiserlautern, după care a fost solicitat la clubul FC Kaiserslautern, care atunci era în Bundesliga.

Într-o declarație pe care a făcut-o pentru Libertatea în urmă cu 7-8 ani, Neubert a dezvăluit că „În acelaşi timp eram preparator fizic la formaţia de fotbal american Pikes, dar şi consultant pentru echipa de ciclism Raam. Înainte să-mi pun în practică metodele în fotbal, între 2003 şi 2006, am lucrat ca antrenor personal pe partea de pregătire fizică pentru trupele US Air Force, cantonate la baza de la Ramstein. A fost o experienţă extraordinară”.

Neubert, care în prezent are 53 de ani, a mai avut de-a lungul timpului colaborări cu handbalişti sau cu practicanţi de triatlon sau decathlon.

Auzisem până să vin la Steaua despre Neubert, dar am crezut că sunt și vorbe așa puțin exagerate. Dar, acum pot spune că sunt surprins de metodele pe care le folosește. Faptul că avem un preparator neamț este un plus pentru România. Este foarte greu, dar și foarte eficient în egală măsură.

- Ciprian Marica, fost fotbalist FCSB, în 2016

Fotbalul s-a schimbat în ultimii ani. Jucătorii au nevoie, în principal de două lucruri: de forţă și de viteză.

- Thomas Neubert, în primul mandat la FCSB

Alexandru Băluță s-a antrenat separat

+44 FOTO

Singurul fotbalist care n-a participat la ședința de pregătire cot la cot cu ceilalți a fost Alexandru Băluță. El a lucrat separat, sub comanda lui Ovidiu Kurti, kinetoterapeutul vicecampioanei.

Nu are vreo problemă medicală, dar s-a decis că trebuie să facă exerciții de forță individual pentru a ajunge la nivelul grupului. El a lucrat cu o greutate de 10 kilograme, pe care era nevoit să o țină în brațe în timp ce făcea și alte mișcări de echilibru, fie aflându-se în picioare fie stând jos.

Mai multe corespondențe din Olanda: 

Una caldă, alta rece pentru FCSB: a ajuns Mihai Pintilii, dar întârzie Siyabonga Ngezana » Noua problemă care-l împiedică pe sud-african să se alăture bucureștenilor
SUPERLIGA
Una caldă, alta rece pentru FCSB: a ajuns Mihai Pintilii, dar întârzie Siyabonga Ngezana » Noua problemă care-l împiedică pe sud-african să se alăture bucureștenilor
Damjan Djokovic, dialog cu GSP: „Jucătorii români au talent, dar e cazul să mai și sufere” + Dezvăluie cum l-a convins Gigi Becali să semneze și cum va reacționa dacă va fi criticat de patronul FCSB
fcsb
Damjan Djokovic, dialog cu GSP: „Jucătorii români au talent, dar e cazul să mai și sufere” + Dezvăluie cum l-a convins Gigi Becali să semneze și cum va reacționa dacă va fi criticat de patronul FCSB

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (35)
superstar24
superstar24  •  02 Iulie 2023, 11:46
Postat de yellowstone_vs pe 29 Iunie 2023, 16:38

superstar cel mai mare prostovan :))))))))) iar a inceput sa bage nea gigi banii in p(r)ostaci :))))))))))))))))))))))))))))))))

nimeni nu il intrece pe tibi iq 33 la prostie asa ca titlul de cel mai mare prostovan ramane la tine

ThomasVorbe
ThomasVorbe  •  30 Iunie 2023, 13:32
Postat de belane pe 29 Iunie 2023, 17:19

Deci Dl Udrea a hotarat ca-i mai important ptr. un ziar de "prestigiul" GSP-ului sa-i aloce fonduri ptr. deplasarile sale (ma rog astea-s mai mult vacante) la un amarat de cantoment alaturi de prietenii sai de la FCSB (sa ne imbogateasca cu articole banale despre banalitatile pregatirii de vara) decat sa fie alocate fonduri ptr. declansarea unei campanii persistente de promovare a sportului la nivelul generatiilor tinere, ptr. o analiza a sportului, a fotbalului juvenil ca si asa am vazut cat de bine stam, ptr. a forma o echipa care sa bata pe la toate usile celor ce decid incepand de la politic pana la asociatii sportive, cluburi, centre, primarii etc. sa incurajeze oamenii sa vorbeasca despre coruptia si realitatea din sistem si sa-i uneasca in privinta a ceea ce-am putea sa schimbam

Idei foarte bune! Dar nu e treaba unui ziarist sa se implice in atingerea obiectivelor expuse de dumneavoastra si nici a unei societati comerciale sa finanteze asa ceva. Va astept sa va implicati personal in transpunerea in practica a acestor idei.

zelosu
zelosu  •  29 Iunie 2023, 19:32

Motto csa: Liga 2 pana la moarte si dincolo de ea

Vezi toate comentariile (35)
Comentează