FOTBAL  »  Superliga  »  HERMANNSTADT

EXCLUSIV Interviu cu eroul etapei de SuperLigă: „La Arsenal, apoi crescând singur, am învățat să trăiesc fără excese”

Alexandru Oroian // sursă foto: Imago Images +11   FOTO
Alexandru Oroian // sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 29 august 2023 15:06 / Actualizat marti, 29 august 2023 15:51

Alexandru Oroian, 22 de ani, omul care a adus un punct celor de la Hermannstadt cu un golazo, a povestit de ce a ales să șuteze pentru reușita din prelungirile meciului cu U Cluj (2-2) și cum este el în viața privată.

Alexandru Oroian a înscris un gol de senzație în prelungirile meciului Hermannstadt - U Cluj (2-2), șut din prima de la peste 25 de metri, cu dreptul, deși a jucat fundaș stânga, el fiind fotbalist de profil ofensiv. În urmă cu nouă ani, Alex a fost dus de către agentul său Cătălin Sărmășan la Arsenal Londra. 

Ardeleanul a fost și la un trial la Salonic, unde „tunarii” au strâns copii talentați din toată lumea, iar renumitul Steve Morrow, fost șef al Academiei, de doi ani la federația engleză, a fost impresionat de român: „Ce jucător! Tehnic și prima atingere remarcabilă”.

Rednic a râs de Becali și Coman: „Aș fi vrut o victorie mai categorică, ca să nu mai apară lunetiștii”
UTA - FCSB 2-1
Rednic a râs de Becali și Coman: „Aș fi vrut o victorie mai categorică, ca să nu mai apară lunetiștii”

Portretul lui Alexandru Oroian

Din cauza unor cauze birocratice, Arsenal l-a trimis pe Alex la DAC Dunajska Streda, unde a activat o perioadă, apoi Oroian a debutat cu UTA în liga secundă. A contribuit în 2022 la promovarea lui Hermannstadt. Părinții lui Alex sunt din Mediaș, dar fotbalistul a văzut lumina zilei lângă Varșovia, în Polonia, unde tatăl său lucra în 2001. 

Recomandat ca "un copil liniștit, care niciodată nu a făcut probleme", Alex a fost nevoit să crească mai mult singur, părinții și fratele mai mare fiind de mai mulți ani cu munca în Germania.

Alexandru Oroian, sinceritate debordantă: „Îi dau una de nu se vede, m-am gândit, important era să nu-i pun pe contraatac”

- Alex, felicitări pentru acel golazo, poți să explici ideea de a șuta direct, de la distanța aceea, în minutul 90+2?
- Știam ca am crampe, mă durea rău de tot!, am zis că decât să mai preiau mingea, să existe pericolul să pierd mingea, să fiu nevoit atunci să alerg după adversar, mai bine dau direct. "Ce va fi, va fi!", mi-am spus, "ori dau gol, ori...". Cred că n-am mai terminat gândul, a venit mingea și am dat în ea cât am putut. Sincer, prima idee a fost să nu fac ceva să-i pun pe clujeni pe contraatac. Îi dau una de nu se vede, mi-am zis. (râde) Măcar să nu mai alerg înapoi, după...

- Ai mai încercat execuții asemănătoare?
- La UTA în liga a doua, mi-a intrat ceva de genul acesta, doar că era de la o distanță mai mică.

- Care a fost primul sentiment când ai văzut că nu doar ai scăpat să nu mai alergi după minge, dar ai dat și eurogol, aducând un punct echipei tale?
- Mi-au dispărut și crampe, și dureri, și toate, simțeam că pot alerga din nou alte 90 de minute. A fost ceva "wow". Bine, după alte câteva momente, iar m-au luat crampele, dar a fost senzațional acel moment de fericire.

Amintiri din copilărie, la Arsenal Londra: „În prima lună, plângeam seară de seară”

- La 13 ani, ai fost la Arsenal Londra. Ce-ai învățat acolo și te ghidează și acum în viață?
- Acolo am învățat fotbal. Bine, acolo e doar fotbal. Nu jocuri video sau altele. Perioada petrecută la Arsenal, și ceea ce a urmat după, m-a ajutat să mă dezvolt, chiar dacă eram foarte copil. Ca și mod de a gândi fotbalul.

- Practic, ai crescut singur, părinții fiind prinși cu munca prin străinătate. Cum te-ai simțit?
- Nu a fost deloc ușor. Țin minte, n-o să uit toată viața, când am plecat la Arsenal, în prima lună, plângeam în fiecare seară! Mi-era dor de mama, de ai mei... Partea bună este că atunci când ieșeam pe teren, uitam de toate. Fotbalul era și alinare, eu fiind departe de familie.

- Ce ai învățat printre străini?
- Am învățat sa fac lucrurile cu măsură, fără excese. Erau jucători din toată lumea, la acele trialuri. Am învățat să mă comport în orice mediu, cu orice om, indiferent de unde este, să mă pliez pe orice mediu.

Ce vrea Alexandru Oroian în afara fotbalului

- Ai avut vreo echipă preferată în copilărie?
- Până să ajung la Arsenal, pe care o am la suflet și acum, de mic copil am ținut cu Real Madrid.

- Crezi că vei avea vreodată șansa să joci în La Liga sau în Premier League?
- Depinde de șansă, de noroc, am încredere în mine. Dar nu va conta doar de ceea ce voi face pe teren. Important e să urc pas cu pas, acesta e țelul meu.

- Ce vis ai în viața privată?
- M-ai pus pe gânduri. Pot spune că am deja o mică familie, am o relație cu iubita mea, Andra, de doi ani, avem și un cățel, vreau să cresc cu ei, să fim împreună. E în plan în viitorul îndepărtat și "pasul decisiv".

Ce mă recomandă în afara fotbalului? Mă poți descrie ca omul cu zâmbetul pe buze tot timpul, această idee mi se potrivește. Și am părerea asta, în minute: tot răul spre bine. Întotdeauna gândesc așa.

- Alexandru Oroian, mijlocaș Hermannstadt

6 goluriși 2 assist-uri a adunat Oroian pentru Hermannstadt în 67 de meciuri

4 meciuria adunat Oroian ca integralist în ultimele runde de campionat

Citește și alte știri:

În formație completă » Cel mai așteptat „câine roșu” ar putea debuta în derby-ul cu Rapid

EXCLUSIV Românul care a antrenat ani buni în Arabia Saudită e ferm: „Fotbaliștii buni și foarte buni din România merg cel mult în liga secundă de acolo”

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close