FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

CORESPONDENȚĂ GSP DIN GERMANIA Omul acuzat că lucrează antrenorii la FCU Craiova rupe tăcerea într-un interviu exploziv: „Mititelu ar fi nebun să țină un informator într-un post important?”+ explică „scandalul” cu Janeiro și spune ce l-ar face să plece imediat

Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova. Foto: Ionuț Iordache (GSP) +9   FOTO
Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova. Foto: Ionuț Iordache (GSP)

Articol de , , - Publicat joi, 29 iunie 2023 17:02 / Actualizat joi, 29 iunie 2023 17:23

Dan Vasilică a devenit personajul negativ de la FCU Craiova, l-a criticat presa și l-au înjurat suporterii. Pentru că patronul l-a susținut încontinuu a fost alimentată bănuiala că el i-ar „turna” șefului informații din club.

Mititelu crede că are cel mai bun preparator fizic din România și l-a complimentat în public pe Dan Vasilică, specialistul care a rezistat în club oricâți antrenori ar fi fost demiși. Susținerea din partea patronului și informații care au circulat pe surse au făcut ca Vasilică să pară altceva decât un preparator, un „insider” al lui Mititelu, un om care i-ar „turna” informații despre antrenori, despre jucători. Și că el i-ar fi „lucrat” pe tehnicieni din ambiția de a prelua postul de „principal”.

Cât de reale sunt datele acestea despre singurul preparator fizic pe care au ajuns să-l înjure suporterii clubului propriu?

El explică totul într-un interviu în care povestește cum e relația cu Mititelu, cum a colaborat cu Croitoru, de ce nu s-ar putea impune vreodată în fața unui antrenor.

„Doamnă, calmez vous! Închideți ușa 10 minute” » Ce s-a întâmplat când Gigi Becali a intrat într-un magazin de lux din Zurich: „Aproape făcea plecăciune!”
FCSB
„Doamnă, calmez vous! Închideți ușa 10 minute” » Ce s-a întâmplat când Gigi Becali a intrat într-un magazin de lux din Zurich: „Aproape făcea plecăciune!”

Dan Vasilică: „Nu mă interesează să devin antrenorul principal de la FCU Craiova”

- Domnule Vasilică, ce simțiți știind că ați devenit un fel de personaj negativ al Craiovei?
- Nicio persoană nu se simte bine când este atacată. Ca să clarific, rolul meu în club este să ajut, altfel nu aș fi rezistat atât de mult timp aici. Conducerea mă apreciază pentru ceea ce fac și mă simt foarte prost, mă deranjează în momentul în care apar bârfe, atacuri, acuzații. În 90 la sută dintre cazuri au fost acuzații nefundamentate care nici măcar nu erau legate de activitatea mea.

- Activitatea exactă care este?
- Sunt preparator fizic, mă ocup de nutriție, colaborez cu staff-ul medical în privința refacerii și a recuperării jucătorilor.

- De ce există bănuiala că ați avea ambiția de a deveni „principal”?
- Nu știu dacă are legătură cu faptul că eu am fost antrenor până în urmă cu câțiva ani. Probabil că unii gândesc „a fost antrenor, acum se ocupă de pregătirea fizică, deci și-ar dori să redevină «principal»”. Au fost secunzi în România, și nu numai, care au devenit „principali”, ceea ce nu a fost ceva rău. Eu spus foarte clar că nu mă mai interesează postul acesta de antrenor! Nu știu ce va fi în viitor, poate că nu o să mai fiu în fotbal ca preparator, poate că voi lucra într-un alt domeniu. În niciun caz nu mă interesează să devin eu antrenorul principal de la FCU Craiova!

Craiova a avut câteva meciuri senzaționale, ca parametri fizici, dar așa ceva nu a apărut nicăieri în presă, aproape toate articolele despre mine au fost negative. Dau informații, torn, sunt «sifon». 

- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova

Dan Vasilică: „Adrian Mititelu m-a angajat fără să mă cunoască”

- Suporterii au reacționat agresiv după demiterea lui Croitoru, v-au acuzat că din cauza dumneavoastră plecase Marius. Mititelu a încercat să vă apere, a spus că sunteți cel mai bun preparator fizic din România și că veți repara echipa pe care o stricase antrenorul. Parcă mai mult v-a expus cu complimentele acestea.
- Suporterii se atașează de un antrenor care vine cu un stil ofensiv, care e ambițios. La un moment dat, dacă rezultatele nu sunt cele așteptate, e luată o decizie. Dacă suporterii nu m-ar fi acuzat că din cauza mea plecase Croitoru, nu ar fi reacționat patronul. A fost doar un răspuns, a zis ceea ce crede dumnealui, că sunt foarte bun. Probabil că are această convingere, altfel... Eu nu l-am cunoscut pe domnul Mititelu înainte să ajung la echipa aceasta. Investește sume foarte mari, de ordinul milioanelor de euro. Credeți că cineva ar ține un angajat care-i ruinează afacerea?

- Nu sunteți prieteni, nu e nimic în plus?
- Între noi nu există sentimente sau alte legături, singura relație e profesională. Dacă am un taxi și am un șofer prost, chiar dacă ar fi copilul meu, aș prefera să-l plătesc ca să stea acasă decât să-mi ruineze afacerea!

- Spuneați că nu vorbiserăți cu Mititelu înainte să-i fiți angajat?
- Absolut deloc. Nici când am ajuns la club nu am vorbit cu dumnealui, am avut prima discuție abia după câteva luni. L-am convins cu munca mea și cu rezultatele. Nu cred că ar păstra pe un post atât de important... Sunt subiectiv, dar eu cred că rolul acesta e foarte important, fiindcă o pregătire fizică slabă le viciază și pe celelalte. Dacă nu ești puternic fizic îți pierzi încrederea, munca „principalului” e clar viciată, jucătorii nu mai pot sta pe teren așa cum vrea el dacă ei nu sunt pregătiți fizic. Nici tehnica nu mai contează la fel, că dacă nu reziști din punct de vedere fizic ajungi în fața porții și nu mai poți să driblezi.

Fotbalul e complex, nu înseamnă că dacă marchezi în minutul 90 ești, automat, bine pregătit fizic. Dacă noi am dat două goluri cu Elveția spre final, asta înseamnă că noi aveam o pregătire fizică bună, iar elvețienii, nu? Când o echipă presează spre final meci de meci, adică e ceva repetitiv, e clar că ea e bine pregătită! 

- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova

Dan Vasilică: „De ce nu înțelegeți că eu nu sunt pila primarului?!”

- Insistați că beneficiați doar de aprecierea sinceră a competenței.
- De ce ar avea nevoie Adrian Mititelu să țină o persoană care nu-și merită funcția? Noi nefiind bugetari, nu suntem aici într-o primărie în care eu sunt pila primarului. Suntem sub un patronat care ne cere să producem ceva.

- S-a întâmplat să interveniți peste munca antrenorilor?
- M-aș bucura dacă ar exista un antrenor care ar apărea să spună că el mi-a cerut să fac un exercițiu, iar eu n-am vrut. Nu există așa ceva! Eu îmi știu rolul. În funcție de program, că meciurile pot fi la șapte, la nouă zile, în funcție de gradul de oboseală acumulată, eu discutam cu „principalul”. Niciodată nu aș fi putut să-i zic lui Croitoru „așa facem!”. Discutam cu el, că nu-mi place nici să fiu un yes-man, am spus opinia mea, „eu cred că așa ar fi bine”. Dacă Marius spunea „nu vreau să facem nimic ca pregătire fizică în săptămâna asta”, OK, așa rămâne!

- Dar e firesc să funcționeze astfel, din moment ce antrenorul poartă răspunderea pentru rezultate!
- Fiecare își asumă, așa e corect. Dacă eu făceam timp de trei săptămâni antrenamente tari și apoi jucătorii erau foarte obosiți aș fi recunoscut, "da, am greșit". Dacă antrenorul zice "oprește totul, nu facem pregătire fizică deloc, vreau să le dau jucătorilor plăcerea de a juca", atunci își asumă el metoda.

- Ovidiu Stângă a povestit cum a plecat de la Craiova și a spus "Dan Vasilică e un om bun și un specialist bun, doar că trebuie să înțeleagă că nu e antrenor!". De ce a avut nevoie să specifice?
- Am citit acel articol din Gazetă. Nu știu de ce a spus așa ceva, poate că ar fi trebuit să fi continuat cu întrebarea aceasta pentru Ovidiu. În fotbal, fiecare trebuie să fie cu meseria lui și să colaborăm. Ca să colaborăm e nevoie să avem încredere unii în alții. Ofițerul de presă să decidă cine apare la interviuri, medicul să hotărască dacă un jucător trebuie să ia o pauză de două zile, nutriționistul să poată spune „e în regulă ca azi să le dăm o prăjitură, așa îi facem să se simtă bine”. Dacă eu, ca preparator, spun că nu e OK, opinia aceasta vine după ani de studii, de cercetare. Și nu mă refer la diplome, că diplomele cred că sunt ușor de luat.

Nu-ți trebuie preparator fizic pentru primele 15 minute, că oricare echipă ar face față, ca efort, în primul sfert de oră, chiar dacă adversarul ar fi unul din Champions League. Le spun și jucătorilor: "Facem pregătire fizică pentru ultimele 15 minute, atunci când adversarii vor fi obosiți. 

- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova

+5 FOTO

VIDEO. Dan Vasilică: „Nici n-aș fi avut când să mă cert cu Joao Janeiro”

- Cum încercați să-l convingeți pe „principal”?
- Măsurăm acidul lactic, verificăm datele de la stația de monitorizare a efortului, luăm testele de viteză. Vin cu niște date concrete, nu cu o promisiune goală, „ai încredere în mine!”. Îți pun argumentele în față și încerc să te conving că trebuie să le dai mingi jucătorilor în timpul antrenamentelor fizice. Nu poți să faci antrenamente fizice fără minge, că fotbaliștii nu fac fitness, nu fac culturism, pe ei trebuie să îi pregătești pentru fotbal, pentru gesturi tehnice. Dacă antrenorul spune nu, înseamnă că nu are încredere în mine.

- Vă referiți la experiențe clare avute cu un antrenor anume?
- Vorbeam concret despre Ovidiu Stângă. El a spus că mă cred antrenor. Eu chiar am renunțat la ideea de a mă înscrie la cursuri pentru licența Pro, ca să nu aibă careva impresia că vânez un post de "principal". Degeaba, că oamenii tot vorbesc. Dacă aș fi "principal", eu aș spune așa cum a zis Adi Mutu, că mi-aș dori ca toți membrii staff-ului să aibă licențe Pro. Dacă aduci în fotbal un preparator fizic de la atletism, el va putea fi numai pe felia lui, nu va ști că tranziția impune un consum energetic, nu va înțelege că un contraatac înseamnă parcurgerea unor distanțe lungi în sprint. Am avut și o experiență foarte plăcută cu Emil Săndoi, care mă lăsa să-mi fac antrenamentul.

- Despărțirea de portughezul Janeiro cum a avut loc?
- A apărut informația că a existat un scandal, că ne-am aruncat cuvinte grele... OK, a spus cineva, dar așa, și eu pot să spun orice! Că m-am dus eu și am pus materiale pe teren ca să fac un alt exercițiu! Nu se poate așa ceva! Eu merg la „principal” și îi spun: „Vrei să fie puternici? Lasă-mă să fac antrenament de forță! Vrei să fie rapizi? Lasă-mă să fac antrenament de viteză!”.

- Au existat divergențe între dumneavoastră și antrenorul portughez?
- Nici n-am avut când să avem divergențe, că au fost trei zile, unii dintre jucători erau la naționale, veniseră doar câțiva fotbaliști cu care făceam antrenamente de dezmorțire.

FCU Craiova și-a modificat programul de pregătire stabilit inițial » Adversari modești în Germania
FCU Craiova
FCU Craiova și-a modificat programul de pregătire stabilit inițial » Adversari modești în Germania

Dan Vasilică: „Credeți că lui Adrian Mititelu îi e frică să-l sune pe antrenor?!”

- Acum conduceți echipa în locul unui antrenor principal?
- Nu, eu mă ocup strict de pregătirea fizică.

- Și șeful staff-ului tehnic care este?
- Florin Drăgan. El și Vali David se ocupă de pregătirea tehnico-tactică a echipei.

- Simțiți că v-a fost pusă deja o etichetă?
- Nu simt, cred că e deja o etichetă. Repet: ar fi nebun un patron să țină un informator într-un post important? Și ce informații aș putea să dau eu? Eu nu cred că Adrian Mititelu dacă vrea să afle ceva nu l-ar întreba direct pe antrenor! L-ar suna direct, nu ar avea nevoie de informații de la mine.

- Mititelu a spus, după cea mai recentă plecare a lui Napoli, că italianul n-a avut merite pentru rezultate. Poate cineva să interpreteze că dumneavoastră și patronul conduceați echipa, de fapt?
- E o interpretare a unei declarații și nu e una corectă. Ce sfaturi i-aș fi putut da eu patronului? Îi spuneam eu dacă să joace 4-2-3-1, 4-4-2? Eu merg înaintea meciurilor la stadion ca să pregătesc materialele, să pregătesc nutriția, vitaminizarea. De multe ori întreb cine joacă doar ca să am informații în activitatea mea.

- Spuneați că discutați uneori cu Mititelu. Poate că un antrenor nu se simte bine când preparatorul fizic vorbește direct cu patronul.
- Bine, accept ca cineva să fie deranjat, dar se poate întâmpla ca o dată la trei săptămâni, la o lună să mă sune patronul și să mă întrebe „cum e jucătorul pe care l-am achiziționat acum?” sau „când poate reveni după accidentare jucătorul X?”. Sunt lucruri firești care se întâmplă pe teren, de față cu toată lumea. Au trecut și două luni în care domnul Mititelu nu m-a sunat. Dar oamenii au impresia că vorbim zilnic.

Am acceptat să am atribuții suplimentare doar ca un interimar, o săptămână sau două, până când conducerea a găsit un alt "principal". Niciodată nu m-am crezut antrenorul Craiovei! 

- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova

Dan Vasilică: „Să-mi spună un antrenor că nu mă vrea și plec!”

- Era și impresia noastră.
- Doamne! Dar nu e adevărat! Înainte să plece Croitoru, eu nu vorbisem cu patronul de două luni.

- Adrian Mititelu v-a întrebat despre activitatea lui Marius Croitoru?
- În discuția dinainte de plecarea lui Croitoru, patronul a zis „mie mi se pare că fizic nu stăm bine” și m-a întrebat „tu ce părere ai?”. Nu am apucat să răspund, că Marius a arătat că e un caracter deosebit și a spus „au fost deciziile mele, eu am hotărât cum să facem pregătirea fizică”. Ceea ce a fost real, el a avut întotdeauna ultimul cuvânt. Percepția e greșită.

- A existat vreun antrenor care să vă spună în față „Dane, eu nu pot să colaborez cu tine, nu ne potrivim”?
- Dacă s-ar fi întâmplat așa aș fi cerut eu să plec. Nu mi s-ar părea normal să stau undeva unde nu sunt dorit. Eu sunt zen, am căutat un echilibru mental și nu-mi trebuie nebunie! Antrenorii au acceptat să colaboreze cu mine, iar la plecarea lor nu am avut niciun conflict. Eu am rămas aici datorită unui contract și a ideii pe care a avut-o conducerea de a păstra metoda pentru pregătirea fizică.

- Vi se pare în regulă că ați rămas la Craiova, iar antrenorii au fost înlocuiți încontinuu?
- Un antrenor poate să se apere, să bage autobaza într-un meci, apoi să fie ofensiv și tot așa. A schimba conceptul pregătirii fizice de la o lună la alta nu e benefic, apar fluctuații, niște decalaje. La noi se tot vorbește despre modele. Vine un antrenor cu un model de pregătire spaniol, apoi el e înlocuit și vine altul cu modelul englez. Pentru o echipă nu e bine așa ceva! De ce nu facem un sondaj acum? Thomas Neubert. Facem pariu că a schimbat câțiva antrenori? Chiar și la o retrogradată, Mioveni, au fost schimbați tehnicieni și a rămas preparatorul fizic. Dar numai la Craiova s-a discutat că am rămas eu fiindcă aș fi "sifonul" patronului!

Da, a fost o problemă care m-a făcut să... Vorbim deschis? Din cauza acelei probleme mi-a fost interzis să mai fiu antrenor de fotbal. M-am oprit după două zile, apoi am luat-o de la capăt. Până la urmă mi-am dat seama că sunt alte priorități în viață, că mai mult contează familia. Meseria de preparator fizic nu are aceeași presiune ca aceea de antrenor, responsabilitatea e diferită.

- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova

CV Dan Vasilică 

  • Vârstă: 45 de ani
  • E născut în Târgu Jiu și a condus ca "principal" câteva echipe din ligile mici: Inter Bălești, FC Bistrița, Șirineasa
  • Ca preparator fizic a lucrat la: Pandurii, Csikszereda, FC Argeș, FCU Craiova

Citește și:

Programul primelor două etape din SuperLigă » Data și ora derby-ului FCSB - Dinamo

5 concluzii după primul test al Rapidului în această vară

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (11)
FCUCraiova
FCUCraiova  •  29 Iunie 2023, 19:42

*** vasilica Don Aditza Mititelu are nevoie ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mauru007
mauru007  •  29 Iunie 2023, 19:23
Postat de eunescu09 pe 29 Iunie 2023, 17:45

Citesc mereu, în presa, acuze de tot felul la adresa lui Dan Vasilica și nici măcar o data nu s-a adus o minima dovada iar asta însemna, ori unde în lume, lipsa de profesionalism. Mai mult, nu îmi aduc aminte ca vreodată sa se analizeze parametrii fizici ai jucătorilor lui Mititelu pentru a putea fi judecat obiectiv acest om. Nu sunt avocatul sau căci țin cu CSU Craiova dar mi se pare absolut aberant și grotesc sa lovești un om, oricine ar fie el, fără o minima dovada. În locul bârfeloe de cartier ar trebui sa ne preocupam de problemele reale ale fotbalului romanesc căci ați văzut cum s-au prezentat naționalele noastre. Sunt dovezi împotriva lui Dan Vasilica? Șo pe el. Dar altfel nu facem altceva decât sa mai punem o cărămidă la distrugerea fotbalului romanesc.

Ca sa citez din "clasici" 50 % e barfa, 50% e can can si 50% e Becali. :)

eunescu09
eunescu09  •  29 Iunie 2023, 19:20
Postat de parachioara5 pe 29 Iunie 2023, 17:40

...omul ne spune clar ca FCU o sa piarda in prima etapa cu FCSB...

Ne dați citatul?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează