FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Miodrag Belodedici, interviu în presa din Spania despre Steaua '86: „Nimeni nu-și poate explica de ce și cum a fost posibil”

Miodrag Belodedici. Sursă foto: Guliver/Getty Images
Miodrag Belodedici. Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 18 mai 2020 11:10

Miodrag Belodedici vorbește în presa din Spania despre victoria Stelei din 1986 spune că „secretul acelui triumf era că, în fiecare an, noi aduceam cei mai valoroși fotbaliști români. Toți voiau să joace la Steaua”. 

La 34 de ani de la triumful european al Stelei, Miodrag Belodedici încă se gândește la acea seară de 7 mai '86, încheiată cu un 2-0 la penaltyuri în fața Barcelonei la Sevilla. 

„Nimeni nu poate explica de ce și cum a fost posibil. Dintr-o dată, o echipă din Est, nu prea cunoscută, atinge finala și o câștigă”, spune Belo astăzi, la 55 de ani, în interviul pentru Marca. 

Era normal ca jurnaliștii iberici să fie atrași de el: a fost primul jucător care a cucerit Cupei Campionilor cu două formații diferite (Steaua și Steaua Roșie, în 1991) și a evoluat patru ani în Spania, la Valencia (1992-1994), Valladolid (1994-1995) și Villarreal (1995-1996).

Belodedici l-a uitat pe Tudorel: „Bălan și Bölöni conduceau linia mediană” 

De fapt, are o explicație. „A fost ceva unic, imposibil de repetat. Secretul era că, în fiecare an, noi aduceam cei mai valoroși fotbaliști români. Toți voiau să joace la Steaua. Și erau foarte buni", afirmă fostul „tricolor”. 

„În cupele europene, obiectivul era să trecem de iarnă, să ieșim «vii» în primăvară, iar aceste așteptări au crescut an de an”. 

Cum vede Belo acum acea echipă? „Aveam un sistem 4-4-2, cu mine libero, o poziție care a dispărut în timp. Un fotbal modern, cu pase rapide, dintr-o atingere sau două, și făceam presing sus”. Surprinzător, la vedete, îl uită pe Tudorel Stoica, la mijlocul terenului, vorbind de Bălan: "Duckadam era un mare portar, Bălan și Bölöni conduceau linia mediană, pe aripa dreaptă îl aveam pe Lăcătuș, care ne dădea viteză și agresivitate...".

Miodrag Belodedici: „Cu mai mult curaj, am fi putut bate în prelungiri”

Admite că roș-albaștrii nu-și făceau iluzii. „Credeam că n-avem nicio șansă să învingem. Fiecare realiza că e foarte dificil”. Dar începutul finalei a fost neașteptat: „Spre surpriza noastră, Barça nu ne-a jenat prea mult la start. Nu ne erau superiori. Și, cu trecerea timpului, veteranii Victor, Schuster și Archibald au obosit

Dacă am fi avut mai mult curaj, am fi putut bate în prelungiri". La penaltyuri, „a fost o nebunie. Cei care executau la noi în mod obișnuit au ratat la 11 metri. Au înscris cei de la care nu ne așteptam. Iar Duckadam a apărat tot. Ce aș mai putea adăuga? Nu ne venea să credem”.

Miodrag Belodedici: „Era întuneric, puteam doar auzi strigătele miilor de oameni” 

Înapoi la București, pentru „momente de neuitat. Nu se poate ceva mai frumos pentru un fotbalist. Visul oricui. Îmi amintesc că, imediat după aterizare, câțiva jurnaliști ne așteptau. 

Când am coborât, era întuneric, nicio lumină. Puteam doar auzi strigătele miilor de oameni care merseseră 4-5 kilometri până la aeroport să ne întâmpine. Au urmat recepția cu Ceaușescu și conducătorii militari. Steaua era echipa armatei”. 

„De ce nu am executat și eu penalty la Sevilla? Aveam 21 de ani, eram unul dintre jucătorii cei mai lipsiți de experiență. Și, pe deasupra, eram și fundaș”

„Gică Hagi a venit după finala cu Barcelona. Era cel mai mare talent al României și l-am adus la Steaua. El a marcat în meciul pentru Supercupă, chiar dacă a avut puțin noroc”

„Am pierdut totuși Cupa Intercontinentală, dar în acel meci pierdut, 0-1 cu River, mi s-a anulat un gol și a fost nedrept, pentru că mingea venea de la adversar. Atunci nu exista VAR” - Miodrag Belodedici, pentru Marca

VIDEO. Mircea Lucescu despre cum s-au născut marile echipe Steaua și Dinamo din anii '80

Citește și alte știri despre Steaua: 

Interviu EVENIMENT cu Mircea Lucescu! Totul despre Steaua, Dinamo și cea mai tare perioadă a fotbalului românesc: „Ce adversare a avut Craiova! Nu Kuusysi, nu Vejle, nu Honved!”

Dinamo, mai iubită decât Steaua? Victor Pițurcă îl contrazice pe Mircea Lucescu: „Nu există comparație!”

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (5)
gikiewicz93500
gikiewicz93500  •  18 Mai 2020, 14:58

alt nume, acelasi prost: fostul viorelstelistu, devenit traian pavelescu, umoutdinsport, apoi stelistcivil, ultima oara iliegalerie si acum ilie riti.

caesarone
caesarone  •  18 Mai 2020, 12:58
Postat de rapidist57 pe 18 Mai 2020, 12:34

Alo, baiatu, nu toti avem 20 de ani, unii am mai trait si pe vremuurile alea, Steaua lua cu JAPCA toti jucatorii buni din tara, nu alergau de mare dragoste la o echipa securista din acea vreme. Stergeti repede mesajul ca deranjaza la imagine. Trei sferturi din echipa Steaua era facuta cu JAPCA de Ceausescu.

Ai auzit vreun jucator sa se planga?:) Nu prea cred...luau jucatorii cu interventii, dar nu-i obliga pe jucatori! Dovada Gh. Popescu, s-a intors la Craiova dupa stagiul militar...

1ianuarie
1ianuarie  •  18 Mai 2020, 12:52
Postat de Ilie Riti pe 18 Mai 2020, 12:15

Steaua, cea mai iubita si galonata echipa romaneasca, cea mai cunoscuta si respectata in Europa si in lume, nu mai poate fi, in democratie si in UE, ceea ce a fost in RSR si URSS, adica echipa unei cazarmi, CSA, infiintata abuziv si ilegal de ocupantul sovietic in 1947. Steaua a evoluat, la fel ca societatea romaneasca, cu mari dificultati, stangacii, la limita legalitatii, dar a trecut de la militar la civil si de la stat la privat si asta e un proces ireversibil. Exista inca unii, putini dar fanatici si galagiosi, care vor inapoi la trecutul toxic, cu echipe ale armatei, militiei, securitatii, jucând pe stadioane din unitati militare. Asta nu se mai poate in UE si in curând Romania va fi obligata sa faca la fel, sa devina o tara normala, fara relicve oribile ale stalinismului in sport, precum CSA si Dinamo!

În parte sunt de acord,totuși mă pune pe gânduri trecerea “de la militar la civil și de la stat la privat”, peste care a întrecut cu viteza MIG-ului... Adică cineva a luat un tanc,i-a pus tricolorul găurit,l-a vopsit și după ce a aruncat aghiazmă pe el cu ajutorul lui sf.Gheorghe,a devenit un chioșc de înghețată! Ne,ne,ne....nu merge cu de-astea....

Vezi toate comentariile (5)
Comentează