FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - UCRAINA

PREZENTARE Cât de periculoasă este Ucraina? » Ne ies în cale Andriy „Rece ca Gheața" și omul care aleargă și-n pauză

Oleksandr Zinchenko, după antrenamentul Ucrainei în Germania. Foto: Imago Images
Oleksandr Zinchenko, după antrenamentul Ucrainei în Germania. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 17 iunie 2024 00:00 / Actualizat luni, 17 iunie 2024 00:15

Începem EURO 2024 cu meciul de la Munchen contra Ucrainei, ora 16:00. Nici că se putea mai dificil, întrucât oponenta naționalei României ne dă fiori, având în vedere că are fotbaliști remarcabili în toate compartimentele. Jucători de top, la echipe premium, care joacă și oferă un randament de invidiat.

Clar este că vom avea un meci extrem de dificil, din foarte multe puncte de vedere. Și statistic, și emoțional, adversarul având calcul hârtiei de partea lui.

OK, ne-am calificat la turneul final din Germania de pe locul 1 în grupă neînvinși, iar Ucraina a trecut prin purgatoriul barajelor, însă comparațiile nu sunt de partea noastră. Să fim cinstiți!

2 victoriia bifat Ucraina în meciurile de baraj pentru Euro, în martie 2024, 2-1 la Zenica împotriva Bosniei și 2-1 la Wroclaw (Polonia) contra Islandei

Ucraina - 4 Euro la rând, plus Zinchenko, Mudryk, Lunin, Dovbyk și Tsygankov

Două victorii în baraje, după ce adversarul a deschis scorul de fiecare dată! Cu trei goluri din patru după minutul 84!

Ucraina este deja la al 4-lea Euro consecutiv, iar la ultimul turneu s-a oprit în sferturile competiției, unde a fost răpusă de Anglia (finalista competiției).

România revine la marele bal continental după o absență de 8 ani. Ucraina îi are pe Zinchenko și Mudryk din Premier League, cu meciuri în picioare, din LaLiga pe Tsygankov și Dovbyk - golgheterul din LaLiga cu 24 de goluri în 36 de meciuri -, pe Lunin care a dus Real Madrid până în finala Champions League, absentând din ultimul act din cauza unei gripe teribile.

Plus jucători de la Dynamo Kiev și Shakhtar Donetsk, cu Yarmolenko, Stepanenko și ceilalți, plus Yaremchuk de la Valencia, plus Trubin de la Benfica, plus... Noi? Știți ce avem...

0-0a fost rezultatul amicalului Germania - Ucraina de la Nurnberg, pe 3 iunie

Ucraina are de ales între doi superportari, noi mizăm pe „eterna rezervă" a lui Oblak

Andriy Lunin sau Anatoliy Trubin? E clar, unul dintre cei mai în formă - dacă nu chiar #1 în Champions League în ediția recent încheiată - este favorit să apere contra noastră. Este vorba de Lunin, omul ce a dus Real Madrid spre al 15-lea trofeu suprem în Europa.

Doar că ghinionul l-a lovit pe răbdătorul Andriy și o gripă nenorocită l-a privat de a fi prezent în meciul vieții. A apărat Thibaut Courtois cu Dortmund (2-0), iar belgianul a făcut o partidă excelentă. Din păcate, sau din fericire pentru noi, starul lui Real nu este convocat în lotul pentru Euro, nu poate juca împotriva României în al doilea meci din grupă.

Dar Lunin ar trebui să fie prima opțiune pentru jocul cu noi. A apărat în ambele dueluri de la baraj, a bifat un sezon fantastic la Los Merengues. A așteptat cinci ani pentru a-și scrie propria pagină la Real și i-a reușit de minune. A trecut la statusul de "galactic".

A așteptat în umbră, s-a pregătit, când ceilalți au căzut, s-a ridicat el. Dacă vă aduceți aminte de paradele sale, record, 10!, din meciul recent cu Manchester-ul City al lui Pep Guardiola, ar trebui să aveți fiori la gândul că se va afla față în față cu Alibec, Pușcaș sau Drăguș. Nu vă mai gândiți și la paradele din manșa secundă a semifinalelor cu Bayern, că sigur are migrene Edward Iordănescu la acest capitol!

Să nu uităm nici de Trubin, titularul Benficăi, o putere continentală. Portughezii l-au cumpărat pe 10 milioane de euro în august 2023 de la Shakhtar. Și-a prins meciuri în cinci competiții în poarta lusitanilor.

31 de meciuria adunat Lunin pentru Real Madrid în ediția recent încheiată, a încasat 32 de goluri, iar în 12 partide a menținut neatinsă poarta

48 de meciuria adunat Trubin pentru Benfica, a încasat 47 de goluri, iar în 17 partide a menținut neatinsă poarta

„Slavă, Ucrainei!" și ceva mai mult

Andriy „Rece ca Gheața" Lunin este unul dintre adversarii de calibru din grupă. Chipul său dur este și o consecință a ceea ce se întâmplă în Ucraina din februarie 2022 încoace. Țara invadată de Rusia, problemele de acolo, orașele bombardate și suferința celor rămași îi determină pe adversarii noștri de la Munchen să joace cu și mai multă atitudine.

„Eu nu pot fi pus în dificultate de concurența cu Courtois. În dificultate este țara mea, care se află în plin război", a reacționat Lunin, care a fost prezent la Madrid la un marș pentru pace în Ucraina în primăvară.

Un alt star al Ucrainei, Zinchenko, militează și el pentru pace, a donat peste un milion de euro pentru cei rămași în țara sa și a spus că ar fi gata oricând să meargă la luptă dacă i s-ar solicita!

Zinchenko ne-a mai dat gol! Omul care aleargă și-n pauză

Oleks Zinchenko are câteva premiere impresionante. Cel mai tânăr marcator al Ucrainei. Cel mai tânăr căpitan al naționalei. Fotbalistul de bandă stânga a marcat primul său gol pentru Ucraina într-o victorie împotriva României, în mai 2016, înainte de Euro, când vecinii noștri au învins cu 4-3. Juca în zona mediană pe atunci.

Zinchenko avea să ajungă sub comanda lui Pep Guardiona la Manchester City. Cumpărat de englezi, trimis apoi la munca de jos la PSV Eindhoven, revenit la City. Ucraineanul a fost tenace, a muncit și mai mult, l-a impresionat pe Pep. Nu i-a venit totul de-a gata, a trecut prin momente dificile, ba juca, ba nu juca, dar a știut să se lupte pentru locul său. De fiecare dată când a vorbit despre Oleks, Guardiola l-a lăudat.

Și-a trecut în palmares patru titluri în Premier League, plus alte cinci trofee interne. După care și-a atins visul copilăriei, transferul la Arsenal Londra. "Tunarii" au plătit 35 de milioane de euro pentru a-l aduce în vara 2022, City cumpărându-l din Rusia, de la Ufa, pentru doar 2,25 milioane de euro.

35 de meciuri,un gol și 2 assist-uri a strâns Zinchenko pentru Arsenal în ultima ediție

„Neymar al Ucrainei", viteză și tehnică wow!

Și-am ajuns la artileria grea! Decarul Mykhailo Mudryk, 23 de ani, pentru care s-au bătut granzii Angliei, el optând pentru Chelsea. Suma transferului: 70 de milioane de euro! Și noi ne-am topit după transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham pentru o treime din sumă...

OK, unul e extremă stânga, altul fundaș central. Unul a adunat 41 de meciuri, 7 goluri și 2 assist-uri la The Blues, altul 9 partide la Spurs, dintre care doar patru ca integralist.

Decarul blond cu o viteză uimitoare și niște driblinguri tari de tot va da piept cu fundașul nostru cu păr albastru, Rațiu. Ucrainenii îl mai alintă și "Neymar", mai degrabă pentru aptitudinile de pe gazon, nu pentru multitudinea de tatuaje.

Mudryk este capricios, ca orice fotbalist de talent, poate oferi mult mai mult decât cifrele prezente în albastrul lui Chelsea sau chiar la națională. Este totuși autorul golului de aur ce a dus Ucraina la Euro, în 2-1 cu Islanda.

19 selecțiia adunat Mudryk pentru Ucraina, doar două goluri

Dovbyk - marcator de meserie

Și să încheiem en fanfare: Artem Dovbyk, 26 de ani, atacantul Gironei, senzația ultimei ediții din LaLiga, goleadorul campionatului Spaniei! Nu Vini, nu Lewa, nu Griezmann, ucraineanul a fost golgheterul ediției. Un număr de 24 de goluri marcate. Nu e total surprinzător.

În ultimele trei ediții, Artem a fost de fiecare dată puncherul campionatului în care a jucat. Înainte de Girona și Spania, a fost doi ani la rând golgheterul Ucrainei, din postura de atacant al lui Dnipro. E genul de vârf care are și un joc de picior remarcabil, dar și unul de cap. Poate surprinde din orice poziție.

Este genul de fotbalist total. Pe lângă sacul de goluri pe care l-a avut, este și un bun pasator, are 8 assist-uri în LaLiga în 36 de meciuri. Deja este curtat de granzii din Bundesliga, iar participarea la EURO 2024 s-ar putea să-i aducă un transfer și mai și.

Citește și:

Slovacia - România, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » Cum arată primul „11” pregătit de Edi Iordănescu
Nationala
Slovacia - România, decisiv pentru „optimile” EURO 2024 » Cum arată primul „11” pregătit de Edi Iordănescu
Prăpăd în Munchen, suporterii Serbiei s-au bătut cu poliția! Imagini șocante
Euro 2024
Prăpăd în Munchen, suporterii Serbiei s-au bătut cu poliția! Imagini șocante
Veste URIAȘĂ pentru Dennis Man, cu 24 de ore înainte de Slovacia - România!
Nationala
Veste URIAȘĂ pentru Dennis Man, cu 24 de ore înainte de Slovacia - România!

Vești de coșmar pentru România » Vom întâlni în „optimi” un monstru, dacă terminăm grupa pe locul doi sau 3! + doar locul 1 ne scoate în față un adversar accesibil

De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată


Comentarii (6)
impreuna2012
impreuna2012  •  17 Iunie 2024, 07:11

Gretos articol! Spui ca astia su t extraterestri si noi suntem gandaci de bucatarie. Abia astept sa i batem si sa terminam cu laudele desarte!

imgb
imgb  •  17 Iunie 2024, 03:30

Ucraina poate juca linistita fara portar !...

Cocos7
Cocos7  •  17 Iunie 2024, 01:37

Ne toaca Ucraina. Vom fi ciuca mistoului la acest european.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează