FOTBAL  »  NATIONALA  »  SLOVACIA - ROMÂNIA

ANALIZĂ Detaliul critic pentru naționala României » Aici Slovacia ne strivește: date alarmante pentru Edi Iordănescu

Valentin Mihăilă a jucat titular cu Belgia (0-2) / foto: Imago Images
Valentin Mihăilă a jucat titular cu Belgia (0-2) / foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 26 iunie 2024 00:45 / Actualizat miercuri, 26 iunie 2024 10:17

România dispută, miercuri, al 3-lea joc de la Euro 2024, „decisivul” cu Slovacia ♦ Jucătorii noștri au o zi în minus de odihnă și oricum nu sunt obișnuiți să bifeze mai multe meciuri în decurs de câteva zile ♦ În sezonul 2023-2024, am avut un singur fotbalist cu prezențe măcar în grupele unei întreceri europene: stoperul Bogdan Racovițan, de la Rakow ♦ Prin comparație, Slovacia a fost reprezentată de nu mai puțin de 12 jucători în competițiile continentale, începând cu faza grupelor.

  • Slovacia - România (runda #3 de la Euro 2024) se joacă miercuri, 26 iunie, de la 19:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV.
  • Calculul e simplu: România se califică matematic în optimile de finală dacă obține măcar un rezultat de egalitate.

Cred că suntem singura națională de la Euro care nu are niciun jucător obișnuit să joace sâmbătă-miercuri, sâmbătă-miercuri, pentru că nu participăm în cupele europene. Poate fi un factor decisiv în economia partidei, mai ales că Slovacia are o zi în plus de odihnă”, a spus Daniel Pancu, selecționerul României U21, pentru GSP. Paralela cu Slovacia arată că avem un mare handicap din acest punct de vedere.

România, un singur jucător cu meciuri în grupele europene. Slovacia, 12!

În sezonul 2023-2024, am avut un singur jucător cu minute într-o competiție europeană, începând cu faza grupelor: pe Racovițan, care a participat în grupele Europa League cu Rakow. E aproape imposibil de crezut însă că fundașul din Polonia va fi folosit de Edi Iordănescu în confruntarea cu Slovacia, având în vedere că el a bifat doar 3 meciuri la prima reprezentativă de-a lungul timpului.

Teoretic, și Horațiu Moldovan a ajuns până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor cu Atletico Madrid, însă fostul goalkeeper de la Rapid nu a apărat niciun minut la gruparea din capitala Spaniei, acesta fiind și motivul pentru care Edi l-a scos din echipa de start, selecționerul folosindu-l la Euro pe Florin Niță.

În rest, mai sunt doar fotbaliști care au participat în preliminarii, vara trecută. Târnovanu, Șut, Olaru și Coman s-au oprit în calificările Conference League alături de FCSB, la fel ca Bîrligea și Mogoș cu CFR Cluj. Denis Alibec a mai jucat în preliminarii, cu Farul, exact ca Ianis Hagi cu Rangers, în startul ediției 2023-2024, până ca ei doi să schimbe echipele de club.

La acest capitol, Slovacia se află la polul opus. Selecționerul Francesco Calzona se bazează la Europeanul din Germania pe nu mai puțin de 12 fotbaliști cu prezențe măcar în grupele unei competiții europene - stagiunea 2023-2024. Iar 6 dintre ei au evoluat în Champions League, Skriniar și Lobotka ajungând chiar în fazele finale din Ligă.

Detaliul critic pentru naționala României » Aici Slovacia ne strivește: date alarmante pentru Edi Iordănescu
David Hancko e printre cei mai importanți fotbaliști ai Slovaciei / foto: Imago Images

Jucătorii Slovaciei care au jucat în cupele europene sezonul anterior

FOTBALIST (CLUB)

UNDE A AJUNS ÎN EUROPA

Dubravka (Newcastle)

grupe Champions League

Vavro (Copenhaga)

grupe Champions League

Skriniar (PSG)

semifinale Champions League*

Hancko (Feyenoord)

„16-imi” Europa League**

Kucka (Slovan Bratislava)

„16-imi” Conference League

Lobotka (Napoli)

„optimi” Champions League

Schranz (Slavia Praga)

„optimi” Europa League

Haraslin (Sparta Praga)

„optimi” Europa League

Hrosovsky (Genk)

grupe Conference League

Kosa (Trnava)

grupe Conference League

Sauer (Feyenoord)

„16-imi” Europa League**

Strelec (Slovan Bratislava)

„16-imi” Conference League

*a jucat doar în grupele Ligii, ulterior fiind accidentat
**au ricoșat în Europa League după ce inițial jucaseră în grupele UCL

9 zilee distanța dintre primul joc al României la Euro, contra Ucrainei, și ultimul joc din grupe, împotriva Slovaciei

Edi Iordănescu: „Va fi o provocare să ne recuperăm”

Înaintea jocului cu Belgia, selecționerul Edi Iordănescu a vorbit despre ziua în plus pe care Slovacia o are la dispoziție să pregătească partida împotriva României:

„În primul rând, va fi o provocare să ne recuperăm, pentru că avem o zi în minus de odihnă față de Slovacia. Trebuie să ne recuperăm pentru a face efort. Fără efort, la nivelul ăsta e foarte greu”.

GALERIE FOTO. Atmosferă spectaculoasă la Belgia - România: 40 de imagini tari

Românii se îndreaptă spre stadion / FOTO: GSP
Suporterii României la stadion, înaintea meciului cu Belgia / Foto: Cristi Preda GSP
Suporterii României la stadion, înaintea meciului cu Belgia / Foto: Cristi Preda GSP
Suporterii României la stadion, înaintea meciului cu Belgia / Foto: Cristi Preda GSP
Suporterii României la stadion, înaintea meciului cu Belgia / Foto: Cristi Preda GSP
+35 FOTO

Am alergat cu 29 de kilometri mai mult decât Slovacia

România ajunge la ora meciului cu Slovacia cu 29 de kilometri în plus parcurși, conform datelor publicate de UEFA.

În cele două partide disputate până acum în grupa E, jucătorii lui Edi Iordănescu au parcurs 227,7 km, în timp ce Slovacia are 198,7 kilometri înregistrați.

156,4 milioane de euroe cota de piață a lotului Slovaciei, pe Transfermarkt. România e evaluată la puțin peste 92,1 milioane

Coșmaruri cu ultimele meciuri din grupă

La precedentele două turnee finale la care am participat, Euro 2008 și Euro 2016, România a capotat de fiecare dată în ultimul meci din grupă.

În 2008, după două remize, cu Franța și Italia, „tricolorii” sperau la calificare din „grupa morții”. Înfruntam în runda finală Olanda, deja calificată, care a folosit rezervele și nu a evoluat la turație maximă. Am pierdut cu 0-2 și am încheiat grupa pe locul 3.

În 2016, după un eșec cu Franța în meciul de deschidere și o remiză contra Elveției, România avea nevoie s-o învingă pe Albania ca să obțină calificarea. Am părăsit turneul rușinos, eșec cu 0-1.

VIDEO. Tot ce trebuie să știi înainte de Slovacia - România

Citește și:

Gigi Becali, două decizii majore la FCSB
Superliga
Gigi Becali, două decizii majore la FCSB
FCSB câștigă și al doilea amical al verii » Victorie fără emoții pentru campioana României
Superliga
FCSB câștigă și al doilea amical al verii » Victorie fără emoții pentru campioana României
FRF, detalii de ultimă oră pentru suporterii care vor să meargă la meciul cu Olanda » Câte bilete vor avea românii
Nationala
FRF, detalii de ultimă oră pentru suporterii care vor să meargă la meciul cu Olanda » Câte bilete vor avea românii

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (2)
mihnea79
mihnea79  •  26 Iunie 2024, 09:20

Fiecare dintre ei ar fi putut juca in Europa chiar daca nu la echipe de top. Sunt unde au ales...adica banii in detrimentul performantei. Atunci cand Coman, tambitat ca mare jucator, pleaca la 25-26 ani in Qatar...despre ce mai vorbim? Sunt proveniti din medii sarace, fara scoala multa, influentati de impresari care vor sa faca repede bani multi de pe urma lor fara sa se gandeasca la evolutia lor in urmatorii 5-10 ani. Si totusi Stanciu iese sa certe presa, fanii ca nu sunt apreciati, desi el nu i-a intrebat pe niciunul cand a plecat in China pe bani FOARTE multi in loc sa stea in Europa, pe bani MULTI, si sa traga sa creasca. Daț asta e, astia sunt...cu astia defilam.

Tarabosstes
Tarabosstes  •  26 Iunie 2024, 05:20

Îmi pare rău, dar nu se poate trece cu vederea faptul ca, dl. Iordanescu are un retard evident în ce priveste profesia de antrenor al unei nationale! La ce sa cari cu tine un lot, numeros, dar sa te cramponezi a juca mereu cu 12 jucatori?! Chiar nu are timp macar, sa traga cu ochiul la marile nationale de la acest campionat?! Stansiu este epuizat, joaca stereotimp, dar e tinut pe tusa Ianis Hagi! Man rateaza o cazie singur cu portarul dar e tinut o repreiza in plus! GEABA ACEASTA GENERATIE VREA PERFORMANTA, DAR DACA E STOPATA DE PERSOANE CU CREIER DE ALUNA FIRESC CA ISI BAGA beep beep IN TOT! Hai, ”Iedi” te si fa o beep beep, CĂ NE CALCI PE NERVI! Ce naste din beep beep tot beep dar mai mare decat beep beep !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează